Slovenija

Stavkali bodo tudi zdravniki

Ljubljana, 26. 08. 2010 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada ni popustila Fidesu in je še naprej odločena krčiti sredstva za dežurstva, zaradi česar od 1. septembra zdravniki ne bodo več delali čez polni delovni čas. Jih pa zdravstveni minister vabi na nove pogovore.

Minister za zdravje Dorijan Marušič
Minister za zdravje Dorijan Marušič FOTO: Damjan Žibert

Minister za zdravje Dorijan Marušič je na današnji seji vlade kolegom ministrom uradno predstavil problematiko zdravstvenega sistema in njegovega delovanja po 1. septembru, ko zdravniki ne nameravajo več delati preko polnega delovnega časa. "Vlada mi je dala mandat, da nadaljujem dialog," je po seji sporočil Marušič in dejal, da ni dobil mandata za odprtje kolektivne pogodbe. Prvi sestanek naj bi bil v ponedeljek.

Na današnji seji vlade so sklenili, da se nadaljujejo dogovarjanja in da se iščejo razumne rešitve, je sporočil Marušič. Spet je pozval zdravnike, naj premislijo o odločitvi, da 1. septembra umaknejo soglasja. "Ta čas raje iščimo rešitve, ki bodo ohranile stabilnost zdravstvenega sistema." "Treba je iskati rešitve znotraj razpoložljivih sredstev," je dodal Marušič.

Ponovil je, da se bodo skladno z novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, zaradi katere so zdravniki umaknili soglasja, dodatki za nadurno delo zmanjšali šele 1. januarja 2011. Zato bi bilo po njegovem mnenju ta čas koristneje porabiti za iskanje celovitih rešitev.

Glede odločitve Fidesa, da se pridruži stavki dela javnega sektorja 27. septembra, pa Marušič pravi, da je to njihova legitimna pravica. Po seji vlade je tudi ponovil, da mora rešitev zadostiti skrbi za državljane in njihovo zdravje, integriteti zdravništva in vzdržnosti javnih financ in zdravstvenega sistema.

Fides se bo 27. septembra pridružil stavki, ki jo je napovedal del javnega sektorja.

Odziv Fidesa

Podpredsednik Fidesa Damjan Povh je dejal, v kratkem pričakuje povabilo Marušiča na sestanek, na katerem bo predstavil svoje poglede na rešitve in morebitne smernice. Sindikat sicer stoji na stališču, da "nam vlada vrne tisto, kar nam je bilo odvzeto". Glede 1. septembra pa je po besedah Povha "stvar jasna".

Vsak posamezni zdravnik je po njegovih besedah samostojno podal nesoglasja za delo preko zakonskih omejitev. "Fides je bil tu samo pravna pomoč pri uveljavljanju pravic iz dela, ki jih imajo vsi javni uslužbenci," je pojasnil.

Kuštrin: Politika in zdravstveni menedžment želita zdravnike prisiliti v nadurno delo

Politika in zdravstveni menedžment iščeta "rešitve", kako obstoječe zdravnike še dodatno priviti in jih prisiliti v nadurno delo, ki se mu zdravniki želijo odpovedati, je v odzivu na navedbe predstavnikov Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije zapisal predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin. V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije so namreč v sredo napovedali, da bodo na državni zbor naslovili prošnjo za avtentično razlago, kateri zakon – o zdravniški službi ali o delovnih razmerjih – je pomembnejši in na podlagi katerega naj v zdravstvenih zavodih organizirajo delo.

Neodgovorno je, da je vlada tri mesece ignorirala vsa naša opozorila, pet minut pred dvanajsto pa nas obtožuje. Pri tem se ji žal pridružujejo tudi nekateri direktorji. Konrad Kuštrin, Fides

Predsednik Fidesa Kuštrin pa v današnjem sporočilu za javnost poudarja, da je odločitev združenja, da se glede interpretacije dovoljenega števila nadur za zdravnike obrne na državni zbor, "dokončni dokaz o tem, da so neuradne razlage ministrstva za zdravje napačne in da je ministrstvo z njimi prekoračilo pooblastila". Dopis združenja dokazuje, da se zdravnikom ni treba bati zavrniti dela, ki presega 170 nadur letno, kajti delodajalec jih ne sme sankcionirati, meni Kuštrin.

Zakon o delovnih razmerjih jasno določa letno kvoto 170 nadur, ki jih zdravnik še lahko opravi. Kljub temu se združenje obrača na državni zbor po avtentično razlago, v želji, da bi direktorji zdravstvenih zavodov zdravnikom vsak teden naložili 8 dodatnih nadur, brez letne omejitve, torej tudi po 500 dodatnih nadur na letni ravni, opozarja predsednik Fidesa.

