Slovenija

FOTO: Preimenovali mariborsko letališče

Maribor, 14. 06. 2008 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V sklopu letalskega mitinga so odkrili ploščo z novim imenom aerodroma Maribor, ki se zdaj imenuje Letališče Edvarda Rusjana.

Letališče Maribor se uradno imenuje Letališče Edvarda Rusjana, potem ko je v sklopu mednarodnega letalskega mitinga danes potekalo tudi slovesno odkritje plošče z novim imenom, s čimer je bil dokončno izpolnjen februarski sklep vlade. Slavnostni govornik je bil po petkovi odpovedi premierja Janeza Janše prometni minister Radovan Žerjav.

Aerodrom Maribor se odslej imenuje Letališče Edvarda Rusjana.
Aerodrom Maribor se odslej imenuje Letališče Edvarda Rusjana. FOTO: Jani Dolinšek

Žerjav je v nagovoru omenil pomembno vlogo Slovencev v razvoju letalstva, zlasti Rusjana, ki je s svojim letalom že leta 1909 oziroma le šest let po sploh prvem poletu kot 12. na svetu opravil prvi polet v domači Gorici. Kot je dejal prometni minister, je bila smrt slovenskega Ikarja v nesreči leta 1911 nedvomno tragičen dogodek, vendar ob tolažbi, da je Rusjan živel za letenje in bil zanj pripravljen tudi umreti. Nemogoče pa je po njegovem najti kakršnokoli tolažbo za 180 žrtev letalske nesreče leta 1981 na Korziki, zato je Žerjav izrazil zadovoljstvo nad letos opravljenim delom in dokončnem slovesu od umrlih na gori San Pietro.

Največja grožnja za razvoj prometa, tako v Mariboru kot v Sloveniji, so bistveno previsoke cene goriva. Matjaž Sonc, direktor Aerodroma Maribor

Minister se je dotaknil tudi dosežkov slovenskega predsedovanja Evropski uniji na področju letalskega prometa in jih ocenil kot zelo uspešne. Slovenija je namreč po njegovih besedah kot predsedujoča uspela doseči, da je Evropska komisija dobila mandat za začetek pogajanj z Izraelom, Avstralijo in Novo Zelandijo za sklenitev celostnega sporazuma o zračnem prometu. Uspešno je bilo organizirano tudi formalno odprtje druge faze pogajanj za sklenitev sporazuma z ZDA, sprejeta pa bo tudi direktiva o letaliških pristojbinah.

Tradicija letalskih mitingov

Kot je še dodal Žerjav, današnji letalski miting v Mariboru zgolj nadaljuje dolgo tradicijo tovrstnih dogodkov v Sloveniji, ki se je začela že leta 1927, zato smo Slovenci že dolgo priče hrabrih podvigov letalcev in akrobatskih nastopov v zraku. Ob tem je posebej pozdravil tudi pilote Slovenske vojske in izpostavil pomembno vlogo slovenskih letalcev ob osamosvojitvi Slovenije.

Na slovesnosti, ki so se je med drugim udeležili tudi evropski poslanec Alojz Peterle, župani okoliških občin, načelnik generalštaba SV Albin Gutman in Rusjanova nečakinja Gracija Rusjan, je zbrane pozdravil tudi direktor Aerodroma Maribor Matjaž Sonc. Izrazil je ponos, da bo njihovo letališče v prihodnje nosilo ime prvega slovenskega letalca, ob tem pa dodal, da je sam sicer upal, da bo preimenovanje potekalo istočasno z začetkom gradnje novega potniškega terminala, kar pa je onemogočila dolgotrajnost različnih postopkov.

Letalski miting v Mariboru
Letalski miting v Mariboru FOTO: Jani Dolinšek

Rusjanovo ime je po njegovem za Aerodrom Maribor velika zaveza, da nadaljujejo z začeto sanacijo poslovanja in tako ustvarijo vse pogoje, ki so potrebni za dolgoročen in stabilen razvoj letališča. Pri tem je opozoril, da je zgolj kakovost opravljenih letaliških storitev veliko premalo za razvoj letališča, saj brez aktivnega in usklajenega delovanja gospodarstva, zlasti v turistični panogi, razvoja letalskega prometa ne more biti.

100-letnica prve makete bratov Rusjan

"Največja grožnja za razvoj prometa, tako v Mariboru kot v Sloveniji, pa so bistveno previsoke cene goriva, ki so celo do polovice višje kot na drugih letališčih, zato se ne smemo čuditi, da se nas letalski prevozniki izogibajo,"
je povedal Sonc, ki upa, da bomo v Sloveniji odpravili omenjene ovire in zagotovili dolgoročen razvoj letališča, da bo ta tako vreden imena Edvarda Rusjana.

Do poimenovanja letališča po Rusjanu je prišlo na pobudo državljana Silva Škornika in družbe Aerodrom Maribor, ki upravlja s tamkajšnjo infrastrukturo. Pobudnika sta svoj predlog utemeljila z njegovimi pionirskimi dosežki na letalskem področju.

