Slovenija

Medicinske sestre v UKC Ljubljana končale stavko

Ljubljana, 10. 07. 2012 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medicinske sestre, ki so stavkale v enotah intenzivne terapije III Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, so končale stavko. Z vodstvom so dosegle dogovor – do odločitve upravnega inšpektorata jim bodo poplačali vsa napredovanja. "To pomeni damoklejev meč," pa pravi Remškar.

Medicinske sestre, ki so od ponedeljka stavkale v enotah intenzivne terapije III Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, so stavko končale. Vodstvo UKC jim je namreč ponudilo, da jim do odločitve upravnega inšpektorata, ki preučuje legalnost izplačevanja napredovanj tem sestram, poplača vsa napredovanja.

UKC bo tem sestram izplačal napredovanja tudi za nazaj, torej za mesece, ko napredovanj niso prejemale in so tako prejemale nižje plače. Poplačilo tega denarja bo 132 sester po besedah glavne medicinske sestre v UKC Ljubljana Erne Kos Grabnar prejelo 20. julija.

Ob tem so se zavezali, da bodo spoštovali odločitev inšpektorata, kakršna koli že bo, je po doseženem sporazumu povedala vodja stavkovnega odbora Vesna Rugelj. Dodala je, da se bodo na odločitev inšpektorata lahko pritožili po sodni poti, a ne v obliki stavke.

Kos Grabnarjeva je z današnjim dogovorom zadovoljna. Kot pravi, je prišlo o razumne odločitve.

Stavka v ljubljanskem UKC se je končala.
Stavka v ljubljanskem UKC se je končala. FOTO: Damjan Žibert

Svetovalec strokovne direktorice Janez Remškar pa pravi, da odločitev inšpektorata pomeni damoklejev meč za obe strani. Kot je opozoril, se lahko zgodi, da bodo sestre morale tudi vračati denar, ki je izplačan na račun napredovanj. A je Rugljeva dodala, da bo inšpektorat dal mnenje, medtem ko lahko o morebitnem vračilu denarja oz. napredovanj odloča le sodišče. Če pa bodo zahtevali vračilo plač za nazaj, bo Sindikat kliničnega centra ubral vse sodne postopke, da to prepreči, je napovedala.

Stavka okoli 50 medicinskih sester se je začela v ponedeljek. Za stavko so se odločile tiste srednje medicinske sestre, ki na oddelkih intenzivne terapije III UKC Ljubljana opravljajo tudi dela diplomiranih sester. A so stavkale sestre le na štirih takšnih oddelkih, na dveh stavke niso mogli izvesti, ker zaradi dopustov niso mogli organizirati dela tako, da bi potekalo nemoteno.

