Slovenija

Marsikje bi stavkali, a si ne upajo

Ljubljana, 23. 01. 2013 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V stavki SKEI je sodelovalo nekaj več kot 14.000 zaposlenih, je zagotovila predsednica sindikata. Na GZS pa so poudarili, da sindikati v svojih izjavah o obsegu stavke močno pretiravajo. Po njihovih podatkih je stavkalo manj kot 5 odstotkov zaposlenih v kovinski industriji.

Splošna stavka je potekala tudi v dejavnostih elektro-kovinske industrije ter kovinski materiali in livarne, kjer zahtevajo zvišanje osnovnih plač. V stavki Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) sta sodelovali 102 podjetji oz. nekaj več kot 14.000 zaposlenih, je v Ljubljani pojasnila predsednica SKEI Lidija Jerkič. V nekaterih podjetjih prave stavke zaradi pritiskov, med drugim groženj z nižjimi plačami, neizplačilom stimulacij, 13. plač in božičnic, ni bilo, je dodala.

"Večja, ko je stavka, hitrejši in močnejši bo odziv," je napovedala Jerkičeva.
"Večja, ko je stavka, hitrejši in močnejši bo odziv," je napovedala Jerkičeva. FOTO: Skei Slovenije

Jerkičeva je na današnji novinarski konferenci opozorila, da v elektro- in kovinski industriji stavka več kot 70 odstotkov njihovih članov, v dejavnosti kovinski materiali in livarne pa od 30 do 40 odstotkov članov.

Na GZS ugotavljajo, da stavka SKEI še zdaleč ni tako množična, kot je bila napovedana. Če bi bila uresničena v celotnem sektorju, bi povzročila najmanj 51 milijonov evrov izpada prihodka in več kot 12 milijonov evrov dodane vrednosti.
Med 14.000 stavkajočimi, ki zahtevajo višje plače, so bili tako predvsem člani sindikata, stavki pa so se po besedah sindikalistke vendarle pridružili tudi nečlani. Roke so tako prekrižali tudi v podjetju Nafta Lendava, katerega zaposleni niso včlanjeni v SKEI.

V dejavnostih elektro- in kovinska industrija ter kovinski materiali in livarne je zaposlenih 85.000 ljudi, članov SKEI pa jih je nekaj manj kot 35.000.

GZS: Podatki o stavkajočih prenapihnjeni

Z Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) pa so sporočili, da je v stavki SKEI sodelovalo manj kot pet odstotkov zaposlenih v kovinski industriji. V podjetjih industrije kovinskih materialov je delo potekalo povsem normalno v podjetjih, ki zaposlujejo več kot 80 odstotkov delavcev. V elektroindustriji so le redka podjetja zaradi današnje stavke ustavila proizvodnjo. Prav tako dodajajo, da so v elektroindustriji po njihovih informacijah le redka podjetja zaradi današnje stavke ustavila proizvodnjo.

Pomurci najbolj "zagreti" za stavko

Odziv zaposlenih v omenjenih panogah na stavko je bil po regijah različen. Kot je pojasnila Jerkičeva, so imeli izjemen odziv v Pomurju, kjer je stavkalo 90 odstotkov članov sindikata. Zelo dober je tudi odziv v kraško-notranjski regiji, na Obali, v Posočju in v Celju. Najslabše je tako na Koroškem, kjer so stavkala samo tri podjetja, je povedala.

Današnja stavka je potekala od doma, kar pomeni, da zaposleni niso prišli na delo. Skladno s tem je bilo kar nekaj podjetij, ki so v celoti stala.

V velenjskem Gorenju se je stavka začela ob 6. uri zjutraj in bo trajala do 6. ure v četrtek zjutraj. Celotna proizvodnja v Gorenja je danes tako stala, okrog 3500 delavcev, ki sicer delajo v treh izmenah, pa je ostalo doma. Le nekateri režijski delavci so danes prišli v službo, je povedal predstavnik podjetniškega sindikata Žan Zeba.

Med 70 in 80 odstotkov od okoli 1000 zaposlenih je stavkalo tudi v podjetju Eti Izlake. Tamkajšnja prva sindikalistka Mateja Gerečnik je pojasnila, da je v proizvodnji v vseh treh izmenah danes delalo le okoli 100 ljudi. Na delo so po njenih besedah prišli agencijski delavci, pa še to ne vsi, po večini pa tudi režijski delavci.