Ob tem letos mineva 100 let, odkar sta brata Rusjan izdelala prvo maketo letala, prihodnje leto pa 100 let od prvega leta z letalom. S tem je Edvard Rusjan Slovence uvrstil med narode, ki so opravili pionirsko delo na področju razvoja letalstva.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kremeniti
17. 06. 2008 16.53
Težko razumem pritoževanje ljudi in ni mi jasno, kaj so pričakovali. Resda je bilo potrebno prehoditi kak kilometer, ampak tako je bilo do sedaj na vseh mitingih, ki sem se jih udeležil. Vreme je druga zgodba, na katero organizatorji nimajo vpliva in najbrž varnost ne dopušča letenja nad množico ob nizki oblačnosti in vidljivosti. Drugače pa je bilo večino letal moč videti iz razdalje manj kot 4 metre, tistih nekaj večjih, ki pa so bila na drugi strani na asfaltni ploščadi pa po moji oceni nobeno ni bilo dlje kot 10 m. Je pa morda malo naivno da bo čloek prišel, plačal toliko kot za koni karto in potem najbrž imel pred samo topgun predstavo tik pred očmi. Na mitingih je treba tud malo glavo obrnit pa kak korak naredit. Z družino smo preživeli lep dan.
Tonček Balonček
16. 06. 2008 08.04
Obiskovanje raznih lertalskh mitingov, ameriških letalonosilk in rušilcev ter podobne aktivnosti pač največ povedo o ljudeh, ki jih tako srčno zanimajo naprave za sejanje smrti s pritiskom na gumb....
1_Brusli
16. 06. 2008 07.12
IAS 2008 me je izredno razočaral. Prireditev sem obiskal v soboto, kjer je svoje naredilo še vreme. Ampak 10€ za tako neorganiziran event je kriminal. Na cesti nikjer nič označeno, kam je treba it; folk je ziher kroge delal na avtocesti. Fantje so oglaševali uber event in pisali katera letala bodo prisotna, na koncu pa so kar je bilo konkretnega parkirali na APRON čez stezo in še to samo za VIP, mislem halo?! Komntatorji ... poraz. Program ni bil strnjen, komentatorja sta spala. V soboto sta Eurofighterja priletela praktično že nad stezo, ko se je komentator spomnil najaviti prihod. In da ne omenjam tega, da so za ves pričakovan folk postavili natančno eno stojnico za hrano - v soboto je bilo prazno pa sem pol ure čakal na tistih 5 čevapov. V nedeljo je bilo menda precej boljše - vreme je zdržal in bil clo lep in kar nekaj je blo za videt. Za prihodnjič pa lahko event strnejo na kaki 4 do max 6 ur. Madona sej ne prirejamo Ruskega MAKS-a, Oceane, ipd. Lanskoletna Murska Sobota je bila izredno lepo izvedena, sem bil šokatno pozitivno presenečen. Ali pa recimo Cerklje leta 2000. Vse se da, če se hoče, sam organizator mora biti taprav.
titovka
15. 06. 2008 15.45
pajtlerblanka...čuden, da me še nisi vprašala koliko krat na dan sexam????ker tvojem luknjičastem spomin je težko dopovedati, da se ne vtikaj v tujo zasebno stvar...a sem se jaz kdaj za tvojo zasebnost zanimala...beda človeška????!!!
dunc46
15. 06. 2008 14.12
ma daj bedno tole preimenovanje letalisc.tujc prebere...letalisce joceta pucnika ful teko kaj je to pm ?joj joj
Buena Vita
15. 06. 2008 07.35
titovka to si že povedala,povej še kake barve gate nosiš,in se nehaj ponavljat,ali ne zmoreš kaj več pa saj ti ne zamerimo,s kakih logov si ,nimamo nobenih pričakovanj
titovka
15. 06. 2008 00.40
to ni prav...MB letališče bi se moralo poimenovati...letališče orožarskih poslov JJ!!!!!!!
fajr
14. 06. 2008 22.46
No, pa sem še enkrat videl B-25 in Eurofighterja sem prvič videl v zraku, vse ostalo pa je pod vsemi nivoji. Tolažim se edino s tem da sem si to sramoto za Maribor zaradi zmede pri organizaciji ogledal brezplačno. Prvih deset ali dvajset letalskih navdušencev, ki smo se na vhodu pojavili že malo po osmi uri zjutraj so varnostniki samo debelo gledali. In ves čas so vztrajno ponavljali: Največji letalski miting v zgodovini slovenije. Po čem le? Morda po pavzah?
prvee
14. 06. 2008 20.28
petrovcic.peter1 - točno tako!!! Je pa res, da se je že v petek "potiho" govorilo o "odpovedih" nekaterih reaktivnih nastopačev, samo na strani letališča pod press, ni nobene informacije o tem, razen o sosedovem-cro "felerju" migov.
petrovcic.peter1@siol.net
