Slovenija

Fištravec: Za korupcijo sta vedno potrebna dva

Ljubljana, 21. 05. 2013 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Računsko sodišče je ugotovilo, da je občina Maribor pri projektu s spornimi radarji, katerega vrednost je s pet narasla na 30 milijonov evrov, kršila več predpisov. Kangler pravi, da je presenečen, saj gre za podoben koncept kot pri Stožicah.

Računsko sodišče je Mestni občini Maribor izreklo negativno mnenje v zadevi javno-zasebnega partnerstva za projekt z radarji med letoma 2010 in 2012, to je v času, ko je bil mariborski župan Franc Kangler. Iz revizijskega poročila je razvidno, da občina ni poslovala v skladu z več predpisi. Zato sodišče zahteva predložitev odzivnega poročila, izdalo pa je tudi priporočilo za boljše poslovanje občine.

Sodišče je revidiralo pravilnost poslovanja Mestne občine Maribor v delu, ki se nanaša na javno-zasebno partnerstvo za projekt Nadgradnja in avtomatizacija cestnega prometa v občini za obdobje od 1. januarja 2010 do 30. novembra 2012.

Predsednik sodišča Igor Šoltes pravi, da gre za še en primer neuspešne prakse javnega naročanja. Prav tako je bil po ugotovitvah sodišča projekt finančno izredno tvegan in negotov. Ob tem je Šoltes spomnil, da je vrednost projekta narasla s slabih pet na slabih 30 milijonov evrov.

V reviziji je sodišče ugotovilo številne nepravilnosti. Pri fazi načrtovanja izvedbe projekta je po ugotovitvah sodišča več nepravilnosti v zvezi z manjkajočimi dokumenti, a pomembnejša težava je po Šoltesovih besedah sama vsebina teh dokumentov. Ključni elementi predmeta javno-zasebnega partnerstva so bili namreč pomanjkljivo opredeljeni, prav tako občina ni jasno opredelila, kaj želi. Pod vprašaj sodišče postavlja tudi strokovno podlago občine za odločitve.

Sporni radar v Mariboru
Sporni radar v Mariboru FOTO: Mia Media

Ni bilo jasno, kako bo zasebni partner poplačan

Kar zadeva faze izvedbe postopka za izbiro zasebnega partnerstva, pa je bil projekt pomanjkljivo obdelan in po Šoltesovem mnenju mogoče celo bliže javnemu naročilu kot javno-zasebnemu partnerstvu. Prav tako ni bilo jasno opredeljeno, kako naj bi bil zasebni partner poplačan in zakaj bi sploh investiral v posodobitev semaforskega sistema v mestu.

Sodišče ima pomisleke tudi glede roka za zbiranje prijav na razpis. Faza načrtovanja je namreč trajala pol leta, rok za razpis, ki je bil poleg tega še objavljen v času dopustov, pa je bil 33 dni. Po oceni sodišča bi v primeru daljšega in primernejšega obdobja razpisa morda bilo prijav na razpis več.

Odločitev, da občina projekt izvede kot javno-zasebno partnerstvo, je vprašljiva, je dejal Šoltes. Pravi razlog za javno-zasebno partnerstvo namreč ni ta, da v proračunu ni sredstev. Kot je pojasnil, gre za to, da javni partner oceni, da je za določene stvari zasebni partner sposobnejši, sam projekt oz. temeljno zasnovo pa mora pripraviti javni partner.

V fazi sklenitve in izvajanja pogodbe pa po ugotovitvah sodišča ni jasno, na kakšni osnovi je bila določena lestvica za delitev prihodkov osem proti 92 odstotkov v korist zasebnega partnerja, prav tako ni jasno, kdaj bi se morala lestvica spremeniti v korist občine.

Sodišče tako od občine zahteva odzivno poročilo, v katerem mora izkazati ukrepe, ki obsegajo ravnanja občine v postopkih za prenehanje pogodbe o izvajanju javno-zasebnega partnerstva, z opredelitvijo finančnih posledic za občino zaradi zavarovanja njenih interesov v postopkih. Ob tem je Šoltes opozoril, da je za ugotovitev ničnosti pogodbe državno pravobranilstvo že vložilo tožbo, zato niso zahtevali tovrstnega ravnanja.