V Revozu delo poteka normalno.
V Revozu delo poteka normalno. FOTO: Reuters

V novomeškem Revozu, ki zaposluje prek 2000 ljudi, SKEI medtem nima večinskega članstva, temveč zgolj 50 članov, tako da jih je doma po besedah Jerkičeve ostalo le nekaj. To za samo stavko po njenih besedah ni imelo pomena, predstavlja pa vsebinsko sporočilo. Predstavnik podjetniškega sindikata Slavko Pungeršič je potrdil, da proizvodnja v družbi poteka normalno.

Med koroškimi podjetji, kjer so zaposleni člani sindikata SKEI, je v podjetju Armature Muta na domu stavkalo 92 delavcev, na delo pa so med drugim prišli strokovni delavci ter zaposleni v prodaji in nabavi. Na domu je stavkalo tudi 89 delavcev družbe Croning livarna Ravne, kjer so na delo prišli le vzdrževalci talilnih peči. V Livarno Vuzenica je na delo sicer prišlo 90 odstotkov zaposlenih, vendar pa niso delali zaposleni na talilnih pečeh in posledično tudi ne na določenih proizvodnih delih.

Ni pa bila stavka izvedena v dveh večjih podjetjih, v Metalu Ravne in v podjetju Tab Mežica. V Metalu Ravne so lani dosegli povišanje vseh osnovnih plač dvakrat po en odstotek, sicer pa sindikalna podružnica SKEI podpira zahteve SKEI Slovenije. V podjetju Tab pa je zbiranje podpisov pokazalo, da je za stavko le 18 odstotkov zaposlenih v družbi, zato izvršni odbor podružnice SKEI stavke ni napovedal, pojasnjujejo v regijski organizaciji SKEI za Koroško.

Pritiski na zaposlene so se obrestovali

Predsednica SKEI je danes ponovila, da se je nekaterim delodajalcem pritisk na zaposlene obrestoval, tako da so ponekod stavkali samo izvršni odbori sindikalnih podružnic, v enem primeru pa le glavna sindikalistka. Ti pritiski naj bi se začeli s prošnjami, na koncu pa končali z manipulacijami oz. grožnjami z nižjimi plačami, neizplačilom stimulacij, 13. plač in božičnic.

Protest SKEI 16. januarja pred GZS
Protest SKEI 16. januarja pred GZS FOTO: Blaž Garbajs
Kot je dejala Jerkičeva, bodo podjetja, ki so se z namenom preprečiti stavko posluževala tovrstnih orodij, umestili na črno listo.

Poleg tega naj bi prihajalo do (ne)upravičenih opozoril delodajalcev, da delavcem plačujejo več, kot od njih zahtevajo panožne kolektivne pogodbe, zahtev zaposlenim, da se pisno izrazijo o sodelovanju v stavki, opredeljevanja nujnih del, ki se opravljajo med stavko, v obsegu 90 odstotkov proizvodnje ter groženj z zapiranjem obratov in selitvijo proizvodnje v tujino.

GZS: Očitke o pritiskih zavračajo

Glede pritiskov delodajalcev na zaposlene GZS odgovarja, da so delodajalci od zaposlenih ob napovedi opozorilne stavke poskušali zbrati informacije, kdo bo na dan stavke delal – izključno z namenom organizacije dela v proizvodnji, za katero je iz zornega kota varnosti odgovoren delodajalec.

Ponovno so izpostavili, da so zahteve sindikata SKEI o dvigu plač povsem nerazumne, njihova pričakovanja pa nerealna. V letih od 2008 do 2011 so kljub kriznim razmeram povprečne plače na zaposlenega v kovinski industriji, elektronski in elektroindustriji ter industriji kovinskih materialov in livarn realno zrasle, rasle pa so tudi sorazmerno z rastjo produktivnosti. Ta je rasla z višanjem prodaje in dodane vrednosti, a žal tudi na račun močnega znižanja števila delovnih mest.

