Slovenija

VIDEO: Kangler: Spet dobivam občutek, da imamo dvojne kriterije

Ljubljana, 27. 03. 2013 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Odgovorni na mariborski občini so pri sklepanju javno-zasebnega partnerstva za postavitev radarjev ravnali koruptivno, ugotavlja KPK. Družba Iskra Sistemi je od pogodbe že odstopila in grozi s tožbo, Kangler pa pri vsem skupaj vidi dvojna merila, češ da je pogodbo pripravljalo isto podjetje kot za stadion v Stožicah.

Mariborski radar
Mariborski radar FOTO: Mia Media

Komisija za preprečevanje korupcije ugotavlja, da sta bila pri oblikovanju javno-zasebnega partnerstva med Mestno občino Maribor in Iskro Sistemi za postavitev mestnih radarjev kršena dva zakona. Tako naj bi odgovorne osebe pri mestni občini kršile zakon o javnem naročanju (ZJN) in zakon o javno-zasebnem partnerstvu (ZJZP). Direktor družbe Iskra Sistemi Dušan Šešok je povedal, da je družba že po županskih volitvah v Mariboru prekinila pogodbo.

Po mnenju komisije so odgovorni s kršitvijo omogočali korist zasebnemu partnerju in izpolnili znake korupcije. Prav tako so odgovorne osebe na mestni občini sprejele pogodbeno obveznost plačevanja zasebnemu partnerju, ki je v nasprotju s pravno dopustnimi cilji. Predvideno je namreč, da se investicija in pričakovani dobiček zasebnega partnerja pridobi iz plačanih glob za pričakovane (možne) kršitve cestnoprometnih predpisov.

Komisija o imenih na občini ne more govoriti

Z radarji se ukvarja tudi računsko sodišče, ki pa bo svoje končno revizijsko poročilo izdalo predvidoma poleti.

Podpredsednik komisije Rok Praprotnik je pojasnil, da je komisija ugotovila, da so odgovorne osebe na mariborski občini večkrat kršile zakonodajo, posledica tega pa je bila korist za zasebnega partnerja v projektu. O imenih ne sme govoriti, saj komisija ne more in ne sme ugotavljati individualne odgovornosti, lahko pa jo za to pristojni organi, ki jim je komisija predala dokumentacijo.

Zatrdil je še, da je komisija ugotovila tudi, da se je med samim potekom javnega razpisa vrednost projekta bistveno dvignila. Takrat bi morala občina po mnenju komisije razpis ponoviti z novimi pogoji, ker pa tega ni storila, je onemogočila morebitno sodelovanje potencialnih partnerjev, ki v prvotnem razpisu niso sodelovali. Poleg tega je bil celo spremenjen in zasebnemu partnerju prilagojen projektni načrt. Tako sta bili kršeni načeli transparentnosti in konkurenčnosti.

Rok Praprotnik
Rok Praprotnik FOTO: POP TV

Komisija meni, da ZJZP ne dovoljuje oblikovanja javno-zasebnega partnerstva na področju kaznovalnega prava in drugih področjih nadzora nad izvajanjem predpisov, saj sta si pri tem interesa javnega in zasebnega partnerstva nasprotna – interes države oziroma lokalne skupnosti je, da se predpisi čim bolj spoštujejo oziroma da je kršitev čim manj. Interes zasebnega partnerja pa je, da je kršitev čim več, saj to zanj pomeni večji dobiček.

Ob tem je komisija napovedala, da bo v sodelovanju z državnim pravobranilstvom nadaljevala postopke za uveljavitev ničnosti tega pogodbenega razmerja. Tako naj bi v kratkem po besedah Praprotnika že pripravili tožbo, s katero bodo dokazovali ničnost pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu.

Med postopkom je del dokumentacije že odstopila pristojnim organom odkrivanja in pregona zaradi suma storitve kaznivih dejanj. Državni revizijski komisiji pa bo dala pobudo za revizijo postopkov oddaje javnih naročil ter predlog za uvedbo postopka o prekršku.

