Slovenija

Janša: Žal nam je za univerzijado

Ljubljana, 17. 02. 2012 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.D./S.S./STA
Komentarji
455

Mariborski župan pravi, da bo kotizacija, v višini treh milijonov evrov, verjetno ostala na Mednarodni študentski športni zvezi. Kangler napoveduje tudi tožbe. Nekdanji šolski minister pa meni, da je vlada sama oškodovala državni proračun za omenjene tri milijone.

Franc Kangler
Franc Kangler FOTO: Mia Media

"Noč je za nami, ni bila lahka," je mariborski župan Franc Kangler dejal po tem, ko je včeraj postalo bolj ali manj jasno, da Maribor leta 2013 ne bo gostil zimske univerzijade. Akterji v tej zgodbi so odgovornost za zaplet prelagali drug na drugega, Slovenija pa je ob tem najverjetneje izgubila tri milijone evrov. Država je bila namreč tista, ki je plačala kotizacijo.

Žal nam je za univerzijado, a ministri prejšnje vlade so ob primopredaji priglasili še dodatni velik minus glede na sprejeti proračun 2012. Premier Janez Janša na Twitterju

Kot pravi Kangler, bo kotizacija ostala pri Mednarodni študentski športni zvezi (FISU). "Tega denarja ne bomo dobili nazaj," je jasno povedal Kangler. Dodal je, da ne verjame, da bi bila lahko Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA) tista, ki bi vrnila denar. "Od kod bo pa vzela, če jih nima. Ta denar je na FISU," je povedal.

Je pa Kangler napovedal, da se bo Maribor zdaj z odvetniki dobro pripravil, sam pa bo v teh dneh s trenutnim pristojnim ministrom, torej Žigom Turkom, navezal stik. "Mislim, da je prav, da se usedeva, in mislim, da tak projekt ni enostaven projekt. Ta odločitev bo imela posledice. Sedaj bo potrebno nekaj urediti in narediti, da bo čim manj posledic za državo, ne za Maribor. Mi bomo preživeli. Mi bomo šli s projekti in koncepti naprej," je dejal Kangler.

Potem ko je Janševa vlada odrekla pomoč univerzijadi, je završalo tudi pri drugem projektu, ki poteka v Mariboru – Evropski prestolnici kulture (EPK). V zavodu Maribor 2012 so prepričani, da za EPK ne bo sprememb. "Kolikor zadevo lahko ocenjujemo, je izražena pripravljenost s strani akterjev v državi, da ta projekt ostane vsaj v tovrstnih finančnih okvirih," je dejala generalna direktorica zavoda Suzana Žilič Fišer. Po njenih besedah hkrati upajo, da bodo letos prejeli sredstva tudi iz drugih državnih resorjev, ne le kulturnega, kar se v lanskem letu ni uresničilo. Prav tako še vedno računajo, da bo Mestna občina Maribor kmalu poravnala svoj dolg za leto 2011, ki znaša 1,3 milijona evrov.

Sicer se je še enkrat obregnil ob prejšnjo vlado in dejal, da je zanj nerazumljivo, da se v zadnjih treh letih niso znašli v proračunski postavki. "Je to normalno, da se z enim županom drugega največjega mesta tako dela?" je vprašal Kangler in dodal, da je tri leta čakal na sprejem pri ministrici za obrambo in prosil poslance. "In sedaj nekdo reče in kaže s prstom na Maribor, na moje mesto, na moje sodelavce. To je za mene nedopustno in tega ne dovolim," je dejal Kangler. Dodal je, da se bo boril do zadnjega trenutka in zaščitil vse zaposlene in vpletene, ki so delali in v projekt vlagali tudi svoj prosti čas.

Kangler napoveduje tožbe, ker meni, da je to edina možnost, da brani svoje mesto in projekte, so poročali v oddaji 24UR. Proti komu bo vložil tožbe, za zdaj ni jasno, to bo javnost izvedela, ko bo čas za to, so sporočili z mariborske občine.

