Slovenija

Manj preiskav in zdravil ter daljše čakalne dobe? 'Verjetno nas čaka vse to'

Ljubljana, 12. 12. 2012 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pri finančnem načrtu ZZZS za prihodnje leto gre predvsem za krčenje pravic bolnikov, opozarja predsednik združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov. Pravi, da bi zdravstvena zavarovalnica morala najprej narediti malo reda v svojih vrstah. Nujne pa so sistemske spremembe.

Samo Fakin
Samo Fakin FOTO: POP TV

Finančni načrt Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za prihodnje leto je dvignil veliko prahu. Direktor omenjenega zavoda Samo Fakin vztraja, da če finančnega načrta ne bi sprejeli takšnega, kot je, bi nas že naslednje leto novembra pričakalo dejstvo, da denarja ni. Dodal je, da je dejstvo, da je denarja zmanjkalo in da so spremembe nujne. S tem paketom ukrepov bi v naslednjem letu v zdravstvu privarčevali 93 milijonov evrov.

Finančni načrt mora potrditi še vlada, a minister za zdravje Tomaž Gantar je dal jasno vedeti, da finančnemu načrtu, ki znižuje odhodke za zdravstvene storitve v prihodnjem letu za 6,1 odstotka, odločno nasprotuje.

Če pogledamo primer: družinski zdravnik v referenčni ambulanti zdaj za laboratorijske preiskave na mesec prejme 1200 evrov. Če bo finančni načrt ZZZS sprejet, bo prihodnje leto dobil 27 odstotkov manj, torej slabih 900 evrov, so poročali v oddaji 24UR ZVEČER. Zdravnik, ki ima sicer vpisanih med 2000 in 2500 bolnikov, bi lahko tako na osnovni pregled krvi, ki stane od 10 do 20 evrov, vsak mesec poslal le okoli 70 bolnikov. Še bolj bi se zapletlo, če bi moral katerega od svojih bolnikov poslati na dražje testiranje, ki lahko stane tudi do 200 evrov. In če bi bilo teh več, bi torej kaj hitro porabil denar, namenjen laboratorijskim preiskavam.

"Seveda gre predvsem za krčenje pravic bolnikov"

Kaj točno torej pomeni tak finančni načrt? Bo zato manj preiskav, manj specializacije, manj zdravil in manj nadomestil za bolniške ali pa morda daljše čakalne dobe? Predsednik združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Primož Rus odgovarja, da finančni načrt verjetno pomeni vse od naštetega. Za 24UR ZVEČER je povedal, da se strinja z ministrom Gantarjem, da na tak način ne bomo mogli naprej. "Seveda gre predvsem za krčenje pravic bolnikov. O tem nihče ne govori. Vsi bolj to hočejo prikazati kot, da je denarja za plače morda celo preveč za zdravnike in za zdravstveno osebje, ampak to ni res, kaj šele za preiskave, ker te preiskave že sedaj delamo veliko premalo," je povedal.

Opozoril je, da bo treba ljudem enkrat povedati, kakšna je košarica zdravstvenih pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. "Da se je to obvezno zdravstveno zavarovanje zmanjšalo z 80 na 70 odstotkov, kar pomeni že v tem segmentu 10 odstotkov manj," je dejal. Povedal je, da so bili pripravljeni na varčevanje, ki bi ga prinesel nov proračun Republike Slovenije, torej na tiste tri odstotke, vendar na dodatne reze po njegovem mnenju niso pripravljeni ne zasebniki ne javni zavodi.

Predsednik združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Primož Rus opozarja, da so v zdravstvu potrebne predvsem sistemske spremembe.
Predsednik združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Primož Rus opozarja, da so v zdravstvu potrebne predvsem sistemske spremembe. FOTO: Thinkstock

"ZZZS bi v svojih vrstah moral narediti malo reda"

Rus ni trdil, da spremembe niso nujne, a da je varčevanje mogoče tudi na drugih področjih. Pri tem je najprej okrcal ZZZS, saj bi bila po njegovi oceni kot prvi ukrep potrebna racionalizacija stroškov delovanja ZZZS. "To jim je naložila že prejšnja vlada, vendar se ZZZS samovoljno tega ne drži. Še vedno imajo v svojih vrstah 1000 zaposlenih, območje enote bi se lahko drugače organizirale," je povedal Rus. "Če bi v svojih vrstah naredili malo reda in organizacije, bi privarčevali že nekaj denarja," je dodal.

