Slovenija

Z 10 glasovi za in 4 proti v DZ predstavitev Markeževe ocenili kot ustrezno

Ljubljana, 23. 03. 2015 14.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kandidatka za ministrico za izobraževanje Klavdija Markež kot svojo prvo nalogo izpostavlja dialog z vsemi deležniki v vzgojno-izobraževalnem sistemu. Med drugim obljublja še prenovo kurikuluma ter uvajanje modelov vajeništva. Očitke o oškodovanju Ljudske univerze Ptuj zavrača.

Kandidatka za ministrico za izobraževanje Klavdija Markež kot svojo prvo nalogo, v kolikor bo potrjena za ministrico, izpostavlja dialog z vsemi deležniki v vzgojno-izobraževalnem sistemu. V predstavitvi pred odborom DZ je napovedala tudi zavzemanje za preoblikovanje osnovnega in srednješolskega kurikuluma ter reševanje sistemskih težav univerz.

Markeževa se je namreč danes kot kandidatka za ministrico predstavljala pred odborom za izobraževanje, znanost, šport in mladino kot matičnim delovnim telesom DZ za izobraževalni resor.

Kandidatka za ministrico Klavdija Markež je dejala, da se zavzema za krepitev kakovosti vzgoje in izobraževanja na vseh ravneh sistema.
Kandidatka za ministrico Klavdija Markež je dejala, da se zavzema za krepitev kakovosti vzgoje in izobraževanja na vseh ravneh sistema. FOTO: Miro Majcen

Dialog in sodelovanje z vsemi deležniki, predvsem rektorji, sindikati in mladimi je po besedah Markeževe njena prva želja. "Nisem namreč oseba, ki bi bila samosvoja in bi sprejemala odločitve brez premisleka in dialoga," je dejala.

Obljublja prenovo kurikuluma

Kot ministrica se bo zavzemala za kakovost izobraževanja na vseh ravneh. Slednjo namerava izboljšati z vpeljavo modelov kakovosti na vseh ravneh izobraževanja, prizadevanjem za vpeljavo inovativnega načina razmišljanja v vzgojno-izobraževalni sistem in večjim sodelovanjem z gospodarstvom. Zavzemala se bo tudi za preoblikovanje kurikuluma za osnovne in srednje šole.

Kot pomembno nalogo pri svojem ministrovanju napoveduje krepitev profesionalnega razvoja pedagoških delavcev, pri čemer se ji zdi še posebej pomembno zagotavljanje njihove avtonomnosti.

Kot ministrica si bo Markeževa prizadevala za povečanje učinkovitosti vodenja in upravljanja šol. Slednje namerava doseči z prizadevanjem za zagotavljanje vseživljenjskega učenja ravnateljev pri vodenju ter z boljšim pravnim in drugim svetovanjem ravnateljem.

Prav tako obljublja spremembe zakonov s področja šolstva

Med potrebnimi spremembami zakonodaje izpostavlja spremembe zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, zakona o osnovnih šolah in zakona o visokem šolstvu.

Na področju jezika si bo Markeževa prizadevala za izvajanje celovite jezikovne politike. Pri tem se bo še posebej zavzemala za zaščito slovenskega jezika, čeprav se zaveda, da je "določena stopnja internacionalizacije potrebna". Izpostavila je tudi večjo potrebo bo razvijanju bralne in drugih pismenosti.
Poseben poudarek namerava dati tudi visokemu šolstvu, kjer poleg že omenjene potrebe po sprejetju novega zakona o visokem šolstvu izpostavlja še ureditev sistemskih problematik, ki pestijo univerze, ter ohranitev njihove avtonomnosti.

Markeževa pred predstavitvijo ni bila na voljo za izjave.
Markeževa pred predstavitvijo ni bila na voljo za izjave. FOTO: Miro Majcen

'Razvoja države brez znanosti si ne znam predstavljati'

Višje na lestvici prioritet Markeževa vidi tudi raziskovalno dejavnosti, ki je "žal tista, ki se v času gospodarskih kriz, pogosto daje v ozadje". "Raziskovalni dejavnosti je treba dati posebno mesto v našem vzgojno-izobraževalnem sistemu, saj si ne znam predstavljati razvoja države brez znanosti," je dejala.

Med ostalimi nalogami pa izpostavlja še uvajanje modela vajeništva, boljše črpanje evropskih sredstev, razvijanje sistema neformalno pridobljenih znanj, zagotavljanje enakih možnosti izobraževanja za vse, oblikovanje mreže izobraževanja odraslih in sistemske rešitve na področju posebnih potreb mladih.

