Slovenija

Delavski predstavniki Nigrada mirili strasti, a tudi po sestanku brez rešitve

Maribor, 07. 08. 2017 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vodstvo sindikata zaposlenih v Nigradu na sestanku pri podžupanu Saši Pelku, ki nadomešča odsotnega župana Andreja Fištravca, niso izvedeli veliko novega glede reševanja razmer, ki so nastale, ker družba nima direktorja. Strani čakata na odločitev sodišča, ki naj bi bila znana predvidoma v sredo.

Delavska predstavnika in po odstopu ostalih štirih edina preostala člana razpadlega nadzornega sveta Vlasta Pavlič Gosak in Mišo Pušnik ter vodja sindikata Drago Buček so 240 sodelavcem, ki pravijo, da si želijo le normalno delati, obljubili, da bodo od župana Andreja Fištravca zahtevali takojšen sestanek. 

Kot je nato po sestanku povedal Drago Buček, sta jim predstavnika občine pojasnila, kaj so doslej kot večinski lastniki naredili za razrešitev zapleta. Med drugim so v petek na sodišče vložili predlog, da to za začasnega pravnega zastopnika, ki bo lahko podpisoval dokumente, imenuje Matjaža Krevlja.

V sedanjih razmerah je vprašljivo tudi izplačilo plač, kar bi se moralo zgoditi prihodnji teden.

"Pogovor je bil v glavnem v smeri umiritve strasti, kakšne skupne rešitve pa nismo našli, zato bo treba počakati na odločitev sodišča. Vsi pa smo se strinjali, da mora nekdo od tistih, ki so bili v nadzornem svetu, prevzeti odgovornost za poslovno škodo v podjetju," je dejal Buček, ki bo vsebino pogovora predstavil še zaposlenim, potem pa se bodo vsi skupaj odločili, kako bodo ravnali naprej.

Čeprav so zaposleni na petkovem zboru delavcev že razmišljali tudi o tem, da bi vendarle veljalo podpreti Krevlja za direktorja in tako zagotoviti kontinuiteto vodenja, so zdaj njihovi predstavniki sodišču vseeno predlagali, da za začasnega direktorja do izvolitve novega po skupščini 24. avgusta imenuje dosedanjega direktorja Marka Plečka. Slednji je julija že prejel štiriletni mandat s strani nadzornikov, a ga ni potrdil župan Fištravec.

Da prav velikega soglasja glede reševanja razmer na sestanku niso dosegli, pričajo tudi besede podžupana Pelka, ki je večkrat ponovil že znano stališče, da sta za krizo odgovorna predstavnika zaposlenih v nadzornem svetu, ki sta zapustila sejo in onemogočila imenovanje zakonitega zastopnika družbe.

Ob tem pa je podžupan predstavnikom sindikata danes tudi napovedal, da bodo kot lastniki morali opraviti vse potrebno, da se poišče kazenska in odškodninska odgovornost vseh članov nadzornega sveta, ne le delavskih.

"V petek, takoj smo bili obveščeni, da sta odstopila še preostala dva člana nadzornega sveta, smo na sodišče vložili predlog, da po nujnem postopku imenuje začasnega direktorja. Po sodni praksi to traja tri delovne dni, zato odločitev pričakuje najpozneje do srede. Takrat bo podjetje dobilo tudi podpisnika, ki bo zagotovil izplačilo plač," je dejal Pelko.

Na občini še vedno vztrajajo, da ob vseh predstavnikih kapitala nadzorni svet zapustita tudi predstavnika zaposlenih, ki pa tega ne nameravata storiti in imata tudi popolno podporo delavcev. Pelko sicer ve, da delavske predstavnike v nadzornem svetu lahko zamenjajo samo zaposleni, vendar bi po njegovem mnenju morala prevzeti odgovornost.

"Takšnega primera, kot se zdaj dogaja v Nigradu, ni v Sloveniji," opozarja vodja sindikata Drago Buček.
"Takšnega primera, kot se zdaj dogaja v Nigradu, ni v Sloveniji," opozarja vodja sindikata Drago Buček. FOTO: 24ur.com

Zaposleni v mariborskem komunalnem podjetju so zjutraj zahtevali sestanek pri županu, v nasprotnem primeru bi že danes vsi skupaj prišli pred mestno občino. Ker je slednji trenutno odsoten iz družinskih razlogov, so se dobili s Pelkom. Vendar samo predstavnika sindikata, medtem ko na občini niso želeli sprejeti predsednice sveta delavcev Vlaste Pavlič Gosak in njenega kolega v nadzornem svetu Miša Pušnika.

