Slovenija

Med prazniki se poveča število ropov

Ljubljana, 22. 12. 2011 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najbolj kritičen čas za rope je tik pred zaključkom poslovanja bank in pošt. Najbolj izpostavljene pa so tiste, v katerih v izmeni delata do dve osebi. Policisti poudarjajo, da je treba zaposlene usposabljati za primere oboroženih ropov.

Rop, ki se je poleti zgodil v Kresnicah pri Litiji, se je končal tragično. Umrla je ena oseba.
Rop, ki se je poleti zgodil v Kresnicah pri Litiji, se je končal tragično. Umrla je ena oseba. FOTO: Blaž Garbajs

Policisti bančne ustanove opozarjajo na večje število ropov in roparskih tatvin v času praznikov kot sicer ter jih pozivajo k večji pozornosti in samozaščitnim ukrepom. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so tovrstna kazniva dejanja ena izmed najhujših in nevarnih oblik kriminalitete z veliko stopnjo ogroženosti za zaposlene in stranke.

Po informacijah policije je najbolj kritičen čas za rope tik pred zaključkom poslovanja ustanov, najbolj izpostavljene pa so tiste, v katerih v izmeni dela ena ali dve uslužbenki. Storilci po navedbah policistov ponavadi izberejo manjše poslovalnice bank in pošt v odročnejših krajih.

Poudarili so, da ima lahko učinek varnostnih naprav v in na objektu veliko vrednost. Kot so zapisali, dobro varovan objekt sili roparje k razmišljanju, kako premagati ovire, zato je možnost, da storijo napako, večja. Bolj, ko je denarna ustanova varovana, manj je možnosti, da bo tarča ropa.

Dodali so, da je poleg tega treba zaposlene usposabljati za primere oboroženih ropov in podobnih kaznivih dejanj. Če se rop zgodi, je dobro, da imajo uslužbenci opomnik s kratkimi navodili in pomembnimi telefonskimi številkami. Poleg tega naj si uslužbenci zapomnijo roparjev zunanji videz, posebnosti obraza, govorne napake, način hoje ter kam in kako je pobegnil po ropu.

Policisti pozivajo še, naj uslužbenci takoj pokličejo policijo, ne spreminjajo kraja dogodka, zaprosijo očividce, da počakajo na policiste ter da v primeru, ko se sami odločijo za zasledovanje storilca, predvsem pazijo na lastno varnost.
 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wsharky
22. 12. 2011 12.33
+7
... poveca st. ropov ... in tudi samomorov ...
moster
22. 12. 2011 22.42
+2