Razpis bi morali ustaviti in ponoviti

Požgan radar - 3
Požgan radar - 3 FOTO: Mia Media

Komisija meni, da bi morali na mestni občini, ko se je spremenil predmet javnonaročniškega razmerja oziroma javnonaročniškega partnerstva, ustaviti in ponoviti javni razpis, v njem pa bi morali sodelovati najmanj trije kandidati. Tako so odgovorne osebe na občini kršile dolžno ravnanje in izbranemu zasebnemu partnerju omogočile korist v obliki sklenitve odplačanega posla v javno-zasebnem partnerstvu, zaslužek od pogodbeno dogovorjenega deleža glob in trženja optičnega kabla. S tem so ravnale koruptivno, je prepričana komisija.

Hkrati pa je nedopustno tudi to, da so odgovorni na Mestni občini Maribor sprejeli obveznost plačevanja zasebnemu partnerju neposredno iz plačanih glob za pričakovane kršitve cestnoprometnih predpisov. To pomeni, da se pogodbena obveznost do zasebnega partnerja lahko izpolnjuje s sicer negotovim, a pričakovanim množično nezakonitim ravnanjem udeležencev v cestnem prometu.

Takšno ravnanje "je v nasprotju z integriteto, ki se pričakuje od funkcionarjev in od javnih uslužbencev pri preprečevanju in odpravljanju tveganj, da bi bila oblast, funkcija, pooblastilo ali druga pristojnost za odločanje uporabljena v nasprotju z zakonom, pravno dopustnimi cilji in etičnimi kodeksi," je še zapisala komisija.

Iskra sistemi že dan po mariborskih volitvah prekinila pogodbo

V odzivu na odločitev komisije pa je direktor Šešok povedal, da so že dan po volitvah nadomestnega župana sami prekinili pogodbo z občino. Pogodba je bila prekinjena po krivdi javnega partnerja, ki se pogodbe ni držal. Sledi še enomesečni odpovedni rok, ki se izteče 18. aprila. Če do takrat ne bo dogovora, bo Iskra vložila tožbo za vložena sredstva v višini sedem milijonov evrov, ob tem pa še za odškodnino zaradi prekinitve pogodbe po krivdi občine, je napovedal.

Odškodnina je po Šešokovih besedah v pogodbi jasno definirana. Gre za 70 odstotkov povprečno mesečno pobranih kazni pomnoženo s 120 meseci, glede na to, da gre za desetletno pogodbo. O konkretni številki ni želel govoriti, je pa zagotovil, da je ta zelo visoka.

Dušan Šešok s predsednikom SD Igorjem Lukšičem
Dušan Šešok s predsednikom SD Igorjem Lukšičem FOTO: Damjan Žibert

Ob tem je dejal, da nimajo nič z računskim sodiščem in protikorupcijsko komisijo. Pri pripravi pogodbe je imela občina po njegovih besedah pravno pomoč in mnenje Inštituta za javno-zasebno partnerstvo. Številni so si ogledali pogodbo, ki je bila takrat po Šešokovih besedah sprejemljiva za vse, dokler to ni postal politični problem.

"Ljudje pač želijo svoje in tako jih še vedno okoli 1500 dnevno krši cestnoprometna pravila, nekateri se skozi Maribor še vedno vozijo 100 kilometrov na uro tam, kjer je omejitev 50. Samo februarja smo evidentirali 140 takih primerov," je dejal prvi mož Iskre.

Spomnil je, da je mariborski mestni svet podžupana Milana Mikla zadolžil, da se z njimi dogovori, a se niso dogovorili nič, čeprav naj bi Iskra dala "zelo minimalno in korektno ponudbo v višini sedmih milijonov evrov", da končajo skupni projekt. Nato so po njegovih besedah bile volitve, odzivov po njih pa nobenih.

