Slovenija

FOTO: Več tisoč vernikov na Brezjah

Ljubljana/Brezje, 15. 08. 2009 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V največjem slovenskem romarskem središču na Brezjah se je na slovesnosti ob prazniku Marijinega vnebovzetja zbralo več kot 4000 vernikov. Uran je opozoril na dolgotrajno krizo vrednot.

V Katoliški cerkvi se danes spominjajo Marijinega vnebovzetja, ki je največji Marijin praznik in v slovenski verski tradiciji močno zakoreninjen. Slovesnosti so potekale že na predvečer praznika, po mnogih slovenskih cerkvah je slovesno predvsem danes. Ljubljanski nadškof Alojz Uran je vodil mašo  v romarskem središču na Brezjah.

Slovenski škofje bodo sicer pri mašah na praznik Marijinega vnebovzetja oz. veliki šmaren obnovili posvetitev slovenskega naroda Mariji, kar so prvič storili leta 1992. Napovedali pa bodo tudi osrednji pastoralni dogodek Cerkve na Slovenskem v prihodnjem letu, in sicer slovenski evharistični kongres, ki bo 13. junija prihodnje leto v Stični, so sporočili s Slovenske škofovske konference (SŠK).

V ozadju dolgotrajna kriza vrednot

Ljubljanski nadškof Alojz Uran je na slovesnosti na Brezjah vernikom dejal, da je za pravo in učinkovito reševanje krize treba poiskati njene vzroke. V ozadju je po njegovem mnenju dolgotrajna kriza vrednot, ki so za osebno in družbeno življenje nujno potrebne, kot so poštenost, pravičnost in enakopravnost.

V največjem slovenskem romarskem središču, kjer vsako leto 15. avgusta pripravijo slovesnost, se je letos po ocenah brezjanskega romarskega urada zbralo nekaj več kot 4000 ljudi. Kot je pojasnil predstavnik Turističnega društva Brezje Franci Dežman, so romarji prišli s 1600 avtomobili in tremi avtobusi.

Uran je v nagovoru vernikom omenil globalno ekonomsko in socialno krizo, ki je zajela tudi Evropo in Slovenijo. Ta nam po njegovih besedah pokaže, kako smo v dobrem in hudem odvisni drug od drugega. Propadanje podjetij, brezposelnost, razkorak med bogatimi in revnimi ter napoved pandemije nove gripe v ljudeh povzročajo strah, negotovost in stisko, je dejal nadškof. To pa lahko po njegovem mnenju pomaga premagovati Marija. Kot je poudaril, človek ni gospodar svojega življenja in sveta, v katerega je postavljen, marveč njegov začasni oskrbnik.

V Strunjanu je potekala slovesnost že na predvečer praznika.
V Strunjanu je potekala slovesnost že na predvečer praznika. FOTO: Dare Čekeliš

"Sedanja gospodarska kriza nas poziva, da mislimo na druge. Nimamo pravice skrbeti samo zase, ampak tudi za skupno blaginjo, skupno dobro, skrbeti za to, da ne bo dobro samo meni, ampak vsakemu človeku," je v nagovoru vernikom v Petrovčah dejal mariborski nadškof pomočnik in administrator celjske škofije Anton Stres.

Murskosoboški škof Marjan Turnšek je zbranim vernikom v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Turnišču dejal, da se v zgodovini posameznika in družbe pojavljajo "obdobja, ko je iz posledic človeških odločitev mogoče jasno spoznati, da človek sam od sebe ni sposoben pravilno usmerjati razvoja, da bi bil v celostno korist vsakemu in vsem skupaj".  Čas finančne, gospodarske in socialne krize je po njegovem mnenju brez dvoma takšen. "Nove trume brezposelnih in strah za preživetje številnih med nami ob krivično nakopičenem bogastvu pri drugih so dovolj zgovorno pričevanje. Zgolj človeške moči in oblasti niso uspele ustvariti raja na zemlji, čeprav so ga obljubljale," je prepričan.

