Slovenija

Krizni davek: pot iz krize ali pot v še večjo krizo?

Ljubljana, 26. 04. 2013 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

DeSUS bi javno blagajno reševal s kriznim davkom. Bil bi začasen – veljal bi do konca leta, če bi bilo treba, pa tudi dlje. Odvisen bi bil od dohodkov posameznika; tistim z minimalnimi ga ne bi bilo treba plačevati. V gospodarstvu pa opozarjajo: prinesel bo še več brezposelnosti.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Damjan Žibert
V DeSUS so uvedbo kriznega davka predlagali že jeseni, ko je javnost razburjala napoved dviga DDV na tisk in uporabo športnih objektov.

Bo Slovenija proračunsko luknjo res krpala s kriznim davkom na neto plače? Rešitev, o kateri se v zadnjih dneh spet galsneje govori, so predlagali v stranki DeSUS. Bil bi začasen, njegova stopnja pa bi bila odvisna od prihodka posameznika. Za tiste, ki imajo dohodke nižje od minimalne plače, ne bi veljal, je povedal predsednik stranke Karl Erjavec

Krizni davek po njegovem mnenju ne bi mogel biti nadomestilo za dvig DDV, bi bil pa "najbolj pravična rešitev, saj bi se dotaknila vseh, in ne samo javnih uslužbencev ali upokojencev". Erjavec tudi svari, da je treba sprejeti konkretne in verodostojne rešitve, saj nas lahko sicer "doleti položaj, ko ne bomo več sami reševali težav".

Na vprašanje, kako realna je ideja za uvedbo omenjenega davka, je Erjavec odgovoril, da so o njem znotraj koalicije že imeli nekaj pogovorov, niso pa še sprejeli dokončne odločitve. Ta naj bi padla 6. maja, ko bo koalicija na koalicijskem vrhu dorekla, kakšne ukrepe bvo država predstavila Bruslju.

Da je krizni davek ena od možnosti, je priznal tudi minister za gospodarstvo Stanko Stepišnik. Strinja se, da dela ne bi smeli preveč obremenjevati, a po njegovih besedah se bo treba tudi vprašati, kaj lahko državljani v teh zahtevnih časih storijo za državo, pa tudi če bo treba privoliti v kak dodaten davek ali znižanje plač.

"S kriznim davkom v še večjo krizo"

Krizni davek vodi v večjo brezposelnost, se glasijo opozorila.
Krizni davek vodi v večjo brezposelnost, se glasijo opozorila. FOTO: Thinkstock

Čeprav odločitev še ni sprejeta, se – večinoma negativni – odzivi že vrstijo. V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) takšen davek "odločno zavračajo". Vsakršne dodatne obremenitve že tako visokih stroškov dela v Sloveniji so povsem nesprejemljive, poudarjajo.

"V slovenskem gospodarstvu je že skoraj 95.000 manj delovno aktivnih kot pred štirimi leti. V zadnjih petih letih smo izgubili za en Maribor delovnih mest. Pomemben razlog za to so visoke obremenitve stroškov dela zaradi neracionalno vodene države. Krizni davek, obračunan na neto plačo, bi nadalje zmanjšal konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Ogrozil bi delovna mesta in samo še povečal brezposelnost. Maribor je že padel. Mar mora pasti celo Ljubljana?" so se vprašali.

Krizni davek = več brezposelnih

S kriznim davkom so se že srečali na Hrvaškem. Uvedli so ga avgusta 2009 in ukinili novembra 2010. To je bil davek na plače, pokojnine in druge zaslužke, višje od 408 evrov. Tisti z nižjimi prejemki so plačevali dvoodstotni davek, tisti z višjimi dohodki pa štiriodstotnega.