Kangler presenečen, saj pravi, da gre za enak koncept kot pri Stožicah

Franc Kangler je moral med drugim oditi tudi zaradi spornih radarjev.
Franc Kangler je moral med drugim oditi tudi zaradi spornih radarjev. FOTO: Miro Majcen

Mariborska občina je s podjetjem Iskra Sistemi sklenila 30 milijonov evrov vredno koncesijsko pogodbo, po kateri naj bi podjetje v obdobju štirih let posodobilo dotrajan semaforski sistem v mestu, pri tem pa naj bi se del plačanih kazni z na novo postavljenih radarjev stekal na račun podjetja. Prve radarje so postavili sredi oktobra lani, a je bilo že nekaj dni pozneje več radarjev po mestu uničenih, sledili pa so množični protesti, ki so naposled vodili do odstopa župana Kanglerja.

Za odziv smo prosili tudi Kanglerja, ki je dejal, da je nad poročilom presenečen, saj so mestni občini svetovali pravni strokovnjaki, ki so delali koncept javno-zasebnega partnerstva pri gradnji športnega parka v ljubljanskih Stožicah. Gre za popolnoma enak koncept, zatrjuje nekdanji župan. Sam koncept pa je po njegovem mnenju zgrešen in bi morala na to opozoriti stroka, je prepričan.

Še bolj pa ga preseneča to, da je pogodba z Iskro Sistemi več kot "180 dni ležala na ministrstvu za javne finance in nihče ni odreagiral in nas na kar koli v zvezi s tem opozoril". "Opozarjati so začeli šele, ko je opozicija v državnem zboru zahtevala pregled te pogodbe," je zaključil svoj odziv Kangler.

Fištravca za razliko od Kanglerja ugotovitve ne presenečajo

Mariborski župan Andrej Fištravec je dejal, da je zdaj vendarle postalo jasno, da je bila pogodba z zasebnim partnerjem Iskro Sistemi narejena izrazito na škodo občine. Ob tem je spomnil, da so v zvezi z zadevo radarji že nekaj dni pri njih preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). "Ta zbira materialne in digitalne dokaze v povezavi s to zadevo in upravičeno je pričakovati, da bodo sledile sistemske sankcije," je povedal Fištravec.

Dodal je še, da nova mestna oblast v odzivnem poročilu, ki ga zahteva računsko sodišče, zagotovo ne bo branila pozicije mestne uprave iz časa pred 17. marcem, ko so bile izpeljane nadomestne volitve.

