Slovenija

Marolt: Šturm mi ni pomagal do notarskega mesta

Ljubljana, 24. 10. 2012 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji Šturmov sekretar na ministrstvu Robert Marolt je zanikal, da bi Šturm vplival na njegovo imenovanje za notarja. Negativno oceno pa naj bi mu zbornica dala, ker mu je zamerila nekatere poteze. Zbornica kakršne koli zamere zanika.

Robert Marolt je trenutno državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve.
Robert Marolt je trenutno državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve. FOTO: Kanal A

Nekdanji sekretar na ministrstvu za pravosodje Robert Marolt je dejal, da nekdanji minister Lovro Šturm, ki je obtožen zlorabe položaja, ker je Marolta imenoval za notarja, ni skušal vplivati na postopek imenovanja na notarsko mesto v Kamniku. Na položaj ga je imenoval, čeprav ga je malo pred tem vlada potrdila za pravobranilca in čeprav je za njegovo imenovanje notarska zbornica podala negativno mnenje.

Prav na pravobranilsko mesto ga je predlagal Šturm, v obtožnici dodaja tožilstvo, ki je tudi prepričano, da je Šturm tako svojemu nekdanjemu državnemu sekretarju nekaj dni pred iztekom mandata zagotovil zaposlitev.

Marolt, trenutno zaposlen kot državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, je na sodišču danes nastopil kot priča. Poudaril je, da je bil njegov odnos s Šturmom izključno profesionalen in dodal, da ga pred prihodom na ministrstvo ni poznal.

Pojasnil je, da si je ob koncu mandata vlade, v kateri je bil Šturm pravosodni minister, začel iskati novo delovno mesto in se zato prijavil na več javnih razpisov. Tako se je prijavil za mesto pravobranilca kot tudi za tretjega notarja v Kamniku.

Nekdanji minister za pravosodje Lovro Šturm
Nekdanji minister za pravosodje Lovro Šturm FOTO: Aljoša Kravanja

Šturmov odvetnik Jože Hribernik je Marolta vprašal, zakaj meni, da mu je notarska zbornica dala negativno oceno, Marolt pa je odgovoril, da tega ne ve, a da domneva, da je šlo za neaktivno diskriminacijo in povračilni ukrep, saj je ministrstvo za 50 odstotkov znižalo notarske tarife in povečalo število notarjev.

Zbornica zanika zamere

A Marjana Tičar Bešter, ki notarsko zbornico vodi od leta 2008, je pojasnila, da so mu negativno mnenje podali, ker ni izpolnjeval zakonskih pogojev, sai ni imel potrebnih pravniških izkušenj. Kot sekretar ljubljanskega višjega sodišča je namreč opravljal delo sodne uprave, je ocenila notarska zbornica. Vendar pa je zbornica pregledala le razpoložljivo dokumentacijo, med katero ni bilo podatkov, da je Marolt v času službovanja na ljubljanskem višjem sodišču sodeloval tudi na civilnem oddelku, kjer je opravljal bolj zahtevna pravniška opravila. Tičar Bešterjeva je sicer poudarila, da do Marolta niso gojili nikakršne zamere.

Sojenje se z zaslišanjem še dveh prič nadaljuje 23. novembra, takrat pa naj bi sodnica Tanja Tošič Benigar izrekla tudi sodbo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zaenotnost
25. 10. 2012 12.11
-1
to naj bi bilo res...a res,,,bučnice
TRUMPP
24. 10. 2012 18.48
+3
Pojma nima o ničemer tale Marrol.