Slovenija

Medicinske sestre: Ne bomo se več zadovoljile z drobtinicami

Ljubljana, 06. 03. 2017 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Dovolj je bilo obljub, zdaj smo na vrsti mi, zato ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc seznjanamo in pozivamo: prihajamo se pogajat - so odločeni v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Tako so se odzvali po tistem, ko sta Fides in ministrstvo za zdravje parafirala sporazum, ki je preprečil stavko zdravnikov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Jezne medicinske sestre
    02:42
    Iz 24UR: Jezne medicinske sestre
  • Iz SVETA: Nova merila za nagrajevanje zdravstvenih delavcev
    01:30
    Iz SVETA: Nova merila za nagrajevanje zdravstvenih delavcev
  • Iz 24UR: Kdo bo sledil zdravnikom?
    01:45
    Iz 24UR: Kdo bo sledil zdravnikom?
  • Iz 24UR ZVEČER: Solidarnost
    09:11
    Iz 24UR ZVEČER: Solidarnost
Želimo dostojne pogoje za delo in plačilo, so odločene medicinske sestre.
Želimo dostojne pogoje za delo in plačilo, so odločene medicinske sestre. FOTO: Thinkstock

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) imajo dovolj. Odločeni so, da bodo medicinskim sestram in drugemu zdravstvenemu osebju izpogajali boljše pogoje za delo in plačilo, tako kot je to uspelo zdravnikom in zobozdravnikom. Zato ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc sporočajo, da se prihajajo pogajat. 

Medicinske sestre in ostali zaposleni v zdravstveni negi zahtevamo dostojno plačilo in kadrovske normative, je v sporočilu za javnost zapisala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi (SDZNS) Jelka Mlakar. Sindikat, ki združuje večino medicinskih sester, je po podpisu aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike "zgolj še toliko bolj odločen doseči pravične in dostojne plače ter kadrovske standarde in normative, in sicer na vseh področjih oziroma dejavnostih, kjer so prisotne medicinske sestre in drugi zaposleni v zdravstveni negi".

Sindikat: Je minimalna plača dovolj? Nikakor ne!

SDZNS je ministrici za zdravje že decembra lani napovedal zahtevo po odprtju kolektivne pogodbe za zaposlene v zdravstveni negi, ki je zdaj pripravljena na uskladitev z ostalimi sindikati podpisaniki, navajajo v sporočilu za javnost. "V njej želimo urediti pogoje za dostojno delo in plačilo, ki je pri srednjih medicinskih sestrah za vse opravljeno delo in obveznosti, ki jih ni malo, trenutno le nekaj nad minimalno plačo. Je to dovolj za takšno mero odgovornosti in obremenitev? Odgovor je – nikakor ne!" so odločeni v sindikatu.

Premier Miro Cerar je zaradi sklenitve sporazuma pomirjen in vesel: "To je v korist vseh nas. S tem sporazumom je narejen pomemben korak naprej k skrajševanju čakalnih vrst. Konkretna finančna sredstva se bodo namenila za vse tiste, ne samo zdravnike, tudi vse zdravstveno osebje, da se bodo čakalne vrste zmanjševale."

Odgovornim zato sporočajo, da se ne bodo več zadovoljili z drobtinicami, "ki nam jih obljubljajo že (pre)dolgo, ampak želimo konkretne premike pri vseh odprtih vprašanjih. Dovolj je bilo obljub, zdaj smo na vrsti mi, zato ministrico za zdravje seznanjamo in pozivamo: prihajamo se pogajat, ob tem pa ne pozabite, da je republiški odbor SDZNS še vedno preoblikovan v stavkovni odbor"!