Na vprašanje, kaj današnje revizijsko poročilo pomeni za postopke v zvezi z Iskro Sistemi, pa je Fištravec odvrnil, da sta za korupcijo vedno potrebna dva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kemper
21. 05. 2013 23.10
+3
Ki si zaj Šešok pa tvojih 700 triljonov? Zaj si pa ššššššššešok! Pelji si svoje sranje vun iz Maribora, pa povrni stroške+obresti+škodo ki je nastala, se pravi 699,9mio. hepan en!
mitre
21. 05. 2013 21.53
+1
Zdaj zenske vodijo drzavo, da jih lazje obracajo Zoki in company!!!
Boschtjan Zupanchich
21. 05. 2013 22.59
-1
mitre
21. 05. 2013 21.47
+4
Slo bo grcija!!!
wolfterier
22. 05. 2013 11.37
+1
mitre
21. 05. 2013 21.41
+4
Kaj millljoni, miljarde bo vlada zafurala.
Milan Koleznik
21. 05. 2013 19.15
+8
tu je še Koperski župan,ki je bolan,kmalu pa mu bo vse zastarelo in takrat bo zdrav,to so še Jankovič itd,itd....
samuelka
21. 05. 2013 19.11
+5
Seveda se čudi, ko se ljubljanskemu šerifu nič ne zgodi... tudi njegovi parkomati niso čisti...
LAKOCEMO
21. 05. 2013 19.25
+3
jansi se tudi nic ne zgodi a bo kmali na na dobu
maijster
21. 05. 2013 18.27
+13
.............franca državni svetnik pa to,he,he,he,groooooooooooozaaaaaaaaaaa,..............
joze drugi
21. 05. 2013 17.16
+16
Dejmo ga hiter zapret pa še tiste mestne svetnike, ki so bili za radarje, ker bo ta tudi zbežal.
ina5785
21. 05. 2013 18.45
+9
Kam naj gre kmetavz, če še slovenščine ne obvlada !!!! Njegov raj na zemlje je le na 1.mestu skorumpirana Slovenija
mitre
21. 05. 2013 16.39
-8
Namesto, da bi se ukvarjali z resnimi temami, kako bo aktualna vlada zafurala drzavo! Meljete te radarje ze 3leta,ki sploh niso tako pomebni.
maijster
21. 05. 2013 18.03
+10
..zatebe ki nisi iz maribora ni pomembno,človek tu se gre o miiiiiilijonih in zaradi tega pa smo kjer smo ker nismo v štartu lovili takšnih svinjarij,........
Borat59
21. 05. 2013 19.39
-2
Mitre ti pa že veš kaj je bolj pomembno.
wolfterier
22. 05. 2013 11.42
+0
Pomembno je,da je Maribor gotof.Kdo bo kaj vložil v občino,kjer huligani nasilno menjajo oblast.Kdo bo podpisal kakšno pogodbo s Fištravcem,ki mu klobuk lahko vsak čas odleti...MB bo slovenska S.Koreja.
Huey
21. 05. 2013 15.56
+21
Ko odpustijo 150 000 delavcev pod minimalcem iz gospodarstva...noben niti F ne reče! Ko pa elitnim pijavkam v JU/JS trgajo 14 evrov pa je to največja tragedija za Zlovenijo! Poleg tega smo pred kratkim dobili še en dokaz efektivnosti naše JU/JS/Politike/Pravosodja! Hildica se nam vsem smeji. Ampak vam pijavk še zmeraj ni jasno kako se zasluži plača. Vi surfate po netu in klikate kravice v vaših klima pisarnah na šihtu, medtem ko suženj v gospodarcu plačuje 85% svoje plače za vaše afnanje. Ko pride trojka naj vam postriže vaše prenaduaneperuti, vašo izobrazbo pa si lahko nekam vtaknete! Tudi v gospodarstvu smo izobraženi ljudje, poleg tega pa nam je preklemano jasno kako se proizvede izdelek, storitev, katerega je treba tržit, prodat, investirat nazaj v delo in poleg tega še plačat vas lene parazite! Ne hvala, dost je!! Leta 91 vas je bilo 60 000, država je delovala....danes vas je cca 200 000 in NIČ NE DELUJE! V dobi interneta in računalnikov? HALOOOO!?!?! Javni uslužbenci ste v navezi s politiko in koruptivnimi menedžerji naredili iz nas sužnje!! Spomnite se kaj se zgodi ko se suženj dvigne! Pa ne mi sedaj z nebulozami da hočem čistilkam, policajem, medic sestram itd itd itd delavnim ljudem v JS/JU vzet zadnji kos kruha! TOČNO SE VE O KOM GOVORIM!!!
Drejc MB
21. 05. 2013 16.14
-2