Lukšič: Vlado zavezuje sklep DZ iz leta 2008

Minister Igor Lukšič
Minister Igor Lukšič FOTO: Dz-rs.si

Nekdanji minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je o odločitvi vlade, da ne bo več financirala univerzijade v Mariboru, izpostavil, da vlado zavezuje sklep državnega zbora iz leta 2008. ''Vlada ne more sprejeti sklepa o tem, da ne bo financirala univerzijade, ker je sklep državnega zbora močnejši. Vlada lahko samo predlaga državnemu zboru, da odstopi od sklepa, ki ga je sprejel leta 2008," je med drugim dejal Lukšič.

Opozoril je še, da je nekorektno od vlade, da od slovenske študentske športne organizacije Susa zahteva vrnitev treh milijonov evrov, ki jih je slednja plačala mednarodni študentski športni organizaciji Fisu za izvedbo univerzijade, saj je vlada prekinila pogoje za izvedbo univerzijade. "Zadeva je bila v teku, nihče drug kot vlada, se pravi eden od pogodbenikov, je ocenil, da zadeva ni v redu, sam odstopil od pogodbe in zdaj od Suse zahteva ta denar. Mislim, da to ne more zdržati na nobenem sodišču, kar pomeni, da je vlada oškodovala državni proračun za omenjene tri milijone," še pravi Lukšič.

FISU ve, kaj se dogaja, a pristojni o posledicah še niso razpravljali

Medtem FISU še vedno čaka na uradno informacijo glede zapleta z zimsko univerzijado. Kot je za 24ur.com povedal predstavnik FISU Dejan Susović, situacijo sicer spremljajo in vedo, kaj je minister Žiga Turk rekel. Na sestanku pristojnega odbora FISU, ki bo v soboto, bo tako glavna tema pogovorov vodilnih Maribor. Po tem sestanku bo tudi jasno, kakšen bo uradni odziv FISU.

Že zdaj pa je jasno, da bodo v primeru, da Maribor tudi uradno odstopi od kandidature, sledile posledice. "Mi bomo preučili naše pravne možnosti," je dejal Susović in verjetno bo stvar končala na Mednarodnem športnem razsodišču (CAS) v Lozani. "Načrtovati igre ni le stvar organizatorja," je dejal Susović in dodal, da odpoved iger pomeni velike stroške za obe strani.

Pred Mariborom še nihče ni odstopil od organizacije zimske univerzijade.
Pred Mariborom še nihče ni odstopil od organizacije zimske univerzijade. FOTO: Mia Media

Trikrat spremenili organizatorja poletne univerzijade, nihče pa še ni odstopil od organizacije zimske

Sicer ni prvič, da je neko mesto od organizacije univerzijade odstopilo. Prvič so gostitelja morali spremeniti leta 1969, ko je od organizacije zaradi takratnih političnih sprememb v državi odstopila Lizbona. Organizacijo je prevzel Torino in igre organiziral v letu 1970. Leta 1975 je od organizacije odstopil Beograd in univerzijada je potekala v Rimu. Nazadnje pa je od organizacije iz gospodarskih razlogov odstopil brazilski Sao Paolo, in sicer leta 1989. Takrat je vskočilo nemško mesto Duisburg. V vseh treh primerih je šlo za odstop od organizacije poletne univerzijade. Maribor bi bilo tako prvo mesto, ki bi odstopilo od organizacije zimske univerzijade.