Po njegovih navedbah združenje noče razumeti, da delovnopravna zakonodaja velja tudi za zdravnike. "Ker so zdravniki oddali nesoglasja za dodatno nadurno delo, želijo direktorji zeleno luč politike, da zdravnike v nadurno delo prisilijo," poudarja. Zato Kuštrina skrbi tudi za varnost bolnikov. Te bi namreč zdravili "zdravniki, utrujeni zaradi številnih prisilnih nadur in pod pritiskom zaradi dodatnega dela proti svoji volji".

Ob tem izpostavlja "izsiljevanje in nekooperativnost na vladni strani". Kot pojasnjuje, zdravniki nimajo ne želje ne moči, da bi v neenakem dialogu z vlado poskušali meriti moči. "Enostranski postopki vlade so nas potisnili v položaj, da smo se odrekli prostovoljnemu nadurnemu delu," je zapisal Kuštrin.

Napoveduje, da bodo od 1. septembra opravljali vse redne delovne zakonske obveznosti, enako, kot vsi drugi zaposleni v Sloveniji.

Oglasil se je Sindikat državnih organov Slovenije

Medtem pa Sindikat državnih organov Slovenije vlado oziroma premierja Pahorja sprašuje, kako je možno, da so v zdravstveni zavarovalnici "čudežno“ našli potrebna sredstva v višini približno enajst milijonov evrov. Sindikat omenja tudi, da naj bi bilo odprtje kolektivne pogodbe že dogovorjeno, prav tako uvrstitev novega delovnega mesta "dežurstvo“ v 55. plačni razred. "Če je vse to res, vas pozivamo, da uvrstite na dnevni red seje vlade tudi ugotavljanje odgovornosti vodilnih v ZZZS in ministrstva za zdravje,“ so zapisali.

"Če ste našli sredstva za zaposlene v zdravstvu, zakaj se del sredstev ne najde tudi za druge zaposlene v javnem sektorju,“ se sprašujejo.

Bolnik
Bolnik FOTO: Dare Čekeliš

Za enakopravno obravnavo z zdravniki

Sindikat delavcev v zdravstveni negi bo vztrajal, da vsi dogovori, ki bi v zvezi s plačilom dežurstev pomenili bonus glede na zakon, veljajo tudi za medicinske sestre, pravi predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar. Tako bo zelo verjetno tudi za vse druge zdravstvene delavce in sodelavce, ki sodelujejo v enakih okoljih in enakih oblikah dela kot zdravniki, dodaja Mlakarjeva.

Mlakarjeva dodaja, da bi nekateri bodočo morebitno situacijo zaradi izpada zdravnikov reševali tako, da bodo določene naloge in vsebine od zdravnikov prevzele medicinske sestre, ki se jih bo zaradi tega vključilo iz dežurstev v turnuse. "Mi vztrajamo, da je reorganizacija sicer nujno potrebna in jo podpiramo, a mora veljati enakovredno za vse poklicne skupine, ki se v nekih delovnih okoljih vključujejo v različne oblike dela," je poudarila.
 

