Slovenija

Sobe v UKC Ljubljana imajo tudi do 30 stopinj

Ljubljana, 15. 07. 2010 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.S./STA/M.R.
Komentarji
163

Temperature se bodo v prihodnjih dneh dvignile tudi do 36 stopinj, zato je ponekod prepovedano kuriti na prostem, pri Frankolovem morajo varčevati s pitno vodo, temperature v ljubljanskem kliničnem centru pa dosegajo tudi do 30 stopinj.

Temperatura morja se je danes povzpela nad 28 stopinj. Na merilnem mestu za valobranom koprske marine, kjer meritve opravljajo vsako jutro, so izmerili 28,6 stopinje Celzija. S plaž pa poročajo o večji količini morske trave kot navadno. Trava, gre za kolenčasto cimodocejo, je kopalcem popolnoma nenevarna, so pojasnili na morski biološki postaji.

Kolenčasta cimodoceja (Cymodocea nodosa) je najbolj razširjena cvetnica v slovenskem morju in edina morska cvetnica v Jadranu, ki ji pozimi odpadejo listi. Tvori obsežne travnike na peščeno-muljastem dnu, v slovenskem morju v globini med enim in osmimi metri, izjemoma na 12 metrih globine.

Dopust
Dopust FOTO: Reuters

Vzorčenja, ki so jih opravili konec junija na travnikih cimodoceje, kažejo na dobro stanje travnikov. Da bi bilo odmrlih listov več ali manj, ne morejo na morski biološki postaji ne potrditi ali zanikati, ker se z odmrlimi listi ne ukvarjajo. "Dejstvo pa je, da je v tem trenutku cimodoceja na višku svoje rasti. Listi lahko odpadejo zaradi valovanja, vetrov, morda tudi visoke temperature vode," so pojasnili.

Vročina ne pojenja

Poletna vročina - 46
Poletna vročina - 46 FOTO: Miro Majcen

Temperatura morja je tako že skoraj previsoka za osvežilni skok, a sonce in vročina nas še ne bosta tako kmalu zapustila. Obojega imamo v teh dneh v izobilju in po napovedih vremenoslovcev se bo vročina nadaljevala še vse do sobote. Danes bo še naprej sončno in zelo vroče. Popoldne in zvečer so predvsem v severni in vzhodni Sloveniji možne posamezne močne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 36 stopinj Celzija. Tudi jutri bo podobno vreme, sončno, vroče in soparno, vendar bo možnost popoldanskih neviht majhna. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 23, najvišje dnevne od 30 do 36 stopinj Celzija.

Ohladitev se nam obeta šele v nedeljo. V večjem delu države bo v nedeljo in ponedeljek pod 30 stopinj Celzija, a se bo vročina v prihodnjem tednu znova vrnila. A na Arsu pravijo, da ne bo tako huda, kot je ta teden. Ob fronti med soboto in nedeljo se bo povečala verjetnost za točo. Od sobote zvečer do nedelje dopoldne bo namreč najbolj nestanovitno ozračje. Toča sicer ponoči bolj poredko pada, lahko pa pride tudi do tega.

Poletna vročina - 38
Poletna vročina - 38 FOTO: Miro Majcen

Vroče pa ni le nam, ampak tudi domačim živalim, zato poskrbite, da bodo imele na razpolago vedno svežo vodo in senčen prostor.

Več o vremenu ...

Neznosno tudi v ljubljanskem kliničnem centru

Vročino težko prenašajo zlasti starejši, otroci in bolniki. V ljubljanskem kliničnem centru večina prostorov ni klimatiziranih, zato so tam razmere zelo težke. Razmere si je ogledala ekipa oddaje 24UR, ki je v nekaterih sobah namerila kar 30 stopinj Celzija. Bolniki si pomagajo tako, da imajo čez dan zaprta okna in spuščene rolete, ponoči pa okna odprejo in dvignejo rolete. Za kratek čas se ohladijo s tušem. Nekateri se pritožujejo, da zaradi tako vročih prostorov ne spijo niti ponoči, ko se temperature vsaj nekoliko spustijo. Vroče pa je tudi v slovenskih zaporih.

Prebivalcem Frankolovega in okolice opozorilo zaradi pomanjkanja vode

Zaradi suše pa Podjetje Vodovod-kanalizacija prebivalcem naselij Lipa pri Frankolovem, Dol pod Gojko, Beli potok, Lindek, Rakova steza, Zabukovje, Stražica, Straža pri Novi Cerkvi, Straža pri Dolu, Novake in Trnovlje pri Socki poziva, da omejijo uporabo opitne vode za zalivanje rastlin, pranje avtomobilov in polnjenje bazenov.

Naselja so s pitno vodo oskrbovana iz zajetja Kapelca na Lipi pri Frankolovem. Omejitev uporabe pitne vode je nujno potrebna, ker se je zaradi suše močno zmanjšala izdatnost vodnega vira Kapelca in glede na predvidene vremenske razmere ni pričakovati padavin in s tem izboljšanja izdatnosti vodnega vira. Če se poraba pitne vode ne bo zmanjšala, lahko občasno pride pri posameznih uporabnikih do popolnega pomanjkanja vode, še opozarjajo.