Novomeški škof Andrej Glavan, ki je maševal v romarski cerkvi Marijinega vnebovzetja v župniji Čatež-Zaplaz, je zbranim romarjem dejal, da se "Evropa in z njo tudi Slovenija utapljata v hedonizmu, relativizmu, apatičnosti, brezbrižnosti, brezverstvu, novem poganstvu. Zdravilo za vse te bolezni, ki so bolj nevarne kot nova gripa in vse neozdravljive bolezni skupaj, je lahko le evharistija".

Koprski škof Metod Pirih, ki je maševal v romarski cerkvi v Logu pri Vipavi, je v nagovoru vernikom poudaril predvsem pomen duhovnikov, brez katerih ne bi bilo Cerkve. "Res je, da so nekateri duhovniki zašli v težave in kakšne prestopke, kar je treba priznati in potem ukrepati. A takšni primeri v primerjavi s celotnim številom duhovnikov predstavljajo zelo majhno število. Velika večina duhovnikov so častivredne osebe, predane duhovniškemu poslanstvu," je prepričan.

Maša ob Marijinem prazniku v Strunjanu
Maša ob Marijinem prazniku v Strunjanu FOTO: Dare Čekeliš

Dela prost dan

Veliki šmaren sodi med najstarejše Marijine praznike, saj njegove prve omembe segajo pred 4. stoletje po našem štetju, sicer pa je papež Pij XII. versko resnico o Marijinem vnebovzetju razglasil šele leta 1950, so zapisali na SŠK.

V Sloveniji je Mariji posvečenih veliko župnijskih, podružničnih in zlasti romarskih cerkva ter kapelic, kamor so ljudje na veliki šmaren v preteklosti veliko romali, navajajo na škofovski konferenci. Praznovanje velikega šmarna želi opomniti "tudi na to, da sta v življenju pomembni tako materialna kot duhovna plat, tako zemeljsko kot večno".