Domino efekt 

Kot je znano, sta ministrica za zdravje in predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin v soboto zvečer po celodnevnem usklajevanju besedila vendarle parafirala sporazum o začasni prekinitvi zdravniške stavke. Ta poleg projekta skrajševanja čakalnih dob obsega aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, v katerem so na novo ovrednotena delovna mesta specializantov, višjih zdravnikov in zobozdravnikov z licenco ter višjih specialistov. Vključuje pa tudi dogovor o spremembah pravilnika o plačilu za delo po podjemnih pogodbah ter o umiku pravilnika o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva. Da bo sporazum veljaven, ga mora potrditi še vlada, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih dveh tednih.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar ocenjuje, da bo sporazum v plačnem delu vplival tudi na ostale poklice v javnem sektorju.

Takoj po parafiranju sporazuma so se oglasili tudi v Sindikatu zdravstva Slovenije, ki niso navdušeni nad sporazumom, saj ta ne zajema ostalih profilov v zdravstvu, kot so medicinske sestre, strežnice, vzdrževalci, zdravstvene administratorke. Ker jih v sporazumu nihče ne omenja, so opozorili, da lahko domnevajo, da bodo zdravniki v času, ko bodo dodatno delali zato, da se bodo skrajševale čakalne vrste, tudi sami čistili operacijske sobe, iskali kartoteke, asistirali in opravljali druga dela.

Ministrstvo za zdravje: Nagrajeni bodo celotni timi

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje, prvi aneks omogoča izvajanje standardov in normativov dela zdravnikov, drugi aneks k posebnemu tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike pa opredeljuje spremenjeni način določanja in vrednotenja delovnih mest mladih zdravnikov specializantov, spremenjeni način določanja in vrednotenja delovnih mest zdravnikov specialistov in
spremenjeno vrednotenje delovnega mesta zobozdravnik/zdravnik brez specializacije z licenco in novi delovni mesti: višji zdravnik specialist ter višji zobozdravnik/zdravnik brez specializacije z licenco.

Ti dve delovni mesti pomenita možnost zasedbe zahtevnega delovnega mesta zdravnika po določeni karieri tako mladim kot starejšim zdravnikom, kar do sedaj ni bilo mogoče in je zdravnik ostal na istem delovnem mestu od zaposlitve do konca kariere, pravijo na ministrstvu.

Predlog meril in kriterijev posebnega vladnega projekta skrajševanja čakalnih dob, ki je bil dogovorjen s sindikatom zdravnikov, bo predstavljen tudi reprezentativnim sindikatom drugih poklicnih skupin v zdravstvu, navajajo v sporočilu za javnost.

Nagrajevanje bo trimesečno, ukrep bo predvidoma trajal eno leto, o sporazumu s Fidesom pravijo na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Milojka Kolar Celarc.
Nagrajevanje bo trimesečno, ukrep bo predvidoma trajal eno leto, o sporazumu s Fidesom pravijo na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Milojka Kolar Celarc. FOTO: POP TV

"Na ta način se odpravljajo anomalije pri vrednotenju delovnih mest zdravnik in zobozdravnik, tako glede sistema določanja, števila teh delovnih mest in njihovega vrednotenja. Sporazum in parafirana aneksa nista v nasprotju s pravili enotnega plačnega sistema javnega sektorja, saj sta sklenjena v okvirih, ki jih določa zakon za sektorja pogajanja in panožne kolektivne pogodbe," zagotavljajo pristojni.

Parafiran aneks je dogovorjen v okviru enotnega plačnega sistema, upoštevaje vsa pravila enotnega plačnega sistema in samo glede vsebin, ki so predmet urejanja v kolektivnih pogodbah posamezne dejavnosti oziroma poklica javnega sektorja, so zapisali v sporočilu za javnost in zatrdili, da v nobeni točki ne posega v pravila enotnega plačnega sistema.

Finančna posledica sprememb tarifnega dela kolektivne pogodbe je ocenjena na največ 13,9 milijona evrov na leto, pod predpostavko, da bi vsi zdravniki izpolnjevali pogoje za napredovanje na višje delovno mesto.

