Slovenija

Varuhinja: Manjka nadzor nad izvajanjem zakonov

Ljubljana, 19. 07. 2011 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsedniku DZ je varuhinja človekovih pravic predala letno poročilo. Varuhinja in Gantar pravita, da v zakonodajnem procesu manjka redna presoja učinkov zakonov na družbeno življenje in človekove pravice.

Takole je varuhinja predsedniku državnega zbora predala letno poročilo za leto 2010.
Takole je varuhinja predsedniku državnega zbora predala letno poročilo za leto 2010. FOTO: www.varuh-rs.si

Predsednik DZ Pavel Gantar je ob srečanju z varuhinjo, ki mu je izročila poročilo za lani, dejal, da kljub vedno boljšemu stanju pri uresničevanju človekovih pravic nekateri problemi ostajajo nerešeni. Izpostavil je vprašanje zakonodaje, in sicer kako omogoča uresničevanje človekovih pravic, in tudi vprašanje nadzornih organov, ki morajo po njegovem bedeti nad uresničevanjem človekovih pravic.

Mnenja je, da je slovenski zakonodajni postopek razmeroma dobro urejen, vendar manjka redna presoja učinkov delovanja posameznih zakonov. Presoja administrativnih in drugih posledic slovenske zakonodaje še ni "del zakonodajnega procesa", in dokler ne bo, je še poudaril Gantar, bomo lahko spremljali zakone, o katerih posledicah ne bomo vedeli dovolj. Prav zato meni, da je naloga zakonodajalcev in tudi vlade, da v zakonodajnem procesu uredimo vprašanje spremljanja učinkov posameznih sprejetih zakonov na družbeno življenje in na človekove pravice.

''Nadzor pomanjkljiv, neučinkovit ali pa ga ni''

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik je prav tako izpostavila vprašanje učinkovitosti zakonodaje pri uveljavljanju človekovih pravic in vprašanje nadzora, za katerega v poročilu ugotavljajo, da je pomanjkljiv, neučinkovit ali pa ga sploh ni. Glede vprašanja same zakonodaje pa je na tiskovni konferenci po predaji poročila opozorila, da mnogo sprejetih zakonov prihaja v kolizijo s prej uveljavljenimi pravicami, določene zakonodaje pa se pripravljavci izogibajo. Poleg tega pa pripravljavci odlašajo s spremembo zakonodaje, za katero je jasno, da jo je treba spremeniti, pravi varuhinja in kot primer navaja problematiko zdravstvenega zavarovanja otrok.

Ob tem je tudi opozorila na tiste skupine ljudi, ki sporočajo domnevne kršitve človekovih pravic. Med njimi se po njenih besedah pojavlja nova skupina, in sicer revni ljudje. Pri tem Čebašek Travnikova izpostavlja, da je pri njih moč zaznati omejen dostop do nekaterih ključnih pravic, ki naj bi zagotavljale socialno varnost.

O poročilu varuha človekovih pravic za leto 2010 bodo predvidoma jeseni razpravljali poslanke in poslanci. Ob tem bodo odločali tudi o 101 priporočilu z različnih področij, ki jih vsebuje poročilo.

''Pozabljeni ob države''

Med ranljivimi skupinami ljudi, kot so otroci in starejši, so v poročilu po njenih besedah izpostavili tudi skupino t. i. "pozabljenih od države". To so tisti, zaradi katerih se ne mudi sprejemati zakonskih sprememb ali urejati njihovega statusa. Med slednjimi varuhinja omenja ljudi, ki so se borili za osamosvojitev Slovenije in niso upravičeni do statusa vojnega veterana. Tu so po besedah Čebašek Travnikove tudi materialni oškodovanci druge svetovne vojne in mobiliziranci v nemško vojsko, ki "padejo" v pravno praznino.

Med ranljivimi skupinami so sicer po njenih besedah na prvem mestu še vedno otroci. Ob tem je izrazila upanje, da bo obveljal sprejeti družinski zakonik, ki bo rešil "sramotno stanje", v katerem kaznovanje otrok še vedno ni prepovedano.

