Slovenija

Nekateri pomisleki glede Marušiča ostajajo

Ljubljana, 30. 03. 2010 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pahor je le dobil zagotovila koalicijskih partneric, da bodo podprle Marušiča kot kandidata za zdravstvenega ministra. DeSUS je glede Marušiča zadržan. Odločali bodo po svoji vesti, pravijo.

Dorijan Marušič
Dorijan Marušič FOTO: Blaž Garbajs

Premier Borut Pahor bo državnemu zboru predlagal Dorjana Marušiča kot kandidata za ministra za zdravje, je povedal Pahor po sestanku s poslanskimi skupinami koalicije. Premier namreč na osnovi pogovorov s predsedniki koalicijskih strank ter vodji poslanskih skupin sklepa, da bo kandidat za ministra dobil potrebno večino v državnem zboru.

"Mislim, da je stopiti na vlak zdravstvenih sprememb v tem hipu ena najbolj težkih nalog," je dejal Pahor in dodal, da Marušič to sprejema z izkušnjami, vizijo in pogumom. Premier naj bi kandidaturo za ministra vložil v državni zbor v kratkem času, verjetno v dveh ali treh dneh, je dejal Marušič.

Marušič se je predstavil

Marušič je danes poslanskim skupinam koalicije predstavil analizo stanja v zdravstvu s projekcijo do leta 2013. V analizi se je dotaknil obeh pripravljenih zakonov, zlasti zakona o zdravstveni dejavnosti, pri čemer bo po Marušičevi oceni treba poiskati kompromis med njegovimi pogledi in pogledi strank. Pri omenjenem zakonu najbolj pogreša tehtne argumente, pri čemer izpostavlja ukinjanje strokovnega direktorja "na pamet, brez tehtnih argumentov".

Zakon o zdravstveni dejavnosti bi bilo po njegovih napovedih mogoče spremeniti z dopolnili. Glede na to, da je na poti iz vlade v parlamentarno obravnavo, ne morejo namreč izpeljati korenitih sprememb zakona, zato bodo poskušali spremembe vpeljati v že pripravljen zakon. Pri zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pa bo predlagal bolj reformni pristop. Napovedal je namreč spremembe v sistemu financiranja zdravstvenih storitev, pri čemer bi se oblikovala košarica pravic, ki bi jo večinoma pokrili iz javnih sredstev.

To pa je po njegovem mnenju tudi prvi in najpomembnejši korak v jasni ločitvi javnega in zasebnega v zdravstvu. Glede omenjenega zakona je tudi dejal, da pripravljeni tekst res prinaša dodatna sredstva, vendar izkušnje govorijo, da večina teh predlogov ni bilo sprejetih v korist državljanov.

Na predstavitvah poslanskim skupinam je tudi povedal, da se zdravstvo približuje kritični fazi v že zelo kratkem času. Zato bo treba zelo hitro sprejeti zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, da bomo uspeli zadovoljiti tudi finančno vzdržnost, je dejal.

V strankah je, kot pravi, začutil podporo tudi glede stališč o reformi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Pri tem pojasnjuje, da omenjena reforma ne bo kratka in da bo treba opraviti poglobljeno analizo ter se na podlagi tega odločiti, kakšen model vpeljati.

SD je napovedal, da bo soglasno podprl Marušiča.
SD je napovedal, da bo soglasno podprl Marušiča. FOTO: Blaž Garbajs

SD in LDS, Zares za, DeSUS zadržan

Sicer pa sta poslanski skupini SD in LDS po predstavitvi Marušiča ocenili, da je primeren kandidat za ministra. Nekateri poslanci SD imajo glede kandidata zadržke, a po mnenju vodje poslanske skupine SD Bojana Kontiča to ne bo vplivalo na njihovo enotno podporo kandidatu pri glasovanju v DZ.

V poslanski skupini Zares Marušiča ocenjujejo kot velikega poznavalca zdravstva, pomisleke pa imajo zaradi tega, ker je zdravnik. Marušič je na ta očitek v oddaji Svet na Kanalu A odgovoril: "Ravno zato, ker sem zdravnik, mislim, da imam zelo veliko argumentov, da se argumentirano pogovarjam z bistveno več skupinami, kot bi se sicer lahko."

