Slovenija

Med zimo ne pozabite na prostoživeče živali

Ljubljana, 18. 01. 2013 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Iz Lovske zveze Slovenije opozarjajo, da narava pozimi počiva in miruje, divjad pa potrebuje svoj mir. Če živali prestrašite, bežijo, ob pomanjkanju hrane pa težko nadomestijo izgubljeno energijo. Še posebej lastnike psov zveza naproša, da imajo svoje kužke na povodcu.

Psi morajo biti na povodcu, da ne bi prestrašili živali v gozdu.
Psi morajo biti na povodcu, da ne bi prestrašili živali v gozdu. FOTO: Lovska zveza Slovenije

Lovska zveza Slovenije je na javnost poslala apel, v katerem opozarjajo, da so pozimi zaradi mraza, snega in pomanjkanja hrane najbolj ogrožene prostoživeče živali, tudi divjad. Pri tem dodajajo, da čeprav so prilagojene na zimo, jih dodatno ogroža človek, in sicer s svojimi ravnanji in posegi v njihovo življenjsko okolje.

"Vsako vznemirjanje jo moti, lahko jo tudi smrtno ogrozi. Ob tem želimo opozoriti predvsem na sprehajanje psov brez povodca, smučanje izven označenih smučišč in vožnjo z motornimi sanmi izven poligona. Narava pozimi počiva in miruje in tudi divjad potrebuje svoj mir. Prestrašene živali bežijo, pri čemer jih še dodatno ovira visok sneg. Na begu in ob pomanjkanju hrane pa težko nadomestijo izgubljeno energijo, zato zaradi oslabelosti lažje postanejo plen psov in plenilcev ali pa shirajo in zbolijo," so sporočili iz lovske zveze. Pri tem pa še posebej naprošajo lastnike psov, da imajo svoje hišne ljubljenčke med sprehodom na povodcu in tako omogočijo prostoživečim živalim mirno preživetje zime.

Ptice pozimi
Ptice pozimi FOTO: Lovska zveza Slovenije

"Pozimi pa ne smemo pozabiti tudi na ptice, ki potrebujejo našo pomoč, da bodo lažje prebrodile obdobje, ko težje same najdejo hrano," so še dodali v omenjeni zvezi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trojka24
18. 01. 2013 18.56
+2
Zakaj nihče ne kontrolira neodgovornih lastnikov, ki pse ponoči pustijo proste na dvorišču, da lahko lovijo divjad??? Pes ni kriv, ker ga žene nagon, lastnika pa bi bilo treba poštenu udarit (vsaj po denarnici-jaz bi take id.... sicer tudi bolj kruto...). Vse živali imajo pravico do varnega življenja. Tako psi, kot divjad. Nočne hajke pa ogrožajo oboje. In to zelo!
ansev88
18. 01. 2013 13.51
-1
A pokanje pušk jih pa ne prestraši?
aojz
18. 01. 2013 14.17
+7
Saj sem vedel. Vse od začetka kot v mali šoli. V VISOKEM SNEGU SE NE LOVI
KIKIŠVAC
18. 01. 2013 14.33
+8
Sploh je lov na srnjad v zimskem času prepovedan! Se strinjam aojz
Garfild112
18. 01. 2013 18.05
+2
zakaj pa lzs naproša lastnike psov naj bojo psi na povodcu? nej se raje kšn inšpektor okol zapelje pa nevestnim lasnikom kšno kazn napiše ker psi morajo bit na povodcu....prns smo meli tak primir k je lasnik trdu da sta njegova psa duma in ne klatsta....1x sm ga upozoru..2x sm ga opozoru t tretji bot sm mu pa pokazu slike kako njegova psa klatsta po gozdu brez nadzora in mu sam mal umenu obisk inšpektorja(ki ga sevede ni bilo) se je stvar takoj uredila.... jz mam tud psa pa ga mam zmeri na povodcu...
ansev88
20. 01. 2013 18.57
+1
Lahko, da je prepovedano tako kot marsikaj, ampak se tako kot povsod tudi tukaj kršijo pravila. Bo treba kej več nardit, za to, da boste lovci spoštovani.