Slovenija

Med martinovim bo policija poostrila nadzor vinjenosti

Ljubljana, 05. 11. 2009 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policisti že začenjajo akcijo Alkohol ubija, največkrat nedolžne, v okviru katere bodo dober teden, torej v času martinovanja, okrepljeno preverjali psihofizično stanje voznikov.

Preverjanje alkoholiziranosti
Preverjanje alkoholiziranosti FOTO: J.D.

Ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za zdravje že tretje leto sodelujeta v skupni preventivni akciji Alkohol ubija – največkrat nedolžne. K sodelovanju želijo tokrat pritegniti tudi gostinske lokale. V ta namen se bosta notranja ministrica Katarina Kresal in minister za zdravje Borut Miklavčič v petek srečala s predstavniki Turistično-gostinske zbornice pri Gospodarski zbornici Slovenije in Sekcije za gostinstvo in turizem Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Tako letos policisti ne bodo pozorni le na voznike, temveč tudi na gostince pri izvajanju zakona o omejevanju porabe alkohola. Problem vinjenih voznikov je v Sloveniji namreč precej velik, saj je vzrok za vsako tretjo nesrečo alkohol.

Ubijata predvsem alkohol in hitrost

Na slovenskih cestah sta glavna razloga za hujše prometne nesreče alkohol in hitrost. Leta 2007 se je na slovenskih cestah zgodilo 271 smrtnih nesreč, od tega so bili 104 povzročitelji pod vplivom alkohola. V povprečju so napihali 1,63 promila. Lani je bilo 211 nesreč s smrtnim izidom, 68 so jih povzročili vinjeni vozniki, ki so imeli v krvi povprečno 1,6 promila. Policijska statistika na srečo še kaže, da je na cestah čedalje manj vinjenih voznikov.

V okviru preventivne akcije bo v petek v Novi Gorici pred zgradbo Mestne občine Nova Gorica potekala preventivna prireditev, katere cilj je ozaveščanje voznikov glede problematike vožnje pod vplivom alkohola in posledic v cestnem prometu.