Susović je bil štiri mesece izvršni direktor poletne univerzijade, ki je leta 2009 potekala v Beogradu. Pravi, da so se tudi sami soočali s številnimi težavami, tudi finančnimi. Univerzijado v Beogradu so rešili tako, da so zmanjšali število športov. Tako so imeli 15 športov namesto prvotno načrtovanih 21, na koncu pa tudi uspešne igre. Susović je dejal, da sam v Sloveniji ni videl velikih problemov pri organizaciji in tako je zanj trenutni zaplet veliko presenečenje. "Maribor ima znanje, Slovenija ima znanje, da organizira igre," je dejal. Dodal je, da se v notranje težave naše države ne želi vpletati, da pa ni mislil, da so problemi s samo organizacijo nepremostljivi.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (455)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Zaplati?
02. 03. 2012 01.45
JANŠA KAJ JE TEBI SPLOH ŠE BILO V ŽIVLJENJU ŽAL PAHPRJA SI PELJAL NA LED NE DA BI PRAVOČASNO POVEDAL DACSLEDI RECESIJA TO LAHKO SAMO TI NAREDIŠ SAJ IMAŠ V VLADI SAME NE POŠTENE LJUDI TOLIKO JIH NI BILO V 20 LETI
primorc91
18. 02. 2012 15.49
+3
Namesto univerzijade bodo Janša in tabeli financirali sanacijo mariborske škofije.
stefi1
18. 02. 2012 15.56
-1
primorc91, za to se pa lahko zahvališ velikemu strokovnjaku g. Lahovniku....
stefi1
18. 02. 2012 15.22
+3
hvala vsem in vsakemu posebej, ki si je upal tej budalaštini od univerziajde reči NE! da se bo nekaj mandelcev od Vogrinca naprej tolklo po prsih?! zakaj že?????
GALARI
18. 02. 2012 14.13
+6
Kolikor se spominjam, je prejšnja vlada že takoj povedala, da ne bo dala denarja za Univerzijado, pa je Kangler takoj naredil račun brez krčmarja: del evroskih sredstev, del iz občinskega proračuna, nekaj država. Zato sem bila presenečena, ko letos izvemo, da ni še nič narejeno, Kangler in še nekateri pa užaljeni, saj so računali na to, da si nihče ne bo upal zameriti SUSI in odpovedati Univerzijado. Podpiram vlado v odločitvi, da ne podpre.
Maancy
18. 02. 2012 14.00
+4
Nikomur ni žal za univerzijado, prav tako ne za EPK in celo Kulturo, ki ne more brez Gnarja... Vsi bpdo izjemno veseli če do konca propade v najkrajšem možnem času.. Saj je vse skupaj eno samo usrano jamranje za denar.
saintjozef
18. 02. 2012 14.43
+5
Pol pa ti še pri maši z tisto pušco pred nosom maha. Prav imaš. Usrano!
zek
18. 02. 2012 13.42
+1
Popolnoma pravilno,da se ne da denarja ,če se župan ne drži svojega dela financiranja potem naj ne misli,da bo pač država vse s finanancirala PO PRSIH BI SE PA TRKL ŽUPAN (in se hvalil kako je uspešen) --- Popolnoma isto velja za Ljubljanskega župana (buvšega) Jankoviča ,ki se ravno tako hvali kako sposoben in odličen župan je bil ampak njemu je bila Pahorjeva vlada dolžna zaradi podpore Jankoviča leta 2008 in državne banke in državni proračun je Jankoviču veselo dajal naš davkoplačevalski denar za razliko od zdejšnje vlade,ki je Kanglerju odločno rekla NE ---- in še tole NLB ima v povezavi s stožicami za 80 miljonov eur slabih kreditov,ki se NE ODPLAČUJEJO in tudi teh 80 miljonov bo treba dokapitalizirati (seveda to bomo plačali vsi slovenci kiti se pa ZOKI in ta naj bi bil kmalu celo mandatar -- KANGLER-POPOVIČ-JANKOVIČ in še nekaj županov bi lahko ustanovili kako MAFIS.. ZDRUŽBO,KI BI JI CELO ITALJANI ZAVIDALI ljudje pa jih veselo volijo (saj ni res pa žal je)