Po njegovem mnenju so nujne tudi spremembe, ki bodo sistemske. Pred tem je treba izpostaviti segment dobaviteljev v zdravstvu. "Veliki zdravstveni zavodi imajo velika naročila pri dobaviteljih. In ti dobavitelji delajo, lahko rečemo, z velikimi dobički," je povedal. Opozoril je še na velike vrzeli pri majhnih naročilih, torej predvsem tistih, ki gredo na naročilnice. "Tam je možna korupcija," je dodal.

Na zdravljenje v tujino?

Oktobra 2013 bo direktiva EU omogočila, da se bodo meje na področju zdravstva odprle in že minister Gantar je opozoril, da bodo bolniki tako svoje pravice iskali drugje. Rus je dodal, da je Slovenija majhna država in da je veliko naših ordinacij obmejnih. "In ti pacienti, ki so na teh področjih, bodo vsekakor iskali storitev, ki je bližja, hitrejša in enako kakovostna," je povedal. ZZZS bo po tej evropski direktivi moral plačati v takem znesku, kot bi plačal našim izvajalcem tukaj. Ampak to bo šlo potem v drug sistem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24vohoumurckov
13. 12. 2012 11.36
...to čaka drugorazredne slovence....nekateri državljani bodo na vrsti takoj...magari ponoči....drugi se bodo pa zdravili v tujini!!
Terezinka
13. 12. 2012 12.19
Zato, da ne bo tako, da bomo lahko šli brez strahu k zdravniku ne smemo dopustiti varčevanja za vsako ceno. Bistveno je, da lahko takrat, ko si potreben zaradi bolezni greš k zdravniku in bolnišnico tudi, će si brez poselen ali nimaš denarja za participacijo
anonimus23
12. 12. 2012 19.56
TO KRADEJO LOPOVI V ZDRAVSTVU,,ZNIZITE JIM PLACE PA BO OSTALO ZA DRZAVLJANE,VSAK MESEC POBIRATE ZA ZAVAROVANJA PA CEPRAV NISMO VSAK MESEC BOLANI,,IN KAR NI DENARJA,KO PA ZBOLIS PA OBISCES ZDRAVNIKA 1KRAT LETNO,,PA SE PLACI IZ SVOJGA ZEPA,,LOPOVIIIIIIITREBA JIH JE VRECI VSE DOL,,CELO VLADO,,VSEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
scipio
12. 12. 2012 20.44
Tezava je v tem, da je ta stvar zastavljena povsod po evropi tako, da ko si mlad, pokončen in zdrav, plačuješ zavarovalnino, ki pa se rabi za zdravljenje istocasno starih in bolnih in da to ni osebni račun. Težava je tudi v tem, da ni nobene garancije, ko bova jaz in ti stara in bognedaj bolna, da boda takratni mladi vplačevali toliko, da bodo naše takratne potrebe krite. Značilno je, da vsak moderen subjekt porabi vse dotlej vplačano v zadnjih treh letih svojega življenja. Tudi pri pokojninah je tako. ti ni prav? Potem glasuj za to, da se gremo namesto evropskega raje ameriški model, v katerem so zdraviljeni le še bogati in gledajo, da živijo ločeno od revežev, barvnih in podobnih. To boš tukaj v sloveniji težje došegel, ker ni prostora. Pa kakšna ključavnica na vratih več in doberman na balkonu. Slovenija bo preživela s solidarnostjo ali pa je ne bo več. Slovenije mslm.
Terezinka
13. 12. 2012 12.25
scipio, si že bil v Ameriki? Kaj ti veš kaj pomeni in koliko je siguren osebni račun? Dragi moj v Ameriki, ki jo hvališ ni tako enostavno. Prvič k zdravniku ali bolnišnico boš šel glede na tvoje zavarovanje. Ne boš šel v klinični center ker je narava bolezni taka. Šel boš samo tja kjer tvoja zavarovalnica dovoli. Reveži skupaj. Če pa se slučajno zgodi, da trenutno ne boš imel plačanega obroka, tudi to se lahko zgodi, te bodo ob nesreči sicer stabilizirali in poslali domov. Tisti famozni skladi za pokojnino pa so privat skladi in za njimi ni garancije države. Zaupaj ti takim ekonomistom kot jih mi imamo in si te sklade želijo. Njim zaupaj denar. Če so uspeli uničiti banko bodo še kaj
