Slovenija

VIDEO: Med ekstremnimi obremenitvami in ekstremnimi užitki

Ljubljana, 04. 12. 2013 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/Blaž Garbajs
Komentarji
11

O ekstremnem športu, o ekstremnih obremenitvah in o ekstremnih užitkih. Vse to je namreč prosto potapljanje, šport, v katerem vedno bolj blestimo tudi Slovenci. Pogovarjali smo se s potapljačem Samom Jerankom, ki je na zadnjem mednarodnem tekmovanju na Bahamih postavil kar dva državna rekorda.

Si v okolju, kjer je popolna tišina, popoln mir. Padaš v globino, doživljaš čudovite občutke breztežnosti. Ko si enkrat pod vodo, je edina sila, ki deluje nate, gravitacija in te nič ne ovira. To so res čudoviti občutki. Samo Jeranko državni prvak in aktualni, državni rekorder v potapljanju na vdih

Ni zaman oznaka, da je potapljanje na vdih ekstremni šport. Telo je namreč pri potopu izpostavljeno ekstremnim razmeram. Gre za neverjetne pritiske, deformacije organov. "Za telo ni samoumevno, da tam zdrži," opozarja naš sogovornik enajstkratni državni prvak in štirikratni aktualni državni rekorder v potapljanju na vdih Samo Jeranko. Ker na takšno obremenitev telo ni mogoče pripraviti z danes na jutri, so za njim številni treningi in priprave, ves čas pa moraš biti z glavo pri stvari, opozarja Jeranko. A ekstremne obremenitve imajo tudi svojo protiutež. S pravilnim dihanjem, sproščanjem in psihično pripravo lahko med samim potopom spraviš telo v takšno stanje, da si popolnoma sproščen. "Si v okolju, kjer je popolna tišina, popoln mir. Padaš v globino, doživljaš čudovite občutke breztežnosti. Ko si enkrat pod vodo, je edina sila, ki deluje nate, gravitacija in te nič ne ovira. To so res čudoviti občutki," pravi Jeranko.

Aktualni državni rekorder v potapljanju na vdih Samo Jeranko
Aktualni državni rekorder v potapljanju na vdih Samo Jeranko FOTO: www.daanverhoeven.com

Sredi novembra se je udeležil svetovnega potapljaškega prvenstva na Bahamih, kjer je osvojil kar dva državna rekorda. Popravil je državni rekord pri prostem potopu v globino brez plavuti in se potopil na globino 75 metrov. V kategoriji potop s plavutjo pa je postavil nov državni rekord s potopom na 92 metrov. In tu je še imel nekaj rezerv, saj se je že na naslednjem treningu potopil na 98 metrov globine, a so zaradi smrti ameriškega potapljača Nicholasa Mevolija tekmovanje predčasno končali.

Študent strojništva in Zoisov štipendist je prepričan, da je želja po potapljanju v njem že od nekdaj. Že kot majhen deček je užival v vodi, plaval in se potapljal. Kar 10 let je treniral plavanje, ko je bil star 19 let, pa se je odločil, da plavanje zamenja prosto potapljanje. To je odlično združil s še eno strastjo – podvodnim ribolovom.

Na letošnje svetovno prvenstvo na Bahamih se je pripravljal celo leto. Ogromno treninga in priprav je za njim, a brez zbranosti tudi to ni dovolj. "Ves čas potopa je treba ostati zbran. Stvari morajo biti pod kontrolo, ker če enkrat ta nadzor izgubiš, lahko stvari postanejo zelo nevarne," pravi Jeranko. Žal gredo tudi v tem športu trendi v smer pehanja za rekordi, za uvrstitvami. In to za vsako ceno, ugotavlja Jeranko. "Ta želja je zelo presegla mejo varnega udejstvovanja v športu."

Ves čas potopa je treba ostati zbran. Stvari morajo biti pod kontrolo, ker če enkrat ta nadzor izgubiš, lahko stvari postanejo zelo nevarne. Samo Jeranko državni prvak in aktualni, državni rekorder v potapljanju na vdih

Z nastopi na Bahamih je zadovoljen. "Vedno je lepo, če na koncu dosežeš, za kar si se pripravljal." A grenak priokus zaradi smrti potapljača ostaja. "Vsi smo bili zelo žalostni, v šoku. Po tem dogodku nihče ni imel več želje še nastopati." Takšne tragične nesreče so na tekmovanjih redke. Jeranko celo pravi, da je bil to dogodek, ki se je zgodil prvič v dvajsetih letih tega športa. "Skoraj na milijone tekmovalnih potopov je bilo narejenih v tem času po celem svetu. Nesreča na tak način se res še nikoli ni zgodila. Bilo je res žalostno."

