Slovenija

Maribor – evropska prestolnica kulture

Maribor, 12. 05. 2009 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Leta 2012 bo Maribor postal evropska prestolnica kulture, zato župan Kangler že snuje ideje za nove projekte. Eden izmed njih je ureditev evropskega gledališča na lokaciji nekdanjih mariborskih zaporov.

Štajerska prestolnica je prvo slovensko mesto, ki so jo na zasedanju ministrov EU za kulturo v Bruslju razglasili za Evropsko prestolnico kulture (EPK) leta 2012. Mariborski župan Franc Kangler je ob tem dejal, da je tako za Maribor kot za vse njegove partnerje in celotno slovensko kulturo danes zgodovinski dan.

Maribor – evropska prestolnica kulture
Maribor – evropska prestolnica kulture FOTO:

Zdaj, ko so formalnosti opravljene, želijo v skladu z zastavljenim konceptom, ki so ga v Bruslju predstavili komisiji, izpolniti vse zastavljene načrte. Po Kanglerjevih besedah bodo s tem v vzhodni kohezijski regiji Slovenije oplemenitili kulturno dogajanje, kulturni ustvarjalci pa morajo izkoristiti dodano vrednost, ki jim jo projekt ponuja. Ob tem je dodal, da pri tem misli tako na krepitev kulturne dejavnosti kot tudi krepitev kulturne prepoznavnosti tako Maribora kot vse Slovenije.

"Dogodek ni pomemben samo za Maribor, pač pa za vse kulturne ustvarjalce v Sloveniji. Strokovne službe morajo zdaj projekte in programe pripraviti tako, da bo leta 2012 Maribor doživel pravo kulturno eksplozijo. Izkoristiti moramo tudi problem recesije ter s kulturno eksplozijo povzročiti kulturni razcvet mesta in regije," je med drugim dejal mariborski župan in napovedal, da bodo Mariborčani uradno razglasitev mesta za EPK slovesno obeležili ob odprtju letošnjega festivala Lent.

Kangler je ob tem povedal, da so se župani vseh šestih mest, ki pod okriljem Maribora gostijo projekt EPK, dogovorili za redna mesečna srečanja, na katerih bodo usklajevali svoje poglede na organizacijsko strukturo. Najprej bodo oblikovali primeren organizacijski organ projekta, saj se začasnemu sekretariatu EPK, ki je uspešno izpeljal drugo predstavitev pred bruseljsko komisijo, z današnjim dnem izteka mandat.

Evropska prestolnica kulture je naziv, ki ga za eno leto nosi eno ali več mest v Evropi. Pobuda je nastala leta 1985 po zamisli tedanje grške ministrice za kulturo Meline Mercouri. Evropsko prestolnico kulture imenuje Svet EU na priporočilo Evropske komisije, ta pa pri tem upošteva mnenje žirije, sestavljene iz sedmih neodvisnih izvedencev.

Mariborski župan je dejal, da bodo sodelujoče občine skupaj z vlado najverjetneje ustanovile posebno podjetje, ob tem pa je že napovedal, da sam na čelu organizacijske strukture vidi Vladimirja Rukavino, direktorja Narodnega doma in festivala Lent, ki je že doslej vodil začasni sekretariat. Ostali župani mu ne nasprotujejo, soglasje pa pričakuje tudi od države. Po njegovih besedah bo organizacijo tako na investicijski kot na programski strani vodil skupen organ, pri čemer bodo znotraj njega najverjetneje ločene posamezne dejavnosti.

Kangler je kot zanimivost tokrat omenil tudi svoj nedavni obisk v Madridu, kjer si je ogledal eno od tamkajšnjih gledališč v nekdanji klavnici. Pri tem se mu je porodilo nekaj idej, med njimi tudi tista o morebitni ustanovitvi t.i. evropskega gledališča v sodelovanju s še nekaterimi partnerji, ki bi ga lahko uredili na lokaciji nekdanjih mariborskih zaporov. V zvezi s tem projektom, pa tudi sicer, je župan omenil poslanca Iva Vajgla, ki mu je kot bivši zunanji minister s številnimi znanstvi po svetu že ponudil roko za sodelovanje.

