Slovenija

Mate za višje kazni

Ljubljana, 27. 02. 2008 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate meni, da je povišanje kazni v cestnem prometu nujno.

Ministrstvo za notranje zadeve se sicer zaveda, da zvišanje kazni v prometu le za določen čas vpliva na prometno varnost, vendar je ta korak nujen, je ob drugi obravnavi novele zakona o varnosti cestnega prometa povedal minister za notranje zadeve Dragutin Mate. Povišanje kazni namreč vpliva na določeno izboljšanje prometne varnosti, meni Mate. Na ministrstvu novelo o cestnem prometu utemeljujejo s podatki, da je lani v cestnem prometu umrlo 293 oseb, do 11. februarja letos pa že 19.

Novo vozniško dovoljenje bo imelo obliko polikarbonatne kartice, s čemer naj bi se po mnenju ministra povečala varnost dokumenta.
Novo vozniško dovoljenje bo imelo obliko polikarbonatne kartice, s čemer naj bi se po mnenju ministra povečala varnost dokumenta. FOTO: POP TV

Zato ministrstvo predlaga dvig nekaterih kazni in kazenskih točk za prekrške, ki so med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče v Sloveniji. Gre predvsem za vožnjo pod vplivom alkohola in drugih nevarnih substanc, velike prekoračitve hitrosti v naseljih, vožnjo v nasprotno smer na avtocestah, nepravilno prehitevanje in podobno, je pojasnil Mate.

Razprava o vloženih dopolnilih

Koalicija je tako vložila dopolnilo k členu, ki določa, da je skupino otrok dovoljeno prevažati le z motornim vozilom, ki poleg splošnih zakonsko določenih pogojev izpolnjuje tudi posebne pogoje glede starosti naprav in opreme in je označeno s predpisanim znakom. Avtobus, s katerim se prevaža skupina otrok, ki presega predpisano starost, pa mora poleg rednih tudi na preventivne tehnične preglede.

Dopolnilo daje ministru za promet pooblastilo, da v soglasju z ministrom za notranje zadeve predpiše posebne pogoje za vozila, s katerimi se prevažajo skupine otrok. Minister za notranje zadeve pa ima pooblastilo, da v sodelovanju z ministrom za šolstvo in šport predpiše tudi druge pogoje pri prevozu skupine otrok.

Največja opozicijska stranka SD je k noveli v okviru druge obravnave vložila eno dopolnilo, s katerim želijo, da se določilo, po katerem občinski redarji prevzemajo nove naloge, povezane z urejanjem in nadzorom prometa v naselju, začne uporabljati 24 mesecev po uveljavitvi zakona. V SD namreč ocenjujejo, da v mnogih slovenskih občinah občinski redarji še niso povsem usposobljeni za opravljanje že obstoječih prenesenih nalog, zato bi si bilo smotrno za prenos novih nalog vzeti dovolj časa.

Zares: Za izenačitev kazni

V Zares so opozorili, da je kazen 250 evrov in kazenske točke predpisana že za primer prekoračitev hitrosti v naselju nad 10 do vključno 20 km na uro. V poslanski skupini smo prepričani, da gre v tem primeru za popolno nesorazmerno sankcijo s težo storjenega prekrška. Zato z določilom med drugim predlagajo, da kriterij za odvzem ne bi bil kazen v višini 250 evrov. Za hujši prekršek naj se med drugim določi prekršek, ki ima za posledico prepoved vožnje motornega vozila, so predlagali.

Opozicijska poslanska skupina Zares je vložila dve dopolnili. S prvim je želela izenačiti kazni za vse voznike. Po njihovem mnenju je nelogično, da se po eni strani "drastično povečuje kazni za navadne voznike" in po drugi znižuje kazni za prekrške avtoprevoznikov.