Za stavko so se odločile zato, ker jim vodstvo UKC nekaj mesecev ne izplačuje več napredovanj za delo diplomirane sestre. Ker si vprašanje priznanja napredovanj sindikati in vodstvo UKC interpretirajo vsak po svoje, so namreč na pomoč poklicali upravni inšpektorat. Ta naj bi odločitev sprejel in sporočil predvidoma še ta mesec.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rescue112
11. 07. 2012 11.20
+3
sedaj pa naj se začnejo oglašati tiste, ki so diplomirale in niso prenesle napredovanj - pa bo štala. In prav je tako. Prav zanimivo je brati komentarje, da diplomirane sestre nič ne znajo - kakšna favšija tistih, ki se nočejo šolati. Predlog: vse diplomirane sestre naj stavkajo naenkrat in naj vse prevzamejo tehniki, ker itak vse znajo...
Sabina Dekleva
06. 09. 2012 19.50
+3
tu se pa zelo motiš, će bi prevzele srednje med. sestre delo višjih bi bilo ravno tako vse narejeno. Veliko dela je preloženo na srednje, ko srednje delajo da teče iz njih , visoke lepo sedijo za računalnikom in berejo 24.ur
Jurek Jurek
11. 07. 2012 07.49
+3
Sedaj bo pa lahko recimo strojni tehnik zahteval plačo strijnega inženirja.
tir1A
10. 07. 2012 23.48
+4
Sestre so lahko zgled, kako je treba ceniti svoje delo in sebe. Nikogar se ni treba bati - množica lahko vedno veliko doseže, če je le složna!
rew333
10. 07. 2012 19.38
+6
Folk, zgleden primer, da naj se mi ne bojimo oblasti, ker se oblast boji nas - če ji le pokažemo svojo moč! Bravo, medicinske sestre! Za pohlevne slovenske razmere ste super pogumne face! Čestitke!
Mr.JanHara
10. 07. 2012 21.15
+6
Spoštovane sestre! Hvala tudi tokrat, kot tudi za vso skrb in tolažbo, ki jo nudite nebogljenim in pomoči potrebnim. Kdor vas je kdaj potreboval, vam ne bo nikoli očital krvavo zasluženega denarja.
lebubblegum
10. 07. 2012 18.49
-3
buahahahhaa to pa je eu šolski sistem...sproducirat nevedno družbo z diplomo in jim vtisnit v prazne glave občutek večvrednosti...ni čudno da vse propada...srednje sestre s stažem 25 let bi morale biti plačane na staž, te diplomirane itak nč ne znajo, zahvaljujoč našem vrlem sistemu...sicer pa če lahko policija in zdravniki režejo sebi v prid, lahko tudi tiste, ki dejansko skrbijo za bolnike..
kr ena 1
10. 07. 2012 17.38
+5
pa sej imajo že itak večji izhodiščni razred kot druge srednje sestre - ker delajo v intenzivah...
civkopiki
10. 07. 2012 17.43
-4
očitno nimaš pojma o razredih,imajo enak razred kot tiste v zdravstvenih domovih,dodatke imajo le na nočne,nedelje,praznike....
kr ena 1
10. 07. 2012 18.05
+3
lebubblegum
10. 07. 2012 18.50
-2
stavka je prav zaradi tega, so jim to ODVZELI....
populus
10. 07. 2012 17.10
+7
bo treba vstat in pokazat kako bojo zavodi in bolnišnice živele kjer sestre delajo na mesec tudi po 220 ur pa smo javni zavod ker baje ni kadra in ni možnosti zaposlovanja!!ena sestra dela za dve sestri za 800 evrov na mesec!! diplomirane pa mudrijo in mudrijo in podražile so zdravstvo vsaj za 2 navadni sestri ki dela kot konj!!drugače pa samo hvatajo krivine in vlečejo z dežurstvi tudi po 2900 evrov bruto torej nekje 1800 evrov naprej !!pa napišite diplomirane če to ni res pa vam pripopam še kako kopijo plačilne liste!!tu pa ste diplomirane pozabile na srednje sestre ki jih potrebujete samo za številko !ko pa se tala denar pa potegnejo kratko!!ukinit dežurstva diplomiranim sestram in jioh poslat v turnus ne pa spanje po dežurstvih in talanje vodstvenih funkcij in prelaganje bremen na srednji kader ki dobesedno gara in si upam rečt da zdravstvo gor drži srednji kader !!sicer pa so diplomirane dražje samo za jemanje krvi in nastavljanje infuzij ostalo pa tako ali tako počnejo vse srednje sestre!!in to dvoje počnete za 1000 evrov večjo plačo !!!pa naj se malo ministerstvo vpraša kam mu uhaja denar ne pa zategnit srednji kader ki delajo ko mravlje!!sramota !!nikjer ne piše da če si diplomiran da si boljši kot srednji kader!!eno pa jwe res da si precej dražji!!
