Slovenija

Zobna pasta ponekod 16-krat dražja

Ljubljana, 25. 04. 2008 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Razlika v ceni za 1000 mililitrov zobne paste je tudi 16-kratna, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je opravila primerjalni test svežega in trajnega mleka s 3,5 odstotka mlečne maščobe. "Na policah imamo kakovostno mleko, razlike pa so le v ceni," je povzela predsednica ZPS Breda Kutin.

Komisija je v komentarju podeljene ocene kot pomanjkljivost največkrat navedla trpek okus mleka, okus po mastnem, rahlo žarkem in okus po kuhanem.
Komisija je v komentarju podeljene ocene kot pomanjkljivost največkrat navedla trpek okus mleka, okus po mastnem, rahlo žarkem in okus po kuhanem. FOTO: POP TV

ZPS je v testiranje mleka vključila devet vzorcev pasteriziranega in 12 vzorcev trajnega mleka, ki ga je marca kupila v trgovinah v Ljubljani. "Analiza je pokazala, da so odstopanja pri večini vzorcev v mejah dopustne tolerance. Ne moremo govoriti, da je cenejše mleko zato, ker je slabše kakovosti. Ravno nasprotno," poudarja Kutinova.

Pasterizirano sveže mleko Milbona iz Nemčije, ki ga je moč kupiti v Lidlu, in trajno mleko Madeta iz Češke, na voljo je v Intersparu, sta prejela najvišjo oceno. Pri slednjem se je izkazalo, da je bila njegova cena najnižja, pri prvem pa je bilo cenejše le eno mleko, je navedla predsednica ZPS.

Zveza je dobra dva meseca po začetku akcije Precenimo cene skupno število informacij o cenah izdelkov v osmih trgovinah sedmih trgovinskih verig v Sloveniji povečala na približno 1800. Od konca marca do prve polovice aprila je analiza gibanja cen prehrambenih izdelkov po besedah Kutinove pokazala, da je 81,4 odstotka izdelkov ostalo na enaki ravni, 7,8 odstotka se jih je pocenilo, 10,8 odstotka pa podražilo.

V kategorijah izdelkov za gospodinjstvo in osebno nego so razlike med izdelki precej velike, je dejala Kutinova. Kot je orisala, je razlika v ceni za liter univerzalnega čistila 11-kratna, za liter šampona za lase in 1000 mililitrov zobne paste pa tudi 16-kratna.

Incident v Tuševi trgovini

Kutinova je opozorila na incident, ki se jim je zgodil v Tuševi trgovini v Ljubljani. "V četrtek so varnostniki v tej trgovini prepovedali snemanje cen," je navedla in dodala, da doslej niso imeli takšnih težav. Izpostavila je, da so cene izdelkov javne in da imajo "potrošniki pravico primerjati cene". Tudi sicer se trgovci po njenih navedbah na njihovo akcijo prilagajajo na različne načine: "Od tega, da pripravijo posebne enodnevne akcije v času popisa, do tega, da nas ne spustijo v trgovino."