Prepovedano kurjenje v naravnem okolju

Na upravi RS za zaščito in reševanje so danes razglasili požarno ogroženost. Kot so povedali za 24ur.com, velja za zahodni del, Primorsko, Postojnsko in del Goriške. ''Tam je zdaj najhuje. V notranjosti so sicer indeksi zelo visoki, vendar vegetacija ni v takem stanju, da bi gorelo. Na zahodnem delu pa pride zaradi vetrov do izsušenosti in je zato večja možnost požara,'' so povedali.

Poletna vročina - 31
Poletna vročina - 31 FOTO: Miro Majcen

Od danes je tako v naravnem okolju prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar.

Veliko požarno ogroženost naravnega okolja so razglasili na območju občin Koper, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje - Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren - Kostanjevica, Renče Vogrsko, Šempeter - Vrtojba, Bovec, Tolmin in Kobarid.

Inšpekcija za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Inšpekcija za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano ter policija bodo v času, ko je razglašena požarna ogroženost naravnega okolja, izvajale poostren nadzor.

Požara ne gasijo več

Požar na območju Rombona na Bovškem, ki ga je v torek zanetila strela, se je nekoliko umiril, je za 24ur.com povedal regijski poveljnik Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač. ''Ponoči se je precej polegel, ker so bile temperature nizke, zdaj, ko se je razgrelo, pa bo najbrž spet vzplamtel.''

Gašenje požara
Gašenje požara FOTO: POP TV

Kot je znano, so se včeraj dogovorili, da bodo požar, dokler ne bo ogrožal objektov ali gozda, prenehali gasiti. Kosmač je povedal, da je za njihovo odločitev več razlogov, vsekakor pa ne ekonomski, kot namigujejo nekateri. Eden izmed razlogov je tudi ta, da so včeraj zvečer na območju požara slišali dve detonaciji. Območje je namreč polno neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne.

Kot drugi razlog je Kosmač poudaril dejstvo, da je teren izredno težko prehoden in ''ni nobene poti za umik, če bi prišlo do večjega izbruha ognja''. Pet gasilcev, ki so včeraj gasili požar, je do požarišča potrebovalo dve uri od mesta, kjer jih je pustil helikopter, je pojasnil Kosmač in dodal, da gori predvsem okoli meter debela plast humusa, ki tli in ga je težko pogasiti.

Območje, kjer divja požar, je težko zapreti, zato bi tja zlahka zašel kakšen pohodnik, saj je potk tam veliko, a kot pravi Kosmač, je dim zelo dobro viden, zato upa, da pohodniki ne bodo rinili prav tja.

Včeraj so požar pomagali gasiti tudi vojaški helikopterji, vendar tudi to ni bilo uspešno. Kosmač je pojasnil, da gre za zelo strm teren, zato se pri gašenju s helikopterjem voda kar odbija, učinek pa je zelo majhen. Če pa se bo požar v prihodnjih dneh razširil, potem bo vojska s svojimi helikopterji spet priskočila na pomoč. To je nudila že včeraj, in sicer je prvi helikopter na območje požara poletel že zjutraj, popoldne pa sta pomagala požar gasiti dva helikopterja. Kot je za 24ur.com povedal predstavnik Slovenske vojske Simon Korez, stane ura poleta v takšne namene 1500 evrov, tako da je vojaška pomoč pri gašenju požara samo včeraj stala 30.000 evrov.