Da krizni davek pomeni večji pritisk na plače in s tem rast brezposelnosti, meni tudi Igor Antauer iz Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov. "Po moji oceni ni posebej dobro pretehtana odločitev, ker sem prepričan, da bo to prineslo pritisk na plače, kar pomeni, da bo brezposelnih še več," je dejal v oddaji 24UR OB ENIH. To bi privedlo do manjše potrošnje, opozarja in dodaja, da najverjetneje "tudi proračun ne bo imel toliko več, kolikor misli, da bo imel".

V GZS nasprotujejo tudi selektivnim davkom, na primer tistemu na sladke pijače, z dvigom DDV pa bi se strinjali le, če bi bil začasen in ne višji od enega odstotka. Zanje je to le izhod v skrajni sili. Motijo jih tudi visoke trošarine in okoljske dajatve, saj je Slovenija, kot so poudarili, po njihovem deležu v vrhu EU.

Lukšič: Višanje davkov je boljše od zmanjševanja porabe

Povsem nasprotno mnenje pa ima glede dviga davkov predsednik SD Igor Lukšič. "Dvig davkov je štirikrat bolj uspešen mehanizem od zmanjševanja porabe," pravi. SD si prizadeva, da se obdavči predvsem tiste dohodke, ki ne izvirajo iz dela, pri čemer podpirajo davek na denacionalizacijske obveznice, davek na dedovanje in darila, davek na finančne transakcije, davek na premoženje, pa tudi dvig davka na dodano vrednost, je pojasnil. Ali lahko iz tega sklepamo, da kriznemu davku, ki bi obremenil plače, tudi v SD niso najbolj naklonjeni?