Odbor poslancev predstavitev označil za ustrezno

Matični odbor DZ je predstavitev kandidatke za ministrico za izobraževanje z 10 glasovi za in 4 proti ocenil kot ustrezno. Markeževa je v nastopu izrazila željo po boljšem dialogu z deležniki, pri novem zakonu o visokem šolstvu pa ne daje prednosti nobenemu od pripravljenih konceptov. Za nekatere so bili odgovori premalo konkretni.

Za nekatere poslance so bili odgovori Markeževe sicer premalo konkretni. Tomaža Lisca (SDS) je tako zmotilo, da je šlo veliko odgovorov v smeri "bom podpirala, se bom zavzemala, si bom prizadevala ..." Miho Kordiša (ZL) pa je zmotilo, da je Markeževa na vprašanje, kaj meni o problemu prekarnega dela na univerzi, odgovorila, da s tem problemom ni seznanjena.

Markeževa je glede na čas trajanja in raznolikost vsebin današnje zaslišanje po seji odbora označila kot "test vzdržljivosti". Glede nekaterih očitkov, da so bili odgovori premalo vsebinski, je odgovorila, da se je treba zavedati, da bo njena funkcija vodstvena, pri čemer pa bo ob sebi imela široko ekipo. "In tukaj se zanašam na njihovo proaktivno vlogo pri stvareh, pri katerih mogoče sama nisem najmočnejša," je dejala.

Premier Cerar pravi, da je primerna kandidatka

Predsednik vlade Miro Cerar je ime kandidatke za ministrico v DZ sporočil v ponedeljek, in sicer nekaj več kot en teden po tem, ko je zaradi razkritih honorarnih zaslužkov sprejel odstop Stanke Setnikar Cankar s te funkcije.

Markeževa se je minuli teden že predstavila koalicijskim poslancem. V SD in DeSUS so po predstavitvi izrazili zadovoljstvo, saj da je ministrica napravila dober vtis in predstavila jasna stališča, še posebej glede na kratek čas, ki ga je imela za pripravo.

Očitke, da je Ljudsko univerzo Ptuj oškodovala za 100.000 evrov, ostro zanika

Na kandidatko je v preteklih dneh letelo več očitkov, med drugim tudi očitek zlorabe položaja v času, ko je bila direktorica Ljudske univerze Ptuj, ki naj bi jo oškodovala vsaj za 100.000 evrov. Markeževa je očitke zavrnila ter jih označila za diskreditacijo in zavestno zavajanje s podatki, ki so daleč od resnice.

Kandidatka za ministrico na informacijo, da bo Ljudska univerza Ptuj izvedla revizijo poslovanja v času, ko jo je vodila sama, odgovarja, da je prepričana, da bo revizija pokazala pravilnost njenega vodenja univerze.

Na vprašanje Anje Bah Žibert (SDS), zakaj medijem ne želi posredovati svoje magistrske naloge, ki naj bi jo opravila na Fakulteti za državne in evropske študije, pa je odgovorila, da so medijem nekatere odgovore glede tega že posredovali, druge pa bodo še po zaslišanju na odboru.

Markeževa na predstavitvi pred matičnim parlamentarnim odborom, v katerem sicer kot poslanka SMC tudi sodeluje kot članica.
Markeževa na predstavitvi pred matičnim parlamentarnim odborom, v katerem sicer kot poslanka SMC tudi sodeluje kot članica. FOTO: Miro Majcen

Kot je ob seznanitvi javnosti s kandidaturo dejala Markeževa, si šteje v čast in priznanje za dolgoletne delovne izkušnje, da jo je premier Miro Cerar prepoznal kot primerno kandidatko za ministrico. V funkciji vidi izziv in odgovornost, želi pa si dialog in sodelovanje z deležniki na tem področju.