Comster
18. 02. 2012 14.09
+2
Prosim argumentiraj, lepo prosim. Ker če si na medikamentih ti je oproščeno, če si na prepovedanih substancah, pa ne! Argument!
NESO
18. 02. 2012 18.57
-1
zahtevaš argument od človeka, ki za zajtrk spije liter tinte... sej vidis da nima dve cisti o cem govori.
drejcica .
18. 02. 2012 13.34
+2
"Dogodki zadnjih dni in tednov so pokazali, da sta zaupanje vame in moja učinkovitost resno načeta. Zaradi tega ne morem več opravljati svojih nalog doma in v tujini, kot se to pričakuje," Kdaj bomo kaj takšnega slišali od kakšnega slovenskega politika?
mali_mali
18. 02. 2012 13.18
+4
Država, ustavi Kanglerja pri zdravljenju njegovih kompleksov. Še za EPK ne ve kako se bo izšel, univerziado je zafural sedaj pa še to. Niti centa dokler ne bo pokril svojega deleža. Da je za EPK pripravljeno kar tako se vidi po mestu kjer ni nobenih transparentov ali močnih oglasov. Ko prideš v Maribor te pozdravi BAUHAUS IN RUTAR. Prireditve so, oglasi so vsakodnevnov Večeru in programski knjigi. A kdo si jih bo privoščil če pa je življenje na dnu?
mali_mali
18. 02. 2012 13.10
+4
Žal bo še nekaj duplečanov ostalo brez dela.Mariborčani so tega že navajeni.
hcaine8
18. 02. 2012 12.55
+5
Pravi, da je vlada zapravila 3mio€, pa NI RES! Prejšnja vlada jih je zapravila, ta pa samo prihranila nadaljnjih 10mio ali še več, kakor bi se na koncu izkazalo. Pa to neki študentski športniki, saj nihče sploh ne ve za njih. Zanimanja ne bi bilo, sponzorska sredstva minimalna, kdo je tak bedak, da je sploh začel razmišljanje v to smer??? Pobudniki in brezglavo sodelujoči naj lepo iz lastnih žepov naberejo te 3mio€ in jih vrnejo državi.
przelmuding
18. 02. 2012 12.11
+14
playback Ti si pa res naiven. Kangler je največji krivec in to je edina resnica. Ko so šli v ta projekt je Kangler dobro vedel kaj država daje in je to tudi sprejel. Občina Maribor ni do zdaj naredila praktično nič za uresničitev dogovorjenega, na drugi strani se je država držala dogovora. Najlažje je bilo seveda nekaj podpisati potem pa naj država da denar. Pravilno je tako, še več Kangler bi moral nepreklicno odstopiti od županske funkcije, ker samo škoduje mariborski občini in državi.
drejcica .
18. 02. 2012 13.35
+7
KANGLER, SKLIČI TISKOVNO KONFERENCO IN PREBERI TOLE: "Dogodki zadnjih dni in tednov so pokazali, da sta zaupanje vame in moja učinkovitost resno načeta. Zaradi tega ne morem več opravljati svojih nalog doma in v tujini, kot se to pričakuje,"
vsevid
18. 02. 2012 12.02
+14
MARIBORĆANI JAZ BI SE SRAMOVAL ĆE BI IMEL TAKO NEUMNEGA ŽUPANA
batmann
18. 02. 2012 12.31
+6
verjemi, tudi NOVO MESTO ni prikrajšano za tazga župana, in še marsikatero drugo mesto.
Jimi1
18. 02. 2012 12.48
+5
V Novem mestu so šla velika sredstva za "košarkarsko prvenstvo", občina se je zakreditirala in kupila zamljišča za novo športno dvorano, gospodarstvo pa je v kriznih časih reklo NE ! izčrpavanju v imenu športa. Tako je na koncu zmanjkalo za kurjavo po šolah in podobne zadeve....
playback