scipio
12. 12. 2012 18.04
+0
Bomo končno prišli tudi do tistih petih ton neporabljenih zdrail, ki jih vssko leto zmečemo v smeti. Pa ne tako, da si s sosedi izmenjujemo neporabljena aspirine in lekadole, ampak tako, da jiih bodo zdravniki predpisovali manj in bodo tudi tisti, ki danes prejemsjo po petnajst različnih zdravil prejelitistih šest ali sedem, ki jih resnično potrebujejo za nadaljevanje človeka vrednega življenja. Ker le za to gre. V tej fazi naše gospodarske in socialnie involucije.
galjot
12. 12. 2012 17.58
+0
G. Fakin najprej naredite pri sebi in svojih red. Ampak važno je da se za banke najde takoj denar,za vse ostalo jim pa tako ni mar....
cirenij
12. 12. 2012 15.16
+2
Čakalne dobe so že tako nenormalno dolge. Seveda ne za tiste, ki imajo dena za samoplačniško.. Ti so pa takoj na vrsti.
ughiue
12. 12. 2012 16.06
+2
sprasujem fakina naj pove zakaj pa je denar za njegovo enormno placo,ce je zdravstvo prazno.tudi on more bit gotove
Tonček Balonček
12. 12. 2012 14.18
-1
PA kaj ta Štrukelj misli, d aje v službi pri Plinovodih d.o.o., da ima tako visoko plačo ali kaj?
olyca
12. 12. 2012 13.20
+9
ZZZS naj najprej ukine z zakonom razne nagrade in dobičke in zmanjša plače veljakov v vodstvu zavarovalnice, to je denar davkoplačevalcev in od tega denarja ne morejo oni talat dobičkov, ampak bi moral iti v skupno dobro. Predvsem je pa pri njih vprašljiva transparentnost dela, ker ta spoštovani g. Fakin (v pravem pomenu besede) ovinkari in nas vodi žejne ob vodi !!!!!!!!!!!
Tonček Balonček
12. 12. 2012 14.19
+1
Semolič fantazira, da je v službi v vladnem kabinetu in se mu zdi njegova plača čisto v vredu! Banda! PA ni ta tovariš gospodična Ina Kukovič, lepo vas prosim!
santamaura
12. 12. 2012 11.49
+8
Manj preiskav in zdravil ter daljše čakalne dobe? 'Verjetno nas čaka vse to' To so zopet grožnje enega Fakina, ki je za nagrado, da je potopil Celjsko bolnišnico dobil mesto direktorja ZZZS Jaz mu priporočam, da si malo prebere tiste brošure o debelosti, ker bo moral kmalu tudi sam dolgo čakati v vrsti pri zdravniku.
Ann Bee
12. 12. 2012 11.23
+6
Da bi pa odpustili nekaj nesposobnih delavcev v administraciji ZZZS-a? Naša krajevna izpostava ima zaposlene tri totalno nekompetentne delavke!
Terezinka
12. 12. 2012 11.43
+2
Tudi to in število teh oseb je del varčevanja
JanezNovakJohn
12. 12. 2012 11.09
+5
Spoštovani gasilci, ključarji, župniki, občani, tovariši, farani ! Ogromno je nepravilnosti v naši Sloveniji. Oblastniki jih ne želijo reševati, saj so vmešani, in jim nepravilnosti ustrezajo. Mirni protesti se morajo zgoditi. Povejmo oblastnikom, da nas je strah za bodočnost naših otrok. Ne želimo, da je to izgubljena generacija. Ne želimo živeti v nepravni državi Vaš prispevek je enostaven. 21.12. 2012 ob 16,45 moramo po vseh gasilskih domovih vklopiti sirene. V cerkvah naj zvonijo zvonovi. Naj se lopovom naježi koža.