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (254)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MR-88
08. 05. 2013 08.40
kaj če bi rajše politiki svoje vile prodali pa vzeli 2,5 sobno stanovanje pa tisto kaj ostane dali v državno blagajno? sploh tiste kaj ste si lepo nakrampali zadnih 10 let !!!! pa še plače vam naj znižanjo z 5000 € na 2000 € pa ostanek v drž. blagajno - ker to kaj mi za 600 € delamo pa garamo po firmah bi se lahko bolj cenlo ko pa tisti kaj ste na stolčkih v pisarnah - pa še to vse mimo nareto! pol pa še nekoga pošljejo nekam pa niti angleško nezna!
User792410
29. 04. 2013 06.52
+1
Tipično,ko politika nima pojma,kako se lotiti dogotrajne krize,uvede nove davke in za povrhu dvigne še obstoječe,ampak to ni nič drugega,kot dokaz nesposobnosti vodenja države !!!
cifur
28. 04. 2013 13.37
+3
kohl kaj pa ce bi tebi in podobnim prvo zmanjsali placo za 50% pa potem iskali resitve naprej
zmago56
28. 04. 2013 12.53
+3
Nekaj pa me močno čudi. Kak je možno, da n-a-j-b-o-l-j strokovna vlada plonka ukrepe, ki so se drugje izkazali kot slabi - neučinkoviti in kak je mogoče, da bomo pri n-a-j-b-o-l-j sposobni vladi tujo pomoč rabil namesto, da bi jo mi drugim nudili?
veliki svizec
28. 04. 2013 16.09
+1
To pa zato ker so n-a-j-b-o-l-j sposobni...
Jimi1
28. 04. 2013 12.15
+5
Kahl ni ničesar dobrega naredil... Njegovi uspehi so dimnikarske koncesije, patrije in kante, ki so ga takrat odnesle... Beda od človeka, ki se šlepa z upokojenci....
ROMELS
28. 04. 2013 11.22
+6
Krizni davek naj plačujejo javni uslužbenci, ker jim je v času krize standard rasel napram zaposlenim v zasebnem sektorju.Temu so krive vse vlade, ker niso znale rešiti javnih financ in sindikati javnega sektorja ter semuličeva združba.
Uporabnik565636
28. 04. 2013 15.22
-1
Javnim usluzbencem je z virantovim sistemom prvic povisalo place odkar obstaja samostojna drzava. Prej se niti z inflacijo niso usklajevale.
dule100
28. 04. 2013 07.33
+8
In kaj ste pričakovali, od najbolj butaste vlade v zgodovini Slovenije !?
resslovenka
28. 04. 2013 08.56
+4
Kaj si pričakoval? Nobena vlada nam ni prinesla sprememb, ki bi si jih državljani želeli. Npr., da bi se nehalo odpuščanje in uničevanje ter razprodaja podjetij. Da ljudem ne bi bilo treba hoditi na Karitas in RK po hrano, obleko in prositi za plačevanje najnujnejših položnic. Da bi državni voditelji poskrbeli za socialne stiske in ljudem jim pomagali v dejanjih, ne besedah. Ali ne živim v tej Sloveniji, ali ne vidim vsega tega pogroma, ki ne pelje nikamor? Vidim luč na koncu tunela? Zaenkrat, ne! Samo utaplajmo se in tega ne prepreči nobena vlada. Ta poskrbi zase in za njihov krog izbrancev. Dokler je na oblasti. Torej? Ne rabimo novih vlad, ampak drastične spremembe pri sebi!
dunc46
27. 04. 2013 23.48
+5
se cudijo da ni več delovnih mest !!!???delovne vize so pod miizo delili ...sedaj pa imamo tujce tukaj mi slovenci pa na borzah!!jupi a ne .....!!korupcija na vseh mestih to je to ....pa se še naj nadaljuje ....kdo jim bo potem plačeval .....davke ....jugosi pa denar nosijo dol!!!poglejte švico ...omejila bo uvoz delavcev ....in pr nam???pobrat vizee in dat delo slovencem!in bo vec denarja prislo v proracun...takoj 100000 je baje delavcev z vizami ....noro noro!!....enih par bi rabu pa naredimo red ....takojj
Jasnovidec Cosmos
27. 04. 2013 22.21
+5
Poslancem in vsem javnim uslužbencem znižati plače na cirka največ 1000 eurov pa je kriza pozabljena v roku 3 mesecev.Kaj se to pravi taki vleči mesečno plačo po već kot 7 tisoč eurov delavci pa 500 ali še manj.Kriv si je pa narod sam,ker to prenaša.
Uporabnik565636
28. 04. 2013 15.23
Kdo hudica ima v JS 7000 place, pa ni zdravnik?
jagoda02
27. 04. 2013 20.46
+4
N a minimalca pa bomo videli kdo bo še rinil v politiko.
resslovenka
27. 04. 2013 20.30
+2
V govoru g. Erjavca sem zasledila vprašanje : A bi (poslanci , ministri in spremljajoči funkcionarji) morali pristati na minimalcu? Tako nekako je zvenel njegov odziv ob vseglasnejšem opozarjanju, da naj si tudi oni znižajo plače. Ne bi bilo slabo. Bi vsaj videli kako zgleda realna beda slovenskih ljudi. Pa še ene par mesecev naj ne bi dobili plač, jim ukinili regrese, dodateke .... in bogsigavedi kaj še vse jim pritiče. Tako bi res delili usodo ljudstva. Pa še državni proračun bi se znatno okrepil.