Radarji jezili Mariborčane

Mariborska občina je s podjetjem Iskra Sistemi sklenila 30 milijonov evrov vredno koncesijsko pogodbo, po kateri naj bi podjetje v obdobju štirih let posodobilo dotrajani semaforski sistem v mestu, pri tem pa naj bi se del plačanih kazni z na novo postavljenih radarjev stekal na njegov račun.

Ko so ljudje začeli dobivati kazni, so postali precej jezni. Najprej so radarje sežigali, nato so se vanje zaletavali, enega so celo priklenili na avtomobil in izruvali. Šli so tudi na ulice, najprej s svečami, nato s transparenti in jasnim sporočilom "gotof je", ki je bilo namenjeno županu Francu Kanglerju.

Takratnemu županu se je odrekla celo lastna stranka SLS. Sledilo je še več protestov proti njegovemu vladanju. Na tretji, hkrati tudi zadnji, mariborski vstaji je policija zaradi nasilništva prijela 119 ljudi, 39 pa jih je bilo poškodovanih. Kmalu zatem je Kangler sporočil, da s položaja odstopa, na začetku tega meseca pa je bil za nadomestnega župana izvoljen Andrej Fištravec, ki je napovedal, da bo uredil problematiko radarjev. Položaj bo prevzel 8. aprila.

Kangler vidi dvojna merila

"Ne vem, zakaj dobivam spet občutek, da imamo dvojne kriterije," je v odzivu na poročilo dejal Kangler. Pojasnil je, da so javna naročila v Mariboru vodili po enakem postopku kot za ljubljanske Stožice, projekt pa je vodil tudi isti inštitut za javno-zasebno partnerstvo.

Kangler je poudaril, da sam osebno v teh postopkih ni sodeloval. "To je bilo prepuščeno stroki – prometnemu uradu in uradu za komunalo. Vse postopke je mestni svet sprejel, nadzorni odbor pa pregledal. Seveda pa kot župan nosim politično odgovornost, in to odgovornost sem tudi prevzel in odstopil," je dejal.

Fištravec si želi izničiti pogodbo

Fištravec je ugotovitve komisije pozdravil, pri tem pa zapisal, da so tako potrjene ugotovitve, ki so bile podane že v volilni kampanji. Hkrati želi spomniti, da je Milan Mikl, ki je po odstopu Kanglerja začasno prevzel vodenje občine, želel na lastno pest izpeljati pogajanja s podjetjem Iskra Sistemi.

Andrej Fištravec ob zmagi v prvem krogu volitev nadomestnega župana
Andrej Fištravec ob zmagi v prvem krogu volitev nadomestnega župana FOTO: Marko Pigac

Fištravec dodaja, da bo občina vztrajala pri prekinitvi pogodbe, zato ga veseli ugotovitev komisije, saj si želijo, da bi postala pogodba nična oziroma da bi imela njena prekinitev nižje finančne posledice za občino. Verjame tudi, da bodo odgovorni za škodljivo pogodbo pripeljani pred roko pravice in da bodo morali odgovarjati za povzročeno škodo. Ob tem Fištravec obljublja polno sodelovanje z organi pregona ter drugimi institucijami. 

Poslanec SD Matevž Frangež, ki je zadevo novembra lani prijavil protikorupcijski komisiji, Fištravcu priporoča, da s pomočjo mnenja protikorupcijske komisije tudi sam začne postopek zatrjevanja ničnosti pogodbe s pomočjo protikorupcijske klavzule, ki jo pogodba vsebuje. "Odločitev KPK sem pričakoval in v veliki meri pritrjuje mojim argumentom iz prijave. Pričakujem, da bo čim prej zaključen postopek ugotavljanja ničnosti sklenjenega javno-zasebnega partnerstva," je zapisal.