Cene in ocene primerjalnega testa kakovosti mleka
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Replica
28. 04. 2008 08.23
pajtlerovablanka...si ti mogoče fraj?jaz te vzamem za ženo, da mi nekaj dobrega skuhaš
Buena Vita
28. 04. 2008 02.28
nostalgija--mogoče me daje včasih preveč? Tonček Balonček --zdi se mi,da misliš kako ti nekaj očitam,ni res, mogoče očitam sebi,,ja ja,včasih??? če se vprašamo kako jemo,in kaj jemo Slovenci?50 procentov nas je dobro-zdravo,tisti ki prisegamo na kuhano in pečeno hrano,,,,kako jedo pa taki ,ki na hitro nekaj vržejo vase,, takim povem da so lenuhi,ZAKAJ?ZATO KER NE IN NEMOREM RAZUMETI LJUDI,DA DELAJO PROtI SEBI,IN KO MI KAKŠNA ŽENSKA REČE DA SE JI NEDA KUHAT,---preprosto ji povem da je koza,in da se naj vpraša ali kuha zase in svojo družino, ali za soseda? VIDIŠ,logika na katero se izgovarjamo da se ne splača nič,kam nas pelje,?tukaj si očitam marsikaj,ali nismo mi ki znamo s hrano-prehrano delat,storili največje napake,ker smo premalo ozaveščali ljudi,,ali?...ker smo zaobšli področje,zdrave-nezdrave predelave,še vedno trdim,da Slovenci imamo dovolj vsega,žal pa foušarija in lenoba in nezainteresiranost,nas vlečeta nazaj,v malih stvareh se delamo velike,in se skregamo še predno se kaj začne ,,,,bog ne daj,,,,bog ne daj,da bi se s skupnimi močmi podali v pridelavo- prodajo solate,kje pa ?...to je ja sramota, sramota,,sram naj bo tistega ki se za čim žene,ki gara,,,,,tisti ki roke navzkriž drži,in socialno podporo vleče,tak-tak pa je idol kaj ne padamo v teh stvareh na izpitu??? PRAVIM DA JA
Replica
27. 04. 2008 14.21
Najdražja zobna pasta je pri nas uvožena iz Hrvaške zato pa nam je po njej vedno slabo pa še smrdi nam iz gobca
Tonček Balonček
26. 04. 2008 21.14
mihey, problem je v tem, da hočejo fičkota prodati za ferrarija. Kar s etiče Francije in ostalega zahoda: Nehajte na tem mestu omenjati komunizem, ker ne bo šlo! Mi nismo imeli komunizma tipa ZSSR in Varšavskega pakta, sorry, že v petdesetih letih smo imeli potne liste in lahko hodili kamorkoli! Ostanimo pri hraniin pozabimo,da je bil v Španiji fašizem do leta 1975. Če kdo misli,daje zahodna hranakvalitetna, sezelo moti.Se še spomnite španskega olja, avstrijskega in italjanskega vina iz antifriza,zdaj še iz kisline, pa dioksina v mozzarelli, da ne govorimo drugih zvarkih.Tudi BSE smdobili od tam, ne iz komunizma, ha, ha. Ko hdišpoobičajnih trgovinah po velemestih, nimaš kaj pametnega za kupiti,vs eze zavito,konzervirano, sterilizirano itd. Vse ima rok trajanja po mesec dni ali več, potem je jasno, kaj je v jogurtih in skutah npr.Kar je svežeka, ej seveda absurdno drago. Enakoejz gostilnami! Če ješ npr. v ZDA ali Britaniji v normalni, domači gostilni,je izjemno drago,poceni so razni Subwayi in KFC-ji, McDonaldi.... Blanka, žal sem se pokicno ukvarjal s prehrano in njeno predelavo ter sistemom nadzora.
Buena Vita
26. 04. 2008 13.54
TončekBalonček Boš rekel da so Angleži Švicarji Francozi bolj za nami,pred letom 1945. pojdi malo pogledat v te dežele,pa pojdi npr,na njihove tržnice potem pa ko vidiš,začni z komentarji,veš mi smo veliko preleni,kar je posledica komunizma,komunizem je učil da smo nadbitja katerim je nekaj podarjeno,pa ni,nikomur ni podarjenega ničesar,svet to razume,celo nekateri pri nas razumemo da je potrebno velliko truda vložit,in šele potem lahko pričakuješ kanček udobja,samo goveranca in jamranje ne dajo ničesar,žulji,taki in drugačni žulji prinesejo dobrote veš kako reče kmet?;če ne boš garal ,ne boš imel ne za v rit,ne za na rit....enostavno,a ni????