Nigradov nadzorni svet po statutu šteje šest članov, a je do težav prišlo po zadnjem iskanju novega, že osmega direktorja v času sedanjega župana Andreja Fištravca. Po nepotrditvi Plečka je odstopil prvi nadzornik Branko Halužan, že pred njim tudi Matevž Slapničar.

Julija se je še dodatno zapletlo ob imenovanju Krevlja, saj sta zanj glasovala le dosedanji podpredsednik nadzornega sveta Muhič in Hasaj, medtem ko sta predstavnika delavcev pred glasovanjem sejo zapustila. Kljub nezakonitemu imenovanju je mariborska občina vztrajala pri Krevlju, župan pa je njegov mandat potrdil.

Odločitev o začasnem direktorju zdaj v rokah sodišča

Mestna občina je kot večinska lastnica podjetja že v petek sodišču predlagala imenovanje Matjaža Krevlja, ki sta ga pred dvema tednoma kot novega direktorja na nezakonit način imenovala le dva nadzornika, predstavnika kapitala. Oba sta v petek odstopila, po predhodnem odstopu že dveh pa je Nigrad ostal še brez nadzornega sveta, zato je odločitev o začasnem direktorju zdaj v rokah sodišča.

Podjetje bo nov nadzorni svet dobilo šele po skupščini 24. avgusta, sedanje brezvladje pa Nigradu povzroča velike težave. Zaposleni so danes opozarjali, da trenutno ne morejo niti izdajati računov, niti vlagati ponudb za nove posle, ogrožen je skoraj milijon evrov vreden posel na Cesti zmage, saj ga mora najprej odobriti nadzorni svet in nato podpisati zakoniti zastopnik podjetja oziroma direktor.

Podjetje bo nov nadzorni svet dobilo šele po skupščini 24. avgusta, sedanje brezvladje pa Nigradu povzroča velike težave.
Podjetje bo nov nadzorni svet dobilo šele po skupščini 24. avgusta, sedanje brezvladje pa Nigradu povzroča velike težave. FOTO: Kanal A

Sindikat lahko stavko napove šele, če bodo zaposleni ostali brez plač

V sedanjih razmerah je vprašljivo tudi izplačilo plač, kar bi se moralo zgoditi prihodnji teden. Šele v primeru, da bi zaposleni ostali brez njih, pa sindikat lahko na zakonit način začne postopke za oblikovanje stavkovnega odbora in napoved stavke.

"Takšnega primera, kot se zdaj dogaja v Nigradu, ni v Sloveniji. Odpovedal je nadzorni svet, lastniki se obnašajo do nas mačehovsko. Na delavcih je, da opozorimo na to, kaj se dogaja, tako da če bo volja, bomo še danes prišli na občino," je dejal prvi sindikalist Buček, ki od župana pričakuje, da čim prej uredi zadeve. Morda tudi tako, da njegovi nadzorniki prekličejo odstope in čim prej imenujejo nekega zakonitega zastopnika podjetja.

Na mariborski občini so povedali, da so na današnji sestanek povabili predstavnika sindikata Draga Bučka in Branka Novaka. Sprejel ju bo podžupan Saša Pelko, ki trenutno s polnimi pooblastili nadomešča župana Fištravca.

Da so povabili samo sindikalista, so pojasnili z dejstvom, da sta vabili na petkov in današnji zbor delavcev prišli s strani sindikata, pa tudi sicer naj bi bila predstavnika delavcev tista, ki lahko najbolj korektno predstavita in osvetlila dileme in odprta vprašanja zaposlenih v Nigradu.

Ker v mestni občini še naprej vztrajajo, da kot člana nadzornega sveta odstopita predstavnika zaposlenih, ki naj bi po njihovem z obstrukcijo seje konec julija povzročila sedanje razmere v podjetju, ju zaradi "njune nekonstruktivne vloge pri stabilizaciji podjetja" na današnji sestanek niso povabili. Prvi sindikalist Buček je za potrdil, da se bo sestanka kljub temu udeležil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenskidelavec
07. 08. 2017 20.30
+1
macek_garfield
07. 08. 2017 14.02
+5
toti pelko je sele pokvarjen pa to, pako lepo je porejen pa to
mikkki
07. 08. 2017 13.32
+1
Misica naj vzamejo.
kaslc 1
07. 08. 2017 11.26
+1
jst grem za direktorja
stajerc50
07. 08. 2017 11.19
+1
Koga briga ta Nigrad, bomo avte vsaj lahko parkirali ki se nam bo dalo, da nas nebo strah da nam ga odpelajo na Nigradov parklac :)))))
macek_garfield
07. 08. 2017 10.30
+5
fistrafec gotof ti, pa to
Boris Kavčič
07. 08. 2017 12.27
+2