Slovenija

Med smučarji tudi policisti

Ljubljana, 13. 02. 2010 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Začenjajo se počitnice, snega je povsod dovolj in na smučiščih se obeta velika gneča. Med obiskovalci bodo tudi policisti in inšpektorji, ki bodo preverjali, ali vsi upoštevajo varnostne predpise, in iskali vinjene smučarje.

Vremenska napoved je ugodna, poleg tega so se za nekatere šolarje in dijake začele zimske počitnice, zato lahko na smučiščih pričakujemo gnečo. Policija in inšpektorji ob tem znova opozarjajo, da je treba poskrbeti tako za lastno varnost kot za varnost drugih.

Kontrola alkoholiziranosti na smučišču
Kontrola alkoholiziranosti na smučišču FOTO: Policija
Če policist ugotovi, da ima smučar v organizmu več alkohola, kot je dovoljeno, ali če smučar odkloni preizkus oziroma zapisnika ne podpiše, mu policist:

- prepove nadaljnje smučanje in odvzame smučarsko vozovnico brez povračila ali
- prepove nadaljnje smučanje in obvesti upravljavca smučišča, ki prekliče veljavnost vozovnice in zagotovi prepoved nakupa nove za ta dan,
- izreče globo,
- smučarju zagotovi povratek v dolino, če vozovnica to omogoča.

To zimo se je namreč na slovenskih smučiščih zgodilo že več kot 140 nesreč, tri so se končale tragično. Tudi zato bodo policisti in inšpektorji v naslednjih dveh tednih poostrili nadzor. Začenjajo že danes.

Posebej bodo pozorni na prekrške, povezane s psihofizičnim stanjem smučarjev, in tiste, s katerimi neposredno ogrožajo druge uporabnike smučišč. Pri nadzorih bo policija občasno uporabljala tudi helikopter.

Policisti opozarjajo tudi na nevarnost plazov, ki je zelo velika predvsem v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah. Zaradi novozapadlega snega je četrte stopnje na petstopenjski evropski lestvici. "Nujna je dobro premišljena izbira terena za smučanje, saj je ob večjih količinah novozapadlega snega na nestabilno podlago in snega, ki ga v zametih nanese veter, večja nevarnost snežnih plazov. Predvsem je ta večja na severnih in vzhodnih straneh in na strmejših pobočjih," je poudaril policijski inšpektor Alojz Sladič.

Ne beležimo večjih nezgod, tudi letos ne, tako da lahko varnost na teh napravah dejansko primerjamo z varnostjo v letalskem prometu, Jurij Kos, prometni inšpektorat

Na smučiščih so za red in varnost odgovorni upravljavec in nadzorniki. Njihovo delo bodo pod drobnogled vzeli na inšpektoratu za notranje zadeve, medtem ko bodo na prometnem izvajali pogostejše nadzore nad obratovanjem naprav na smučiščih, na primer nad teptalnimi stroji, žičnicami. Če ugotovijo, da so naprave na smučišču neustrezne, lahko smučišče tudi zaprejo. Ugotavljali bodo tudi, ali so proge urejene in ali je urejeno njihovo varovanje.

Pravila, ki jih je dobro poznati

Za lastno varnost in varnost drugih smo na prvem mestu odgovorni sami. Najpomembnejši sta samodisciplina in odgovorno ravnanje vseh udeležencev, so še dejali policisti in inšpektorji in ob tem opozorili na prepogosto objestnost, neodgovornost in precenjevanje lastnih sposobnosti nekaterih smučarjev, saj je kršitev in poškodb med mladimi preveč.

Le varna smuka je užitek.
Le varna smuka je užitek. FOTO: Policija

Vsak smučar bi moral zato dobro poznati ukrepe za varno smučanje in 10 osnovnih FIS pravil, pa tudi znake, s katerimi so opremljena smučišča. Slednje morajo poznati vsi udeleženci zimske smuke, tudi deskarji, sankači ali le sprehajalci.

Nadzor nad vožnjo v naravnem okolju

V Sloveniji je vse več kršitev prepovedi vožnje v naravnem okolju. Gre predvsem za vožnjo z motornimi sanmi, motokros motorji, štirikolesniki z vgrajenimi gosenicami … Največ kršitev je ugotovljenih v gozdovih izven gozdnih cest in na oziroma ob smučiščih. "Žal pa kršitelji pozabljajo, da pri tem uničujejo naravno okolje in da prihaja tudi do nesreč, v katerih je preteklo sezono ena oseba umrla, več pa jih je bilo hudo telesno poškodovanih. Poleg povzročanja škode naravi so vožnje moteče tudi za planince, tekače na smučeh in druge ljubitelje narave,“ opozarjajo na policiji. Lovili jih bodo na krajih, kjer so že v preteklosti ugotovili, da so tovrstne kršitve pogoste.

Za konec ...