14. 06. 2008 20.12
Se strinjam z vsemi tistimi ki ste bili na tej nategavščini.Tudi jaz sem bil danes tam in resnično sramotno od organizatorjev da promovirajo ne vem kaj na koncu pa en navaden drek.Ki ga moraš po vrhu vsega še plačati !!! Kup orožja Slovenske vojske in novačenje kot da se pripravljamo na vojno! Letal pa žalostno malo! Še tista pa ki so bila so alternativa Slovenskega prostora! Nateg ki te stane 10 eu. In dragi organizatorji Njvečji letalski miting je bil v CERKLJAH! Drugi največji pa lansko leto v Murski!!!
mataljaz
14. 06. 2008 19.55
* Neverjetno!!! Sramota od sramote glede obljub in organizacije s strani letalskega centra Maribor! Pravkar sem se vrnil iz Tega " največjega mitinga v Sloveniji"! Največja je le potegavščina!!! Parkiraš v blatu ( vem, da je vreme krivo) 3km( tri) od prizorišča, kjer pa je le peščica letal, ki jih sicer ne vidiš vsak dan v raznih aeroklubih po Sloveniji! pa še ta niso nič posebnega. Vojaška reaktivna pa so na parkirana cca. 500 m vstran od cone- na drugi strani piste, kjer pa ni dostopa. Pa še to so le 3 ali 4!!!! Ni kaj za videti! in to za 10 Eur! na vseh mitingih npr. na Ptuju, v Murski oz. Slovenj Gradcu je bilo vsaj toliko ali še več. vsi, ki boste še šli, prosim povejte svoj pogled na to nategavščino.
Tonček Balonček
14. 06. 2008 18.26
Glede na dejstvo, da Slovenijo stalno zamenjujejo s Slovaško, bi bio najbolje, da jo preimenujejo, npr. Pučnikovo ali Tajkunsko, morda v Patrio ali kaj podobnega, razpoznavnega...
Buena Vita
14. 06. 2008 18.03
kittex
14. 06. 2008 17.53
Po mojem skromnem mnenju bi bilo pametneje, da bi brniško letališče poimenovali po Rusjanu. To bi bilo smiselno glede na to, da sta brata Rusjana opravila "pionirko delo na področju razvoja letalstva". Zraven bi lahko odprli kakšen muzej, da bi se turisti med čakanjem na let imeli kje zadrževati. Tako pa se naše glavno letališče imenuje po Pučniku, o katerem potniki iz tujih držav ne vedo nič (in jih tudi ne bi zanimalo, saj gre za politiko). Mogoče so se pa bali, da bi tujce ime Rusjan asociiralo na Rusijo.
prvee
14. 06. 2008 17.20
Tole vse skupi je en VELIK NATEG!!!! Organizacija v piz.i, celi mesec nabijajo največji mednarodni letalski miting v zgodovini Slovenije, my ass, prokleti nafukatorji jedni. Če je kdaj bil največji miting je to bil pred 8 leti v Cerkljah, ta pa ni bil niti do "gležnjev" kakemu celjskemu še manj pa lanskim v MS-u. Res prava polomija, po zraku frčijo samo neke "kosilnice", 2 eurofighterja sta priletela, napravila 2 kroga in to je to!? Da bi za danes dal 10€ in potem pri nekem pokalu Podlunšek al kaj je, ko se po zraku neki terajo v 4min. programu(dolgočasno) reče komentator da je to vrhunec današnjega dne!?? Pa fentam jih!! Kot je že pred mano dejal nekdo, "Letala" ki pa se jih splača priti pogledati, pa so na drugi strani piste, ki pa je nedostopna za ostale obiskovalce. Pa še to, prav smešno je kak so se okoli letališča vozili "varnostniki", v avtomobilih pa "turisti" ki so jih malo popeljali na ogled okolice letališča, ob ograji. Če bi bilo kaj debate okoli prometa, je bilo na tleh s temi maškarami več prometa kot pa v zraku. Sramota za Maribor.
someclan
14. 06. 2008 17.14
sramota na celi liniji! cel dan sem čakal na kakšen spektakel in nič se ni dogajalo!F-16 5min programa, eurofightera sta naredila 2 kroga in to je to.!! škoda denarja!!! sramota da se to imenuje miting!! pred leti sem bil v zelltwegu na AirPOWER in moram rečt da se nemora primerjati!!
profil24ur
14. 06. 2008 17.05
jaz sem se tudi zbal, da bo ime dobilo po kakem papežu ali pa podobnemu... še sreča!!
Infatuation
14. 06. 2008 16.55
Jao.. čudn da niso po kom k ma ful š-jev pa ž-jev v imenu oz. priimku..da bojo tujci čim težje izgovarjali. Let's get retarded. :S
Kiing
14. 06. 2008 16.53
lexluthro ce bi bil tam dlje casa bi videl vse sicer pa se je jutri m,mislis da bo vse v enem dnevu stari si fu****
BrezGlutena
14. 06. 2008 16.21
js predlagam za portoroško letališče ime: Letališče Rudolfa Maistra !!!