Slovenija

Mariborski kriminalisti ovadili uslužbenca banke; neuradno zaradi ŠC Pohorje

Maribor, 27. 01. 2016 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mariborski kriminalisti so na specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo proti uslužbencu državne banke, ki ga sumijo zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Banko naj bi oškodoval za osem milijonov evrov.

Zaradi pomoči pri tem dejanju so poleg uslužbenca državne banke ovadili še dve osebi. Neuradno gre za projekte, povezane s ŠC Pohorje.

Na Policijski upravi Maribor identitete ovadenih ne razkrivajo, prav tako ne ostalih podrobnosti glede vpletenih v očitana kazniva dejanja. Po neuradnih informacijah gre za projekte, povezane z med tem že propadlim Športnim centrom Pohorje.

policija
policija FOTO: Thinkstock

Kot so pojasnili, naj bi bila ovadena oseba osumljena, da je kaznivo dejanje storila s tem, ko je v letih 2009 in 2010 pri kreditiranju izgradnje infrastrukturnega projekta, katerega investitor je bilo podjetje iz Maribora, zlorabila svoj položaj in dano zaupanje glede razpolaganja s premoženjem banke in njenimi koristmi, z namenom, da podjetju pridobi veliko protipravno premoženjsko korist.

Osumljena oseba je bila v banki odgovorna za pripravo in spremljanje naložbe v okviru finančnih storitev banke, vendar ni izvajala potrebnega nadzora nad postopki odobravanja naložbe, ni nadzirala priprave in izvedbe ustreznih mehanizmov njenega zavarovanja ter izpolnjevanja pogodbenih zavez med banko in komitentom.

S takšnim ravnanjem ni opravila svojih dolžnosti glede razpolaganja s premoženjem banke, ki je v državni lasti, s tem pa je banki povzročila premoženjsko škodo v višini najmanj osem milijonov evrov, so še pojasnili na PU Maribor.

Po neuradnih informacijah Večera naj bi kazensko ovadili nekdanjega direktorja poslovnega centra NLB za velika podjetja Albina Turka, trenutno sicer direktorja Mariborskih lekarn, zaradi pomoči pri kaznivem dejanju pa nekdanjega direktorja Športnega centra Pohorje Draga Rataja in uslužbenko NLB Marinko Sagadin.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mejduš
27. 01. 2016 21.06
+1
Sedaj delajo celi polom na vse zadne pa se nebo nč zgodilo nevem ali so novinarji tako nasilni ali sodišče ščiti lopoce.
RdecaZvezda
27. 01. 2016 18.49
+3
Policisti zaj ko ga imate ga je treba stisnit za jajce,da bo povedal še tisto kar ne ve
Montekristo
27. 01. 2016 16.27
+7
Pravzaprav skromno v primerjavi z nekaterimi drugimi gospodarstveniki!
Silvey
27. 01. 2016 15.13
+15
Novica dneva pol ga bodo pa čes par ur izpustili.
galiot
27. 01. 2016 17.45
+4
Se popolnoma strinjam s teboj ,pa tudi če bo šlo za ovadbo in bo spisana se ne bo nič zgodilo on pa bo naprej udobno živel...
asdfghjklqwertz
27. 01. 2016 18.30
+2
Tega ne bodo, ker je verjetno iz MBja .. tu politiki niso ne vem zaželeni in priljubljeni, tak da če bi to bilo v LJ, tam niti ne bi bilo ovadbe ...