Vodja poslancev Zaresa Cveta Zalokar Oražem je v dopoldanski izjavi za javnost dejala, da bodo z odločitvijo o podpori kandidatu počakali do sestanka z drugimi poslanskimi skupinami koalicije. Iz službe za odnose z javnostmi stranke Zares pa so zvečer potrdili, da poslanci Zaresa podpirajo Marušičevo kandidaturo za ministra.

V stranki DeSUS so zadržani do kandidata. Kot je po predstavitvi poudaril predsednik stranke Karl Erjavec, z Marušičevimi odgovori na vprašanja ni zadovoljen. "V stranki DeSUS se namreč zavzemamo za javno zdravstvo in moram reči, da nismo dobili tistih odgovorov, ki bi jih pričakovali,“ je dejal Erjavec. O Marušiču bodo odločali po svoji vesti.

V DeSUS se še niso odločili, ali bodo podprli Marušiča.
V DeSUS se še niso odločili, ali bodo podprli Marušiča. FOTO: Blaž Garbajs

Kdo je Marušič?

Marušič je sicer v času ministrovanja Dušana Kebra opravljal funkcijo sekretarja na področju organizacije zdravstvenega varstva, z nastopom Andreja Bručana je bil decembra 2004 tudi imenovan na mesto državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje. Septembra 2007 je Bručana, ki je odstopil z mesta ministra, nadomestila Zofija Mazej Kukovič, s čimer je funkcija državnega sekretarja Marušiču potekla, saj je ta funkcija vezana na ministra za zdravje. V začetku 2008 je Marušič postal višji svetnik na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer je ostal do danes. Sicer pa je ves čas ohranjal delo v ambulanti v Splošni bolnišnici Izola.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
31. 03. 2010 11.26
Jasno je le to, da kompetentnega človeka, ne le za ta resor, predlagajo le poštenjaki! Kdorkoli sodeluje v Pahorjevi vladi, je izdajalec, nesposoben karierist, podkupljen in pokvarjen! Tako pač je! Dr. House bi bil najboiljši!! Ali pa vsaj dr. Christian Gostečnik!!!
Tonček Balonček
31. 03. 2010 11.13
Jasno je le to, da levaki nimajo kadrov v stilu Kukovičeve! Žal je to le še zgodovina! Do kdaj, pomlad je spet tu!? Gospoda Prijatelja za predsednika! Ne bo prvi, ki ga bomo rešili iz zapora! Bavčar ima spet dovolj časa!
Darko32
31. 03. 2010 08.59
Če beremo in poslušamo komentarje je vsem jasno, da v našem zdravstvu ni interesa za zdravo populacijo ampak za čimveč bolanih. Tako nihče ne posveča pozornosti na kvaliteto zdravil in še manj na kvaliteto zdravstvene oskrbe. Tako imamo celo zdravnike, kateri delajo v neposredno škodo zdravja Slovencev. Poglejmo zadnje primere in tukaj se vidi vsa slika. Vendar moramo priznati, da je tudi nekaj zdravnikov, kateri delajo z dušo in srcem za svoje poslanstvo. Zato ne mislim, da bo novi minister pokazal drugačen odnos do tega problema.
ivo55
31. 03. 2010 08.04
Smo menda edini v svetu, kjer zdravstvo plačuje "država" (=davkoplačevalci) na X-osnov, nadzor pa vrši cehovsko društvo prodajalcev storitev. Narobe svet, ki dovoljuje X-načinov, da se dejanske plačnike diskriminira. Menim, da je na ministrstvih zaposlenih dovolj ljudi, da bi prevzeli naloge povezane z javnimi pooblastili ter s tem zaščitili namenski denar za zdravje ljudi in splošno korist, ki so bile radodarno zaupane "prodajalcem", kjer se je žal razbohotila tudi sla po denarju mimo poslanstva po srcu. Menim tudi, da ne rabim zapisati kakšne zdravnike rabimo in jih spoštujemo - pa saj jih tudi imamo pa se jih skuša onemogočati.