Policija je na svoji spletni strani objavila pravila in nasvete za deskarje, smučarje, sankače ... Preberete si jih lahko na naslednjih povezavah.

Smučanje

Sankanje

Deskanje

Tek na smučeh

Ekstremno smučanje

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bron
13. 02. 2010 19.33
KAJ PRIDEJO TUDI NA OSLOVSKE DIRKE
605
13. 02. 2010 17.19
kontrola alkohoniziranosti na smučiščih,dajte no.To se lahko spomni samo država,ki ji je glavni cilj, polnjenje proračuna.Če bi hoteli storiti kaj za varnost,bi sankcionirali dirkače,ne pa slalomiste,ki prekleto kontrolirajo hitrost,da pridejo do svojega avtomobila.Katarina,za dodatne informacije me poklič.
ninja.subversion
13. 02. 2010 13.10
nas kajterjev policaji ne ulovijo ;>
pobtv
13. 02. 2010 12.18
čist prov je da so policaji! Samo nevem pa če bodo svojo dolžnost opravljali tako kot je treba. itak so ljudje
Kolodont
13. 02. 2010 11.53
A morjo cajoti tut za karto plačat?
Krematorij
13. 02. 2010 11.34
Kot, da ni dovolj, da so policisti tudi v civilu v priviligiranem položaju v primerjavi z ostalim prebivalstvom jim sedaj tudi v službenem času plačujemo zimske počitnice... Kaj bo naslednje...kopanje v toplicah...bowling...jadranje...padalstvo.......;)
Krasinius
13. 02. 2010 11.18
Točno tako Mortician, nevarnost povzročajo samo taki mutanti, ki ne znajo enega poštenega zavoja naredit, vozijo po rdečih progah kot da so najboljši. Tud na črnih progah srečuješ take. Motorično nesposobne na modre proge, nas sposobne smučarje pa pustite pri miru. Policija zna delati samo zmedo, kdo jih pa potrebuje v gorah lepo vas prosim.
ietsspesiaals
13. 02. 2010 10.43
sam dnar hocjo ka pa misljo d so :@ zadnc me je ustavu str sm 16 let in mi je clovk hotu lisice dat gor js sploh ne zastopm vec te zjebane drzave na cesth pa se kr nesrece pa anker nubene kontrole
profil24ur
13. 02. 2010 10.38
ja pa kje še bodo kasirali, na vsakem koraku kontrola, pa kaj se grejo :S
aeroplane1996
13. 02. 2010 10.16
olimpija55 res je to... * pol te bo pa takle s kapco kaznoval, če nebom imel čelade....sej tko je v Slo oni lahko kazujejo ns mi pa njih ne.
Mortician
13. 02. 2010 10.08
OK; bomo spoštovali vsa pravila. AMPAK...potem naj neizkušeni smučarji oziroma borderji, ki vozijo počasi ter čez celo progo vijugajo v plug vozijo po progah ki so urejene za začetnike, zahtevnejših prog ki so za nas najbolj popularne pa naj se izogibajo. Zame osebno je večja nevarnost nekdo, ki se vozi skoraj pravokotno na progo počasi proti meni, medtem ko jaz delam hitre zavoje po enem "pasu" proge, kakor pa izkušen smučar/boarder, čigava vožnja je bolj predvidljiva. Če se bom zaletel vanj bom pa seveda kriv jaz... Za offroadarje pa je pametno še enkrat poudariti na zaščitno opremo, saj je od nje odvisno preživetje posameznika v primeru nesreče, zlasti če nekga ("boh na dej") zasuje plaz. P.S. Je pa res, da ni večjega užitka kot vožnja s snowboardom po "pršiču" na lep sončen dan.
introin
13. 02. 2010 09.54
Ja počasi bo en policaj na enega prebivalca, ali pa vsaj želijo si to, če ne ti bodo pa kamero namontirali. Ne razumem, kako bi lahko policaj preprečil nesrečo, ne na cesti in ne na smučišču. Če se dva zaletita z glavami, to sigurno ne zaradi tega, ker ni bilo policaja.
Robberto
13. 02. 2010 09.50
A si predstavljate, za službene obveznosti, "danes greš na krvavec smučat".
Robberto
13. 02. 2010 09.49
Evo' zadnič sem va službo hecal, ko je bil na radio HIT sporočilo o radarji na ta in ta cesta, sedaj bo še dodatno, "radar o tihi dolini","Krvavec, ta in ta ovinek, ...". :-))
zeleni13
13. 02. 2010 09.49
Sweet_Cocaine
13. 02. 2010 09.48
Policisti sluzijo na vseh straneh.
keksi14
13. 02. 2010 09.43
jes mam doma policijski kombinizon :D še iz stare jugoslavije zelene barve pa policija na hrbti piše bi mogo it se z njim smučat haha
olimpija55
13. 02. 2010 09.36
ja pol nej majo saj čelade da dajo zgled drugim
KR_ENA_33
13. 02. 2010 09.34
Pa kaj še no????