Sporazum o prekinitvi stavkovnih aktivnosti vključuje tudi kriterije in merila za nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu v okviru posebnega vladnega projekta za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu in večjo kvaliteto zdravstvenih storitev.

"Kriteriji in merila obsegajo nagrajevanje tako dela preko normativov dela kot tudi nagrajevanje posameznih aktivnosti in doseženih rezultatov za skrajševanje čakalnih dob, pacientom bolj prijazno obravnavo in bolj kvalitetno obravnavo pacienta. Nagrajeni bodo celotni zdravstveni timi, ki bodo vključeni v izvajanje posameznih aktivnosti projekta in bo za njih to pomenilo povečan obseg dela," so sporočili .

Nagrajevanje bo trimesečno, glede na rezultate analize izpolnjevanja kriterijev in meril, projekt pa bo predvidoma trajal eno  leto. Po opravljeni analizi učinkov in rezultatov bi projekt lahko podaljšali v enaki ali spremenjeni vsebini glede meril in kriterijev nagrajevanja. Ocenjena vrednost vladnega projekta skrajševanja čakalnih dob je 36 milijonov evrov na leto.

Praktikum: To je korak v pravo smer

Oglasili so se tudi v sindikatu družinskih zdravnikov Praktikum, kjer menijo, da je sporazum korak v pravo smer, če bo realiziran. Predsednik sindikata Igor Muževič meni, da je sporazum, ki sta ga v soboto parafirala vlada in Fides, korak v pravo smer. A ob tem je previden, ali bo sporazum sploh realiziran glede na to, da "imamo že izkušnje, ko je ministrstvo za zdravje že parafiralo dokument, pa so se potem koalicijski partnerji začeli pritoževati".

"Če bo sporazum realiziran, smo lahko zadovoljni," je izjavil Muževič in dodal, da sporazum ureja tudi njihovo zahtevo po izenačitvi izhodiščnega razreda družinskih zdravnikov in ostalih specialistov. Imajo pa v Praktikumu še vedno določene zahteve, kot denimo da lahko v osnovnem zdravstvu vsak zdravnik izbira, ali bo delal v zdravstvenem domu ali kot samozaposlen ali pa v skupinski praksi.

Zbornica zdravstvene in babiške nege: V zdravstvu niso samo zdravniki

V zbornici zdravstvene in babiške nege pa se sprašujejo, ali se kdo sploh zaveda, da so v zdravstvu tudi drugi strokovnjaki, ne le zdravniki. Predsednica zbornice Monika Ažman pa se ob vsebini sporazuma s Fidesom sprašuje, ali kdo "razmišlja še v tej smeri, da je zdravstveni sistem sestavljen iz različnih vrst strokovnjakov". "Zdravnikom priznavamo, da so nosilci zdravstvene dejavnosti. Ampak sistem lahko funkcionira samo, če deluje tako kot orkester, torej če so uigrani vsi inštrumenti. V tem trenutku ne morejo igrati samo prve violine, vsi ostali so pa pritisnjeni ob zid," je dejala Ažmanova.

Opozorila je, da je tudi zbornica – zveza leta 2014 na ministrstvo poslala izhodišča za kadrovske normative. "Medicinskim sestram danes ne gre več za noben evro. Tako hudo so izčrpane, da več ne morejo delati," je opozorila in dodala, da imajo danes upravni odbor, kjer se bodo dogovorili, kako bodo kot strokovna organizacija opozarjali ministrstvo za zdravje na stanje v zdravstveni negi.

Kritični so tudi v Sindikatu zdravstva Slovenije (SPUKC), kjer opozarjajo, da bodo "tisti, ki so čakalne vrste ustvarili, zdaj dobili nagrado, če jih skrajšajo". Ob tem se sprašujejo, kako lahko ministrstvo velikodušno nagradi zdravnike, ostalo osebje pa "mirno spregleda".

