Slovenija

Sodnica narekovala Mariniču: Frankfurt ist eine grosse Stadt

Ljubljana, 23. 11. 2012 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanec Marinič je moral na obravnavi po nareku pisati stavke v nemščini, s čimer pa, kot kaže, ni prepričal. Sodišče ga je namreč spoznalo za krivega. Po obsodbi je dejal, da ne misli odstopiti. Drugačnega mnenja so v njegovi stranki SDS. Pozivajo ga, naj vrne mandat.

Mariniča je kranjsko okrajno sodišče aprila letos obsodilo na pet mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta, kar je danes višje sodišče potrdilo.

Ljubljansko višje sodišče je potrdilo odločitev kranjskega okrajnega sodišča, ki je poslanca SDS Branka Mariniča zaradi goljufanja pri izpitu iz nemščine spoznalo za krivega napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin.

Marinič je dejal, da ga je odločitev presenetila, in napovedal, da bo izkoristil "vsa pravna sredstva", da bi dokazal svojo nedolžnost.

Marinič ne namerava odstopiti, njegova stranka misli, da bi moral

Zakon o poslancih določa, da poslancu preneha mandat, če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev.

O odstopu z mesta poslanca ne razmišlja, "drugo pa je, kaj in kako se bodo odločali organi stranke". Prav tako Marinič ne namerava z mesta poslanca odstopiti v primeru, če bi sodbo potrdilo še vrhovno sodišče. "Gre za ustavno kategorijo, o kateri malokdo spregovori, v katerih primerih poslancu preneha mandat," je pojasnil Marinič.

V njegovi stranki niso tega mnenja. Od Mariniča pričakujejo, da bo vrnil poslanski mandat, saj je sodba pravnomočna. Če bo to storil, ga bo v državnem zboru nadomestil predsednik podmladka SDS Andrej Čuš.

Da bi moral Marinič po dveh "nedvoumnih sodbah sodišč na dveh stopnjah" odstopiti, meni tudi predsednik državnega zbora Gregor Virant. To bi bila za Mariniča edina častna poteza, hkrati pa nujna za zavarovanje ugleda državnega zbora, je ocenil. Poudaril je še, da je sodba višjega sodišča glede Mariniča še eden od kamenčkov v mozaiku slabega ugleda državnega zbora.

Branko Marinič na sodišču
Branko Marinič na sodišču FOTO: POP TV

Po nareku sodnice moral zapisovati nemške stavke

Kot je znano, je tožilstvo poslancu SDS očitalo, da je izpit iz nemščine namesto njega opravljal nekdo drug, a je Marinič vztrajal, da je tako pisni kot ustni del izpita opravljal sam. Pripomnil je, da je izpit iz gospodarskega prava doslej že štirikrat neuspešno opravljal in če bi imel namen storiti to, kar mu očita tožilstvo, bi to verjetno naredil za ta predmet.

Dejal je tudi, da gre za politični konstrukt, saj da je mož Marjete Ekar, profesorice, pri kateri je bil izpit, nekdanji višji član LDS. A profesorica je prav tako odločena: danes je povedala, da Mariniča vidi drugič v življenju, prvič ga je videla na sojenju v Kranju. Po njenem zatrjevanju na izpitu ni bil Marinič, ampak neki drug moški, ki je bil videti mlajši.

Pojasnila je, da so kandidati izpit najprej opravljali pisno, nekaj tednov zatem pa še ustno. Nekaj dni pred slednjim je dobila anonimno pismo, v katerem so bile opisane domnevne Mariničeve namere. Zato je na dan izpita odšla v referat, zaprosila za Mariničev vpisni list in pogledala njegovo fotografijo.

Neznani kandidat na ustnem izpitu se je po njenih besedah izkazal z indeksom, v katerem ni bila Mariničeva fotografija. Ko je indeks želela zaseči, ji ga je iztrgal iz rok in pobegnil, zadržala pa je izpitno polo, je še dejala. Marinič je sicer v spis vložil drugo polo, za katero trdi, da je tista z ustnega dela izpita, vendar je Ekarjeva danes zatrdila, da ona takih vprašanj ne bi nikoli postavila.