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
30. 08. 2010 10.38
Naj se posvetijo stroki ter rešijo, kako bodo pripomogli k bolj konkurenčnemu delu naših podjetij, ko bi z njihovim znanjem pripomogli k posodobitvi tehnoloških procesov. Ne pa, da se prepirajo za več bolnikov, kar pa jim seveda ustreza.
Javoje
28. 08. 2010 19.37
FIDES: "nam vlada vrne tisto, kar nam je bilo odvzeto". Nič jim ni bilo vzeti, še najmanj s 1. septembrom. Jim je bilo pa dano 30% več plače v povprečju in 41 dni dopista v povprečju. Tako da je zgornji stavek predstavnika FIDES-a (v imenu vseh slovenskih zdravnilov) težko razumljiv. Ga lahko davkoplačevacem kdo pojasni?
Javoje
28. 08. 2010 15.10
Nori svet: 1. Plačevanje po učinku - bravo minister! Zdravniki, podprite ga, ker je to predlog v korist garačev in najboljših med vami in tu pritisnite na Vlado! 2. Absolutbo drži - ni stavka, pač pa nedopustno obremenjevanje zdravnikov. Žal samo oni vedo, zakaj so nanj pristajali 15 let. To je ena od zadev, ki so jih delali narobe - pa težko je razumeti, zakaj? In ko so leta 2008 zahtevali in dosegli za vse druge javne uslužbence sanjskih 30% povišek plač, zahteve po ukrepanju glede nemogočega števila ur dežurstva ni bilo med zahtevami. Komentar Nori svet -? 3. Ogromno stvari zdravniki (ne kot posamezniki, ampak kot ena od najvplivnejših družbenih skupin, ki de facto vodi zdravstveno politiko v državi) delajo prav. Ključno, kar so delali narobe: - s svojim vplivom v 15 letih povzročili kronično pomanjkanje zdravnikov v državi; - razvili zdravstveni sistem, v katerem se mešata zasebno in javno zdravstvo. Davkoplačevalci pa plačujemo obvezno zdravstveno zavarovanje, dodatno zdravstveno zavarovanje in (ker je zdravnikov premalo in ker imajo - kot primer navajam - v povprečju tisti v UKC Ljubljana za javni sektor v državi rekordnih 41 delovnih dni dopusta letno).
norisvet
27. 08. 2010 14.30
1. Marušič je predlagal, da bi nas plačevali po učinku. Predlog zavrnila vlada!! 2. Ne gre za stavko, ampak za delo 40 ur na teden plus vse zakonsko dovoljene nadure. 3.S tem bomo imeli približno take plače kot učitelji na srednjih šolah. PA DOBRO, KAJ VAS ŠE MOTI!!!!!!???? ALI MI LAHKO KDO OD VAS, SRALCEV POVE KAJ DELAMO NAROBE? ENO SAMO TEHTNO PRIPOMBO IN JAZ BOM ODGOVORIL, VI PA SI PROSIM PREBERITE TO KAR NAPIŠEM.
Geronemo
27. 08. 2010 13.25
NoMercy: Nekje je treba začet...
norisvet
27. 08. 2010 13.03
1. Marušič je predlagal, da bi nas plačevali po učinku. Predlog zavrnila vlada!! 2. Ne gre za stavko, ampak za delo 40 ur na teden vse zakonsko dovoljene nadure. 3.S tem bomo imeli približno take plače kot učitelji na srednjih šolah. PA DOBRO, KAJ VAS ŠE MOTI!!!!!!???? ALI MI LAHKO KDO OD VAS, SRALCEV POVE KAJ DELAMO NAROBE? ENO SAMO TEHTNO PRIPOMBO IN JAZ BOM ODGOVORIL, VI PA SI PROSIM PREBERITE TO KAR NAPIŠEM.
SLOVANSKI
27. 08. 2010 12.30
vidi se,da jim je prevec lepo, naj gredo delat v SCT,tam bodo imeli za malico kos kruha pasteto gavrilovic in 1 pivo si bodo delili s kolegom,sam tam ne bodo mogli stavkati..
strogoff
27. 08. 2010 12.03
FIDES - kriminalni sindikat kriminalnih zdravnikov v Republiki Sloveniji ! _ _ _ _ _ ZDRAVNIŠKI SPRIJENCI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NoMercy.
27. 08. 2010 11.01
geronemo@ pa kdo si poleg naju upa...
Geronemo
27. 08. 2010 09.01
Ljudje... vi ste tisti ki imate moč nad vsem, nihče vas ne more prisilit v nič, noben zakon nima moči nad vami v kolikor se vi z zakonom ne strinjate. Kaj vam ni jasno da nam vlada že 20 let meče pesek v oči? Ali je tako težko dojeti, da je potrebna skupna drža, sodelovanje in zaupanje drug v drugega namesto da se razburjamo vsak na svojem koncu; Začnimo razmišljati kot eno in začnimo živeti kot svobodni ljudje. Ker verjemite mi, čeprav nismo v vojni tudi svobode nimamo. In kdo vam vleče zaveso pred oči??? Politika... Politični stroj je tisti ki vam zateguje okove okrog vratu in zapestij.. Ampak ta stroj ima tako dolgo moč dokler se ne zaveste svojega bitja.. To ni poziv na karkoli ampak le prošnja da odprite oči, tisti ki niste prepričani, na internetu imate objavljeno ustavo, poglejte kaj je vam država dolžna, poglejte kaj ste vi državi dolžni, poglejte kaj je vaša naravna pravica... Malo se pozanimajte... Še enkrat, odprite oči, stisnite strah in dajte svoj glas... Da bo ta glas glas svobodnega in srečnega državljana.