SKEI: Zavest zaposlenih se prebuja

V SKEI so z udeležbo v današnji stavki vendarle zadovoljni, saj ugotavljajo, da se je pripravljenost na sodelovanje v primerjavi s preteklimi leti okrepila. "Zavest zaposlenih v zasebnem sektorju se prebuja," je poudarila Jerkičeva. "Ljudje začenjajo razumeti, da gre zanje, da je socializma konec in da se bo treba za osnovne pravice boriti," je dodala.

Prepričana je, da delodajalci budno spremljajo obseg stavke in odzive nanjo. "Večja, ko je stavka, hitrejši in močnejši bo odziv," je napovedala.

Pojasnila je še, da so zbiranje podpisov za interesno trajajočo večdnevno stavko danes ustavili in da ga bodo nadaljevali v četrtek, tako da bi bili lahko podpisi v Ljubljani v petek. Sledilo bo sprejemanje odločitev kako naprej. Po torkovih začasnih podatkih so do zdaj zbrali okoli 12.000 podpisov.

Interesna trajajoča večdnevna stavka sicer pride v poštev v primeru neuspelih pogajanj v dejavnostih SKEI. Če bo v kakšni od panog prišlo do dogovora, tam večdnevne stavke zagotovo ne bo.

Pogajanja so stekla z delodajalci elektro- in kovinske industrije, ne pa tudi z delodajalci v dejavnosti kovinski materiali in livarne. Od slednjih bo SKEI zaradi neodziva, ki je v nasprotju z zakonom o stavki, zahteval, da zaposlenim plačajo tudi današnji stavkovni dan. Praviloma sicer delodajalci delavcem stavkovni dan plačajo v 50 do 60 odstotkih.

