Slovenija

Mariborski svetniki sprejeli vse za zagon sezone na Pohorju

Maribor, 10. 11. 2014 22.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Mariboru je bil odločilen dan za zimsko sezono na Pohorju. Mestni svetniki so na koncu le sprejeli vse dokumente, da je občina lahko dodelila koncesijo za upravljanje žičniških naprav podjetju Marprom. Prodaja smučarskih vozovnic se bo začela že v torek.

Mariborski mestni svet je na današnji več ur trajajoči seji potrdil vse dokumente, ki so bili potrebni, da je mestna občina javnemu podjetju Marprom dodelila potrebne koncesije za upravljanje z žičniškimi napravami propadlega Športnega centra Pohorje. S tem so poskrbeli še za zadnji korak, s katerim so zagotovili letošnjo zimsko sezono.

Andrej Fištravec
Andrej Fištravec FOTO: Damjan Žibert

Kot je svetnikom v uvodu razložil mariborski župan Andrej Fištravec, so model reševanja mariborskega turizma oblikovali skupaj s pravnimi svetovalci. Za sedanjo rešitev, po kateri bo Marprom upravljal tako z gondolo kot z žičniškimi napravami, so si določili enoletno poskusno obdobje, tri mesece pred iztekom tega roka pa bodo sprejemali nadaljnje odločitve.

"Takrat se bomo odločali, ali podaljšamo najem ali pa se bo našel kdo drug, ki bi žičnice prevzel v dolgoročno upravljanje. A večinsko prepričanje je za zdaj, da morata biti tako gondola kot žičnice v pristojnosti javnega in ne zasebnega interesa," je svetnikom dejal Fištravec in dodal, da bodo s potrditvijo današnjih sklepov v Marpromu že v torek lahko začeli s prodajo smučarskih vozovnic.

Prvi mož Marproma Bernard Majhenič je svetnikom predstavil svoje trenutne aktivnosti. S stečajnim upraviteljem Dragom Dubrovskim so sklenili pogodbo o upravljanju premoženja, dokončali so remont gondole in zanjo že pridobili obratovalno dovoljenje, ki ga bo že v torek podpisal tudi pristojni minister.

"Delo smo doslej zagotovili 20 ljudem in vzpostavili sistem za prodajo vozovnic. Trenutno potekajo tehnična dela za pripravo prog, žičnic in zasneževanja. Če bo vreme naslednjih deset dni služilo, bo Pohorje pripravljeno za smučarsko sezono," je zagotovil Majhenič.

Še preden so Marpromu podelili koncesije, so morali dopolniti odlok o statusnem preoblikovanju omenjenega javnega podjetja, s katerim so mu poleg javne službe upravljanja s krožno-kabinsko gondolo dodelili še dejavnost prevoza potnikov na žičniških napravah.

Razprava je bila kljub dejstvu, da so svetniki podpirali sklepe, precej dolga in na trenutke vroča. Lista kolesarjev in pešcev je edina, ki je že na začetku jasno povedala, da predlogov ne podpira, v SDS pa se niso strinjali s tako na hitro sklicano sejo, brez popolnih gradiv in preko vikenda. Ob tem so se spraševali, kako bo Marprom to financiral, glede na to, da ne gre za dobičkonosno dejavnost.

V SMC pa so predlagali, da bi koncesijo Marpromu podelili samo za pol leta in ne za leto dni, kot je bilo predlagano. A predstavniki vodstva občine in Marproma so skupaj s pravnim svetovalcem Nenadom Zečevićem opozarjali, da je to nesmiselno, saj to pomeni, da ne bi mogli prodajati letnih vozovnic, zapletlo bi se pri zaposlovanju, zmanjkalo bi jim tudi časa za analize in razmislek, kako naprej v naslednjem letu.

V Marpromu bodo s prodajo smučarskih vozovnic začeli že v torek. Povratna vozovnica za gondolo bo vsaj še do novega leta ostala pet evrov. Dnevna smučarska vozovnica bo stala 27, otroška pa 15 evrov, medtem ko bo za sezonsko vozovnico treba odšteti 250 evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.dare
11. 11. 2014 09.07
Dejstvo je tako.. sedaj je nula.... vremenska napoved dolgoročna je taka da do konc demebra ne bo snega ali dovolj minusa za umeten sneg.... se pravi spomladi bo par miljonov minusa..... a to je naložba? Danes se ve da razmer za smučanje ne bo in potem bo spomladi nekdo jamral da je zima kriva!!
MavritoGazarinni
11. 11. 2014 09.04
+3
se pravi so sprejeli vsi "kuverte" ,da so lahko požegnal ...
korintos22
11. 11. 2014 08.53
+1
V Sloveniji vlagamo v nizkoležeča smučišča, tista normalna, katera imajo sneg ob tako toplih zimah, pa opuščamo, oz. propadajo!
mijavci
11. 11. 2014 07.23
+6
Mislim da bo največji problem glavni element in to je sneg.
korintos22
11. 11. 2014 08.51
+2
Kanglerja so spodili, pa bi vštimo smučanje skozi celo leto!
sinaya
11. 11. 2014 07.23
+5
Zakaj vsako stvar takoj popljuvate? Bolje tako kot pa,da vse skupaj stoji ! Res pa bi morali odgovorni za nastalo situacijo odgovarjat .Če pa ne bi sprejeli dogovora o zagonu žičnic pa zopet ne bi bilo v redu ali kako ? Kaj je z vami ljudje ste res že vsi tako apatični in negativno nastrojeni proti vsemu ?
numlk
11. 11. 2014 08.29
+1
A sploh veš kolk se je spet enga denarja tukaj obrnilo za brezveze? Snega itak ne bo, ker je spet napovedana nadpovprečno topla zima. In ne vem zakaj vlagajo v nizko ležeča smučišča, ki nimajo nobene prihodnosti + ne znajo razvijat poletnega turizma. Poglej Krvavec al pa Vogel. Stvar laufa pozimi in poleti
NaravaInDruzba
11. 11. 2014 07.22
Mene samo zanima s čim boste spet prepričali svoje sužnje ne Pohorju, da vam delajo za drobiž. Izkoriščevalci!
nesposobnež
11. 11. 2014 06.39
-2
fišdrek največji barabin občine
dr.dare
11. 11. 2014 06.05
-2
Kar vozovnice boste prodajali? Kdaj je pa kaj sneg al pa minus napovedan? Marca?
ZakoniZdravja
11. 11. 2014 05.38
-4
Klobucar fistravec dela po enakem kopitu kot njegov predhodnik. Clovek je brez svojih idej
pridnaov?ka
11. 11. 2014 05.37
+1
navali narod na regrat...z dnevno karto v žepu...
Jožajoža
10. 11. 2014 22.55
+1
da se bodo snobi lahko smučali. javni sektor in občinari pa imajo tako in tako zastonj karte.