Letno zaradi alkohola na cestah umre 17.000 ljudi

Preizkus alkoholiziranosti
Preizkus alkoholiziranosti FOTO: Policija.si

V Evropi zaradi alkohola na cestah letno umre okoli 17.000 udeležencev prometa, posebej izpostavljeni tveganju za smrtno prometno nesrečo so mladostniki, stari od 18 do 24 let, polovica udeležencev, ki vozi pod vplivom alkohola, pa je stara od 15 do 34 let, od tega je velika večina moških. Policija opozarja, da alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja, tako ste prepričani, da vozite bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni itd.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bron
08. 11. 2009 15.12
JAST BOM BIL NA MARTINOVO DOMA PA SE BO VSE SREČNO KONČALO. ČEZ CELO LETO BO ŠE DOVOLJ ČASA, DA POKURIM TE KALORIJE.
WikiX
06. 11. 2009 02.22
Če bi stavkali na Martinovo, bi jih človek mogoče še podprl.
.eu.
06. 11. 2009 02.18
Vi kar pa še bolj Pijem kadar sem peš tako da ni problema
Turbo_Josko
05. 11. 2009 23.42
Zakaj pa "naši" policisti enkrat ne bi izvedli nadzora alkoholiziranosti (ne samo vinjenosti!) tudi med sabo? Rezultati bi bili zanimivi ...
siFBI
05. 11. 2009 22.39
Prov mate. Naši slaviti bi lahko pogruntal novo besedo za pijance. Z besedo VINJEN, se naši nacionalni pijači VINU dela ogromna krivica. Pijanci niso samo tisti, ki pijejo vino, ampak tudi tisti, ki pijejo žgane pijače, pivo, ali pa samo jedo rum kroglice. Kulturno pitje vina, prav gotovo ne naredi človeka vinjenega. No ja včasih pribije, odvisno od letine. Letošnji bo povzočal VINJENOST pri nas na dolenjskem. Pa NA ZDRAVJE!
galiot
05. 11. 2009 22.16
NEKATERI IMAJO MARTINOVO ČEZ CELO LETO IN OGROŽAJO TISTE,KI SPLOH NE PIJEJO A JE TO V REDU.JAZ SEM ČISTI NEALKOHOLIK IN BI NA MESTU DRŽAVE ALKOHOLIZIRANEMU VOZNIKU,ODVZELA IZPIT IN AVTO,ZA VEDNO.VELIKO NEDOLŽNIH JE ŽE NASTRADALO NA NJIHOV RAČUN.SAMO KER GA V NAŠI VLADI TUDI RADI SPIJEJO,ZAKON 00 PROMILA NI USPEL.TAKO KAKRŠNI NA VRHU,TAKŠNI POD VRHOM.SLOVENIJA SE Z PIJANCI ZELO PONAŠA IN SMO SAJ NEKJE NA VRHU...
wine
05. 11. 2009 21.15
fanj bi bilo, če kdo razloži zakaj uporabljajo nekatiri novinarji,pa ne samo novinarji, stalno besedico VINJEN zakaj pa ne pivjen...... hvala. veselo martinovanje vsem.
rateke
05. 11. 2009 20.36
Vinjen, VInjen, Vinjen...... ok, za martinovo bodo res vsi VINJENI, drugače pa če piješ pivo si tudi VINJEN? Al si pivjen? Whisky? Whisknjen....... Pijan, pod vplivom alkohola, alkoholiziran človek al kar koli že!!!!! Zanemarjate žlahtno kapljico in njene dobrote s tem VINJENIM izrazom za vsak DREK ko je alkohol vmes!!!!!
mali_M
05. 11. 2009 20.24
Nekateri imajo martinovo cez celo leto. Zakaj tudi takrat nimajo poostrenega nadzora?
odbogaposlan
05. 11. 2009 19.06
A ne bodo štrajkali , tistih 24 ur!
kceh011
05. 11. 2009 18.26
pijance v klet, jih dulzariglad, ko se bojo skozlali pa domov nagnat na traktorski prikolici,pa bo mir na cestah.
finec
05. 11. 2009 18.15
Brez strahu, če imate avto vreden nad 50.000 evrov.
est
05. 11. 2009 16.22
Gostilne so predrage, zato bodo polne zidanice in kleti.
dejkometod
05. 11. 2009 16.11
Martinovanje se je že začelo vsaj za nekatere kar vidimo, tako da se tistim, ki so alkoholiki .POP TV sporočam da sem šokiran da povem svojo zgodbo ker sem nastradal zaradi takih alkoholikov, na cesti, pa ste označili za neprimerne besede. Ne privoščim vam bolečin. Srečno
black1cat2
05. 11. 2009 15.45
Nadzirati bi se moralo vedno, ne pa se hvaliti po vseh medijih, ko morda se enkrat to zgodi! Ko se gre kdaj v večernih in nočnih urah domov, ni nikoli nikjer nikogar (že dooooolgo ne!). Pa se dobro ve, kje so ta mesta, kje se ponavadi vozijo domov (marsikdo žal 'dobre' volje za volanom), se tudi naslednji dan nemalokrat bere (ali vidi delci stekla itd), da je malo počilo (ponavadi na srečo ne kaj hujšega, a je že to preveč!)... Trezni in strpni za volan!
Jožajoža
05. 11. 2009 15.32
kdo bo pa nadziral POLICAJE!!!!!!!!!!!
jernejj
05. 11. 2009 15.09
Upam da bo res poostren nadzor. zadnje čase ko se vozimo z žura domov ni na cesti nobenih policajev. Sj jih ne maram, še bolj pa ne prenesem pijanega voznika.
Blueray
05. 11. 2009 14.57
Tako je prav, nihče ki je spil karkoli alkoholnega nima kaj iskati na cesti! Edino glede hitrosti se ne morem strinjat. Skoraj vse nesreče za katere je bila kriva 'hitrost' padejo v kategorijo neprilagojene hitrosti. Ta vzrok se da posplošiti na čisto vse nesreče, ker če bi vsi vozili 2kmh seveda ne bi bilo smrtnih žrtev v prometnih nesrečah. Pa a ni ravno smisel moderniih cest in sploh AC da hitro pridemo na cilj. Seveda moramo pri tem upoštevati vse hitrostne omejitve, vendar lahko tudi pri 40 kmh ob slabi ali umazani, spolzki... cesti, kjer je omejitev sicer 90 zelo kvalitetno zletiš s ceste. Sam vem da nebom na vsaki potencialno nevarni točki zmanjšal hitrosti na minimum, ker bi se potem dobesedno premikal hitreje peš. Pa tu ne mislim samo kakšnih nevarnih ovinkov, to je praktično lahko vsak meter ceste. Nikoli ne veš ali je del ceste pomrznjen, spolzek... pa lep dan brez nesreč še naprej...
ostrina
05. 11. 2009 14.36
Dajte se malo zamislite,...a res zaradi alkohola toliko ljudi umre? Ali je to propaganda (izgovor) zaradi katere se polni državna blagajna (kazni, da te kap)? Mislim, da alkohol ni takšen velik problem,...ker ljudje so umirali, umirajo, in še bodo naprej umirali za volanom, neglede na to če pijejo ali pa ne,... Najprej se naj porihta cestna infrastruktura,....ker so lokalne ceste totalno v razsulu... Drugače pa je boljše, če ta denar, ki ga država porablja za to, da policija trerorizira narod, nameni raziskavam kakega raka in podobnih bolezni, zaradi katerih umre 100x več ljudi, kot pa zaradi alkohola,.....
ejga
05. 11. 2009 14.35
w_sharky "kdo pa je reku, da je bil voznik pijan.." to sem slišal čifa policije na televiziji in potem je dejal, da so mu vzeli vzorec krvi in ga poslali na "analizo" kjer čakajo od 14-28 dni na rezultate