Slovenija

Med ovadenimi tudi Ivan Zidar?

Ljubljana, 30. 05. 2008 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zidar naj bi pod ceno prodal nepremičnino v lasti SCT in jo nato kot fizična oseba odkupil nazaj. Okoristil naj bi se za dobrih 122.000 evrov.

Policija je v torek posebni skupini državnih tožilcev podala kazensko ovadbo zoper tri osebe, ki so osumljene zlorabe pravic ali položaja, od katerih je ena oseba predsednik uprave delniške družbe s področja gradbeništva, dve osebi pa sta vodilni osebi v njeni hčerinski družbi. Za koga gre, na policiji zaradi interesa preiskave niso želeli razkriti, po neuradnih podatkih pa naj bi ovadbe izvirale iz afere "čista lopata".

Ivan Zidar naj bi po ocenah policije pridobil za najmanj 122.000 evrov premoženjske koristi.
Ivan Zidar naj bi po ocenah policije pridobil za najmanj 122.000 evrov premoženjske koristi. FOTO: POP TV

Kot je povedal pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Robert Črepinko, je osumljeni predsednik uprave – po neuradnih informacijah naj bi šlo za prvega moža SCT Ivana Zidarja – na "atraktivni lokaciji na Primorskem" predlani nekemu podjetju za nekaj več kot 345.000 evrov, kar naj bi bilo pod knjigovodsko vrednostjo, prodal nepremičnino, sicer v lasti podjetja, ki ga vodi. Čez šest dni pa jo je kot fizična oseba skupaj s svojo življenjsko sopotnico odkupil nazaj. S tem naj bi po ocenah policije pridobil najmanj za nekaj več kot 122.000 evrov premoženjske koristi. Ivan Zidar je za oddajo 24ur povedal, da o ovadbi ne ve ničesar. ''Vprašajte Čeferina,'' je še dodal.

Policija je ovadbo spisala na podlagi zaseženih dokumentov v hišnih preiskavah februarja letos.

Ker je Zidarjev odvetnik Aleksander Čeferin službeno odsoten, je namesto njega vskočil Peter Čeferin, ki je prepričan, da je ovadba brez vsake pravne podlage, saj naj bi Zidar podjetju Adrii ing pošteno plačal za opravljena dela in si ni pridobil nobene protipravne premoženjske koristi. Čeferin je poudaril, da je Zidar sklenil dve pogodbi. Po eni pogodbi je plačal nepremičnino, na podlagi druge pa je plačal vsa vložena dela. Čeferin je trdno prepričan, da tokratna ovadba zoper Zidarja tik pred izredno sejo o korupciji in le nekaj mesecev pred volitvami vsekakor ni naključje.

Za 94.000 evrov različnih del ...

Drugi ovadeni osebi pa sta po besedah Črepinka predstavnika hčerinske družbe "z zahoda Slovenije". Šlo naj bi za Stanislava Černeta, direktorja SCT Primorska in Jožeta Andrejašiča, direktorja Adriaing, ki sta na omenjeni nepremičnini opravila za 94.000 evrov različnih del, stroške pa sta krili družbi. Zato je policija obe osebi tudi ovadila zaradi zlorabe pravic ali položaja. Policija je ovadbo spisala na podlagi zaseženih dokumentov v hišnih preiskavah februarja letos.

Patria, Pivovarna Laško, Istrabenz ...

Pomočnik direktorja kriminalistične policije Robert Črepinko zaradi interesa preiskave ni razkril podrobnosti.
Pomočnik direktorja kriminalistične policije Robert Črepinko zaradi interesa preiskave ni razkril podrobnosti. FOTO: Tomaž Ungar

Črepinko podrobnosti o postopku ni želel razkriti, prav tako ni želel dati odgovorov na vprašanja o preiskavi sumov glede korupcije v "primeru Patria", tudi ni želel govoriti o preiskavah sumov storitev kaznivih dejanj v primeru menedžerskih prevzemov podjetij Pivovarna Laško in Istrabenz. Dejal je, da "zaradi interesov preiskav postopkov oz. postopkov, ki so še v fazi zbiranja podatkov, ne more komentirati".