Mladi zdravniki pa nasprotno pozdravljajo vladne in sindikalne aktivnosti, ki bodo omogočile, da bo prav vsak zaposleni vedel, na kakšen način si bo prislužil finančno spodbudo, so sporočili v nedeljo. Variabilni del plačila je po njihovem mnenju element, ki bo moral postati stalnica za vse poklicne skupine.

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je dejal, da trenutno težko komentira vsebino sporazuma s Fidesom, saj ga še ni prebral. Bodo pa od vlade zahtevali, naj jim posreduje vsebino sporazuma, saj "smo v dogovoru konec leta 2016 kar nekaj vsebin vezali na morebiten dogovor z zdravniki in zobozdravniki".

Tako bodo sedaj preverili, katere točke v tokratnem sporazumu sledijo dogovorjenemu iz lanskega leta. Temu ustrezno bodo potem oblikovali svoje predloge za nadaljnja pogajanja, je dejal. "Seveda je treba zagotoviti enako obravnavo ostalih javnih uslužbencev, saj gre tukaj za, kot je razumeti iz poročanja medijev, projekte, ki naj bi bili podlaga za dodatno nagrajevanje," je še dodal.

Štrukelj: Minister očitno misli, da je zdravnik edini zahteven poklic v državi

"Sklepam, da zdaj minister misli, da je zdravnik edini zahteven poklic v državi. Po pogajanjih in vsem, kar bo temu sledilo, pa bo videl, da je v tej državi še več poklicev, ki imajo zahtevnostno stopnjo primerljivo s tisto, ki jo imajo zdravniki," pa je za 24UR povedal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gangsterist
07. 03. 2017 15.02
taki ki preskakujejo vrste dajo sestri 10dek ta pocen kofeta, dohtarju pa 500 ojrotof.
100ub
07. 03. 2017 12.39
+2
Pravzaprav nam je prav. Močni, zduženi, prepričani, tako bi moralo biti, smo samo iz naslonjačev preko družbenih omreži. Drugače pa smo: Velike riti.
resslovenka
07. 03. 2017 10.24
+2
Ne dajte se medicinske sestre, babice, spremljajoče osebje v zdravstvu. V bistvu premorejo dosti več empatije do pacientov. Nisem še srečala arogantne v svojo pomembnost zagledane sestre, zdravnika pa že. No, ne dajem vseh v en koš, da ne bo pomote. Smatram pa, da je spremljajoče osebje premalo plačano v primerjavi z zdravniki. Mnogo premalo!
caspera1
07. 03. 2017 08.26
+2
Ne mislim pametovat o tem, koliko bi kdo moral imeti plačo in s koliko bi moral biti zadovoljen. Tekom vseh svojih let sem si nabrala tudi precej osebnih izkušenj o delu tega osebja, tudi zgolj samo kot spremljevalec svojih družinskih članov. Te so tudi pozitivne. Ampak nikoli nisem zasledila takega sprehajanja in kupčkanja po hodnikih. Medtem, ko čakaš dolgo tudi pri naročenih terminih, videvaš iste ljudi, ki kar naprej nekaj štorklajo in postopajo po hodnikih. Seveda čakajočih niti ne pogledajo, da jih ne bi kdo kaj vprašal.
zmajd
07. 03. 2017 08.12
+1
Predvsem je treba ukiniti koncesionarje in šele potem usklajevati plače oz. nagrade. Javno zdravstvo naj se loči od zasebnega in potem plačevati zdravnike po učinku(govorim o javnih zavodih). Dokler bo koncesionar računal za storitev v prostorih in s stroji oz aparati, ki so bili kupljeni z našim denarjem…. Dokler ti reče samoplačiniško si na vrsti naslednji teden.... Medicinske sestre pa podpiram v celoti