Varuhinja si prizadeva, da bi pridobili sredstva za analizo, kako se upoštevajo priporočila, ki jih varuh predlaga v vsakem letnem poročilu. Kot "svetel primer" je omenila področje nasilja v družini, saj je bila problematika po opozorilih varuha urejena z zakonodajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stecaji
19. 07. 2011 21.16
Čebaškovi se sploh ne sanja kaj delajo državni uradniki. Oni najbolj kršijo predpise in jih spodbujajo. Naj gre samo na ministrstvo za okolje in prostor, saj nima daleč in preveri kako odgovarjajo na dopise,ki jih prejmejo.
Raztezje
19. 07. 2011 17.12
Ta varuhinja je ena navadna sramota za vse to, kar pomeni biti človek, vse kar reče je manipulacija in laž, je le še en represivni organ totalitarne države in to najbolj hinavski, ne pa varuhinja pravic poštenih ljudi. Kaki otroci neki, ti so nemoralno zaščiteni še pred lastnimi starši, družine so razslojene, na nedotakljive priviligirane prvorazredne, ki uživajo vso svobodo, zaščito in blaginjo, le preostale drugorazrene napada totalitarna diktatura. Navadni veterani smo res depriviligirani in so nam kršene neobstoječe pravice, čisto nič nimamo od tega, kaj šele kakršne koli privilegije, urad varuha pa se sekira za neke nacije iz 2.svetovne vojne in domobrance, kar je naposled stvar mednaronega prava, menda ne bomo mi plačevali odškodnine ter pokojnino hitlerjevim vojakom Wermachta, partizanom in komunistom pa zagotovo niso kršene nobene pravice, prej obratno. In o kakšnih revnih ljudeh govori, mar o takšnih, ki jim država masovno odreka socialne pravice ter pravno varstvo, da bi jih uveljavljali ter kaznovali nedotakljive krivce, o tem vendar govorijo njena šalabajzerska poročila, to diplomirano psihologinjo pa zanimajo le otroci, starčki in homoseksualci, ker je to tudi bolj primerno za tujino, s katero mi praktično nimamo veze in se nikakor ne moremo primerjati z najvišjim spoštovanjem do teh pravic pri njih. Revščina nam onemogoča, da bi se pritožili Evropskemu varuhu čez našega, ki bi takoj posredoval najprej proti našemu varuhu čP ter začel primerne pravne postopke pred mednarodnim sodiščem proti Sloveniji, kar država še predobro ve in to na vse načine preprečuje. Sicer pa se lahko vsakdo prepriča tudi sam, pogovorite se malo z ljudmi, napotite reveže in ogrožene na ura Varuha človekovih pravic in se čudite, kaj delajo tam ti fašisti. Revolucija je neizogibna, v prvi vrsti zaradi takih, ki so tako dolgo prikrivali ter tolerirali najokrutnejša izživljanja diktature nad povsem nedolžnimi državljani, to ni nobena šala, zagotovo ji bodo sledile tudi primerne sankcije, kot se je zgodilo vedno v zgodovini. Zakaj mediji o tem ne poročajo in ji še pomagajo lagati, je pa spet tretje "off the record" vprašanje.
Raztezje
19. 07. 2011 17.05
To sploh ni običajen urad Varuha človekovih pravic, kot jih poznamo povsod po svetu, to je še vedno le nek odbor za zaščito človekovih pravic Janeza Janše, čeprav po novem ščiti Boruta Pahorja, nekateri na uradu kar priznajo, da sodelujejo s tajnimi službami milice in vojske, od katerih obivajo posebna navodila in so tam že od osamosvojitve, ko so se začele masovne kršitve. Nihče jim nič nemore, zgovarjajo se, da so ločeni od države in se lahko pritožimo le na Državni zbor, ki to seveda preprosto ignorira. Tudi Hitler je ščitil človekove pravice - samega sebe in svojih fašistov. Če na novo sprejeti zakoni prihajajo v direktno nasprotje z že prej uveljavljenimi, del zakonoaje pa preprosto ignorirajo in uveljavljajo le člene, ki gredo njim v prid, je to neustavno in nezakonito ter grobo kršenje številnih natančno določenih človekovih pravic, s strani te totalitarne države, ne pa neka nedolžna "kolizija" tega in onega na splošno. O čem sploh govori ta zmedena varuhinja, če sama poudarja, da je nadzor nad človekovimi pravicami oziroma kršitvami le teh pomanjkljiv, neučinkovit ali pa ga sploh ni(!). Očitno nimamo pravosodja ter policije, vsaj takih ne, ki bi jih sploh zanimale te stvari, v policijskih državah tega ni. To je spet kršitev pravic, ravno varuh bi moral takoj posredovati, če ne pri nas pa v svetu, ne pa jamrati z neko statistiko. Sploh pa kaj to govori Gantarju, če je ravno njegov Državni zbor prvi kriv za to stanje in edini odgovoren za delo Urada Varuha ČP. Ravno Gantar je kriv, kar bo tudi jasno že takoj, ko ga bodo končno spokali, nov predsednik DZ pa bo odstranil varuhinjo. Kršitve očitno so, pa to še kake, oba sta kriva, kdor je v vrečo metal in kdor mu jo drži.
loden
19. 07. 2011 16.26
Predsedniku DZ je varuhinja človekovih pravic predala letno poročilo. Varuhinja in Gantar pravita, da v zakonodajnem procesu manjka redna presoja učinkov zakonov na družbeno življenje in človekove pravice. ... z RAZLOGOM..:=))
prašek
19. 07. 2011 16.13
In na Goli bi najprej poslal glavnega inšpektorja, da pa mu ne bi bilo dolgčas, bi mu hitro pridružil še četico tajkunov !!!!
anovak1
19. 07. 2011 16.09
Manjka nam goli otok in kočevski rog.
vetrolov
19. 07. 2011 15.57
tale varuhinja bi nujno potrebovala malo mehčalca. ima prerveč oprane možgane.
major1
19. 07. 2011 15.19
Gruntajte toplo vodo v kropu.
Gosposvetski
19. 07. 2011 14.43
Angel varuh moj, bodi vedno ti z menoj, in reši me varuhinje Čebaškove, da bom srečen in zdrav v pošteni Deželi ! Prosim te o...
MarijanS
19. 07. 2011 14.33
Ah, ja... ...bolj bi bilo učinkovito, če bi že enkrat zamenjali to varuhinjo... ... saj se za kršenje "pravic" kaj malo zmeni... bolj jo zanima to, da je njena plača (nekaj nad 3000 evrov) premajhna...!!! SAMO PESEK V OČI! Da lahko oblast "legitimno" krade in izkorišča malega človeka...
wsharky
19. 07. 2011 13.09
... manjka nadzor nad izvajanjem zakonov??? zanimiva ugotovitev... a v Sloveniji ni zaposlenega nobenega inspektorja, nobene institucije nadzora?? a smo na slabsem kot v Burkini Faso???? in inspektorjev imamo veliko in ti so lepo placani in zagotovo imamo veliko nadzornih organov, ki so tudi lepo placani... a ne bi malo 'porezali' in 'prevetrili' te 'organe' ....