18. 02. 2012 11.59
-11
UNIVERZIJADA BO ALI NE BO, KRIVDA GOR ALI DOL, SMEŠIMO SE PRED MEDNARODNO JAVNOSTJO. VSI !!!! NAJPREJ Z NESPOSOBNO VLADO, NATO Z NAMERAVANO BUTASTO POSTAVITVIJO JANKOVIČA, KI JE NEPISMEN, SEDAJ PA S HUDOBNIM PODTIKANJEM KRIVDE KANGLERJU. NE REČEM, DA MORDA DEL KRIVDE LETI TUDI NANJ, VENDAR KJE PA JE ODGOVORNOST PAHORJEVE VLADE? PA VSI MEDIJI SO NON STOP PISALI KAKO UNIVERZIJADA BO ITD. , SEDAJ PA SE DELAJO PAMETNE. VSI SKUPAJ. SRAMOTA, DA IMAMO TAKŠEN HINAVSKI NAROD.
mushica
18. 02. 2012 12.13
-7
matko70
18. 02. 2012 12.18
+4
hinavski narod-kar vsi povprek!? oprosti spoštovani playback,upam da se ti je zareklo in si mislil hinavska vlada.....
resslovenka
18. 02. 2012 12.31
+3
Nič se ne smešimo, pred nikomer. Vsi ki spremljajo mednarodne gospodarske dogodke bodo morali že biti tako uvidevni, da bodo spoznali, da Slovenija ta trenutek tega denarja nima. Zakaj bi se še dodatno zapufavali za univerziado. Zaradi parih povzpetnikov? Dajte nehat s propagando te tretjerazredne prireditve. Ko se bo/če se bo Slovenija kdaj postavila na noge bo čas tudi za univeziade. Zaenkrat pa pogojev ni. Država tega zalogaja ne more prevzeti, lahko pa prevzamejo iniciativo posamezniki o katerih je bilo toliko govora, koliko bodo prispevali zraven. Mene mednarodna javnost ne zanima, domača situacija pa še kako.
drejcica .
18. 02. 2012 13.11
+4
Sicer nisem pristaš Janše,ampak moram pohvaliti odločitev,da univerziade ne bo. SAJ NI JANŠEVA VLADA PRISTALA ZA IZVEDBO!!! JANŠEVA VLADA SE JE RACIONALNO ODLOČILA,DA NI DENARJA ZANJO. Redko se pri nas vlada odloči,da špara tam kjer se da brez posledic za državljane. Z odpovedjo ne bomo nič izgubili. V Slo največja gospodarska kriza šele trka na vrata, brezposelnost je vsak dan večja, socialno ogroženih je vsak dan več, Kangler bi se pa šel Univerziado za vsako ceno. Za ceno čedalje več brezdomcev, šol v obupnem stanju, čedalje večjih vrst pred Karitasom. Sramotno. Mariborčani! Je to za vas še sprejemljivo?
V3PI7D3
18. 02. 2012 11.27
+10
Kangler, plačaj organizacijo šah-ovskega prvenstva iz lastnega žepa in ne obremenjuj mariborčanov in ostalih davkoplačevalcev ker ni denarja, kaj ti ni jasno a te niso na policijski šoli učili matematike. Sicer ima pa Ipad računalo gor, pa malo odtipkaj in ne viset celi čas na spletu in gledat nage dece
Danijel_5
18. 02. 2012 12.27
+5
Pa se je ta Kangler sploh vprašal, ali si Mariborčani želijo šahovsko prvenstvo. Ta človek misli, da je šef in da to kar si on želi in hoče, to bi se moralo narediti. Zdaj se hoče izvleči iz godlje z izgovorom, da bi naj šah nadomestil univerzijado. Mislim, da mu nobena spletka ali izgovor ne bo (več) pomagal, ker se je že s svojimi zvitorepstvom povsem zašil.
vagicaa 1
18. 02. 2012 11.00
+6
Raja je lačna,on pa bi igre pa še kaj?
saintjozef
18. 02. 2012 14.44
+2
KOMET.68
18. 02. 2012 10.52
+18
Menim da bo zdaj Kangler na udaru. Kajti veliko njegovih (kolegov) je kupilo parcele za namenom prodaje z višjo ceno, za potrebe univerzijade. To so pa vložki, ki bodo odnesli duplčana. Saj jim špekulacija ni uspela. Bravo Janša, rešil si nas novih ZASLUŠKARJEV.
kiss-my-ass.
18. 02. 2012 11.00