Stavkovnih zahtev SKEI je več. Pod prvo točko v sindikatu zahtevajo, da se s 1. januarjem zviša najnižje osnovne plače za vse tarifne razrede v podjetjih elektroindustrije za 6,5 odstotka, v kovinski industriji za 7,5 odstotka, v dejavnosti kovinskih materialov in livarn pa za devet odstotkov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (181)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo.Jst
24. 01. 2013 11.18
+4
Žalostno je res, danes, če ti kaj ni prav, brca.. Dokler se ne bo začelo delavca spet spoštovat, ne bo nič bolje.. direktor Gorenja ima 10.000€ plače.. Se vam zdi to normalno? Kakšno odgovornost ima? Če bo šla firma v K, si bo izpačal še nagrado in odpravnino.. Inžinir na Gorenju dobi od 700-1000€ plače, od njega je odvisno, ali bo izdelek konkurenčen, ali bo imel visoko dodano vrednost, od oblikovalca, da bo všečen, od delavca, da bo dobro narejen.. mislim, da si zaslužijo spoštovanje.. Tako pa naši inžinirji grejo po svetu, njihove izdelke izdelujejo delavci drugje.. Dokler bo taka mentaliteta, ne bo razvoja in napredka..
unatm
23. 01. 2013 22.10
+7
"Marsikje bi stavkali, a si ne upajo" - to je pa žalostno.... kam smo prišli. še za svoje pravice delavec ne upa v bran stopit...
3.142
23. 01. 2013 23.48
+7
Če ti v privat službi ni všeč, ti delodajalec reče, saj te nihče ne sili, daj odpoved. Kmalu bodo enako morali delati tudi v JS, saj obubožani privatni sektor z zmeraj manj del. mesti ne more več vzdrževati tako ogromnega javnega sektorja.
santamaura
24. 01. 2013 11.03
+2
Ta naslov je zgolj nova reklama za vodstvo pekarne Blatnik
Tanja Lebar
23. 01. 2013 21.56
+5
Vse sindikaliste bi blo treba dat krampat . predlagam da sindikat SKEI plača današnji dan tistim ,ki so stavkali. In s tem ne mislim javnega sektorja , ta stavka je pa sploh mimo. V gospodarstvu jih je 70 000 izgubilo službo v javnem sektorju so jih 5000 zaposlili
Tanja Lebar
23. 01. 2013 21.58
+7
To so podatki ,ki so jih objavili na TV se jih nisem zmislila jaz. Današnja stavka je bila samo promocija Štruklja , Jerkičeve in njihovih lakajev
unatm
23. 01. 2013 22.11
+1
se ne dam
23. 01. 2013 20.22
+9
In kaj smo dosegli s to stavko v zasebnem sektorju? Popolnoma nič, samo strah nas je še bolj! Rešitev je samo odstranitev vladajoče elite in nekaj let vzpostavljanja pravne državel. Hm, za javni sektor, kaj pa vem kaj lahko rečem.. Uživajte dokler še lahko....
Buena Vita
23. 01. 2013 21.33
+1
3.142
23. 01. 2013 23.46
+5
Tudi odstranitev vladajoče elite na žalost denarja ne bo prineslo. Na dolgi rok bo denar prinesla samo pravna država in nizki davki in prav čisto nič drugega.
antonino
23. 01. 2013 18.59
+4
pa naj pokličejo štruklja in posedija - bosta mogoče zrihtala kak štrajk in potem tudi posledično odpuščanje - ŠTRAJKA SE LAHKO V JS, KJER SE TO NE POZNA. POGLEJTE, VRTCI SO PLAČANI ZA CEL MESEC, PA MORAJO STARŠI ISKAT DRUGO VARSTVO - BEDA
Buco -
23. 01. 2013 18.31
+3
seveda s ne upajo, oz. hehe, ne da si ne upajo, nimajo politično ali kako drugače motivirane sindikaliste
Bruhalnica24
23. 01. 2013 18.26
+9
Kaj so naredili za gradbene delavce... NIĆ samo svoje riti debelijo. Sramota.
Buena Vita
23. 01. 2013 21.32
+2
LepiBorut
23. 01. 2013 18.26
+1
Marko Milenkovič, saj si vredo ded samo gospodarstvo pod EU nikol nebo zaživela, ker nas ravno oni robajo s pomočjo naših vlad zadnjih 25 let. Pa saj to sam veš a ne. Saj veš za Grčijo, Španijo...
LepiBorut
23. 01. 2013 18.22
-3
vlado pred učiteljicami branijo posebne policijske enote tiste policijske enote ki plače odžirajo ostalim v javnem sektorju.
transs
23. 01. 2013 17.58
+1
