Slovenija

Medicinske sestre morajo vračati denar, ker se politika ne zgane

Ljubljana, 16. 05. 2014 18.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

26 medicinskih sester od 157 zaposlenih v ljubljanskem UKC je v roke dobilo tožbo svojega delodajalca, ostale jo s strahom še pričakujejo. Nekatere morajo vrniti tudi več kot 10.000 evrov, čeprav so jim politiki obljubljali, da ne bodo vrnile niti centa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periskop
18. 05. 2014 00.53
+2
To je ena največjih sramot, ki se je lahko zgodila v SlovenijiTe sestre in tehniki nosijo na sebi izjemno breme mogoče celo največje v zdravstvu,ker so praktično edino oni one resnično z pacientom v dobrem in slabem poleg tega pa so morale takrat delati delo zdaj višjih sester(nastavljati kanale,delati pri porodih itd.itd), ker višjih enostavno ni bilo dovolj.In to so delale z veseljem in zato leta in leta niso dobivale plačil.To pomeni nekaj narediš in ne dobiš plačano nič.Pomagaš ljudem in potem si drugi delijo denar, ki bi moral pripadati tebi.Morali bi jim plačati za vsa leta nazaj,ko niso bile plačane za tisto kar so delale ne pa, da morajo one vračati denar.Pacienti so bili preskrbljeni v veliki meri ravno na njihov račun in zato niso dobile niti besede hvala, kaj šele, da bi jim kdo kaj plačal.Za ta kratek čas,ko so jim plačevali tisto, kar bi jim morali plačevati vseskozi pa morajo zdaj vračati denar. Nora krivica.V tej državi je res možno vse.
arthur1982
19. 05. 2014 13.11
+2
Ne mogoče, ampak dejansko nosijo največje breme v zdravstvu. So prve na vrvi pred psihotiki, opravljajo poleg svojega še vse administrativno delo, dežurstva itd. in to za nekaj sto eurov na mesec. Tisti, ki so dejansko pokradli vso državo s pomočjo politike se pa lepo smejijo v ozadju. Če bo kdaj kakšna revolucija v tej skorumpirani državici, je pa vsaj jasno kdo so tisti, ki so kradli in kdo jim je to omogočil.
S600
17. 05. 2014 20.31
+9
politiki vi vrnite denar ki ste ga 20 let kradli-lopovi
JV SLOVENIJA
18. 05. 2014 11.07
brabo
17. 05. 2014 19.40
+1
res sramotno, da se mora nekaj vračati za nazaj ( zakaj pa politiki in tajkuni ne vračajo vse za nazaj ). Eno je to, drugo pa je, da se sedaj vidi, da so imele res dooobre plače, da ima lahko 740€ penzije. Samo primerjava, jaz imam 42 let delovne dobe, in imam 447€ penzije ( delala sem kot uslužbenka in imela plačo za preživetje, sedaj pa penzije niti za preživetje ni )
oslinaoblasti
17. 05. 2014 14.06
+2
politika je kukukuk...kukuruz...v bananaland državi še toliko bolj...ko se bližajo volitve...kakršnekoli in kamorkoli...se jim pa samo med in mleko z jezikov cedi....mene ne bodo NIKOLI več v lajfu našajbali!"!!
M_teorija
17. 05. 2014 14.23
+2
Kr se pa tiče politike, pa takole. Politiki imajo senzorje za javno mnenje, predvsem pa senzorje, kjer zazanavajo meje dovoljenega glede javnosti. In če ne bomo postavljali zahtev po višjih kriterijih etičnosti tudi oni po principu prilagodljivosti na naše nižje zahteve reagirajo in zapljujejo v bolj lagodne vode, da ne govorimo o nemorelnem početju. Torej anfoh:,Če sami ne bomo dovolj kritični tudi njim ne bo treba in obratno!?
oslinaoblasti
17. 05. 2014 14.04
+1
M...nisem rekel,da se ne strinjam.....ampak,da bi vse lahko povedal bolj ajnfoh.... :-)...celo moral bi
M_teorija
17. 05. 2014 14.14
+1
Pa da ne bo nesporazuma, da bi kdo razumel, da izkušnje niso pomembne, so. Ampak pri tem ne smemo zanemariti, razvrednotiti tistih, ki so reskirali čas in živce in so se izobraževali še po sebno tisti od delu, kjer ponavadi zaradi študija trpi cela družina!? Če bi res štele le izkušnje, potem bi bile vse šole in vsa dopolnilna izobraževanje ob delu brez veze, pa ni tako.