Polo, ki jo je v spis vložil Marinič, je grafološki izvedenec Vinko Brodarič primerjal s tistima dvema, ki ju je imela Ekarjeva. Poudaril je, da sicer lahko ocenjuje le na podlagi velikih tiskanih črk z Mariničeve pole, a kljub temu je menil, da rokopisi niso isti. Da bi se še dodatno prepričali, je sodišče Mariniču narekovalo nekaj stavkov tako v slovenščini kot v nemščini, ki jih je moral poslanec zapisati z malimi črkami.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1269)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inowu
21. 12. 2012 14.30
+1
položnice plačat
vinex
24. 11. 2012 23.45
Bedaku skoraj vedno uspe,nikakor pa mu ne prideš do konca.
Gojcic
24. 11. 2012 21.25
Najbrz se admin pocuti pametnega, ko bere, da obstajajo razni Marinici.
Amali Doare
24. 11. 2012 14.59
+12
pa glej butalce. toti marinič glupi sploh ni skužil, da se vsi na sodišču iz njega norce delajo. pol pa takle loj v parlamentu sedi pa kima in nam usodo kroji. sramota. zdaj pa briši admin
AntonLulek
24. 11. 2012 13.42
+16
Ljudje, navalite na vpis v SdS partijo, ne bo vam potrebno plačevati položnic, najemnine , izpite na fakulteti bodo opravljali substituti, za srednješolska spričevala poskrbijo neznani prijatelji. Vse kar je potrebno , je neomajno verjeti mesiji in v leteče slone. Lahko tudi v kenguruje. Tunek iz haloz!!! - press
K1ssMyAss.
24. 11. 2012 14.54
+9
.....saj bi se včlanil.... Pa daleč presegam limit za vpis... IQ baje ne smeš imeti višjki od 65.....
Kekec 007
31. 01. 2013 08.10
Normalno. Članstvo ne sme imeti višji IQ od vodstva. Kam bi pa prišli. Revolucija v SDS-ju
revolucionar100
24. 11. 2012 13.32
+10
To pa je že res nenormalno,kaj vse bomo doživeli v Sloveniji.Imamo napol piosmene poslance,Ponarejena sprićevala,tajkunstvo,kriminal,koruptivnost,da ne naštevam vsega.In taki naj vodijo Slovenijo.Smo brez besed,brez energije,brez prihodnosti.Kaj nam še preostane?Ne vem,če je revolucija pravi izraz.Samo totalno čiščenje.
6744d
24. 11. 2012 13.07
+12
Kaksen jansevec a ne zna nemsko saj je nemcija njihova obljubljena dezela ah smrkci
drrmrr
24. 11. 2012 13.06
+10
Marinič šprehen almost veri loše !
nefretete
24. 11. 2012 13.01
+12
Marinič, v sramoto si še osnovnošolskim plonkarjem! Ti so vsaj toliko bistri, da se pripravijo na izpraševanje naslednjo uro!
cifur
24. 11. 2012 12.40
+6
ze veckrat sem napisal da so merila in etnicni kodeksi v sloveniji na ravni afrike in manj razvitega sveta obzalujem tudi drzave tretjega sveta so po postenju dalec pred nami tukaj pa levi - desni beli - rdeci vsi so ISTI pravna drzava ne obstaja - pri nas so obsojeni le kurji tatovi o socialni drzavi ne bi izgubljal besed DURS izterjuje samo socialno nebogljene razni vplivnezi so izvzeti iz konteksta vsi ti nasi vrli politiki si niso sposobni zasluziti svoje place z postenim delom - zalostno a resnicno
krtaca15
24. 11. 2012 13.33
+3
Pri dva milijonskem narodu se ne moremo it ureditve kakrsno imamo zdaj. Pomaga nam lahko samo direktna demokracija. Vsako nedeljo namesto v cerkev, na volitve. Bo hitro red.
papaaa!
24. 11. 2012 11.22
+12