Eni naročijo pasulj in ko ga dobijo,se pritožujejo da je zanič,ker je notri "zelje"?????? Drugi pa bi jedli pasulj z mesom....pa niti fižola ni na njivi???? Tretji,ki pa sadijo ta fižol,ga pa nimajo niti zase????
Buena Vita
23. 01. 2013 17.40
+6
LETOS KONČA OSMOLETKO IN GRE NAPREJ V ŠOLE 17 458 OTROK-DIJAKOV,TO JE RECI IN PIŠI 5 000 OTROK ,OZIROMA BODOČIH DIJAKOV MANJ KOT JE BILO V PRETEKLIH LETIH,POVEJTE VI MENI KMEČKI KOKOŠI KOLIKO MANJ JE ZAPOSLENIH ŠOLNIKOV,LANSKEGA OKTOBRA JE ŠEL V POKOJ MOJ ŽLAHTNIK,V OBČINI KJERSO VSI DOMAČI,VSI SE POZNAJO,UPAD OTROK JE ENORMNO VELIK, IN ZLOMKA,ČERAVNO OTROK NI,SO NA NJEGOVO MESTO ZAPOSLILI DVA UČITELJA SEVEDE TO MORAPLAČEVATI SLOVENSKI DELOVEC POVEJTE VI MENI,ŠOLNIKI PARAZITARJI-PROTESTNIKI,IMATESE ZA UČENE,KJE SO PROGRAMI V VAŠIH ŠOLAH ZA PRESTRUKTURIRANJE DELOVCEV,ZA PREUSMERITEV IZOBRAZBE, TOLIKO GOFLJATE KOLIKO DIPLOM IMATE,KJE IMATE PROGRAME---ŠTUIJSKE SEVE,ZA DELOVCA,DA ŠOLATE DELOVCA IN GA POTEM DELODAJALEC LAHKO ZAPOSLI, HJA,TOLIKO DIPLOM NI SPOSOBNO POSKRBETI NITI ENEMU DELOVCU IZOBRAZBE ,OZIROMA IZUČITI GA V MESECU ALI DVEH NOVEGA POKLICA KOMU POTEM SLUŽIJO TE STRAAAAŠNE DIPLOME KATERE PLAČUJE SLOVENSKI DELOVEC Z MINIMALKO, AJA,PO ŠTRUKLJEVO IMAJO DELOVCI KOSMATA GRLA IN NE TREBAJO JEST,LAHKO SO LAČNI,SAMO ZA DIPLOMARJE MORA BITI,
LepiBorut
23. 01. 2013 18.00
-1
vita, nakladaš osemletke v Sloveniji že dolgo ni.
unatm
23. 01. 2013 22.14
+0
male črke proasi ... nismo gluhi tukaj :)
Balki30
23. 01. 2013 17.37
-9
Nikoli ne bomo pozabili, da je v plamenih pomladne revolucije na pot revolucionarja stopil tudi tovariš Janez Janša, ki ga vsi poznamo kot organizatorja in heroja osvobodilnega revolucionarnega boja slovenskega naroda,kot nespornega voditelja slovenske države in vsega slovenskega življa. Je eden redkih ljudi, ki so s svojim življenjem in dosežki spremenili tok zgodovine.Prostovoljno se je vpregel v voz napredka in svojo zaostalo deželo popeljal na pot slave in uspeha. Spremenil jo je v uspešno politično ekonomsko in vojaško silo. Je veliko ime med praočeti slovenstva in med graditelji prihodnosti ne samo slovenskega življa, temveč vseh evropejcev in vsega človeštva. Življenja se je učil na univerzi boja svojih narodov, habilitiral pa je z zmago nad nasiljem in hegemonijo močnih sil.Danes je NJEGOVA ideja , ne glede na število njenih privržencev, ki jih, mimogrede rečeno ni malo, sestavni del moralnega kodeksa človeštva in etičnih idealov humanizma, svobode in demokracije. Je prvi človek ki si je drznil vsemogočnemu Kučanu reči "propadel boš"!!, ki si je upal izzvati tega strašnega silak, zavitega v neskončne mreže iz katerih se cedijo klientelizem, nepotizem in korupcija in mu reči ne. ki se je prostovoljno vpregel v voz napredka in zaostalosti napovedal vojno »do zadnjega diha«, človek, ki je slavno in junaško zgodovino svojiega naroda usmeril v službo prihodnosti, državnik, ki ne priznava meja, kadar gre za mir, enakopravnost in pravico do svojega življenjskega boja, žepol stoletja koraka po tem našem planetu, osrečuje svoj narod in človeštvo jutrišnjega dne. Janez Janša Je državnik svetovnega formata ki vodi svoj narod in brani negovo svobodo že več kot dvajset let.V miru in vojni je del slovenske evropske in svetovne zgodovine, zgodovine vseh prejšnjih generacij in tudi današnje. Je človek z neusahljivo močjo, neusahljivo mladostjo, neusahljivo borbenostjo in neusahljivim pogumom.To je človek, ki ima velike vodstvene sposobnosti. Kot takšen niza zmago za zmago brez da bi žrtvoval eno samo načelo. Pazi Janez na zdravje, ker te bo Slovenija še potrebovala!
Balki30
23. 01. 2013 17.37
-11
Kar naj te zrušijo , te bomo zopet volili....kot bumerang se vračaš vsakič močnejši.....ave
Balki30
23. 01. 2013 17.40
-5