Uporabnik565636
27. 04. 2013 20.01
+2
Jaz sem bolj za to, da se zacnejo davki pobirat kot se spodobi. Ukinijo nakazila v davcne oaze, vsak podjetnik, ki si placuje minimalca, se duplo preveri. 3 mesece, pa smo zunaj.
tony_abcde@yahoo.com
27. 04. 2013 16.56
+5
Ta zabuhla sploh ne ve kaj dela. Se obrača kot po vetru...zdaj bo uporabila jajotov recept, ga je zapakirala in prodaja kot svojega.
puspan
27. 04. 2013 16.44
+6
V precejsnji meri smo si podobni z Nemci. Kadar je na oblasti konzervativni politicni pol, drzavo postavijo v kar zavidljiv polozaj, kar se standarda ljudi tice. Seveda mora za izboljsanje situacije vsak drzavljan doprinesti dolocena odrekanja tudi pri samem sebi. Leva opcija, ki je v opoziciji tuli vsepovsod, da taksno stanje ni dovolj socialno prijazno za velik sloj prebivalstva. Narod seveda po nekaj letih temu nasede in po volitvah zmagajo spet levi. Resnicno pride do izboljsanja socialnih dobrin, vendar le toliko casa, dokler ne zapravijo vse rezerve, ki jih je ustvarila prejsnja konzervativna vlada. Stanje je kmalu se veliko slabse, kot prej, zato spet volitve dobijo konzervativne stranke. Ljudje pa pocasi ugotovijo, da so prehitro nasedli lepim praznim floskulam. Levaki enostavno niso bili nikoli dobri gospodarji. Kar poglejmo, koliko casa je njihova Angela ze na prestolu in se kar nekaj casa bo tu tudi ostala in to popolnoma upraviceno.
pferdo
27. 04. 2013 12.34
+7
Kahel Rjavec - Kapetan krize
Jimi1
27. 04. 2013 10.49
+15
Islandci so dokazali, da se krizo preseže z odpravo vzrokov krize, ti pa so v skorumpiranih politikih in nerentabilnih bankah... Tile naši butalci pa so krizo popolnoma na gospodarstvo obesili, JS/JU bi po kriznem povečanju za 10 000 zaposlenih krčili z 1% letno, gospodarstvo so pa uničevali z 7 do 8% letno....Samo v času krize smo gospodarsvo skrčili za 76 000 delovnih mest in tukaj tiči ob zavoženih bankah jedro problema....Če propadejo banke je možno hitro v državo dobiti druge, ko pade gospodarstvo in pobegnejo kadri z znanjem se lahko začnemo le namestoz njim z kakšno od agrarnih reform ukvarjati.....Vračamo se 2 stoletji nazaj tile pa vreče brez dna, ki bodo takšne ostale ne glede na vložke, filajo z prepotrebnim denarjem za skrahirano gospodarstvo
Uporabnik565636
27. 04. 2013 19.58
+0
Ali pa ce gospodarstvo zacne placevati davke, ki so predpisani z zakonom, namesto da se jih izogiba kot hudic kriza.
beuchat
27. 04. 2013 09.58
+9
Vzemimo za zgled Islandijo, ki je pustila, da so slabe banke propadle in so tisti denar, ki bi sel drugace v dokapitalizacijo, porabile za dejansko resevanje krize. Tolko milijard, kot nam jih bo pobrala NLB in druscina za resevanje, bi v gospodarskem sektorju pomenilo preporod in izjemen potencial za razvoj. Ne rabimo bank, ki ob vseh provizijah,ki se placujejo, ne morejo prezivet. Naj spomnim, da NLB racuna ravno vse. Se malo pa bodo vzeli provizijo za pozdrav, ko stopite k okencu...
ebiga
27. 04. 2013 09.28
+14
Vsem poslancem zmanjšat plačo na minimalca. To bi bil začasen ukrep..................dokler ne poštimajo gospodarstva.
johanca123
27. 04. 2013 13.35
+2
Tebi so pa kar naenkrat vsi v napoto, sedaj, ko ne moreš več pluvat po JJ
zmago56
27. 04. 2013 09.02
+10
Res je dobra ta naša vlada, zbor najboljših - sami genijalci, imajo tolk dobrih idejk, kot žabe dlak, narod jih pa še kritizira, kar smiljo se mi, še bolj pa narod, ki njihove ukrepe testira.
zmago56
27. 04. 2013 08.37
+7
Po dvigu DDV in kriznega davka bo ponovno zacvetel nakupovalni turizem, sosedje že računaj kako jim bomo Slovenci proračun polnili, morda pa bo tudi kdo od naših genijalcev, ki te davke predlagajo tam čez, pri sosedih kakšen market odprl. Nidar se ne ve kaj imajo naši genialci za bregom, vsekakor pa razmišljajo samo o tem kako bi nas še bolj izmolzli in kako bi od te molže imeli kar največ osebnh koristi.