M_teorija
17. 05. 2014 14.16
+2
ps~~kr se pa tiče ajnfoh pristopa, mi je zadnjič nekdo očital, da zadnje čase nisem na ravni pisanja v preteklosti!?
periskop
18. 05. 2014 01.06
+1
Dejstvo je, da v življenju štejejo izkušnje in ne šole.In te zelo izkušene sestre so nadomestili z neizkušenimi,ki bodo enako dobre šele čez deset let.Vmes pa bodo bolniki tisti,ki bodo prerešetani ,ko bodo kri namesto enkrat jemale trikrat ali štirikrat.
Transformerji
17. 05. 2014 14.02
+2
Čakanje na politiko je kot opazovanje neba, kdaj in kam bo padel meteorit. Na sodišče morate iti vsi skupaj: je Simonca dobila denar, je pokvarjeni bančnik dobil odpravnino .....
oslinaoblasti
17. 05. 2014 13.45
+2
narejenc...NIČ...ker bo izjavil,da se ne počuti krivega in,da je bilo vse korektno izvedeno...če sodišče misli drugače,pa to ni njegov problem...država je pravna..za ene sicer bolj,ampak nič ne de
oslinaoblasti
17. 05. 2014 13.43
+3
M_teorija...kje pa misliš,da si...na portalu mensa??....torej;...višje med.sestre so že v osnovi imele boljše plačno izhodišče zaradi višje izobrazbe(lahko tudi "čist frišne" z veliko manj delovne prakse in verjetno temu primerno tudi manj praktičnega znanja na določenih področjih),zato so svoje delo prepustile ,njihovo delo pa poleg svojega,prevzele sr.med .sestre in to delo opravljale z manj izobrazbe in več znanja,ter bile za opravljeno delo tudi več plačane?..in zato so same krive?..kaj naj bi pa storile?...zraven vsega dela še doizobraževale one,ki so za manj dela zaslužile več,pa jim zdaj ni treba nič vračati??
M_teorija
17. 05. 2014 13.54
+2
Očitno nisi prebral zadnjega stavka, kjer sem rekel, da za nazaj popravljati napake je krivično!? Drugače pa ostajam na tem, da za zahtevnejše delo , kjer je potrebna višja izobrazba je treba tistim, ki tega ne dosegajo omogočiti, na njih pa je naj se odločijo!? Nikakor pa nisem za to, da se višjekvalificirana dela lahko zaseda le na osnovi izkušenj. Še posebej, če je še dovolj mladih, kateri imajo za to primerno izobrazbo, pa jih ne zaposlijo!?
narejenc
17. 05. 2014 12.28
+4
KOLK BO PA PLAČAL TIST LOPOV, KI JIM JE PLAČE DAL!!!!!!!!!!!!!! KJE JE ODGOVORNOST IN S ČIM KDO ZA KAJ ODGOVARJA!!!!
I G N O R A N T
17. 05. 2014 12.03
+2
Cudi me da jih kar ne izbrisejo
M_teorija
17. 05. 2014 11.25
+1
Tako kot večkrat se na probleme kot je konkreten gleda le v črno beli tehniki, predvsem, pa razglablja le o posledicah in ne o vzrokih zaradi katerih je do omenjenega problema prišlo. Osnovni problem v konkretnem primeru je očitno ta, da je zdravstvo živ sistem in, da je zaradi vse bolj zahtevnega znanja in posledično po permanentnem nadgrajevanju znanja, vseživljenskega učenja in izpopolnjevanja prišlo do razkoraka med predvidenimi standardi, zahtevami po delovnih mestih in dejansko usposobljenostjo, dejanskimi kapacitetami, da se zapolnijo potrebe za zadovoljitev in spopolnitev delovnih mest. V prvi vrsti so za tak razkorak med potrebami in kapacitetami odgovorni neposredno nadrejeni, pa po hierarhiji posredno nadrejeni in odgovorni vse do najvišjih vej države, do ministrstva za zdravstvo, in ministrstva za izobraževanje ker niso predvideli potreb po izobraževanju tako novih zaposlenih kot tudi ne nadaljnega šolanja že zaposlenih medicinskih sester. Če pa so zaposlenim medicinskim sestram bile možnosti nadaljnega izobraževanja in so to možnost zavračale, pa del odgovornosti za probleme lahko pripišemo tudi njim. V vsakem primeru, pa ni prav, da (čeprav naj bi srednje medicinske sestre opravljale enako zahtevno delo kot višje medicinske sestre, ker v prvem primeru gre za priučene sestre v drugem, pa strokovno teoretično podkovane, katere že v osnovi predstavljajo boljše izhodišče, za navidez enako delovno mesto, da ga bolj kvalitetno opravljajo), da se enačijo izkušnje z vloženim trudom za višjo izobrazbo. Za nazaj popravljati to napako bi bilo nepravično, je pa treba vsaj v bodoče paziti, da do teh anomalij ne prihaja.