Kot je znano, sta Agencija za trg vrednostnih papirjev in urad za varstvo konkurence zaradi suma, da je pozno razkril lastništvo nad podjetjem Kolonel, ki obvladuje deleže podjetij v lastniški verigi okrog Pivovarne Laško, in da je v priglasitvenih listinah v postopku prevzema Laškega in še prej časopisnega podjetja Delo posredoval lažne podatke o lastniški verigi, ovadila prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota. Zaenkrat ni znano, ali poteka kakršen koli postopek zoper kogar koli iz Istrabenza.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
03. 06. 2008 07.51
Tudi sam sem vesel, še najbolj sem srečen, ko bo Vegrad pod vodstvom gospe Tovšakove zgradil ljubljansko opero, res čudno, da so ravno oni najcenejši in najkvalitetnejši! Bravo Simoniti, tako se dela!
exim@t-2.net
02. 06. 2008 09.42
Kaj pa vam ni všeč, cvi(k)lički nagi? Počelo je počelo, bi rekli vsi, ki si želimo normalnega življenja. Plačilo po delu, ne po lopovskih -istih Forumaših 21. Res sem vesel, res!
Tonček Balonček
01. 06. 2008 07.10
Bravo vlada, tako se dela, še zdj s espominjam istih bogatašev z rdečimi knjižicami, ki so s evozili v fiatih 1300, mi smo morali sedeti pa v fičkotih! Barabe nedsramne, vala Janši, da nas je rešil teh bolnih komunističnih bogatašev in vzpostavil pravično družbo! Še en mandat tovarišu Janezu Ivanu Janši!
FUKONJA
31. 05. 2008 20.40
Prejšnje roparske oblasti so dopustile, da so nekateri posamezniki, ki so imeli ta pravo knjižico čez noč nesramno obogateli. Ta vlada poskuša to, kar je od banditov zafurano, vsaj za silo popraviti. Bravo vlada, kar tako naprej.
Buena Vita
31. 05. 2008 07.37
al caponea so tud za drobiž spravili v zapor,pa leta so ga lovili,in leta je delal še huje,vedite ,kriminalci nimajo sindakata,oni so vedno v prednosti,ko capljaš za kom ga teško dohitiš, OH,kako lepa slika je bila ko se je vlekel iz marice,če bi ga kaznovali za nevem kake milijone,so njemu drobiž,tista furca z marico pa za njega ni drobiž,pač pa lepcano ponižanje,,,,kaj pa za nas pomeni?lepo se smejčkamo hi,hi
Ciril Ajster
31. 05. 2008 04.05
Zdaj ko bi moral biti že deset let v penziji še vedno odžira kruh nekomu drugemu in na koncu bo še malo čičal če ne v restu pa vsaj v marici JES!
srecnii
31. 05. 2008 01.51
Vse skupaj je samo pesek v oči, da bi potolažili rajo pred volitvami. Iz tega ne bo nič. Žal. Vse skupaj je samo pesek v oči, da bi potolažili rajo pred volitvami. Iz tega ne bo nič. Žal. Vse skupaj je samo pesek v oči, da bi potolažili rajo pred volitvami. Iz tega ne bo nič. Žal. BRAVO, BRAVO
Brasco
30. 05. 2008 22.48
Vse prasce, ki se grejo umazane posle je treba začet spravljat v zapor. Ko jih bo nekaj sedelo potem bodo začeli drugi razmišljat če se splača. Bolj so bogati in več imajo, bolj bi kradli in še več imeli. Banda lopovska!
McMxL
30. 05. 2008 22.42
svaka mu čast
b77
30. 05. 2008 20.25
bal, bla, bla ,bla tresla se je gora raodila se bo miš bla, bla ,bla..... veliko dela za advetnike, novinarje, tožilce ....bla bla bla na koncu = 0 Tako je to v demokraciji dragi davkoplačevalci ne veke vekov AMEN po Bajukovo!
juventus
30. 05. 2008 20.12
pol bo pa spet z očmi zaviju ................
Tonček Balonček
30. 05. 2008 19.25
Nesramnež, od podjetja, katerega lastnik je, je kupil nepremičnino!!! Začelo se je, bravo vada, tako se dela!
Michonz
30. 05. 2008 18.37
Ub1ca ne bit no tolk butast. JJ je capo Foruma21? Bravo bebo...
delavec99
30. 05. 2008 17.26
Pa kaj ga tolk cajta gledajo. Dob vabi!
bonsai9
30. 05. 2008 16.25
Ma kaj boste j**** Zidarja. Bo povedal na glas kaj vse je gradil za Janšo na Kočevskem z denarjem, ki je bil namenjem Pediatrični kliniki. Raje se utišajte.
stonedking@email.si
30. 05. 2008 16.20
@eBuddy....al si neumen al se sam delaš neumnega?!?!....s tako izjavo pa se cimeta premagas
ecoliqua
30. 05. 2008 15.58
ja pa tok bogi je zgledal na TVju pa delal sem 50 let pa nic nima pa reveza se je delal, taki so najhujsi. me prav zanima kdaj bodo Capota te mafije zasili JJ kot mu pravijo znanci.
genius.epson@hotmail.com
30. 05. 2008 15.25
VINADAP-resnično je in prav je tako.Vse voluharje,ki se jim dokaže nezakonito bogatenje jih je treba pustit v gatah,vodi in suhem kruhu
yamahca
30. 05. 2008 15.05
sam metek u glavo tem plevelom
max99
30. 05. 2008 14.24
zelo lepo od njih