Virant meni, da komisija dobro opravlja svoje delo

"Mislim, da Komisija za preprečevanje korupcije opravlja svoje delo korektno in profesionalno in vsako njihovo ugotovitev je treba vzeti zelo resno in jo spoštovati," pa se je na ugotovitve KPK v primeru mariborskih radarjev odzval minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (304)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godhead
28. 03. 2013 14.34
kongler sprehodi se malo po mariboru, ki nikoli ni bil tvoje mesto, saj si iz dupleka
Jaka Planinc
28. 03. 2013 08.44
-3
Tale KPK Klemeničievo-Praprotnikova MAFIJA DELA VEČ ŠKODE DRŽAVI IN DRŽAVLJANOM KOT KORISTI. ŽUPANI KOT KANGLER,TUDI DRUGI NAJBRŽ NISO TAKO NAIVNO-PRIMITIVNI,DA NE BI VEDELI KAJ POČNEJO. ČE ZAKONODAJA DOVOLJUJE JANKOVIĆU,ZAKAJ NE KANGLERJU???
godhead
28. 03. 2013 14.32
pingvinislo5
28. 03. 2013 08.34
+4
a zanimivo... Položiš granitne kocke po osrednjih ulicah v lublan in je to dovolj, da ti lublančani odpustijo vse grehe... Kaj sm že reku, da so lublančani še večje ovce kot sds člani... Samo slednji se tega vsaj zavedajo, da sledijo svojemu vodji...
pingvinislo5
28. 03. 2013 07.54
+13
jah, dejansko so dvojna merila... Zoki u lublan lahko naredi karkoli si poželi, od parkomatov, trgovanja s parcelami, zapufa nlb z preko 200 miljonskim kreditom in zadeve sploh ne zgradi do konca, kpk ga obtoži za 2,5 miljona nečistih poslov, itd itd, a lublačani ga še zmeraj zagovarjajo in nosijo po rokah... So celo bolj zaslepljeni kot sds člani.
sloescort
28. 03. 2013 08.24
-2
zoki je z vidika izvršnega managementa v precej višji ligi kot pa uličar Kangler.. v Ljubljani je realiziral veliko kvalitetnih projektov
layers
28. 03. 2013 12.03
pejt no na eno prodajalko ljubezni, vse parkomate zazgat
šit
28. 03. 2013 07.43
+5
Kanglerja čaka čuza, pa še ne zapre goflje
sloescort
28. 03. 2013 08.24
+3
?vorovi?
28. 03. 2013 07.41
samo rokaj mićo
Z.Maj
28. 03. 2013 07.37
+1
Kangler vidi dvojna merila...?Ja,vidi dvojno... :)
Aleander_
28. 03. 2013 07.34
+4
Še se bo kadilo!
maijster
28. 03. 2013 07.29
+0
......franca,spanja imaš sedaj bolj malo,kaj,ko se zavedaš,da boš moral vrniti provizijo-podkupnino za ta posel,po mariboru se govori da bi ti naj padlo 800 000 tisoč eurov v žep,he,he,he,...
berlis
28. 03. 2013 07.25
+1
Jao, jao Kangler. Očitni ti res še ni potegnlo, da s s svojimi izgovori ne morš nobenga več prepričat. Mogoče otroke iz vrtca, ki še verjamejo v pravljice...
Foglof Tunek5
28. 03. 2013 06.51
+5
mag. Franci Kangler bo na mariborski fakulteti predaval sledeče predmete: - Slovenski jezik z izgovorjavo, - Sušenje in prodaja sena v balah, - Cestni promet (meritve hitrosti, določanje starosti osebnih vozil na daljavo), - Ustvarjanje in uporaba "politične hobotnice" (za lastne in družinske potrebe ter njih prijateljev in sorodnikov), - Prejemanje in javno zanikanje provizij, Tunek iz haloz-press
monarhist
28. 03. 2013 07.35
+1
pozabil si da bo vodil katedro za mešanje megle in prodajo bučk
24uric
28. 03. 2013 06.36
+8