Jeranko je tudi mednarodni AIDA inštruktor potapljanja na vdih. Opozarja, kako zelo pomembne so priprave na tekmovanja. "Globine, ki jih dosegamo, ne glede na to, koliko se nanje pripravljamo in treniramo, so ekstremne," opozarja Jeranko in dodaja, da je na globini 100 metrov pritisk kar 11 barov. "To je velika obremenitev za telo. Na takšno obremenitev telo ni mogoče pripraviti z danes na jutri." Prav zato nas je zanimalo, kako družina spremlja in podpira njegove podvige. "Moji najbližji me poznajo. Vedo, kako se potapljam, in vedo, kakšno znanje imam, koliko časa sem se trudil in koliko stvari sem v to vložil. Vedo, da to ni najpomembnejša stvar v mojem življenju, da bi zanjo ogrozil svoje življenje."

Nasmejani Samo Jeranko lahko brez zraka v vodi zdrži okoli sedem minut in pol.
Nasmejani Samo Jeranko lahko brez zraka v vodi zdrži okoli sedem minut in pol. FOTO: www.daanverhoeven.com

Tekmovalci vedno iščejo meje svojih sposobnosti

Slabih izkušenj k sreči še nima. "Če se mi bo kdaj pri rekreativnem potapljanju in podvodnem ribolovu kaj slabega zgodilo in bom prišel srečno iz te situacije, potem se bom enostavno s tem nehal ukvarjati. To ne sme biti del te aktivnosti," še pravi Jeranko. "Drugače je med tekmovanji, kjer se dosega ekstremne rezultate. Pridejo neprijetne situacije. Še posebej med potopi v bazenih. Tam se ves čas išče meje. Tam telo skoraj pri vsakem potopu poskušaš privesti do minimuma, do najnižje možne vrednosti saturacije," pojasnjuje Jeranko in dodaja, da je bila njegova najnižja izmerjena saturacija zgolj 31 odstotkov. "V bolnici te že pri 90-odstotni saturaciji priklopijo na kisik," je ponazoril.

Vsem, ki vas zanima podvodni ribolov in ki se radi prosto potapljate, Jeranko svetuje: "Vse, kar se dogaja pod vodo, je lahko nevarno. Najboljša preventiva, ki jo lahko vsak naredi, je, da se ne gre potapljat sam. Nikoli se ne išče svojih maksimumov. Slej kot prej ga najdeš. In če ga najdeš v neprimerni situaciji, so posledice lahko tragične. Kdor se temu želi bolj posvetiti, se potapljati globlje, je priporočljivo, da se udeleži kakšnega tečaja."

Samo Jeranko - 3
Samo Jeranko - 3 FOTO: www.daanverhoeven.com
Najboljša preventiva, ki jo lahko vsak naredi, je, da se ne gre potapljat sam. Nikoli se ne išče svojih maksimumov. Slej kot prej ga najdeš. In če ga najdeš v neprimerni situaciji, so posledice lahko tragične. Kdor se temu želi bolj posvetiti, se potapljati globlje, je priporočljivo, da se udeleži kakšnega tečaja. Samo Jeranko državni prvak in aktualni, državni rekorder v potapljanju na vdih