Wortex2
13. 12. 2012 19.24
TRUMPP
12. 12. 2012 10.50
+3
Dohtarji plače si znižajte pa bolje se notranje organizirajte pa bo denarja dovolj.
Terezinka
12. 12. 2012 10.52
+6
Najprej politiki, ki so naredili tak nered s svojimi predpisi in vplivom
Tonček Balonček
12. 12. 2012 12.41
+2
kurz, v Kliničnem centru je med zaposlenimi manj kot petina zdravnikov! Ne klamfaj brez zveze! Plače zdravnikov so v strukturi vseh stroškov v zdravstvu še najmanjši problem, pa kateri demagog te futra s temi gesli?
Gavrane20
12. 12. 2012 10.25
+13
preko oceana pot me klice preko oceana tam zivljenje caka me za sabo bom pustil use te grenke spomine vrnil se pa nikoli ne bom ne bom pa pozabu mladih let takrat je blo se lepo k nism vedu kaj me caka
TRUMPP
12. 12. 2012 10.49
+7
Terezinka
12. 12. 2012 10.53
+0
Ja tam bo Ameriško zdravstvo in če nisi res nekaj boš končal na ulici proti čemur se mi borimo sedaj
Ramzess
12. 12. 2012 14.47
Nekateri ste pa naivni, če se v tem svetu globalno ne bo kaj res spremenilo, ne bo važno na konec sveta greš, povsod te bo doletelo isto, isti sistem.
Tonček Balonček
12. 12. 2012 10.05
+7
Ali je sploh še kak podsitem, ki ga ne bodo sesuli? +JAa, pri dotaciajh RKC še niso začeli varčevati, sredstav niso nič manjša kot prej!
Tonček Balonček
12. 12. 2012 10.06
+6
Še penzij jim ne morejo znižati, saj prispevkov ni vplačeval Vatikan!
Terezinka
12. 12. 2012 10.55
+1
Ne prispevke za penzijo jim je plačevala nekdanja in sedanja država prav tako kot kulturnikom. Pa so tako krivični, da bivši državi nikoli niso rekli hvala
Tonček Balonček
12. 12. 2012 12.44
Kulturnikom niso vplačevali prispevkov, zakaj širiš neresnico!?
Tonček Balonček
12. 12. 2012 10.04
+6
Pozabili ste pripisati še tsito frazo, d anamreč ne bo nobenih sprememb za paciente in tega ne bodo občutili! Po logiki teh politikov in birokratov bodo pacienti "krepe" občutili pšele takrat, ko bodo v zdravstvu začeli varčevati z anestetiki!
Terezinka
12. 12. 2012 10.55
+3
Priviligirani pacienti ne bodo nič občutili, ker zanje doplačilo ne bo problem
firewall
12. 12. 2012 09.57
+7
Počasi počasi pa bomo čisto pri privat zdravstvu. počasi, počasi pa bomo pri privat šolstvu.No pa bomo potem videli kako bo lepo, ker je JU tako požrešna in kriva za vse hudo v tej državi.
Terezinka
12. 12. 2012 11.00
+1
Sredstva države politiki trošijo po svojih prioritetah kot, da je država zanje same in njihova. Ne zavedajo se za kaj imamo državo. Mislijo, da je država za to, da bo delala njim spomenik. Državo imajo državljani zato, da ustvarja pogoje za delo in skrbi za osnovne socialne pravice državljanov. Če tega ni sposobna potem je državljanu samo v breme. Država niso politiki, država je streha državljanov. Že mislijo politiki, da bomo ponosni nanje zato ker državo predstavljajo in jih mi z davki hranimo se motijo. Državo so nam dobesedno ukradli
primoz14
12. 12. 2012 09.54
+12
Naj napravijo ti direktorji in politiki reze v svojih vrstah, vedno in povsod bi moral varčevati majhen človek-bolano
Terezinka
12. 12. 2012 09.41
+17