Cerar pa je pojasnil, da je Markeževo predlagal, ker je pri svojem dosedanjem delu pridobila bogate izkušnje na področju izobraževanja in na področju povezovanja izobraževalnega procesa s potrebami v gospodarstvu.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Redtka
24. 03. 2015 19.16
+0
Še ena BARABA več...na proračunu..
br.0001s
24. 03. 2015 18.20
+1
br.0001s
24. 03. 2015 18.12
+1
fajn deklina nimam kaj rečt
LOPOVEpredZID
24. 03. 2015 17.00
+1
samo za urejanje teh njenih nohtov je pa odkartale eno pedesetko.....
DAEMONIUM
24. 03. 2015 15.46
+1
Ja kaj pa Cerar je primeren ko mu na mesec v žep kane dodatnih 4000eur od honorarnih predavanj? Je to normalno da dobi več od honoraja kot pa od plače na faksu? Za to banano državo že, narod pa naj crkuje na minimalcu 600eur samo da gre dovolj denarja iz proračuna v visoko šolstvo da si ga potem razne Cankarce in Cerarji lahko razdelijo!
VSEZNALECno1
24. 03. 2015 13.37
+1
Noben da se mi ne dotakne Klavdije...a ste znorel ......
izlakarr
24. 03. 2015 11.28
+6
Upam,da nebo Janez,že jutri,podal interpelacijo proti Klavdiji
korintos23
24. 03. 2015 11.53
+2
DonDonDan
24. 03. 2015 13.49
-3
felix58
24. 03. 2015 17.32
+1
ah on je mahnjen na črne...ta bjonda bi ga pa res porihtala
botjabotja
24. 03. 2015 18.28
-1
Če obstaja sum kaznivega dejanja, kot konstruktivna opozicija, MORA podati predlog za interpelacijo...
ROMELS
24. 03. 2015 11.06
+2
A je kaj govorila o zmanjšanju plač učiteljem?
VSEZNALECno1
24. 03. 2015 11.07
+4
In povečanju honorarjev...te so res mejhni..... Noben ni čez 1 mio
MaVra55
24. 03. 2015 09.54
+4
Odlično! Predlagam, da odgovore objavimo v naslednji številki Alan Forda.
silberblack
24. 03. 2015 08.50
+5
Sam, da je naš, a ne!? Ni važno, kaj ima na vesti? Pardon, važno je, da ima veliko na vesti in, da zna pravilno deliti karte in denar....po naše!!!! Hmmm, saj tudi jaz ne bi vzel nekoga, ki ne zna dobro z denarjem delat! Zdaj je važno le, komu bo delila, ampak to je pa že dokazala!
brsankovi 1
24. 03. 2015 10.10
+1
Klavdija ima srečo,živimo v času ženskih kvot v politik...
binmister
24. 03. 2015 08.36
+3
Kaj pa glede denarja ki ga je pohapsala ?
DonDonDan
24. 03. 2015 13.49
+1
felix58
24. 03. 2015 17.33
+0
fižolček kaki denar je pohabsala...ti neke veš pa ne poveš
VSEZNALECno1
24. 03. 2015 07.33
+1
KLAVDIJA OD KOD LEPOTE TVOJE......JAZ SN SE ZALJUBU....KLAVDIJI 12%,... SMC 0,5%..... TAK SE ZAJ RAČUNA PO NOVEM MARMELADARJI
askralj
24. 03. 2015 07.29
+1
Idealna nebo se vmešavanja zgodovinski rop vlade z honorarji ker ima sama preveč prste v marmeladi in ni izobražena tako da se jo lahko hitro zamenja če ne uboga. Cerar nastavlja same primerne da se bo za njegove strice zategoval pas.
NiVec
24. 03. 2015 07.01
+5
Bojim se, da ni preveč sposobna, manjka namreč le 100k EUR.
dule100
24. 03. 2015 06.53
+1
Za vsak dan je dobra !
murate
24. 03. 2015 04.53
+9
Je kradla ali ni ,to se reši v treh dneh ,če se želi.
komunjara 1
24. 03. 2015 04.20
+7
general guzman bi reku...... ze v ocima se ji vidi da rabi eno pokoncno raketo......
Peter Kralj 1
24. 03. 2015 01.04
+5
Ta bo imela pa kratek mandat
simple_mind
24. 03. 2015 00.03
+6
Je mogoče kdo podvomil v ocenitev kot "ustrezno" ?
simple_mind
24. 03. 2015 00.06
+2
Je mogoče kdo podvomil v tako oceno tega odbora ?
felix58
24. 03. 2015 17.34
+1
samo zaradi sekte ji dam plus, samo zaradi sekte
gangsterist
23. 03. 2015 23.34
+9
najprej naj naredijo revizijo za tistih 100 jurjev, po znanih rezultatih pa naprej
murate
24. 03. 2015 04.52
+7
točno tako,brezveze nastavljat nekoga,ki že v štartu nima pošlihtano.Očitno k Cmerarju ne želi nihče več,počasi se bodo začele podgane poslavljati.