Tudi finančne razmere v zvezi s projektom EPK so po njegovih besedah trenutno stabilne. Okrepiti bodo morali svoje strokovne službe, tudi sam pa bo tedensko prisoten v pisarni na Rotovžu, saj želi ves čas nadzorovati njihovo učinkovitost. Kangler je prav tako zadovoljen z dosedanjim sodelovanjem države, kar pa je zanj pričakovano, saj so po njegovih besedah tudi na nedavnem sestanku direktorjev evropskih prestolnic predstavniki Evropske komisije jasno izrazili stališče, da aktualna kriza ne sme vplivati na razvoj kulture in vsebine znotraj kulturnih prestolnic.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinadap
12. 05. 2009 16.42
Če je kandidiral Split,sem vesel. Kolikokrat sem prehodil in pretekel Marjana in se z pivom hladil v Dioklecianovi palači. Bili so lepi časi,danes so tam drugi ljudje,druga generacija.
gjuro2
12. 05. 2009 16.33
Re: vinadap ...kaj je agitprop?...si mar slep?...ravnokar razlagam o spregi...sicer pa- za tvojo informacijo- ni kandidiral Zagreb pač Split... ..in to za leto 2014....
vinadap
12. 05. 2009 16.15
Kako? Ali ne rekel Rehn,da bo evropska prestolnica kulture Zagreb? Aha,preveč kriminala imajo. Ja,to pa res ni kulturno.
busta
12. 05. 2009 16.11
gjuro212.05.2009, 15:501 Hehehehehehehehe.... ...to je taisti model, ki je rekel "JAZ (zmeraj namreč govori "jaz" namesto "občinski proračun", ki sicer pokriva njegove tumaste ideje) M (namesto "bom") LUDEM (to so najverjetneje "ljudje") ZA DARILO ZA EFROPSKO (to je najbrž "evropsko") PRESTOLNCO KULTURE ( to ni tak zahtevno izgovorit) MADONNO V LUDSKI ( najbrž "ljudski") VRT PRPJELO ( zveni kot "pripeljal")... ...IN POŽEL SALVE SMEHA....MARIBOR METROPOLA, VI STE QRAC, hehehehehehe... .... mogoče je pa mislil metropola brezposelnih ali pa metropola propadlih podjetij
gjuro2
12. 05. 2009 15.54
INFORMACIJA ZA NOVINARJE!!!!!!!!!!!!! ...RUKAVINA POD OKRILJEM KANGLERJA MENDA KUPUJE PARCELE POD POHORJEM, KJER NAJ BI POTEKALA UNIVERZIJADA....
gjuro2
12. 05. 2009 15.51
Kangler... ...ne lajat na luno; ko bo MB izvajal to žalost, ti itak ne boš več župan...
gjuro2
12. 05. 2009 15.50
Hehehehehehehehe.... ...to je taisti model, ki je rekel "JAZ (zmeraj namreč govori "jaz" namesto "občinski proračun", ki sicer pokriva njegove tumaste ideje) M (namesto "bom") LUDEM (to so najverjetneje "ljudje") ZA DARILO ZA EFROPSKO (to je najbrž "evropsko") PRESTOLNCO KULTURE ( to ni tak zahtevno izgovorit) MADONNO V LUDSKI ( najbrž "ljudski") VRT PRPJELO ( zveni kot "pripeljal")... ...IN POŽEL SALVE SMEHA....MARIBOR METROPOLA, VI STE QRAC, hehehehehehe...
gjuro2
12. 05. 2009 15.46
Evo ga... ...VUNIZBACIVAČA...samo njega sem čakal...kje je pa oni drugi lopov iz Narodnega doma???... ...mater, kakega župana mamo...zgleda kot izterjevalec!!!...
busta
12. 05. 2009 15.35
Nej raj ceste mal porihta, da se bom lahk normalno do študenta prpelu - pa sej lahko sproži kampanijo Maribor - balkan, kot je nekoč bil.
gumball
12. 05. 2009 15.14
Kangler bo na Lentu z državnimi sredstvi prebiral Mikijev zabavnik. :)
GlasRazuma
12. 05. 2009 15.13
GlasRazuma
12. 05. 2009 15.08
Maribor je zakon, vendar ga sramotije nepismene viole.