NoMercy.
27. 08. 2010 08.34
če bi mela opcijo dat na tv ene zadeve, če bi lahko pokazal svetu, kaj se dogaja v mojem malem mestu, bi javno razgalila svinjarije in se izpostavila. od sodnije do dohtarjev pa si tud pop tv ne upa dat to v javnost
NoMercy.
27. 08. 2010 08.32
slovenija---totalno smo v riti----dajte dohtarjem v bolnicah plače- ne v zdravstvenih domovih. dajte sodnikom na višjih inštancah plače. ne na okrožnih pa okrajnih..kdaj bo to državi jasno. vodilni naše države tega ne vidijo, ker majo samo vsega preveč. jz mam za sebe pa 3 froce vsega skupi 700 evr, dohtarji nas ponižujejo, sodnija nas ganja zarad izvržb......smo v malem kraju. štroma že davno več nimamo. net mam vireles. pišem pa od mame, ki pridno nabira buče po njivi, da nas hrani...sramota zame, za vse.
Geronemo
27. 08. 2010 07.54
Tako je... zdaj ste vsi pokazali svoje obraze... kakšen dvoličen zažrt narod ste v javnem sektorju od prvega politika pa do zadnjega zdravnika in podkupljenega sodnika... Moja mati dela v šparu za 560 in VAM prodaja kruh in mleko kaj pa naj ona naredi da lahko dobi dostojno plačo? H komu naj se obrne... naj gre stavkat??? Se sploh zavedate da je vsa slovenija v eksistenčni krizi a gospoda pa bo stavkala ker ima premale plače... NITI centa več ne dam državi... Pa si dajajte visoke plače če lahko... Kdo pa ste vi da se boste pasli po mojem znoju in odžirali moje življenje ki ga prečepim po teh pisarnah in si mislim da bo enkrat bolje in temu se reče demokratična in socialna država. SRAMOTA ste da veste... Na kogar to leti vam je lahko jasno in tisti ki se vidite v tem besedilu - TO STE... To ni nestrpnost ampak so dejstva...
Sha2011
27. 08. 2010 07.51
zakaj bodo pa zdravniki stavkali? ker majo preveliko plačo?
divus
27. 08. 2010 07.43
Veeeerjamem samo še v bele Bogove, ti zmorejo vse.Samo bolniki smo zanje nebodigatreba.
kr--en
27. 08. 2010 06.12
Ali bodo tudi drugi stavkali na tak način, da bodo poleg svojih rednih mesečnih obveznosti opravili še 8 ur nadurnega dela?
partizan71
27. 08. 2010 01.55
Ne rečem da si ne zaslužijo dobro plačo, ampak tole je izsiljevanje! Ščitijo privilegije ,ki so si jih pridobili v zadnjih desetletjih kot nedotakljivi. Kar se pa privilegijev tiče, je pa edina rešitev za izhod iz krize da seposlancem in državnim funkcionarjem ukine vse privilegije in daje samo povprečno plačo za tisto čvekanje v javnosti.... ...ampak potem se zbudiš v nebesih
cvikeras
27. 08. 2010 00.11
zdravniki so zavohali da denar gre nekam drugam in zdaj izsiljujejo,to jim dam za prv,vendar ostalo ne.borijo se za dezurstvo ,njega stejejo za nadure,zakaj so sploh nadure,ce nimamo zadosti zdravnikov je treba sprejeti iz tujine-ima jih na pretek.morali bi delati kot drugi v gospodarstvu,ce so vrste dela se v izmenah in ponoci,nocno delo placano kot drugod ne pa dezurstvo ko se dosti manj dela in bajno placano.za envikend dezrstva ponekod imajo neto vec kot 1000 €,normalno,zakaj bi delal v izmenah ce lahko tudi s spanjem zasluzi evrice.ce bi dejansko bilo tako hudo nebi mogli cel vikend biti dezurni.tudi jaz sem delal ponoci in vem kaksen si ko celo noc ne spis.to lahko govorijo nekje drugje.delo v izmenah,zmanjsati cakalne vrste in lociti delo v zdravstvu in privatne klinike.en zdravnik iz ustanove ne sme delati se privat........... ali eno ali drugo.ce so cakalne vrste potem ne izpolnjujejo svojih nalog za to bi mogla biti se kazen ne pa nagrada.ce jih je premalo pripeljati tuje zdravnike ki bi sigurno delali enako
soprann
26. 08. 2010 23.02
tem gospodom bi jaz dal po 500e plače ,potem bi pa videli kako je to. Drugače pa itak večina med dežurstvom spi,sestre pa morajo dežurati. Sestram treba plače dvignit .
apiar
26. 08. 2010 22.12
Oddežura en vikend in ima dovolj za cel mesec. Ostalih 30 dni pa stavkat.