Sicer pa ne vem kaj se bunite spljoh...sj vam je pa ja levi trojček obljubil in dal 1000 eur neto minimlca...saj tak so obljubljal križanič in companija.
Buena Vita
23. 01. 2013 17.43
-2
JA,NO,TI PA TUDI NIČ NEVEŠ,MAR NI LUKŠIČ BOLJŠI,ON BO VZEL IZ BANČNIH RAČUNOV DRŽAVLJANOM 14 IN POL MILIJARDE PRIVARČEVANEGA DENARJA,TO NI ZA ??????HE,HE,HE
Balki30
23. 01. 2013 17.44
-8
Batjuška Janša ni nč kriv .....on je neskončno dober....pač vodi velik imperij in ne more bit vsepovsod hkrati...uradniki so tisti ki so žleht batjuška car pa je neskončno dober zato ga imejte radi k mate sam enga!
LepiBorut
23. 01. 2013 17.55
+8
Jure, povej kaj je naredil tvoj JJ za slovenijo. Je zaprl kakšnega tajkuna? Bavčar eden večjih tajkunov sedi zraven njega v prvi vrsti. Kdo v državi ne spoštuje sodišča, kpk spet tvoj JJ. Kdo zapira nedolžne Mariborčane, ko pošilja policijo pretepati mirne protestnike. Kdo žali slovenski narod tvoj JJ. Jure ali sta spolna partnerja?
telstar
23. 01. 2013 18.07
+7
Jurček, da nis ti slučajno tist bratec k Janezku skoz keš posoja k mu zagusti
bayern:barcelona 7:0
23. 01. 2013 17.32
+1
120 000 ljudi na cesti mi mamo pa take ki štrajkajo vse ki so dons štrajkali na cesto, pa zaposlit brezposelne pa da lenuhi vidijo kako je bit brez službe in živet na robu ne pa da se lopovi ki imajo 1200 € plače (učitelji) borijo za višje plače! smrt komunizmu!
LepiBorut
23. 01. 2013 17.38
+3
nisem komunist, sem pa bedak to je pravilni vzdevek za tebe.
LepiBorut
23. 01. 2013 17.44
-1
Pahor ne more preživetz s 3000€ oni , ki imajo 1200€ pa naj bodo tiho. Si ti seljačino!
unatm
23. 01. 2013 22.16
+3
Tinka m
23. 01. 2013 17.30
+1
Mateja Gerečnik včasih si fardinst nabijala na oglasno sedaj si pa neupaš ta stavka je samo za šefe ki bodo dobili po 200euru raja pa 10 zato štrajkate.......................
bayern:barcelona 7:0
23. 01. 2013 17.29
-5
zakaj pa ne pišete nič glih o obratno usmerjenih ljudeh, o tistih ki nočejo štrajkati pa so v to prisiljeni. danes sem govoril za najmanj 10 takimi (učitelji) ki podpirajo vlado vedo da denarja ni da povečanje plač ni ekonomsko sozadovoljni s svojim delom in plačo niso želeli štrajkati pa so morali. za stavko stoji levousmerjeni lobi stricev iz ozadja ki želi zrušiti vlado ne bo vam uspelo odklenkalo vam je janšata pozivam da končno reši rdeče vprašanje v sloveniji 20 let prepozno sicer a bolje pozno kot nikoli! živel janša!
LepiBorut
23. 01. 2013 17.41
+2
ni denarja kdo je pa tebe nategnil. Sds, sd, nsi, rkc ....
Tinka m
23. 01. 2013 17.13
+1
ETI NE STAVKA V CELOTI SAMO LENUHI STAVKAJO POLOVICA KI JIH NI NA ŠIHTI PA IMAJO DO UST KER SO REVE.............................................
Br.1
23. 01. 2013 17.11
+11
Marsikje bi stavkali, a si ne upajo MARSIKJE BI DELALI PA NIMAJO KJE !!!!!!!
unatm
23. 01. 2013 22.17
+0
kalhant
23. 01. 2013 17.05
+8
Ko bo totalen upor, bo tako kot leta 1945. takrat si bo vsak vse upal. tudi gnidde zajedalske pohodit
silkem
23. 01. 2013 16.30
+18
Vi samo štrajkite,Mi v gospodarstvu pa bomo še kar naprej lepo delali za minimalko,a ne g.Semolič.Ker če se nam plača dvigne za 50€ se lahko sesuje država.Banda!!
LepiBorut
23. 01. 2013 16.54
+17
plača pod 1000€ je kraja in poniževanje ljudi. Kdo pa pravi, da rabite lopova Semoliča za višjo plačo? Sami se organizirajte in tudi več boste dosegli kot s podkupljivimi sindikalisti.
Carpediem1234
23. 01. 2013 16.21
+9
Ne da si ne upajo... nekateri so prisiljeni, da gredo stavkat tudi če nočejo!! Če vseeno kdo ne gre na stavko, ga cel učiteljski zbor naslednje dni, mesece, leta gleda \"po strani\"...
LepiBorut
23. 01. 2013 16.56
+1
LepiBorut
23. 01. 2013 17.30
+1
Po tvojem so strici iz ozadja homoseksualci? Tudi to je možno Štuhec pa RKC .