abigail
17. 05. 2014 11.12
+2
Medicinske sestre morajo vračat denar, ker se pri nas samo politika zgane, ljudje, s katerimi ta politika manipulira, smo pa tiho, pri miru in presrani...
comment123
17. 05. 2014 10.36
+8
Medicinske sestre so delale delo, ki bi ga morale tiste, ki imajo večjo plačo, torej so si ta denar zaslužile in zdaj naj bi ga morale vrniti.Po kakšni logiki lepo vas prosim, a zato, ker zdravstvo nima denarja, bedarija in velika goljufija in izkoriščanje ter kršitev pravic. Kdaj bodo vsi, ki so res pokradli denar v slov. podjetjih in jih uničili morali kaj vrnit! Joj koliko ljudi bi moralo za vedno zapustit svoje funkcije. Sestre ne sekirajte se, saj pravica mora zmagat, tako ali drugače!
Ku?ko pod pru?ko
17. 05. 2014 09.38
+3
Mojškra nuca denar!!!
oslinaoblasti
17. 05. 2014 09.19
+2
...kje pa je sindikat?...zbornica zdravstvene nege?....brbljanja pa polno,ko treba ni.....čez kakšnih par dni se bomo pa štrukljisa naposlušali,koliko jih je premalo in pod kako težkimi pogoji delajo?...pa niti kompetenc nima...sam,zato bo bluzil,da bo bolj udarno zgledalo,ko bo gregi trabunjal,da je treba 2% letno in ne samo enega ,v javnem sektorju odpuščat!!?
oslinaoblasti
17. 05. 2014 09.19
+5
a je korl ocenil,da 150 sester ne bo bistveno vplivalo na njegovo ponovno izvolitev in je zato dokument porinil nazaj v radelc?...no,da zdaj vidimo kaj nanje lenča da
mijavci
17. 05. 2014 07.57
+3
Vpraš vas ali lahko čebela v panju ki ima nalogo da nabira med dela še kaj druzga. Če je že v osnovi vse zmešano potem se ne čudit takim razmeram. Poglejte organizacijo čebeljega panja pa vam bo vse jasno. Tako bi morala biti pošlihtana vsaka resna firma pa tudi bolnice. Pa nisem noben čebelar da bi zdej tuki pametoval o čebelah samo za primejavo se mi je pa zdelo primerno.
Tuc Tuc Tuc par muc
17. 05. 2014 07.48
+1
un ki se spozna na računovodstvo ve da sr večjih plač nemore kar tako izplačevati. brez da bi ti nakoncu nekje nekaj manjkalo. tud če manjka en cent ga moraš najdt in it od začetka. v kcju je očitno da niso samo te sestre dobivale večje plače. računovodka sploh verjetno upogleda ni imela v to končno vsoto.
Bruhalnica24
17. 05. 2014 07.12
+14
Problem bi nastal, če bi morali vračat tudi kaj zdravniki, ker bi morali prodajat zlate palice, stanovanja..... Je še pravica v butalah....
ffet
17. 05. 2014 06.58
+12
Tožbe naj dajo tistim, ki so te plače obračunavali. Kaj so pa one krive, saj je politika obračunavanja tako zavita (da se lahko lažje KRADE turnusnim delavcem), da običajen računski sesrvis ne zna do potankosti razložiti obračuna plač v Ukcju LJubljana