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

usn
06. 07. 2011 02.11
ni samo KC ... tudi v bolnišnici celje sem gledala, kako so umirali pacienti na oddelku za srčne in pljučne bolnike ... kar nekaj jih videla umreti ... po operacijah so jih dajali v 32 stopinj ogreto sobo ... kjer so začele gospe bruhat ... dan ali dva pa je bila postelja prazna ... umrla. celo zdravnica je takrat prosila, če damo v časopis, vendar nas je tik pred tem presenetila tudi smrt mame ... prišla noter zaradi banalne zadeve ... in zaradi take vročine v prostorih umrla. v taistem času so pa na polno montirali klime v pisarne ... SRAMOTA!
usn
06. 07. 2011 01.56
ni samo KC ... tudi v bolnišnici celje sem gledala, kako so umirali pacienti na oddelku za srčne in pljučne bolnike ... kar nekaj jih videla umreti ... po operacijah so jih dajali v 32 stopinj ogreto sobo ... kjer so začele gospe bruhat ... dan ali dva pa je bila postelja prazna ... umrla. celo zdravnica je takrat prosila, če damo v časopis, vendar nas je tik pred tem presenetila tudi smrt mame ... prišla noter zaradi banalne zadeve ... in zaradi take vročine v prostorih umrla. v taistem času so pa na polno montirali klime v pisarne ... SRAMOTA!
esmi
17. 07. 2010 16.44
Samo pomislite kako je delavcem v proizvodnjih halah, kjer morajo prenašati 35 stopinj? Vodstvo pa se hladi v pisarnah, če pa že gredo po proizvodnji naredijo enkrat na dan pa še to na hitro.
Winds
16. 07. 2010 11.15
Krivo ministrstvo za zdravje, vključno z vsemi ministri predhodnih vlad. Določene bi morale biti norme minimalnih pogojev, ki jih mora vsaka bolnišnica izpolnjevat. Med nje spada tudi zagotavljanje za zdravje in okrevanje še sprejemljiva temperatura bolniških sob. To bi moral biti standard, ki ga mora izpolnjevat vsaka bolnišnica! Sredstva pa vzeti..... še je črnih fondov.
Tonček Balonček
16. 07. 2010 08.14
Srečko Prijatelj je pa na hladnem! Vsi vemo, da so za klimatizacijo krivi zdravniki, ne pa Klima Petek!
Desno
16. 07. 2010 08.04
Kaja Kova? 1
16. 07. 2010 07.49
Klime v kc imajo tam,kjer so direktorji in šefi, da lahko v mmiru pijejo kavico, da jim ni vroče.Za vse ostalo pa jim ja malo malo mar, to se pravi za bolnike in za zaposlene, ki trpijo in delajo v nemogočih razmerah.To bi moral še pop tv preverit,kje po pisarnah so klime, da bi ljudje vedeli kaj in kako.
Tonček Balonček
16. 07. 2010 07.48
Kaj na to poreče Ljudmila Novakova? P Malda Slovenija? Marušič naj takoj odstopi, SDS sicer perdlaga interpelacijo ali referendum o temperaturah v UKC!
jpavli19
16. 07. 2010 07.43
No toliko se tuli kako je javno zdravstvo zanič....saj je in še slabše bo,ker nihče ne vlaga v najbolj enostavne stvari kot so klima naprave,,,,in ko si pacient,takra tii šele postane jasno da plače niso krive, de te vlade nič ne nararedijo za ljudi...nič ....mamo sem imel na novem onkološkem,ni bila za živet ne umret...temperatura v sobi je bila pa 33 stopinj......
Tonček Balonček
16. 07. 2010 07.39
Če tem bogovom v belem ta temperatura ustreza, še ni rečeno, da je tako tudi s pacienti! Dost imamo te njihove zbornice in teroriziranja pacientov, zdaj jih mučijo že z vročino! Zakaj pa pod Kukovičevo ni bilo tako vroče po sobah? Kriv je Zemljarič, ki je bil predsednik odbora za izgradnjo in potem še direktor, njega je treba zapreti in primerno kaznovati!
picajzel
16. 07. 2010 07.29
Za nevrologijo vem, da so razmere nevzdržne...ljudje po kapi se razokrijejo, jih popiha in običajno sledi pljučnica...še ena pljučnica in smrt. Pa še to, če so nemirni, jih enostavno privežejo na postelje...KRUTOOOOOOOOOOOO
urib
16. 07. 2010 06.47
mene pa zanima, če lahko kdo razloži kako za vraga stane helikoptersko gašenje 1.500 eur/ura, če je vojska itak v službi, helikopter pa imajo tudi zato, da se z njim leti .(ne kot policijski tovornjak za "gašenje ljudi" ki je bil 20 let parkiran)???????????
Miskolin77
16. 07. 2010 06.23
Kdo je gradil UKC?
zenska007
16. 07. 2010 06.10
zdravo na našem oddelku, pa sploh ni pomembno kje delam dajnsko ne smemo imeti klim...ne v bolniških sobah in ne po hodniku...in naj vam povem da je bila včeraj izmerjena temperatura 33.7 stopinj... operacijske sobe pa zagotovo nimajo 20 stopinj na klimi...ker ko je človek na opracijski mizi in uspavan in "odprt" se pravi je pade temperature ob izgubi telesnih tekočin lahko velik...ne pretiravite če ne pozate razmer... lp
mare.florida
16. 07. 2010 05.12
Važno da hočejo zdravniki imeti višje plače...
nomis25
16. 07. 2010 02.22
bil sem včeraj zvečer okol 23.00 v UKC LJ na recepciji okol pet minut sm čakal nekoga in je z mene kar zaćel tečt k da bi v savno stopu, vratar se kar zunaj pred vhodom hladi, elektr. vrata odprta skoz pa prav da se ne more zluftat in da rajš zunaj na klopci sedi k pa not u recepciji
gooti
16. 07. 2010 01.35
pa ni to sramota da pišejo da v parlamentu varčujejo ker imajo 25 stopinj
vzhod
16. 07. 2010 01.06
zakaj pa negre kdo v zapor?
blabla33
16. 07. 2010 00.27
Pa poleg tega lih tok k je verjetnost okužbe z legionelo zarad klime v KC je verjetnost v maximarketu al pa cityparku.
blabla33
16. 07. 2010 00.25
Lepo vas prosm v bolncah ne smejo met klim, pa neverjetno kaj vse se spomnete. Operacijske dvorane so klimatizirane na 20 stopinj ponekod, pa je tam največja verjetnost okužbe. ne govort bedarije