toliko o "uspešnosti" naših popoldanskih študentov in slovenskem šolskem sistemu....... frankfurt je veliko mesto (če napišem v izvirniku, me bo admin, tako kot 20 X včeraj gladko poradiral) je stavek ki ga obvladajo obiskovalci tečaja nemščine v mali šoli ( 5- letniki). in kaj bo imel marinič za magistrsko nalogo? mogoče: vpliv risanke o čebelici maji na nacionalno zavest slovencev?
Jimi1
24. 11. 2012 13.11
+4
Bojim se, da je Marinič napisal, "Frankfurt je velika država"..., če ne še kaj bolj zgrešenega....
K1ssMyAss.
24. 11. 2012 14.52
-3
.....saj je opravljal eden zeeeelo znan Slovenec doktorsko disertacijo na temo Ivana Cankarja v Ameriki.... So nam pa vseeno čebele bližje, kot je Amerika Ivanu Cankarju...
pika50
24. 11. 2012 10.45
-7
Daleč od tega, da bi hotela Mariniča zagovarjati, ampak vse skupaj smrdi do nebes. Marinič izpita ni opravil (je padel), profesorica je po pravilih dolžna preveriti identiteto študenta, ki pride na izpit. In v končni fazi - če je res goljufal, bi morala profesorica sprožiti disciplinski postopek, v katerem bi ugotavljali krivdo. In če bi mu dokazali, da je goljufal, bi ga bili dolžni izključiti s fakultete. Kazenska ovadba (dve leti po dogodku), sodni postopek, obravnava na višjem sodišču (to praviloma pregleda vso dokumentacijo in odloča ponovno o krivdi; izjemno redko opravi še eno sodno obravnavo) - malo da ne bi ga kar javno obesili. In to medtem, ko politična srenja krade kot srake! Še enkrat poudarjam: ne zagovarjam ne poslanca ne njegovega dejanja, ne maram SDS, a tukaj gre za linč, povsem nesorazmeren dejanju, ki ga je Marinič zagrešil.
krtaca15
24. 11. 2012 10.51
+4
Ce lazes tudi krades. Medijski linc za vsakega takega, da bo vsem ostalim jasno da korupcije ne podpiramo. Ce bi bilo po moje, bi ga zdajle v kletki javno namakali v ljubljanico tako kot so vcasih goljufive peke!
Eastman
24. 11. 2012 11.11
+4
pika50 ... glede disciplinskega postopka je takole (povzetek iz Gorenjskega Glasu): ...Ekarjeva pa je zadevo naznanila takratnemu dekanu Robertu Leskovarju, ki je, kot je povedal v zaslišanju, ocenil, da ni potreben disciplinski postopek, niti se mu ni zdelo potrebno naznaniti domnevnega ponarejanja organom pregona. Se je pa s poslancem sestal v eni od ljubljanskih kavarn, kjer mu je Marinič zagotovil, da je bil sam tako na pisnem kot ustnem delu izpita, na vprašanje, ali je k izpitu poslal koga drugega, pa je odgovoril nikalno.
Alpia
24. 11. 2012 13.04
-3
pika50 zadel si bistvo. Vendar rdeča mašinerija vidi svojo korist, zato prazno in nekonstruktivno lajanje tukaj gor. Se pravi, če se stari lajdri zahoče preverjanje nemščine (zanimivo, da kleple po nemško, ko je taka velika komunistka), lahko to stori po več letih, ko noben več nima tega znanja, če ga ne uporablja v vsakdanu.
krtaca15
24. 11. 2012 13.29
+2
Potem naj pa ne pise da ima to znanje. Zato pa gre vse zugrunt, ker takile falirani studenti ki nimajo pojma o pojmu brihtarijo in svastarijo tukaj. V tujini imeti faks pomeni golo osnovo. Naprej se je treba dokazovati s prakso izkusnjami in referencami. Sprehenzidojc nemscina pac ne more bit nobena referenca in je stricek oplel za vse vecne case. Kar vas pa tukajle skrbi nekaj kvazikomentatorjev pa je, da bo za sabo potegnil se koga. Pocasi boste vsi odjadrali...
Skdesni
24. 11. 2012 10.11
+15
