Slovenija

Matoz je dopolnil predlog za izločitev dokazov

Ljubljana, 14. 09. 2011 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / P.J./N.S.
Komentarji
478

Zagovorniki obtoženih v zadevi Patria so na naroku dopolnili predlog odvetnika Markoviča za izločitev dokazov. Krkovič na sodišče ni prišel, zato ga je sodnica začasno izločila iz postopka. Sodnica bo do prihodnjič o tem odločila.

V prostorih ljubljanskega okrožnega sodišča se je nadaljevalo sojenje obtoženim v zadevi Patria. Na obravnavo so prišli vsi obtoženi z izjemo brigadirja Toneta Krkoviča, ker naj bi bil na potovanju v Rusiji, saj ni računal, da bo danes obravnava. Sodnica Barbara Klajnšek je zato odločila, da se danes izloči kazenski postopek zoper Krkoviča.

Zagovornik Janeza Janše Franci Matoz je v začetku naroka predstavil dopolnitev zahteve odvetnika Dejana Markoviča za izločitev dokazov. Markovič je namreč na ponedeljkovem naroku zahteval, da se iz spisa izločijo zapisniki vseh zaslišanj in hišnih preiskav na Finskem ter vsi dokazi, ki so bili pridobljeni na njihovi podlagi. Meni namreč, da so bila zaslišanja in hišne preiskave narejeni v nasprotju z določbami o varstvu človekovih pravic.

Sojenje Patria - 5
Sojenje Patria - 5 FOTO: Miro Majcen

Matoz pa je dodal, da je obramba pridobila prevode posameznih odredb državnega tožilstva na Dunaju in da predlaga njihovo izločitev, saj je pri pridobivanju dokazov po oceni odvetnika prišlo do kršitve ustavne odločbe o komunikacijski zasebnosti. Za poseg v komunikacijska sredstva je namreč potrebna sodna odločba, medtem ko je v Avstriji takšen poseg dovolilo tožilstvo, na Finskem pa naj bi to storili kar policisti z lastno odredbo, je dejal.

Takšne odredbe in vse, kar je na njihovi podlagi pridobljeno, je po njegovem mnenju zato treba izločiti, saj ne izpolnjujejo ustavnih standardov. Vsak poseg v komunikacijo, kjer so osebni ali drugi podatki, je prepovedan in strogo varovan na podlagi ustave in konvencije o varstvu človekovih pravic, je opozoril Matoz.

Tožilec Andrej Ferlinc pa je dejal, da "trdovratnost" obrambe in količina dokazov, ki jih želi izločiti, po njegovem mnenju zgolj dokazujejo pomembnost teh dokazov. "Če obstaja takšna želja, so v gradivu gotovo pomembni dokazi," je dejal. Dokazi so po njegovih besedah zbrani na podlagi zakona o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami EU.

Po Ferlinčevi oceni kršitve temeljnih pravic niso podane, saj pravni red Avstrije in Finske gotovo "zagotavlja spoštovanje človekovih pravic". Da človekove pravice na Finskem niso bile kršene, po njegovi oceni kažejo dejstva, da je bil na vsakem zaslišanju prisoten odvetnik, ki je imel možnost opozoriti na morebitne kršitve človekovih pravic. Obrambi so poleg tega prav gotovo poznana stališča ustavnega in vrhovnega sodišča, ki Slovenijo zavezujejo k upoštevanju tujega prava, je poudaril Ferlinc.

Janša je sicer med odmorom dejal, da po njegovo sodnica ne bo sprejela, da se izločijo dokazi, ki so bili pridobljeni na Finskem in v Avstriji. Kot pravi, to drugače na njegov primer v obtožnici nima vpliva, ker ni nobenih dokazov zoper njega, "je pa pomembno za sodno prakso in za ugled slovenskega sodstva v prihodnje“.

Sojenje Patria - 6
Sojenje Patria - 6 FOTO: Miro Majcen

Sodnica je na koncu obravnave napovedala, da bo najprej odločila, ali so bili dokazi pridobljeni nezakonito, če jih bo izločila, pa se bo odločalo še o njeni izločitvi.

Je za vsem SD?

Matoz je med pojasnilom za izločitev dokazov omenjal tudi nekdanjega predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa, ki je finskim preiskovalcem leta 2008 predložil več dokumentov, iz katerih naj bi izhajal sum korupcije, in seznam slovenskih državljanov, ki naj bi bili v domnevna kazniva dejanja vpleteni.