Minister Mate je na njihove pomisleke odgovoril, da novela zvišuje kazni na tistih področjih, kjer so najpogostejši vzroki prometnih nesreč. In sunkovito speljevanje, zaviranje ali ustavljanje tovornih vozil ni tisti prekršek, ki povzroča takšne prometne nesreče oziroma v takšni obliki, ki bi resno ogrožala prometno varnost, je pojasnil minister.

Novela zakona sicer med drugim tudi določa, da se lahko motorno vozilo zaseže v primeru, da je voznik v dveh letih trikrat storil hujši prekršek, za katerega je predpisana globa najmanj 250 evrov in stranska sankcija kazenskih točk v cestnem prometu ali prepovedi vožnje motornega vozila.

Novo vozniško dovoljenje

Novela uvaja tudi dodatno možnost odvzema oziroma pridržanja voznika zaradi najhujših prometnih prekrškov, ki so storjeni pod vplivom nedovoljenih substanc, predvsem pod vplivom alkohola. Novela zakona v slovenski pravni red uvaja direktivo Evropske unije o vozniških dovoljenjih. "Vozniško dovoljenje naj bi imelo enotno obliko v celem prostoru EU," je povedal Mate. Novo vozniško dovoljenje bo imelo obliko polikarbonatne kartice, s čemer se bo po mnenju ministra bistveno povečala tudi varnost samega dokumenta.

Novela po besedah ministra olajšuje tudi postopke ob izgubi vozniškega dovoljenja, ki ga po novem ne bo treba več preklicati v uradnem listu. To bo vplivalo tudi na znižanje stroškov državljanov ob preklicu, je še dodal Mate.