Najprej si moraš razjasniti pojme kaj je javna uprava in kaj so pa javni funkcionarji..... slednji so problem ne tistih 100.000 ostalih ki delamo za mizerne plače..... Slednje postavlja in menjuje politika in slednji imajo možnost razpolagati z državnim denarjem in nenamensko trošijo..... v srednjem menedžmentu mi vse to zelo opazimo .... zato je za nas nesprejemljivo nižanje že tako mizernih plač....... ki so na nivoju leta 2003..... Od javnih funkcionarjev tudi mi pričakujemo smotrno poslovanje ki ga ni, ko na to opozarjamo smo šikanirani, prikrajšani pri napredovanjih nekateri celo odpuščeni........ brez nas se ta država sesipa kot hišica iz kart.... in tudi vi v gospodarstvu brez našega dela ne morete funkcionirati........ zato se najprej prepričaj, pusti se podučiti da ne boš žalil vse povprek....... Tistih katerim je namenjena tvoja jeza tudi mi ne maramo, ker imamo zaradi njihove požrešnosti državo na psu in dobivamo že počasi namesto plače miloščino... .... mediji pa take kot ti filajo z informacijami kako gre nam dobro medtem ko gospodarstvo propada..... Ovčke kot ti pa temu verjamejo.....
mototurist
21. 05. 2013 19.19
+7
drejc,ali imaš službo..........imaš. za razliko od 120.000 delavcev privatnega sektorja.tukaj ni govora o mizernih plačah,pač pa o temu,ali plačo sploh imaš.tudi v privat sektorju so plače mizerne do amena.torej ne ti nam o ovčkah.ko boš dobil knjižico,boš pa izpadel nekako verodostojen.do takrat pa........
Bojan-F
21. 05. 2013 14.51
+8
Ha, ha, ha, ha, ha, ... enak koncept kot v Stožicah? Torej si je Iskra postavila na vsako tretje križišče tudi z lastno fiskalno blagajno?
Bojan-F
21. 05. 2013 14.53
-7
Prava katastrofa, v kolikor bi Mariborčani vozili po predpisih! Le od kje bi jim denar za poplačilo investicije?
pijanec22
21. 05. 2013 15.57
+3
Če ves čas gledaš števec, pač ne gledaš na cesto. Ali je varnost zaradi tega manjša ali večja? Jaz sem zdaj čez vsako križišče gledal na števec, namesto na druge udeležence.
bojseme
21. 05. 2013 14.35
+10
Pa spet ta telečji pogled; na čem te je toti?
Elias47
21. 05. 2013 14.31
+14
Ta Kanglerjec *je vedno presenečen, ko ga ujamejo s spuščenimi hlačami.... Tega lopova bi lahko ujeli s stotisočimi kamerami sproti inflagranti, pa bi zanikal....
binglec123
21. 05. 2013 13.58
+19
kangle, sprenevedanja je konec. če si imel nesposobno ekipo je to tvoj problem. ne valit krivde na druge- nisem jaz sprejel odločitve itd...
bus303
21. 05. 2013 13.57
+18
Kangla je nedužn! Tak ko vsi naši politiki, bankirji, sindikalisti, duhovniki in wannabe tajkuni ..
Super1337
21. 05. 2013 13.36
-6
Razlika je le v tem, da je Janković na pravi strani, in mu noben ne teži....
wolfterier
22. 05. 2013 11.45
+1
Tak je,kockarji,zafištrali ste,narod bo pa plačo...
RDJr
21. 05. 2013 13.31
+12
Vsak ko govori, da so edino radarji disciplinirali voznike v MB. Šamar si daj sam. Mimo pobreškega pokopališča je radar z omejitvijo 30, ko bi dost bolj efektiven bil ležeči policaj. Edini pametni radar, ki je bil pri šoli postavljen, so ga iztrgali dobesedno. Ostali so pa na poligonu za kasiranje. In najbolj glasni so iz sosednjih mest (CE in LJ). Se dost vozim tut po LJ in CE in tam so še be daki na cesti. Pol pa jih vidim tu v MB take kot ti ko se mimo radarja na ptujski 40 cinca, ker ga je strah da bi dobil kazen, na forumu pa je glasen, bravo da mate radarje.
pijanec22
21. 05. 2013 15.58
+9
Če postaviš ležeči policaj, ne moreš kasirati. :)
RDJr
21. 05. 2013 16.46
+14
Sej to je poanta, da se niso radarji postavli z namenom umiritve prometa, ampak inkasantizma.
luckyss
21. 05. 2013 13.29
+16
luckyss 21.05.2013 12:46:23 1 1 Očitna korupcija in v pravni državi bi bil presenečen, če Kangler in podobna golazen* ne bila zaprta že nekaj let...tako pa nisem (presenečen) ker živim v Sloveniji !!
iiiiiiiiiiiiiiiii
21. 05. 2013 13.22
+12
kanglerja v zapor, da bo črnogorcem in albancem pral nogavice
Prassek
21. 05. 2013 13.09
+24
Naj takoj odstopi kot svetnik. Lopov in se enkrat LOPOV. Naj spoka kufre in se preseli.....k Hildi.