Slovenija pribežališče vseh idiotov, kriminalcev, lopovov in ne vem česa še, ki pleni in se šopiri z intiligenco in demokracijo.
vicvic
24. 11. 2012 10.02
-1
Vsi so pozabili srbski reek PIŠI KAO ŠTO GOVORIŠ! Glede na to je napisal čudovito. Vsi razumeli-.
K1ssMyAss.
24. 11. 2012 10.05
+6
Verjetno si ti pozabil, da je VUK KARADŽIĆ dobil podporo in napotke od SLOVENCA Kopitarja.
krtaca15
24. 11. 2012 09.58
+7
Hahahaha dajte 24ur lepo prosim daj objavite ta test, naj cel svet vidi nas bananistan hohohohoho. Evo se malo na njemacki: komnzi blize, zicnzi nize, kaufen marela, morgen bo dez. Hohohohoho
Bojan-F
24. 11. 2012 09.35
+7
Le-kaj sem storil hudega administratorju, da me je zbrisal, če sem rano zjutraj omenil: - test na fiskalnost - kmečko gospodinjo v Državnem zboru - Frankfurt-ist-ejne-grose-štad - pisanje velikih tiskanih črk ... in vse to v izborni slovenščini navezal na 400 strokovnjakov politične stranke SDS. Naj si dodam v bran, da nikoli nisem v negativnem kontekstu opisoval njihovega izobraževanja na FDV (FSPN) ali onem kranjskem visokošolskem zavodu. Upal bi se tudi trditi, da niso absolventi kumrovškega izobraževalnega središča ... je bil prezahteven.
Bojan-F
24. 11. 2012 09.37
+6
... ampak ... velike tiskane črke ... ta je pa huda!
Bojan-F
24. 11. 2012 09.43
+6
... velike tiskane črke ... solza mi stopi v oko, ko mi spomin zbeži trideset (30) let nazaj, ko sem učil petošolce (danes cvet slovenskega prirodoslovja in tehnike) pokončno (JUS M.A0.037) in poševno tehnično pisavo (JUS M.A0.030) ... če ste pozabili, to so tiste velike črke, ki ste jih pisali cele popoldneve. Začeli ste z I, končali z G ali S.
subisubiw
24. 11. 2012 09.33
+5
V njegovi stranki niso tega mnenja. Od Mariniča pričakujejo, da bo vrnil poslanski mandat, saj je sodba pravnomočna. Če bo to storil, ga bo v državnem zboru nadomestil predsednik podmladka SDS Andrej Čuš. veste kaj pomeni tschüss ( čus ) po nemško?! adijo, čao, goodbye..... hahahahhahah SDS - komedija za komedijo
subisubiw
24. 11. 2012 09.16
+7
avstrijščina, amerikanščina, brazilščina, argentinščina, mehikanščina ......to so jeziki prihodnosti :)
prašek
24. 11. 2012 09.11
+7
Uroš Bukovec , tebi pa samo svetujem , da si malo prebereš Henryk Sienkiewicza ! Nekaj romanov , lahko bi tudi rekel povesti ; Z ognjem in mečem , Quo vadis , ...... Čeprav je to zelo otroška literatura , ti bo (vsaj upam) malo pomagala pri razumevanju cerkvenih postopkov !
pe?navodo
24. 11. 2012 09.19
-4
On ljubi tudi tebe,ti pa ljubiš raje druge substance in druga poželenja
pe?navodo
24. 11. 2012 09.26
-2
K1ssMyAss.
24. 11. 2012 09.26
+4
Mater, tale Bukovec se je pa že zgodaj zjutraj SPOHAL... ...izgleda dobra roba...ga je odneslo...
K1ssMyAss.
24. 11. 2012 09.28
+3
A je možno da tudi takole najdejo gojilce trave??? :=))
Paskakvali
24. 11. 2012 09.29
+3
Paskakvali
24. 11. 2012 09.30
+3
...karkoli poha mora bit res gate trgajoča stvar......
K1ssMyAss.
24. 11. 2012 09.40
+2
prašek
24. 11. 2012 09.03
+15
A se bo Marinič zdaj preselil med nepovezane poslance ???? Kmalu bodo najmočnejša stranka v parlamentu !
fafajonka
24. 11. 2012 09.12
+5
Her Marinitsch špreha dojč prov fajn, piše pa še iz osnovne šole bol slabo.