zmajd
07. 03. 2017 08.36
LLLEPI
07. 03. 2017 18.51
Slo narod naj se dolgo sanja da ga lahko IZKORISCAJO
prizemljenec
06. 03. 2017 23.40
+2
V 24 ur zvečer je bil gost gospod Muževič - zdravnik, ki je že takoj na začetku priznal, da sploh ne ve kaj konkretno piše v aneksu in da 36 milijonov evrov ne bo skrajšalo čakalnih dob ampak jih bo zgolj upočasnilo, kar pa je logično. Pa naj mi nekdo pojasni kdo je tu nor?
resslovenka
07. 03. 2017 10.36
Saj vesta g. Kuštrin in gospa ministrica. Je jasno in glasno komentiral dogajanje gospod Doplihar. Vsaka čast mu. Zasluži si zlati red za zasluge v zdravstvu. Ker je ČLOVEK v pravem pomenu besede.
akmt
06. 03. 2017 22.07
+14
Nujno bi bilo urediti tudi privatni sektor.Ker so v njem.place minimalne.Napredovanj NI.Vse je minimalno, samo.delati moras neprimwrno vec kot v javnem.sektorju.Kdo bo zascitil nas v zasebnem.sektorju??? Ko sef gleda samo na to, kako bi ti placo samo se bolj znizal....S R A.M O T A!
nikkim
07. 03. 2017 07.40
+2
akmt
06. 03. 2017 22.03
+2
Medicinska sestra v javnem sektorju vseeno zasluzi neprimerno vec kot bi zasluzila v privatnem....Moja zgodba: imam diplomo, delam.na delovnem.mestu diplomirane sestre.V javnem.sektorju bi imela.31.razred, pri privatniku.pa imam.22.razred.Moja neto placa je 850 eur.....Sem.si res to zasluzila po 17 letih dela?!?! Dopusta imam 20 dni.Na bolnisko NE.SMEM Ce mi uspe.dobiti sluzbo v javnem.sektorju, vam.ne znam.opisati srece....Pri privatniku si moras se uniformo prati sam.Da ne omenjam, da sem.ves cas pod kamero....skrito snemanje, za katerega sem.k sreci izvedela....
Karantanija
06. 03. 2017 22.17
+1
Takoj v javni sektor ali k nekomu boljšemu delodajalcu v privatni sektor. Tudi taki so. Čez 5, 10 let boste pregorela!
jutranjisij
07. 03. 2017 16.49
Akam, ni ravno tako. Javni sektor, šolstvo, oseba več kot 20 let delovne dobe, visokošolska izobrazba, mati samohranilka, brez kreditov, s prevoznimi stroški in malico približno 795 evrov neto, da mobingu nesposobnega in vase zagledanega ravnatelja (in nekaj njegovih vdanih podanikov), , preobremenitvah (opravljati mora dela, ki bi jih morali drugi), sploh ne govorimo... V javnosti pa razglašajo, da je tam vse čudovito, sicer pa paprino vse navzven urejeno... Ne, ni.
FesterAdams
06. 03. 2017 21.34
+3
Nekateri zdravniki zaslužijo več. V redu. To so Koštrunove besede. A če bi se rad kurčil s prerazporeditvijo mase denarja za osebne dohodke od bolj lenih na bolj pridne, potem naj nagrajevanje boljših izvede na račun slabših. Naj izpostavi svoja pregovorno gnila jajca, komu bo zato dal manj, sicer ne bo naredil nič drugega kot povečal maso za osebne dohodke zdravnikov. Naj to naredi pri NESPREMENJENI MASI, sicer ta leni ne bodo imeli nobenega motiva delati bolje. Je pa vsega zgražanja vredno, da bi ta ponosen lastnik prestižnega mercedesa zopet poglabljal žepe, ki so itak že dolgo brez dna, tiste, ki durajo malce nad minimalcem, pa je spet gladko spregledal. KOŠTRUN, TI SI SRAMOTA SLOVENSKEGA NARODA!
mkmorfius