Ob tem je poudaril, da ob uvedbi novega vozniškega dovoljenja ne bo potrebno takoj zamenjati dokumenta. Večina jih bo namreč ostala v veljavi tako, kot je določeno v vozniških dovoljenjih. Veljavnost dovoljenja pa se ne bo spreminjala, je še povedal minister.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rafut
03. 04. 2008 10.02
naj se vozi v sloveniji,tako kot pri sosedih pa ne bo toliko nesreč.vozi pravilno pa ne boš ob plačo.
mudrija
03. 04. 2008 08.08
če je to demokratična država, potem dajte jebeni referendum, pa če se ljudje strinjajo z višjimi kaznimi potem bodo, če pa ne pa jih nebo..... v čem je bistvo te države? nadzirajo te na vsakem koraku, neki mestni redar te bo opazoval iza grma če si kot pešec šou prek ceste kjer ni prehoda.... vse skupaj spominja na velikega brata... je možno da se vrača ruski komunizem? so trenutki, ko bi človek raje živel v Zambiji kot pa v sloveniji (oz. ZLOveniji, ker to vedno bolj postaja)..
megla007
06. 03. 2008 03.20
polo19sdi | 29.02.2008 | 13:53 "...trout80 čisto brezpredmetno je igrati na to karto, kaj bo pa potem družina storila, če bodo očeta ali pa mamo oglobili za 250 eur. Vsak, VSAK odgovarja za svoja dejanja. Kaj je sedaj policaj kriv ali pa država če te oglobijo ker si pač STORIL PREKRŠEK! Očitno ti potem družina, kot neka vrednota ni pomembna če si pač privoščiš delat traparije po cesti pa s tem ko veš da nimaš denarja za plačilo globe. Ker če nebi bilo glob ali pa zapornih kazni, bi lahko potem počeli kar hočemo. Če samo za en dan ukinejo kaznovanje...veš kaj sledi?..." Vse lepo in prav, ampak če pri pospeševanju, prekoračiš hitrost za 5 km/h, kar se hitro lahko zgodi, saj pospešuješ in ne gledaš toliko na števec hitrosti, kot na okolico, da te tako udarijo po žepu? Ali pa, zakon kolone? A veš kako se ta glasi? Prvi pelje 50, nekje do 5 vozila vozijo vsi 50, naprej že 55, tadvajseto vozilo pelje že 60, 65,... In ker ne morejo ustaviti tistega, ki je na sredini kolone, ustavijo seveda zadnjega. In če je prvo vozilo v vrsti kak BMW, Mercedez, Audi,... seveda noben policist ne bo ustavil takega vozila, bo raje zadnjega, ki je bolj švoh kvalitete.
Prihaja
29. 02. 2008 20.28
trout80 midva bi se fajn razumela haha. Me pa pri tem zanima koliko klicev dobijo policijski šefi ali pa mate osebno na dan, da policaji pozabijo kak prekršek, ker nekdo pozna koga haha
nintendo64@email.si
29. 02. 2008 17.35
reno911: se strinjam. Na cesti se morajo zagotoviti konstantne hitrosti. Ne pa pri nas: 300 metrov omejitev 50, nato 100 metrov omejitev 90, potem 200 metrov omejitev 70, potem 200 metrov omejitev 50. To ni normalno in tega v Evropi ne vidite. Tam ko se jaz vozim, lahko rečem, da nihče ne vozi po omejitvah, ker preprosto ne moreš voziti. Razen če si s konjsko vprego.
trout80
29. 02. 2008 15.27
Tak zdaj se pa lohk začnete razburjat in pametne delat, pa dolge nose met, ker je še črna ekonomija vmes haha, to je keš ne pa ministri. Aja tistih 500€ je pa uradna plača. heh Tak je če država ne da nič za folk. Pa še to pounam veliko ljudi kateri so šli isto pot, ker je lažje živet.
trout80
29. 02. 2008 15.23
Ja seveda je brezpredmetno, sej zato mi pa cela familija dila vse kar se dilat da in mi gre prav fino. Stari upokojeni policaji pišejo pritožbe katere se na sodiščih zelo lepo obnesejo saj točno vejo kako in kaj napisat. Mislim, da nekateri že sedaj delajo kar hočejo kot sem povedal, da kazni veljajo izključno samo za Slovence. Zato pa j**** slovenijo, in je treba živet koker se pač znajdeš. Imamo se prav fino. Še enkrat poudarjam do sedaj nisem plačal enega prekrška oz. bil kaznovan. Je pa tud res, da se vozim po pravilih.
polo19sdi
29. 02. 2008 13.53
trout80 čisto brezpredmetno je igrati na to karto, kaj bo pa potem družina storila, če bodo očeta ali pa mamo oglobili za 250 eur. Vsak, VSAK odgovarja za svoja dejanja. Kaj je sedaj policaj kriv ali pa država če te oglobijo ker si pač STORIL PREKRŠEK! Očitno ti potem družina, kot neka vrednota ni pomembna če si pač privoščiš delat traparije po cesti pa s tem ko veš da nimaš denarja za plačilo globe. Ker če nebi bilo glob ali pa zapornih kazni, bi lahko potem počeli kar hočemo. Če samo za en dan ukinejo kaznovanje...veš kaj sledi?