Po Matozovih besedah je protikorupcijska komisija to ugotovila na podlagi prijave Sistemske tehnike, katere odvetnik je bil Miran Kos (torej brat predsednika komisije), in "politične stranke" z območja, kjer posla niso dobili.
Janša je po obravnavi dejal, da gre po njihovem vedenju za SD. Če to drži, po besedah predsednika SDS "pade v vodo stokratno zatrjevanje aktualnega predsednika vlade in Socialnih demokratov Boruta Pahorja, da oni s to afero nimajo nič". Zato je danes po Janševih besedah prišlo do velikega preobrata.

'Ne gre za SD'

Sojenje naj bi se nadaljevalo 3. oktobra.

Stranka, ki je na Komisijo za preprečevanje korupcije podala prijavo, ni stranka SD, so povedali v omenjeni komisiji. Katera stranka jo je podala, pa na komisiji ne želijo povedati, saj da je komisija dolžna varovati identiteto prijaviteljev. Da ne gre za stranko SD, je dejal tudi nekdanji predsednik komisije Drago Kos.

V komisiji sicer navajajo, da so glavni viri podatkov, ki so bili podlaga za začetek dela komisije, navedeni v načelnem mnenju št. 134, ki je bilo sprejeto maja 2008, vendar omenjeno načelno mnenje konkretnega prijavitelja ne navaja. Navaja pa obširne argumente Sistemske tehnike o tem, zakaj bi morala biti izbrana kot najboljši ponudnik na razpisu.