+8
To je dokaz da so ''špekulant'', dobičkarji, tajkuni iz vseh strank
JozkoJozic
18. 02. 2012 10.50
+19
Kangler je za moje pojme res eden najbolj zabitih županov, kar jih je. Če je kdo gledal intervju z njim ve, o čem govorim. Nimam nič proti Mariboru. Po svoje se mi pa smilijo vsi Mariborčani, ker jih vodi tako nesposoben župan. Pa naj samo še kdo kaj reče čez Ljublano in Jankovića... Maribor bi absolutno potreboval Zokija2, ker bi se lahko mesto izjemno razvilo. Ima mnogo boljše pogoje za turizem kot Ljubljana. V Ljubljani živim že 20 let, v Mariboru imam sorodnike. Maribor je lepo mesto. In bi lahko bilo eno najlepših. Ima vse možnosti. Ampak oprostite, dokler boste volili take kmetavzarje bo tako kot je. Tudi Ljubljana je bila katastrofalna do prihoda Jankovića. In dragi Štajerci, ne skakat, da samo Ljubljana dobi denar. Tudi Maribor ga dobi, pa ga žal Vaši vodje strpajo v žepe in ne naredijo nič. Saj ne rečem...tudi Zoki je lopov. Ampak njegovo delo je vidno. In se je vsaj do nedavnega zavzemal za svoje mesto. Za razliko od Kanglerja, ki mu je vseeno.
playback
18. 02. 2012 11.49
+1
Dragi moj imaš samo delno prav. Prav imaš to, da je Jankovič lopov in to veliki ter, da je Kangler kmetavz. Res pa je, da se Kangler resnično trudi za Maribor, pa mu na žalost ne uspe, ker ga ne jemljejo resno. Na žalost !! Jankoviču pa upse, ker ima za sabo botre s Kučanom na čelu. Če bi ne imel teh botrov iz ozadja, bi ga odplavilo po Savi do Beogradai, tako kot je sedaj Kanglerja po Dravi do Dupleka.
LKOHOL
18. 02. 2012 12.30
-2
za jankovicevih narko krimancev je vse kakor kagler kriminal potem pa popovicevih no sej so tako in tako povezani skupaj pod temi tremi liki je okoli sedemsto sodelavcev ki trdo delajo v svojo kriminalno carstvo
resslovenka
18. 02. 2012 12.34
+3
Dajte mariborčani enkrat razčistiti med seboj glede Kanglerja. Eni tako, drugi drugače. Z ljubljanskim županovanjem bomo pa že sami porihtali.
etul
18. 02. 2012 10.18
+3
Te pa nena bomo meli tote univerzijade pa ne me basat pa tek sem se veselo ko bojo sveže študentke po lenti šprancirale hm zaj grem pa kr na en škropec od jeze
caspera
18. 02. 2012 10.28
+7
mando333
18. 02. 2012 09.46
+4
hahahahahahahahahahahahahhahahahahahahaha azil, lutkovno gledališče, ep v ultimate v frizbiju, mladinsko sp v šahu. hahahahahahahahahhahaahhahaahhahahahahahahaha maribor zbriši se iz zemljevida
caspera
18. 02. 2012 10.27
-1
Adi Luka?i?
18. 02. 2012 09.39
+4
Samo Maribor bi moral priskrbeti denar za univerzijado,cela država,če to sploh je država pa bi se hvalila potem ,pri nas smo izpeljali univerzijado.Ubogi eni,ki so pričakovali težke zaslužke,ki bodo ostali zdaj brez.Res katastrofa !!!
hint
18. 02. 2012 10.05
+15
Problem ne tiči v Ljubljani ali državi temveč v vašem nesposobnem županu.
caspera
18. 02. 2012 10.15
+11
Čisto nič se ne strinjam, Adi. Vlada naj bi zagotovila denar, mariborski župan pa bi se trkal po prsih. Še študentje ne vedo prav veliko o njihovi univerzijadi. Nobenega problema ni v tem, da univerzijade ne bo, ampak v županovem egu. Bi si moral natoči čistega vina, to mu pa zgleda ne gre.
LKOHOL
18. 02. 2012 12.26
+2