Slovenija

'Mariborska škofija posredno financirala Slovenski tednik'

Ljubljana, 10. 02. 2011 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mariborska škofija je na posreden način skoraj v celoti financirala izhajanje brezplačnika Slovenski tednik, je po seji komisije DZ, ki preiskuje brezplačnike, povzela Cveta Zalokar Oražem (Zares).

Opozorila je tudi na polmilijonski dolg izdajatelja Slovenskega tednika, podjetja Progresija. Predsednik uprave holdinga Zvon Ena Simon Zdolšek je namreč med nastopom pred komisijo dejal, da ima holding do Progresije odprti dve terjatvi, v enem primeru gre za posojilo, v drugem pa za odstopljeno terjatev. Julius Fond, ki se je pozneje pripojil Zvonu Ena, je Progresiji dal več posojil, na koncu se je to združilo v eno, vredno 200.000 evrov, ki še ni poravnano.

Zalokar Oražmova je po seji menila, da so člani komisije prišli zelo daleč in ugotovili izjemno veliko.
Zalokar Oražmova je po seji menila, da so člani komisije prišli zelo daleč in ugotovili izjemno veliko. FOTO: 24ur.com

Prav tako ostaja odprta še odstopljena terjatev v višini 300.000 evrov. Gre za dogovor med Zvonom Ena in Media Polisom. Media Polis je bil dolžnik Zvona Ena, ker pa je Progresija dolgovala Media Polisu, so sklenili pobotanje s terjatvijo, ki jo ima Progresija do Media Polisa. Terjatve so oslabili, je pojasnil Zdolšek, po njegovem mnenju pa je realno pričakovati le delno poplačilo. Direktor podjetja Media Polis Marjan Novak je sicer na zaslišanju na eni od prejšnjih sej članom komisije pojasnil, da so Progresiji posodili več kot 600.000 evrov, večina posojila pa še ni povrnjena.

Predsednico komisije Melito Župevc (SD) je zato zanimalo, kakšen poslovni interes so videli v Slovenskem tedniku. Zdolšek ji je odgovoril, da se je zadeva začela kot eno posojilo, ki pa je nato preraslo "v možnost dodatnega angažiranja". Tudi sam direktor Progresije Andrej Lasbaher je ponujal lastniški vstop v Progresijo, vendar je bil po Zdolškovih besedah prav vsebinski del brezplačnika ključen, da do tega ni prišlo.

Preiskava brezplačniki
Preiskava brezplačniki FOTO: 24ur.com

Kot priča je nastopil tudi nekdanji direktor Dravskih elektrarn Maribor Damijan Koletnik, ki sprva sploh ni želel odgovarjati na vprašanja, nato pa je dejal, da se ne spomni, ali je bila s Progresijo podpisana in realizirana kakšna pogodba. Pozneje pa je pojasnil, da "kolikor je on seznanjen", pogodba ni bila realizirana. Člane komisije je zanimalo tudi 21 milijonov evrov posojila Zvonu Ena. Kot je namreč dejal član komisije Dušan Kumer (SD), gre za javno-zasebno partnerstvo mariborskih podjetij, ki so se našla v projektu Slovenski tednik. Koletnik je razložil le, da se o tem projektu z nikomer ni pogovarjal in da je Zvon Ena, sicer z zamudo, vrnil posojilo z obrestmi.

Nato je Koletnik še omenil, da so Dravske elektrarne posojilo namenile tudi podjetju, v katerem je delala žena generalnega direktorja direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janeza Kopača. Po mnenju Zalokar Oražmove gre tukaj le za to, da se odvrača pozornost "od bistveno težje zadeve".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
11. 02. 2011 09.36
-2
vozilo: če je treba Cerkev obdavčiti, potem je potrebno še 100 krat bolj nujno obdavčiti unicef, rdeči križ, sindikate in politične stranke, predvsem leve, ki izčrpavajo gospodarstvo, revijo mladina, društva, tajkune. In še bi se našlo kaj.
hillya
11. 02. 2011 08.27
Zanimivo, kako smo "goreči pravičniki", ko gre za opravljanje cerkve, kaj je povedal o naši "mafijski državi" italijanski skesani mafijozo pa nič. Hmmm - čudno, kajne ? Eh, se bo že moral "povrniti spomin" tudi za to. Stari ljudje so znali reli, da Božji mlini meljejo počasi, so pa zanesljivi, kar se je izkazalo tudi v tem primeru. Hvala Bogu!
murinar
11. 02. 2011 08.10
+1
Far pa poštenje ,dva pojma
kardelj23
11. 02. 2011 07.39
rurluka: če v naši cerkvi in nasploh ne vidiš nič spornega, pol verjamem da lepo uživaš v našem prelepem slovenistanu in nemoreš prehvalit vlade...
rurluka
10. 02. 2011 22.38
Še vedno ne razumem prav dobro - če bi naprimer jaz hotel financirati nek brezplačnik - kaj je tu spornega? A to je potem afera?
alterego
10. 02. 2011 21.38
Cveta ima čist prav: tu gre za "odvračanje pozornosti od bistveno težje zadeve" in ta je, da iz skupnega žaklja kradejo vsi po vrsti - levi in desni, laiki in kler!
mamakura
10. 02. 2011 21.34
cveta že ve... Je pa res ena cvetka, o zaresu pa nič ne ve
vili100
10. 02. 2011 16.13
V ČEM PA JE RAZLIKA PROSIM LEPO?KRADEJO DESNI KRADEJO LEVI ZATO MI DELAVCI ŽIVIMO KOT SIROMAKI.NIKOGAR NEMORAMO POHVALIT V SEDANJI DRUŽBI PA JE LAHKO KRVAVO RDEČ ALI PA ČRN.KOMISIJE LAHKO KAR UKINEJO KER NAM POŽIRAJO ŠE ZADNJI DENAR KI GA IMAMO.IN TO LEPO V ROKAVICAH ČEŠ KAJ VSE BODO ODKRILI----KAR ŽE MI VSI DAVNO VEMO IN ČIVKAJO VRABCI NA STEHAH!!!
major1
10. 02. 2011 16.08
Ne dajajte slabo pripravljenih razprav ali sej več na televizijo.
vozilo
10. 02. 2011 15.23
+1
CERKEV JE TREBA OBVEZNO OBDAVČITI IN NAJ PLAČUJEJO VSE PRISPEVKE KOT OSTALA PODJETJA.
Vance
10. 02. 2011 15.06
Marsikaj bo prišlo še ven,finansiranje brezplačnikov, desno usmerjenih strank.