15. avgust je v Sloveniji po zakonu o praznikih in dela prostih dnevih, ki je bil sprejet leta 1991, tudi dela prost dan.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
17. 08. 2009 18.46
Nasledna nedelja ej navadna, čakamo pa na noev praznike, na srečo jih imamo katoliki veliko, takoda nam nikoli nidočgčas! Vem, da ste nam nevoščljivi, mi s epač veselimo vstajenja in nihče nam tega ne bo preprečil, še najmanj pa komunajzarji!
Morana7
17. 08. 2009 01.58
Tonček Balonček super posti kot vedno nimam kaj dodat :) IPIMDOPO 15.08.2009, 17:03 4 "Ljudje so preprosti in ne potrebujejo velike politike. Ljubijo barvaste papirčke in so radi prevarani. In najbolj sovražijo tistega, ki jim to pove. Kajti šele takrat, ko jim vzameš prevaro, se jim zdi, da so prevarani." Tudi sama pogrešam Marka Zorka, kot najbrž vsi ki smo njegove misli z veseljem prebirali.
mjolnir
17. 08. 2009 00.15
melanhonija Z vsem se strinjam, jaz sem tudi, čeprav je to zgolj zato ker ne hodim v cerkev in pač ne verjamem vsake podrbonosti ki jih učio! Je pa res tudi, da cerkev sestavljajo ljudje, ki pa so povečini vse prej kot primerni za takjo službo!
melanhonija
16. 08. 2009 22.23
DeusVult, po cerkvenih merilih sem ateistka, morda prav zaradi pokvarjenosti duhovščine. Večina verskih dostojanstvenikov katerekoli veroizpovedi zelo dobro živi na račun naivnih ljudi, hinavščina v njihovih vrstah pa smrdi "od pekla do nebes". Opravičujem se tistim redkim duhovnikom, ki s srcem opravljajo svoj poklic. Vendar - če bi nauke, ki jih verstva učijo, oklestili balasta in bi ljudje res delovali v skladu z njimi, bi bilo življenje mnogo lepše. In če res obstaja kakšna sila, ki bi ji lahko rekli Bog, je po moje veliko bolj zadovoljen, kadar sočloveku storimo kaj dobrega, kot takrat, ko brez pravih misli žebramo naučene molitvice pri maši (katoliki) ali se klanjamo v smeri Meke (muslimani) ali kako drugače opravljamo obrede (druge veroizpovedi, ko mi niso tako dobro poznane)
kawasakimen
16. 08. 2009 22.03
Vera????Ena ustanova,ki molze ljudi ze od pamtiveka.Seziganje carovnic,kolaboranti itd.
kawasakimen
16. 08. 2009 22.00
kawasakimen
16. 08. 2009 21.37
Ja,poznam take vernike,ki so drugace najbolj hudobni ljudje.Enega tagega,ki se dela svetnika imamo v tovarni ETA CERKNO.
manco-capac
16. 08. 2009 21.30
Lepo je biti vernik, če kršiš božje zapovedi in se vdajaš sedmim smrtnim grehom, je dovolj, da se spoveš, opraviš pokoro, vržeš denar v puščico in grešiš naprej...
Tonček Balonček
16. 08. 2009 20.20
Ve tudi, da se na praznik vstajenja (ko je On vstal od mrtvih!), ta na največji praznik, običajno pa takoj po sobotem blagoslovu, je pirhe, šunko ter potico!
alterego
16. 08. 2009 19.57
kaj pa povprečni vernik ve o Jezusu, kaj odnese od obredov? ve v glavnem to, da je bil rojen v štalci na slamci in da je za nas na križu umrl, pozna par molitev in nekaj čudežev
Tonček Balonček
16. 08. 2009 19.22
matr, saj jih je bilo skoraj toliko, kot da bio šlo za tekmo Jesenice-Olimpija! Nismo le hokejski, temveč tudi katoliški narod, pa če se komunajzarji razpočijoi!!
Tonček Balonček
16. 08. 2009 17.25
Komaj čakam, da se zgodi tisto: Spet bo nekdo srečal Boga, ki mu bo naložil nalogo in delo, da je treba tu napraviti red, vzpostaviti pravila ter moralo, zakone! res, da jih je bilo na tisoče, nekaj jih je tudi na Studencu, v Idriji ali v Begunjah, nekateri pa prebijejo človeške bariere in so dejansko božji sinovi, vnuki, preroki in še kaj! Take je treba poslušati in ni ga hudiča, ki bi nas odvrnil od poti v zveličanje!! Vedno ej enako, pot je tista, ki kaj velja! V tej gospodarski krizi pa kreposti, kot so ponižnost, upanje, cilji in samouresničevanje v skromnosti in zanikanju materialnih dobrin, takorekoč veljajo brez pridržkov! Kaj pa potemM? Vednos e lahko zko sprašujemo, ampoak Sodnik je le en in tam je to vprašanje popolnoma brez pomena!! Mi, ki bomo pogubljeni, s elahko hecamo, ostali ap vzemite te besede resno in živite kot vam veleva RKC! Z evangelijem nima kaj dosti skupnehga kot komunizem ne z Marxom!), ampak za vsak slučaj je pa le bolje tako, kenede!?