kanglič bodi srečen da živiš v sloveniji in te niso zaprli..raje molči
zaniwars
28. 03. 2013 06.25
+4
Temna stran Slovenij še kar vrešči in brca v temi,...
stand van piesangs
28. 03. 2013 00.24
+9
G. Kangler, ja že dolgo obsatajajo dvojna merila. Kar je žalostno, ker bi moralo za vse veljat eno pravilo. Me veseli, da ste zdaj obravnavani kot mi vsi in čutite na lastni koži razliko. Niste nobena izjema....
Saloreich
28. 03. 2013 00.38
+16
?enka
28. 03. 2013 07.30
+10
Saloreich
27. 03. 2013 23.48
+14
Joj 24 ur ste pa res pomanjkljiv medij.. hlapci nove vlade.. Zakaj ne pišete nič o tem kako je Bratuškova ovadila novinarja Janija Božiča ali pa kako je Kunstelj zapustil sodišče.. ?!
DR. RNR
27. 03. 2013 23.32
+4
Sam enu pravilu bi moral uvest-Širiatsko. Tok bi teh frajerjev ostal kot slo. podjetij...
Jeanus1
28. 03. 2013 00.07
+0
Janez_53
27. 03. 2013 23.22
+1
Ubogi Kangler še sedaj ne razume, da ne moreš mešati jabolk in hrušk.
Jeanus1
27. 03. 2013 23.49
+1
Kaj pa policaj ve kaj so jabolka in hruške?
Saloreich
27. 03. 2013 23.50
+0
Ma ti mešaš šmarnico z koktajli, da govoriš takšne nebuloze?!
Saloreich
27. 03. 2013 23.55
-1
Ko levakom zmanjka idej za ščitenje svojega župankovića vedno privlečejo na plano neka jabolka in hruške!
Jeanus1
28. 03. 2013 00.09
+5
S takšnimi komentarji nisi samo desnak, ampak šrot. Od kje tebi levak, idiot? Malo uporabljaj svoje gornje vijuge.
caps1
27. 03. 2013 22.34
+2
Kangler, kdo ti je kriv, da si politik desne opcije??? Šel bi k levičarjem pa nebi imel nobenih problemov! Mogoče bi se dal kdaj pa kdaj malo podhladiti, ampak župan bi bil še vedno! Ej, jej, jej.. Te še ni nič izočilo...
M_teorija
27. 03. 2013 22.59
+4
Kar je pri desnih pogoj za članstvo, je pri levih izjema!?
pkorosec
27. 03. 2013 23.04
+5
kaj bluziš. Kanglerja so vrgli Štajerci, ne pa slovenci ali ljubljančani. Kaj sedaj pričakuješ, da bodo Štajerci šli vrečt ljubljanskega župana? On je problem ljubljančanov. In na protestih je blo jasno izraženo, da je tudi Jankovič le še preteklost, čeprav še vedno sedi v županskem stolčku. Dajte organizirajte vstajo po mb vzoru pa bo. Ne pa pričakovat podpore in simpatije naroda v kolikor se na protestu prikaže le 30 sdsovskih podrepnikov, ki v denarnico nosijo sliko svojega ljubljenega vodje.
pkorosec
27. 03. 2013 23.06
+12
pa nehajte že v letu 2013 s temi levimi in desnimi. Politično gledano mi naj nekdo argumentira v čem je politika Franca Kanglerja bila desna politika? Ali pa zakaj bi naj politika Jankoviča bila leva politika. Samo zato, ker kangler ne zna enega stavka povedat, ne da bi "leve" krivil za vse, še ne pomeni, da je on kaj drugačen.
Leonardo09
27. 03. 2013 22.05
+18
kdaj bodo preverili pa kanglerjevo premoženje?od začetka županovanja pa do odstopa je povečal premoženje za 50 krat in če bi mu ratali radarji bi bili preskrbljeni vsi kanglerji še dvesto let,toliko o dvojnih merilih
snifff
27. 03. 2013 22.00
+5
Če ma pa Kangla občutek dvojnih kriterijev, potem vam povem da imamo pri nas kar trojne, nič bat df je to res. Tretji kriterij velja namreč za volivce.