Leta 2006 so sicer izredno sejo občinskega sveta občine Ravne na Koroškem zaradi neizbire Sistemske tehnike za dobavo oklepnikov 8x8 zahtevali predstavniki vseh tamkajšnjih svetniških skupin, prvopodpisana pod zahtevo pa je bila Ivana Klančnik, sicer županja Raven iz vrst SLS v mandatu 1998–2000. V takratnem občinskem svetu so svoje svetnike sicer imele LDS, SDS, SD (takrat še ZLSD), NSi, SLS, DeSUS in SMS.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (478)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saintjozef
03. 10. 2011 21.48
Matoz pa je dodal, da je obramba pridobila prevode posameznih odredb državnega tožilstva na Dunaju in da predlaga njihovo izločitev, saj je pri pridobivanju dokazov po oceni odvetnika prišlo do KRŠITVE USTAVNE ODLOČBE o komunikacijski zasebnosti.
godhead
20. 09. 2011 10.03
kako lahko kdo sploh podvomi v poštenjaka matoza?
prašek
16. 09. 2011 13.33
»Zanimiva kadrovska sestava v državnih institucijah ...priimki povedo vse, na ključnih položajih naših sodišč so ostali ljudje, ki pripadajo nekemu drugemu času, naciji in režimu, ki je resnici na ljubo že zdavnaj preminil. « Jaz te ostanke najdem v vrhu SDS-a !! Janša, Gorenak, Černač zaščitnica rudarjev .........
prašek
16. 09. 2011 13.31
VolilecSI 16.09.2011, 10:14 »Z ozirom na dejstvo, da zoper Janeza Janšo v skladu z zakonodajo ni ugotovljenih prav nobenih znakov kaznivega dejanja (kraj, čas in način izvršitve le tega), pa ga vendarle sodno in javno procesirajo, se velja vprašati v kakšni državi sploh živimo - ali se bomo še naprej slepili in odlašali z lustracijo?« Kako pa ti veš, kaj ima tožilstvo zoper JJ ??? Kolikor sem jaz seznanjen, obtožnica še ni bila prebrana, Janez pravi, da dokazov ni, Matoz pa zahteva, da se jih umakne !!! Naj ti razložim ; Matoz zahteva, da se umakne tisto, kar ne obstaja !?!?!?
prašek
16. 09. 2011 13.28
VolilecSI 16.09.2011, 12:30 V Sloveniji je bila zadnja usmrtitev izvedena leta 1957, leta 1989 pa je bila takšna možnost zakonsko odpravljena. Ustava iz leta 1991 smrtno kazen prepoveduje. V "najbolj razviti" demokraciji na svetu, pa smrtna kazen še vedno velja !! Ne pljuvaj po bivši državi, če ne veš, kako smo živeli !!
VolilecSI
16. 09. 2011 12.30
Nesprejemljivo je, da v vrhu slovenskega tožilstva in sodišč sedijo posamezniki, ki so v bivšem totalitarnem režimu dokazano kršili človekove pravice in ki so ljudi hladnokrvno obsojali na smrtno kazen. V kolikor želimo v spremenjenih družbenih razmerah enkrat končno zaživeti na nek normalen in človeka dostojen način, se bomo pač morali otresti navlake nekega preminulega režima, sicer lahko tepemo bedo tranzicije v neskončnost, za kar nas bodo zanamci preklinjali do groba.
VolilecSI
16. 09. 2011 10.14
Z ozirom na dejstvo, da zoper Janeza Janšo v skladu z zakonodajo ni ugotovljenih prav nobenih znakov kaznivega dejanja (kraj, čas in način izvršitve le tega), pa ga vendarle sodno in javno procesirajo, se velja vprašati v kakšni državi sploh živimo - ali se bomo še naprej slepili in odlašali z lustracijo? V organe pravosodja se je v SFRJ kadrovalo izključno strogo preverjen kader (nad skrbno izbiro je bdela UDBA in partija), po osamosvojitvi pa razen političnih resorjev, ki so podvrženi vsakokratni vladi oz. ministu (ta čas Zalarju) v organe represivnega aparata ni posegalo (z izjemo nekega sivolasega šefa CK ZKS, ki je v naivno zaupanem mu mandatu predsednika repblike, nelustriranim sodnikom pokroviteljsko podelil dosmrtne mandate). Da naše pravosodje niti slučajno ni mogoče nazivati slovensko ampak kvečjemu jugoslovansko, se je moč prepričati, če v Google vtipkate: Zanimiva kadrovska sestava v državnih institucijah ...priimki povedo vse, na ključnih položajih naših sodišč so ostali ljudje, ki pripadajo nekemu drugemu času, naciji in režimu, ki je resnici na ljubo že zdavnaj preminil. Ti ljudje so nosilci vseh ostalih družbenih in sistemskih anomalij, ki se manifestirajo v zastaranju, oprostilnih sodbah itn., na eni strani in opuščanju evidentnih procesnih postopkov, dragem in nerazumnem zavlačevanju ter kontinuiteti ustvarjanja novih krivic tistim brez zvez in partijskega pedigreja. To niso naša sodišča.
pupa_od_anbot
15. 09. 2011 20.35
Civil 15.09.2011, 09:00 -2 sej skorej ni vredno, ma veenako, si najdu novega Mesijo? in če dobro pogledamo je že tabot (1988) blodu sz kartami in izrabu prijatla (Borštnarja) in useh 23 let nekej blodi, vi pej rešitelj...ala dej...
Tonček Balonček
15. 09. 2011 19.21
Pa anj se Matoz in Janša že enkrat uskladita.Jjanša govori, da ni dokazov, Matoz zahteva pa njihovo izločitev!
korintos1
15. 09. 2011 18.58
S gasilskim pozdravom-na pomoč.
Tonček Balonček
15. 09. 2011 17.58
Janša bo v soboto praznoval rojstni dan, zaželimo mu ob tej priliki, da sodišče ne bo upšoštevalo diokazov iz tujine. Če že so, so pridobljeni protizakonito in jih je treba izločiti! Če se to ne bo zgodilo, bomo pričeli zbirat podpise za referendum, tudi po farovžih na gasilskih društvih! Mi Jneza ne damo, še na mnoga leta!
cyklon
15. 09. 2011 17.03
Zadnja novica: Jutrišnja obravnava v zadevi čista lopata preklicana. Kakopak !
cyklon
15. 09. 2011 16.23
prašek15.09.2011, 15:53 Seveda je krasno.Ne zameri preveč;vendar si ti predolgo "gor" rasel v enem drugem sistemu.
prašek
15. 09. 2011 15.53
cyklon 15.09.2011, 15:51 A ni lepo, ko imava lahko vsak svoje mišljenje !!!??
cyklon
15. 09. 2011 15.51
prašek15.09.2011, 14:400 Sem "opazovalec" in gledam z " na stežaj" odprtimi očmi. Nas,mladincev :-) ne bo nikoli več nihče potegnil za nos. Imaš mojo besedo.
kiss-my-ass
15. 09. 2011 15.35
V naslednjem vočilnem obdobju NOČEM videti ne Janše, ne Pahorja . Nobenega politika, ki že 20 let se dela *iz delavca. Kakšno nadomestilo ministrom in parlamentarcem? Zakaj? Za to, kar imamo sedaj? Naj gredo na zavod, tako kot delavci!
prašek
15. 09. 2011 14.55
Slovenija je najresnejši kandidat za Nobelovo nagrado za fiziko. Člani najžlahtnejše narodne elite bodo dokazali, da se da izključit nekaj kar ne obstaja. Iskrene čestitke. Avtor ; otoček
botjabotja
15. 09. 2011 14.46
prašek 15.09.2011, 14:44 0 botjabotja Na podlagi svojih videnj !! aha
prašek
15. 09. 2011 14.44
botjabotja Na podlagi svojih videnj !!
botjabotja
15. 09. 2011 14.42
prašek 15.09.2011, 14:40 In, verjemi mi, da Janši zelo slabo kaže na volitvah !! Na podlagi česa to verjameš?