mjolnir
16. 08. 2009 17.00
melanhonija To kajpak drži- spoštovanje sočloveka, ljubiti starše, dati ubogim, živeti krepostno, živeti brez grdih in nevarnih razvad(alkoholizem, mamila tudi prenažiranje)- ravno zato vseh sedem smrtnih grehov res škoduje človeku, bodisi telesno, bodisi duševno, ali pa celo še okolici! Teh sedem si niso kar tako zmislili, samo..... Požrešnost- koliko se duhovniki upirajo temu grehu?? LENOBA- i glej zgoraj! NAPUH- ....joj, nefretete je že omenila papeški ukaz o poljubljanju papeških nog...ja to je res skromnost in zmernost LOL POHLEP- od prodaje odpustkov do vseh možnih biznisov in zakladnic, to govori samo zase POHOTA- no, kar vprašajmo kake nune, kuharce, služkinje, kake bolj nobl candre itn....to je še v najboljšem primeru, v najhujšem so otroci! No, mislim da je za zdaj dovolj, gospa Naivna pa naj o tem mal tuhta, mogoče pa le ne bo vredna svojega vzdevka!
mjolnir
16. 08. 2009 16.53
naivna Rimokatoliška CERKEV (NE vera) je zgolj veja KRŠČANSTVA, religije nastale okrog 100 let po Jezusovi smrti! Cerkev kot institucija je pa rabila ŠE kakih sto let! To da so oklicali svetega Petra za prvega papeža je kajpak konstrukt, saj nič podbnega papeštvu ni obstajalo v tem času, niti vsaj sto let po njegovi smrti. V začetku so kristjani bili sila dezorganizirani, in so bili zgolj skupnoist vernikov z kakimi neformalnimi voditelji, ki so bili bolj pobožni in krepostni! To je tudi vse!
porka.malorka
16. 08. 2009 12.39
Bog_z_vami kakšno spravo. s fašist in njihovimi sipatizerji ne bo sprave in pika. In prosim te ne uprabljaj božjega imena ker ga s tem omažaluješ
nefretete
16. 08. 2009 10.54
Od papeža Pija II., ki je živel od 1405 do 1464, je ohranjena izjava: „Nam in našim je pravljica o Jezusu postala blagoslov.“
nefretete
16. 08. 2009 10.52
Bog_z_vami 16.08.2009, 10:34 Poznam nekaj vernikov, ki so v pravem pomenu besede verni in jim niti na kraj pameti ne pride, da bi samo slepo verjeli napisanem v SP. Že, jemljejo ga kot izhodišče in se tudi sklicujejo nanj, ne zatiskajo pa si oči pred resnicami, napr. da so bile tudi izvirne besede, zapisane v Bibliji potvorjene, dodane kdaj pa kdaj potrebi in večkrat prilagojene za branje navadnemu povprečnemu smrtniku. Izvirne spise lahko berejo samo posvečeni, kaj praviš, zakaj so vatikanski arhivi nedostopni običajnim radovednežem? lp
Prvo Borec
16. 08. 2009 10.48
Ko se bo Vaša cerkev opravičila za svoja grozodejtva nad slovenskimi državljani, potem se bomo mogoče do takrat spravili !! Slovenski narod je "zajeban" !!
nefretete
16. 08. 2009 10.45
DeusVult 16.08.2009, 00:06 Ali Stara in Nova zaveza„zanesljivo, zvesto in brez pomote učita resnico"? Pri pojasnjevanju tega vprašanja bi nam lahko pomagala izjava, ki jo je dal zdajšnji lastnik stola, gospod Ratzinger leta 2000 pod naslovom „Dominus Iesus“. V tem dokumentu piše o Bibliji: „Drugi vatikanski koncil v dogmatski konstituciji o božanskem razodetju sprejme to izročilo in uči: „Na podlagi apostolske vere veljajo za našo sveto mater, cerkev, tako knjige Stare kot Nove zaveze v celoti, z vsemi njihovimi deli, za svete in kanonske, ker naj bi bile napisane pod delovanjem Svetega duha in imajo Boga za avtorja in so kot take predane cerkvi.“ Te knjige ,zanesljivo, zvesto in brez pomote učijo resnico, ki jo je Bog za našo rešitev hotel imeti zapisano v svetih spisih’." Gospod Ratzinger nas torej napoti na Biblijo kot obvezujočo osnovo Petrovega stola. Zdaj bo marsikdo rekel: „Seveda, saj je znano, da je Biblija osnova katoliške cerkve.“ Toda, kdo pravzaprav ve, kaj v tej Bibliji piše? (povzeto po Univerzalno življenje, Kdo sedi na Petrovem stolu)
CezDrnInStrn
16. 08. 2009 10.34
Prvo Borec 16.08.2009, 09:41 K sovraštvu spodbujaš TI in tebi podobni ! A tako boste dosegli spravo z vernimi sodržavljani? E Kekci,kekcasti !