06. 03. 2017 20.56
+19
Vsak poklic za katerega se potrebuje vsaj V.stopnjo strokovne izobrazbe, BI MORALA BITI ZAKONSKO NETO plača NAJMANJ 900€-1000€. To seveda brez vseh dodatkov... Vse ostalo je umiranje na obroke...
azzoo
06. 03. 2017 20.08
+18
v Sloveniji stavkajo še samo tisti ki imajo že tako lepe plače na delavce trgovce med sestre gasilce poštarje policiste in ostale pa se kar pozabi bo treba it na ulico
pizzamargerita
06. 03. 2017 20.07
+9
spet in spet zahteve JAVNEGA sektorja. A se kdo sploh vprasa kdo fila proracun, iz katerega bi vsi samo jemali kot da je vreca brez dna?!?!? v zdravstvu pa... vzet dohtarjrm in dat sestram!!! zakaj mi naj imel dohtar 10xvecjo placo od sestre?!??! v nocni on SPI in sestri naroci, NAJ GA NE BUDI!! Ona budna ponoci za 600 eur na mesec, on prespan vikend v sluzbi...6000 place.
Karantanija
06. 03. 2017 19.33
+15
Le kaj bi zdravniki delali sami, brez medicinskih sester - kdo bi jim stregel, kdo bi negoval bonike? Borijo se za svoje, že tako polne žepe, kaj pa ostali medicinski delavci, kako naj živijo s temi mizernimi plačami?
LLLEPI
06. 03. 2017 19.40
+1
Ja medicinke kdo vam je pa kriv ce se ne znate postavit zase? Pacienti sigurno ne ki v nekaterih primerih pokasirajo vaso jezo
motorist_mb
06. 03. 2017 19.02
+14
Njim vzet stran pa sestram dat!
kol5
06. 03. 2017 19.35
+6
čisto vse z javnega sektorja nagnat delat v realni sektor--- za nekaj-- časa pa bo mir
LLLEPI
07. 03. 2017 18.53
Potem bo pa pol Slovenije brezposelne minimalec se bo pa zmasal se za 50% kako bo super
LOS - T
06. 03. 2017 18.01
+40
Sestre, ko vidim kaj delate v bolnicah, zdravstvenih domovih, na urgenci, polikliniki, si ne predstavljam da bi to kdo delal za minimalca. To je nadčloveško delo in vas podpiram v boju za višje plače. Precej višje plače, umivati zadnjice in čistiti človeške tekocine je zaj.eban del...
felix58
06. 03. 2017 17.48
+33
medicinske sestre podpiram vas pri vaših zahtevah....dokler bo imel dežurni zdravnik čez vikend zaslužek za dve vaši plači ali pa še več, zato zmanjka denar za vas, ki resnično delate
LLLEPI
06. 03. 2017 19.42
+1
Se strinjam. Na zalost pa zdravniki niso krivi ce dobijo vse kar hocejo.
sodelujem
06. 03. 2017 17.28
+12
A sedaj so komaj ugotovili,da so voluharji zase izsiljevali????Ali pa namerrno,da bo potem ob napovedani več stavkajočih oz.-podpore??? Delajo enako kot včasih delavski sindikat--stavka,potem so pa procentualno dvigali plače. Delavec 5€---majstr 100€ šefi pa že kar krepko5,6 ali večkrat......itd. potem pa dobiš minimalca kot --"pošteno"....Kdo bo moral iti malo ležat.......
gripson
06. 03. 2017 16.40
+17
So vam stanovski kolegi pokazali koliko veljate. En Poljak bi rekel manj ker ste manjše, manj inteligentne in manj izobražene. Pa ni tako, daj veste to, kajne?
flum
06. 03. 2017 16.02
+45
100% drzžim s sestrami . V bolnici ti več pomagajo kot 10 dohtarjev !
Vrhovni
06. 03. 2017 15.54
+0
Baje po napovedih te vlade nam bo l.2050 čudovito, ko so že takšni vizionarji, naj nas preskočijo v December l.2049, tist mesec bomo pa že zdržali.