Slovenija

Mariborski DeSUS predlaga svojo izredno sejo

Maribor, 18. 12. 2012 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na seji, ki bi lahko potekala 27. decembra, bi najprej glasovali o proračunu, takoj zatem pa o samorazpustitvi mestnega sveta. Mariborski SDS podpira sklic seje o proračunu, saj je ta nujen. Ali bo podprl tudi razpustitev?

Mariborski DeSUS, ki ni dal podpore mestni opoziciji za sklic izredne seje za razpustitev mestnega sveta, se je zdaj odločil predlagati svojo izredno sejo. Predsednik mestnega odbora Valter Drozg je dejal, da bi na njej najprej glasovali o proračunu, takoj zatem pa o samorazpustitvi. Da gre za zelo resno pobudo, po njegovem priča tudi podpora SDS.

Glasov za sklic izredne seje imajo tako dovolj, saj obe svetniški skupini štejeta skupaj 14 članov, ob tem pa si Drozg obeta tudi podporo nekaterih drugih posameznih svetnikov. Po njegovih besedah bi izredna seja lahko bila sklicana še pred koncem leta, predvidoma 27. decembra.

'Maribor ne sme biti talec trenutnih razmer'

Protest v Mariboru - 9
Protest v Mariboru - 9 FOTO: Miro Majcen

Kot je dejal Drozg, Maribor na področju financiranja ne sme biti talec trenutnih razmer, in pri tem spomnil, da je Ljubljana v ponedeljek že sprejela proračuna za naslednji dve leti. Po sprejetju proračuna pa bi moralo priti do dogovorjene razpustitve mestnega sveta, s čimer bi omogočili hkratne županske in svetniške volitve, ki bi lahko bile konec marca.

"Razmere v državi, posebej pa v Mariboru, so brez dvoma težke, zato je jeza občanov razumljiva. A tudi v teh razmerah je treba ohraniti razum. Zgolj odstop mestnega sveta teh težav ne bo rešil," je danes povedal Drozg in dodal, da so tudi volivci njihove stranke s stanjem nezadovoljni, hkrati pa se je volivcem opravičil, da niso storili vsega, kar bi morali, in so morda predolgo vztrajali v koaliciji.

Predstavnik DeSUS Janez Ujčič je dejal, da sicer ne podpirajo diktata, a v stranki razumejo stisko ljudi, zato je treba narediti popravke v politiki ali pa iz nje oditi. Zato je treba prispevati k temu, da se čim prej sprejme proračun, če pa podpore za to ne bo, je osebno za odstop iz mestnega sveta. To se mu zdi tudi sicer v vsakem primeru moralno-etično nujno, da bi lahko skupaj izpeljali županske in svetniške volitve.

O pozivih, da se župan in mestni svetniki umaknejo najpozneje do četrtka, je Ujčič dejal, da sam s tem nima nobenega problema, a da je treba misliti tudi v dobro mesta. Na vprašanje, zakaj je treba hiteti s proračunom, glede na to, da se je že v preteklosti sprejemal tudi precej v tekočem letu, Drozg odgovarja, da brez tega dokumenta Maribor ne more kandidirati na nobenega od evropskih projektov, zato čakanje do junija ne bi bilo koristno.

Niso še čisto usklajeni

Da povsem usklajeni očitno še niso, pa pričajo tudi besede predsednika mariborskega SDS Gregorja Pivca, ki je potrdil le to, da podpirajo sklic seje o proračunu, saj je ta nujen. Ni pa potrdil tistega dela predloga, ki govori o razpustitvi mestnega sveta. Kot je dejal, sicer ni nobenih zadržkov za razpravo o tem na seji, a bi morali biti argumenti, da bi njihova stranka to podprla, zelo močni.

Mariborska opozicija, ki je predlagala razpustitev mestnega sveta, a ni naletela na pozitiven odziv koalicijskih strank, o pobudi uradno še ni bila seznanjena. Kot je dejal Alojz Križman, ve le tisto, kar je slišal, je pa po njegovem mnenju vse skupaj sporno. Meni namreč, da gre za nove politične igre, v katerih se dve doslej koalicijski stranki pojavljata kot nekakšna odrešenika.

Predlagatelj proračuna je namreč po njegovem vedenju župan in morda želijo s tem podaljšati tudi mandat županu, ki je sicer svoj odstop že napovedal za 31. december. Sploh pa seja o proračunu po njegovem mnenju ne more biti še pred novim letom, saj predloga dokumenta doslej ni videl še nihče.

SD deponiral svoje odstopne izjave

Iz mestnega odbora SD pa so sporočili, da je njihova svetniška skupina danes v notarski pisarni Dušice Kalinger deponirala svoje odstopne izjave. Za ta korak so se odločili, ker imajo "dovolj ignorance jasne zahteve ljudi, ki terjajo razpustitev mestnega sveta". SD poziva vse mestne svetnike, da podpišejo podobno izjavo, njihov odstop pa bo učinkoval, ko bo za odstop najmanj 23 svetnikov. Samo tako je namreč po njihovem mnenju mogoče v skladu z zakonom doseči predčasne volitve mestnega sveta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
18. 12. 2012 21.01
+11
TA DESUS NE BO NIKOLI VEČ VIDEL NOBENE VOLILNE ZMAGE KAJTI TOLIKO LAŽI IN PODKUPLJIVOSTI NI MOGOČE PRENAŠATI VSE TO PA SE JE ZAČELO Z ERJAVCEM
61810
20. 12. 2012 15.14
+1
Namesto, da bi pomagali upokojencev, pa gledajo samo na svojo r............, pokvarjeno
dusan61
18. 12. 2012 17.30
+14
Ujčič ti pa samo zgini iz političnega prostora.Takih starih šleparov več nočemo .
Drejc MB
18. 12. 2012 18.04
+4
Ne bo izginil... bo dobil lepo sekretarsko mesto v kabinetu JJ.... on novo službo že ima....
korintos1
18. 12. 2012 18.29
+1
stric iz ozadja
18. 12. 2012 18.48
liml 1
18. 12. 2012 22.22
+4
Ujčič je tipičen primer politika, ki ga zanima samo osebna korist. Sram me je, da je moj sokrajan. On je eden tistih, ki bi ga bilo treba vprašati po izvoru premoženja.
Drejc MB
18. 12. 2012 17.20
+15
Razpust mestnega sveta res ne bo rešil situacije v MB, bo pa pometel z tistimi ki so v svoji podpori FK sodelovali pri početju, ki je MB pripeljalo v takšno situacijo..... Tisti ki so delali skladno z zaupanjem volilcev imajo dobre možnosti, da bodo na novih volitvah dobili zaupanje volilcev ostali pač ne.... zdaj pa ali bo dovolj razuma in bo mestni svet naredil to kar želi Maribor ali pa jih bo pač Maribor moral h temu prisiliti... z lepa ali z grda...... dogajanje v MB pa je vsekakor rezultat "strokovnega in poštenega dela" FK in tistih ki so ga pri tem zvesto podpirali....... na koncu bo obveljala želja in volja Maribora....
korintos1
18. 12. 2012 18.31
+3
Samo volitve lahko spremenijo Maribor, kandidirajo pa lahko vsi po slovenski ustavi!
liml 1
18. 12. 2012 22.29
+2
rešitev je po mojem tako imenovana tehnična vlada oz. neutralni strokovnjaki