reno911
29. 02. 2008 11.47
V Avstriji so vse vasi z omejitvijo 70, le redke so tiste, kjer na pobudo župana znižajo omejitev na 50. Najnižjo omejitev dvignit na 70 in bo vožnja znosnejša, ker teh 50 ni za avto, to je omejitev za moped.
trout80
29. 02. 2008 11.29
Bay the way, izpit imam že več kot 10 let, do sedaj še nisem plačal kazni. Vedno vozim po predpisih in nikoli nisem divjal, saj to ni zame šport. Se mi je pa že zgodilo, da so mi policaji hoteli dat kazen za prehitro vožnjo, čeprav je ni bilo. Seveda dobra pritožba te skoraj vedno reši, le prav cajt jo morš poslat in po naših zakonih pravilno pravljico napist.
trout80
29. 02. 2008 11.22
Zakonodaja usmerja v kazen le na storilca-OSEBNO. A pol pa ne bo družina prizadeta cccccc.
trout80
29. 02. 2008 11.18
10km takoj prekoračiš, če ne že zato, ker si sam dal mal po gasu, pa zato, ker ma števec okol 5% odstopanja, policajeva pištola za merjenje hitrosti pa tud tam nekje. Seveda priznal ne bo noben, da je temu tako. Mislim pa da sem še premajhno odstopanje napisal. Sej vsak let povišajo kazni, pa ni še nikol blo manj žrtev zarad tega ccc. Raj naj ceste popravijo pa si mal proračun spraznejo, ne pa da ga sam filat hočjo na račun Slovencev - pazi Slovencev, za ostale narodnosti to v SLoveniji ne velja.
minnaema@yahoo.com
29. 02. 2008 10.59
Prometne znake bo potrebno akuratno upoštevati, splača se. Kar zadeva za tiste, ki vse to ignorirajo pa je stvar takšna. VIŠJA kazen, ki se pripravlja, bo prizadela zagvišno CELOTNO DRUŽINO KRŠITELJA, le ta bo pa še naprej vozil "odštekano"-zato- KAZEN naj se lepo prosim izvršuje osebno storilcu, saj je ON -KRIV,odgovoren za dejanja, ki jih je storil-zato naj se zakonodaja usmerja v kazen le na storilca-OSEBNO. Brez dvoma globe so že do sedaj bile breme celotne družine in zakaj abdikativnosti ali celo gorje ustvarjati ljudem, (beri celotni družini) kršitelja,ki niso popolnoma nič krivi , da imajo pri hiši NEodgovorno osebnost !
trout80
29. 02. 2008 09.29
Ok malo pregrobo rečeno, samo za 10 km prekoračitve pa take globe daj, daj no. Sej mi še za burek ne ostane. Jah sej pravim Slovenija -> user unfrendly country. Če se vlada ne zmeni za nas, in vse kar znajo je po žepu vžgat, pol bomo mogl pa najdit še kak kapital po črno, da ne bodo vedl, kje še to vzet.
trout80
29. 02. 2008 09.26
Heh s 500€ plače raj policaja zbijem. Koker pa da nimam kaj otroku dat za jest.
nintendo64@email.si
29. 02. 2008 02.03
predal:kako boš koga po mestu dobil? Ne imeti fint. Lovili bodo po podeželju med njivami. Naj se še tak trudim, na mestnih cestah težko zelo prevozim omejitev. Povrhu vsega so štiripasovnice 70, kar je itako najbolj normalna in primerna hitrost, kar so že zdavnaj spoznali v tujini.
predaI
29. 02. 2008 01.17
Predlog: Obvezen dodatek pri opravljanju avto izpita bi morala biti Sola varne voznje in simulacija nepricakovanih dogodkov ter psiho-motoricni testi. Kazni bi lahko bile ZELO nizke, ce bi ob hujsih krsitvah moram it na psiho test in potem dobil pogojno kazen odvzema izpita. Torej naslednji prekrsek = adijo izpit vsaj za 2 leti! Kazni, denarne, pa bi se morale zelo povecat tudi na vzdrzevalce cest in oznak! lp
Buena Vita
29. 02. 2008 01.06
Ko takole berem vaša mnenja,imam samo en predlog,povprašajte za mnenjee žrtve prometnih nesreč,-tiste ki sploh lahko govorijo p...... p..... ovprašajte svojce žrtev ki jih ni več ,pojdite na pokopališča, pogledajte žive mrliče, in njihove družine,njihovo trpljenje NOBENA KAZEN NI PREVISOKA---BO NJIH ODGOVOR
Mate se zavzema za višje kazni s tega vidika da osebno nima vozniškega izpita,ker je prebutast da bi ga naredil ter ga tako ali tako vozijo s službenim avtom kot opico naokrog.
hitricukec
29. 02. 2008 00.28
Preden sprejmejo tole bi lahko popravl ceste in naredil nekaj poligonov za varno voznjo... In zakaj enostavno ne naredijo tako da je kazen odvisna od financnih prihodkov???