Ta šport v Sloveniji še vedno ni uradno priznan, v tujini je drugače

Prosto potapljanje ali apnea je skupno ime za vse vodne aktivnosti, pri katerih za raziskovanje podvodnega sveta uporabljamo le lastno zalogo zraka, brez okornih dihalnih aparatov. Tekmovalna apnea se uvršča med ekstremne športe. V Sloveniji pretiranega zanimanja za tekmovalno potapljanje ni. Veliko več je zanimanja za rekreativno potapljanje, ki ga mnogi praktično združijo s podvodnim ribolovom. Na področju priznanja prostega plavanja kot olimpijskega športa je naša država daleč za drugimi državami. "Ta šport je še daleč od tega, da bi bil priznan. Olimpijski komite nas ne priznava. Ne morem dobiti nobenih ugodnosti, ki jih imajo vrhunski športniki," pravi Jeranko. Zaradi težkih časov, v katerih smo, pa tudi pretiranega navala sponzorjev ni. Pri naših sosedih Hrvatih je povsem drugačna slika. "Šport je priznan s strani Olimpijskega komiteja. Vsi, ki so v tem športu uspešni, imajo vse privilegije vrhunskih športnikov." V takšnih razmerah in pogojih je povsem drugače in predvsem lažje trenirati in se pripravljati na velike podvige. V Franciji in Italiji je prosto potapljanje nacionalen šport. "Tam so prosti potapljači nacionalni heroji, ki imajo podporo ljudstva, šport pa je med ljudmi zelo popularen."

"Upam, da se bo na dolgi rok tudi v Sloveniji kaj spremenilo na bolje," pravi Jeranko. "Vsi, ki smo vključeni v ta šport, se trudimo k popularizaciji športa. Poskušamo biti dostopni ljudem, jim predstaviti, s čim se ukvarjamo." Njegovi dosežki in dosežki sotekmovalca Luke Pengova na najelitnejšem mednarodnem tekmovanju v potapljanju na vdih Vertical Blue 2013 so dober signal vsem pristojnim: v družbo največjih svetovnih prvakov vstopajo tudi Slovenci!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kajetan
04. 12. 2013 21.10
+3
Si v okolju, kjer je popolna tišina, popoln mir. Padaš v globino, doživljaš čudovite občutke breztežnosti. Ko si enkrat pod vodo, je edina sila, ki deluje nate, gravitacija in te nič ne ovira. To so res čudoviti občutki. -------- 2 metra preveč pa se vidiš še zadnjič iz ptičje perspektive in vidiš svetlobo, toplo ti je , pa celo življenje se odvije pred tabo ... ....
1modri
04. 12. 2013 12.32
+7
Super ta šport in naši tekmovalci. JURE DAIĆ je v svetovnem vrhu že 10 let in on je prinesel globinsko potapljanje v Slovenijo, je že dolgo nazaj šel preko 100m globine. Je nedvomno najboljši slovenski tekmovalec v globinah, pa najbolj strokovn in izkušen. On je kot inštruktor apneje učil Antonij Kodermana in Samota Jeranka in zato sta prišla do teh uspehov. Hvala bogu da imamo take športnike mlade in stare generacije na katere smo lahko ponosni. Podvodni ribolov pa je še bol fajn!
košir9
04. 12. 2013 11.03
+4
ANTONIO KODERMAN.... Leta 2011 je na svetovnem prvenstvu v Grčiji osvojil s potopom (FIM) na -105m tretje mesto, in tako Sloveniji prinesel prvo bronasto medaljo s svetovnega prvenstva. Ker je navdušil marskikaterega potapljača, je bil leta 2012 izbran za najboljšega mladega apneista na svetu, saj je hkrati 5. NA SVETU, ki se lahko prosto, brez dodatnih uteži, potopi na -105m. Skozi ta leta je nabral ogromno izkušenj in znanja, ki ga želi predati na začetnike. Zato je leta 2013, končal inštruktorski tečaj po SSI potapljaški šoli in tako postal prvi inšrtuktor v Sloveniji, ki uradno izvaja tečaje, za katere dobite certifikat SSI.
murkecc
04. 12. 2013 10.47
+3
dr.dare
04. 12. 2013 10.26
-8
hahahahah kakšne top 3 novice! povejte raje ljudem da po 13 več ne bodo denarja mogli dvigovat na bankah!!!
Red_October
04. 12. 2013 10.30
+3
Povej še, zakaj ne bomo mogli dvigovati denarja.
dr.dare
04. 12. 2013 10.33
-3
Kaj pa vem? Kaj misliš? Ker nam gre tak fajn?
Red_October
04. 12. 2013 10.36
+5
Meni zaenkrat gre. Denarja pa nimam na banki, je kar pri meni lepo,haha!
dr.rac
04. 12. 2013 16.25
+0
še ena ovca, ki je poslušala radio in zagrabla ko ribica... Na podlagi česa trdiš, da ne bomo mogli dvignit denarja? Na podlagi stresnih testov?
*20LuCkY12*
04. 12. 2013 10.19
+14
Vsa čast!! Bravo