funky 545
10. 07. 2012 22.37
+3
najlažje je posploševati... sem dipl.m.s., delam v eni majhni bolnišnici, seveda turnus. Ponoči ne spim, delam poleg mojih kolegic - srednjih sester, tudi nego (plenice, kahle, vse kaj je potrebno), torej nisem samo za odvzem krvi in za infuzije.... Plača, ki sem jo danes dobila - plačilni razred 30 - brez potnih stroškov in malice ni 1000 eurov. Kot vodja tima odgovarjam za svojo delo (tudi za posege v človeško telo), za delo ostalih sester, sem izpostavljena med pacienti in zdravniki, pritiskajo name svojci.... a nekdo me vidi kako "hvatam krivine".
Sabina Dekleva
06. 09. 2012 19.52
+1
Kwaj
10. 07. 2012 10.32
+4
Ali pa naj vzamejo ta diplomiranim od plače in dajo srednjim ki delajo za njih.......
fom
10. 07. 2012 10.23
+9
Za enako delo enako plačilo.Če je srednja medicinska sestra tako dobra, da lahko opravlja delo višje ali diplomirane, naj bo zato tudi tako plačana. Papir ni vse. Taki birokratski postopki glede ustreznosti izobrazbe so možni le v Sloveniji. V svetu veljaš, kaj znaš, ne pa kakšen imaš papir. Sramota za KC in vse tiste vodilne, ki se sprenevedajo in mobingirajo te sestre.
lebubblegum
10. 07. 2012 18.51
problem tukaj so zahteve direktorjev, ki zahtevajo izobrazbo brez pogoja.......
Longview
10. 07. 2012 09.50
+5
Pa tole traja že nekaj let... V tem času bi lahko vseh teh 50 stavkajočih zdavnaj diplomiralo, če bi le hotele. Še ponujali so jim, da jim vse plačajo, pa niso hotele. Po drugi strani pa je zdaj že pod vsako hruško kakšna (zasebna) Visoka šola za zdravstvo + 3 fakultete. Hiperprodukcija tega kadra bi se lahko že počasi videla tudi v praksi - naj usposobijo diplomirane sestre za ta dela, te srednje (ki jim šolanje ne diši) pa naj delajo tista dela, ki so primerna za njihovo izobrazbo.
kolcamož
10. 07. 2012 10.09
+1
kolcamož
10. 07. 2012 08.26
+9
zdravnikom mal vzet,ker oni rabijo asistenco ,drugače pa nikjer ne piše,da ne bi mogli kake tri ure zdravniki delati na oddelkih in malo pomagat pacintom,pa še bolj bi se zbližali z diagnosticiranjem,ker bi paciente spremljali bolj pogosto, drugače pa sestrice pot pod nogo pa tri mesece dopusta vse naenkrat ,pa da vidimo kdo bo odnehal,v tej državi srat..........če je pa tako preklemansko vse odvisno od sester ja pol pa jim je treba podvojiti plačo pa je...isto kot ostalim elitnežem,ki z razliko od nas ne delajo ,ampak oni pač imajo individualno pogodbo,mi imamo pa kolektivno, z samimi členi kazni in prepovedi in klavzul omejitev,,,,,hecno.......
Tonček Balonček
10. 07. 2012 09.29
+4
Ko bodo sestre "kake tri ure" delati kot zdravnice, s ebomo pa naprej pogovarjali! PA saj ne gre za kongflikt med zdravniki in sestrami, lepo vas prosim. A gre spet za znao taktiko, da ljudi med seboj skregaš, potem pa nastopiš v vsej svoji vceličini in napraviš red! Sestre stavkajo zaradi diplomiranih sester, ne zaradi zdravnikov, lepo vas prosim! PA menda ne bomo plačecvali zdravnikov za to, d abo odnašal kahle in preoblačil postelje za svojo "bajno" plačo?!
kolcamož
10. 07. 2012 10.13
+2
V ŠOLO HODIŠ ZATO,DA VEČ DELAŠ ,SEVEDA VSE SO V PRETEKLOSTI UČIL MISELNOSTI,DA MORAŠ V ŠOLE HODIT ZATO,DA TI NE BO TREBA DELAT,,,,,,ZDEJ SMO PA TAM,KO ŠOLANI LJUDJE NOČEJO DELAT.....MAHAJO PA Z DIPLOMAMI.....
Sabina Dekleva
06. 09. 2012 19.55
Buco -
10. 07. 2012 08.17
+12
ta družba bo spet vrednota, ko bodo zdravniki delali, ker želijo reševati in pomagati ljudem in ne, ko se jim bo šlo le za denar. je pa res, da imamo na drugi strani delodajalce, ki jim je malomar za pogoje delavcev družba je gnila... ampak sami ste tako želeli.