Slovenija

Med prazniki navadno več gneče in kaznivih dejanj. Poskrbite za varnost

Ljubljana, 29. 03. 2024 11.42 | Posodobljeno pred 28 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policisti opozarjajo, da je zaradi prihajajočih praznikov pričakovati večjo gnečo na cestah, predvsem v smeri turističnih atrakcij in na meji s Hrvaško. Poskrbeti moramo za lastno varnosti in tudi za varnost svojega premoženja, saj je med prazniki navadno povečano število tatvin in drugih kaznivih dejanj.

Pred nami je velikonočni vikend, ki ga bodo mnogi izkoristili za skok na lepše. Praznični čas pa je tudi čas povečanega števila prometnih nesreč in kaznivih dejanj. Zato Policija opozarja na večjo pozornost na cesti in upoštevanje samozaščitnih ukrepov.

Slika je simbolična.
Slika je simbolična. FOTO: Shutterstock

Na ceste se bo te dni odpravilo več ljudi kot običajno, zato Policija opozarja, da ste v prometu previdni in strpni, hitrost in način vožnje pa prilagodite omejitvam in prometnim razmeram. Največ gneče je v teh dneh pričakovati iz smeri Italije in Avstrije proti Hrvaški, gneča pa lahko nastane tudi v smeri turističnih atrakcij. Po praznikih, predvidoma v ponedeljek in torek, pa bo gneča v obratni smeri. Do zastojev lahko pride tudi ob morebitnih prometnih nesrečah in na cestah, kjer potekajo obnovitvena dela. "Voznikom zato svetujemo, naj ostanejo strpni in se zastojem ne poskušajo izogniti s kršenjem prometnih predpisov."

 

Pričakovane so tudi zgostitve prometa na mejnih prehodih, kjer se izvaja mejna kontrola. Policisti opozarjajo, da posebno pozornost vozniki namenijo kolesarjem in voznikom motornih koles, ki bodo v teh dneh na cestah v povečanem številu.  

Vozniki, upoštevajte, da se na ceste vračajo motoristi.
Vozniki, upoštevajte, da se na ceste vračajo motoristi. FOTO: Bobo

Voznike motornih koles pa opozarjajo, da so asfaltne površine ob začetku motoristične sezone še vedno hladne in ne omogočajo optimalne oprijemljivosti pnevmatik. Na cestišču pa je lahko ostalo tudi več udarnih jam in ostankov peska od zimskih posipov. Omenjeni dejavniki lahko skupaj z nepazljivostjo vodijo k prometni nesreči, še poudarjajo pri Policiji. 

Omejitve tovornega prometa med prazniki

Omejitev tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 t, traktorjev, moto kultivatorjev, delovnih strojev in vprežnih vozil velja: 

 

      – v petek, 29. marca, pred veliko nočjo, med 14. in 22. uro,

      – v soboto, 30. 3., omejitve ni,

      – v nedeljo, 31. marca, in v ponedeljek, 1. aprila, med 8. in 22. uro. 

Poskrbite tudi za varnost svojega premoženja

V teh dneh poskrbite tudi za varnost svoje lastnine, saj ste prav zaradi praznikov lahko tarča tatov. Zato pred odhodom od doma poskrbite za varnost premoženja. 

Policija za varovanje svoje lastnine svetuje naslednje samozaščitne ukrepe:

 

Ob odhodu od doma preverite, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena.

Ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike.

Vrednejše predmete shranite na varno mesto.

Poskrbite, da vaš dom ne bo kazal znakov, da vas ni: ne puščajte vidnih sporočil, da ste kam šli, ali sporočil na telefonskem odzivniku.

Če med prazniki ostanete doma, pa zaklepajte vrata in jih ne odpirajte neznancem. Tudi varnostno verižico imejte vedno zataknjeno, še zlasti, če ste sami. Uporabljajte domofone in video domofone ter kukala na vhodih.

Vlom v hišo
Vlom v hišo FOTO: Shutterstock

Če vam v stanovanje kljub temu vlomijo, takoj pokličite številko 113 ali na najbližjo policijsko postajo. Ne vstopajte, saj se storilec lahko še vedno zadržuje v objektu. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
30. 03. 2024 09.00
+1
V delovnih dnevih je precej več kraj, kot med prazniki, saj takrat javna uprava večinoma ne dela
Sulica 81
29. 03. 2024 12.14
-1
Vinjeta majka za to nase cina marina na ac