Tonček Balonček
30. 03. 2010 21.36
Več kot jasno je, da bi se morala vrniti tista managerka s Koroške, neka gospa, katere priimek smo sicer pozabili, ampak je bila res v redu, spomnim se je z neke gugalnice na novi pediatriji, tista je bila prava, pomislekov ni! Kurković ali nekako tako se je pisala!
24kur1
30. 03. 2010 20.10
predlagam Pahorju, da v prihodnje kandidate za ministre poišče preko študentskega servisa. :))))))))
stanislav3
30. 03. 2010 19.04
končnu dobra reklama... je jeee krka go goo gooo
lotmerzanec
30. 03. 2010 18.46
Edini minister v tej vladi je,ki zasluži čisto desetko je gospod Lahovnik! Nekaj ostalih pa mogoče šestico,večina pa je globoko pod nulo!
am_staff
30. 03. 2010 18.29
Hura, zdaj se bo začelo delati.
kubo
30. 03. 2010 18.20
Pahor ,a ti se stalno vlado sestavljas...,ha,ha ...pocasi ti bo mandata zmanjkalo..lol
trlbabalan
30. 03. 2010 18.01
ni pa bogve kakšen lepotec.
b77
30. 03. 2010 17.59
BIROKRAT BIRINKRATU NE IZKLJUJE OČI SAMI GENIJI NA KUPU
bentley87
30. 03. 2010 17.53
http://enkratnapriloznostzazasluzek.blogspot.com
Tonček Balonček
30. 03. 2010 17.21
Ta človek je seveda za ministra popolnoma nesposoben, kot vsi ostali! Janša bi lahko vodil vse resorje, pa še dodatne, pa še ene tri! Ekipa bi bila sanjska, si predstavlajte Kukovičevo, Kuclerjevo in ostale sanjače? Gremop fantje, dost je tega sranja!
Marija Demec
30. 03. 2010 16.59
hehehehe,,,......narava gre svojo pot....
am_staff
30. 03. 2010 16.38
Komisija za nakladanje ocenjuje prepričljivost, uresničitev izvedbe ni nujna.
GTR
30. 03. 2010 15.49
Ma nej gre gor kdor če. Men je vseen a mi krade en dnar al drug. Sicer bi blo še najbolje da bi ga sam seb ampak me nobena vlada do zdj ni povabla k koritu. :
pre_mar@hotmail.com
30. 03. 2010 15.06
Mimogrede ... pri Desusu so pa res ta pravi, da se imajo kaj za pritoževat. Nekoč pa so pogojevali obstanek v JJ koaliciji, da ostane Marušič. Zdaj pa iz užaljenosti, ker ni več v njihovi stranki, jih vse moti.
pre_mar@hotmail.com
30. 03. 2010 15.04
Eh, ... če pa bi bil ekonomist pa bi se spotikali, da bi imel težave s kolegi ekonomisti na npr. zzzs, ... če bi bil astronavt bi verjetno spet koga kaj motilo. Ne dvomim, da je v tem trenutku najboljša možna izbira. Super je bil njegov nekdanji šef Keber s katerim je prvič prišel na ministrstvo, kar se spomnim. Kar zadeva mene, je bil do sedaj Keber daleč najboljši minister za zdravje. Kar pa zadeva očitke, da je pod Bručanom zagovarjal drugo politiko .. pa kaj bi sploh radi? Zaposlen je bil na ministrstvu zaradi svojega znanja. Ali bi se moral za vsako odločitev, ki mu ne bi osebno kot sekretarju ustrezala, kregat z ministrom in še kom? Če komu ni kaj všeč, kar je bilo v času desnice na oblasti naj se pritožuje čez takratnega ministra, ne čez sodelavce.
gemini62
30. 03. 2010 14.27
zelo zanimivo stališče SD, ni kaj! Potem je najbolje, da se malo premešamo: naj zdravnik vodi policijo, policaj kmetijstvo, agronom sodstvo, ekonomist šolstvo, pravnik finance itd. itd. da ne bo težav pri "pucanju" med posvečenimi svojimi! V parlamentu bi predpisal obvezno obleko: karo ogrinjalo, balon hlače. frizuro na hojladri in rdečo pinkonk žogico na nosu! Bedaki!