Sedaj smo na poti, da bomo vitki kar se sociale tiče. Sledilo bo isto povsod. To je vitkost države, ki nam jo pripravljajo. Vse je res, da denarja ni, toda denar, ki je odteka v napačne sfere. Poiskat je potreba denar v vseh agencijah, ministrstvih in občinah, ki so same sebi in političnim kadrom namen. Ti ne samo zaposlujejo svoje ljudi ammpak delajo stroške v prostorih in materjalu, ki ga rabijo. Pomislite samo koliko telefonije, elektrike, najemnin, potnih stroškov in raznih sejnin je zaradi njih. Namesto v vzdrževanje najmanj 150 brez potrebnih občin, ki bi jih lahko nadomestile aktivne KS bi lahko sanirali najmanj dve ali tri bolnišnice. Namesto vseh agencij in nepotrebnih drugih ustanov pa bi lahko pokrili še marsikaj. Država bi bila s tem ravno tako vitka in bi privarčevala, ne bi pa bilo potreba, da nas je strah bolezni še zato, ker nimamo denarja za obisk zdravnika.
ecoliqua
12. 12. 2012 09.39
+18
Pa kako so lahko komunist gradili bolnice, šole, stanovanja itd..Ta demokratična poštenost je za en ku.... Denarja smo zagonili veliko več k komunisti zgradili pa bore malo.kot kaže bo treba obrisat prah iz komunističnih knjig in delati po njihovi metodi.
xyxyz
12. 12. 2012 09.41
+3
Terezinka
12. 12. 2012 09.59
+10
So kradli ma so nekaj pustili tudi za rajo. Danes bi enega kliničnega centra ali bolnišnice nikoli ne zgradili. Denar odteka in nekateri na oblasti in ob oblasti se bogatijo. Revež pa naj potrpi. Če ne bo imel zdravstvenega varstva ne bo potreba niti pokojninske reforme, ker se starost ne bo daljšala
xyxyz
12. 12. 2012 09.28
+12
Menim, da so v zdravstvu taksne ljuknje, da se milijoni odtekajo v privatne zepe. Samo najti in objaviti je treba...Vsak mesec placam samo za obvezno in dodatno zavarovanje okoli 43 €,,,kje so se prispevki iz OD???
Terezinka
12. 12. 2012 09.56
+6
Privatizacijo zagovarja ta vlada in to si njeni zagovorniki kar pripišite. Mislite, da bo takrat ko bo sprejela vse reforme res kaj bolje? Ne takrat bomo v pravicah res prikrajšani vsi, dejstvo pa je, da bomo vsi bolj revni in si pravic z doplačili ne bomo mogli vsi privoščit. Zavedajte se, da, ko nam bo vzea določena ugodnost je ne bo več tako zlepa. Torej na ulici si moramo zboriti pravico, da politikom rečemo ne več tako naprej. Ugodnosti poberite najprej sebi, ker jih ne rabite niti zaslužite. Črtajte svoje pravice do brezplačnih ekstra pregledov, črtajte svoje privilegije do subvencionirane prehrane v menzah parlamenta, črtajte odpravnine vsem v javnih podjetjih, zmanjšajte ali pa začasno odpravite vse sejnine, saj dobivate itak plačo in tako dalje
nikimalina
12. 12. 2012 09.28
+9
namesto,da bi država napredovala, bo nazadovala. tako, so okunili manjše laboratorije in se ljudje iz manjših mest morajo voziti v večje kraje, da jim odzamejo kri. to je nazadovanje. državo bodo pripelali nazaj v leta po vojni. še kmalu pa bodo rekli,da moramo povoje prekuhavati, injekcije po eni uporabi razkuževati. in pravice do zdravstva bo imel samo tisti, ki jih bo plačal.
Terezinka
12. 12. 2012 09.49
+4
to je šparanje pri sociali. Temu bo sledilo šolstvo, ki ga bo plačal kdor bo lahko, temu že sledi vrtec in naslednji bo dom upokojencev
nikimalina
12. 12. 2012 09.58
+6
kmalu bo slovenija postala država 3 sveta