preprostež
26. 04. 2008 12.03
Kvaliteta? Poceni fičota in dragega ferarija pač ne gre v isti kot metat!
Tonček Balonček
26. 04. 2008 09.00
A se vračamo v leto 45, ko smo trgovce pomovali kot nbavečje zajedace deavca, podobno kot kulake? Si kdo predstavlaj, da bise ljudje v 300.000 glavem mestu oslrbovali pri kmeth? Katerih vendar, saj bi dal za bencn več kot bi prišparal, to je smešno! Sanjanje o samooskrbi in neposredni nabavi je iluzorno! Po voni smo imeli nabavno-prodajno zadruge,. te ideje so stare toliko kot trgovina! Pa a nismo še pred 20 let nakladali, da je trgovina odlična, ker nastane konkurenca, cene padajo i ne vem še kaj, zdaj se pa tu neateri vračajo k raznim kanglicam za mleko, domačo peko ruga, vrtičkarstvu in ne vem še ečmu? Zakaj potemtakem kapitalizem, se mu bomo odpovedali, hočemo socializem, nabralništvo, žiilske karte, svinse polovice in ozimnico reko sindikatov ali kaj? Kam ploevemo, je to pot v blagostanje in sproščenost? Je edina ovira k tej luči Mercator?
izzyone
26. 04. 2008 06.11
Naj vam ne bo težko najti kmeta.Nam je postalo prav zabavno iti tja po krompir, zelje, jabolke...solato in začimbe imamo doma, vso to jamranje o cenah je samo naša lenoba.Podpirajmo naše kmete.Saj imajo vse kar rabimo čene pa jamrajte in se pritožujte nad mobingom delom po 13 ur in nespečnosti.Zakaj zato, da nam ni treba iti osebno do kmeta.Komfort ma svojo ceno.
jansa-arms
25. 04. 2008 22.37
tisti ki živijo v mestih so večinoma postal že tolk neumni da ne vejo od kod je mleko,krompir,korenje,itd! tudi na tem področju se intenzivno amerikaniziramo
Buena Vita
25. 04. 2008 22.19
večina imate prav,BRANKOB,NAJVEČ Naj bi se kmetje organizirali kot to počno drugot po evropi,bi bili bolje za nas potrošnike in za kmete,žal,v starem socializmu smo se vsi nafčili da se neč ne splača,samo obirat ljudi,to je biznis. V italiji imajo kmetje vaške skupnosti,koliko proizvedejo,in kaj kateri kmet,poberejo-zberejo skupaj,potem spakirajo v kište,mešano-cukete-rukola-tomatini-patatetini-s... gajbice KOŠTAJO po 10,12 15 evrov,kupec pride v vaško zbirališče---ponavadi je blizu ceste in vzame tisto kišto ki mu ustreza,,,in kot veste zelenjava in sadje imata kar visoko ceno v trgivini,tako je razlika precejšnja---vendar imata korist tako kupci,kot kmetje,,,,,in,,,,in,,,zakaj ni to možno pri nas delno ste že nekateri odgovorili,,zveza potrošnikov bi lahko svetovala proizvalcem,kako bi lažje prišli do potrošnikov,,,,mar bi ne bila korist obojestranska,KAJ JE ZA PROZVAJALCA NAJBOLJ POMEMBNO? ZADOVOLJEN KUPEC
Tonček Balonček
25. 04. 2008 21.46
Odkar vlada konurenca, cene padajo in trgovci skrbijo za našo kupo moč! Bravo!
Tonček Balonček
25. 04. 2008 19.34
Kutinova bo po praznikih pod drobnogled vzela zobotrebce in trgovcem pokazala zobe, prozvajalcem pa dokazala, da jih je v pakiranju vedno manj, kot je deklarirano, pa še lomijo s ebolj, kot bi se smeli, v Lidlu so pa elastični !Prej ali slej jih bo razkrinkala! Bravo, tako se dela!.
Tonček Balonček
25. 04. 2008 17.42
Pred našo štacuno kmetje prodajajo mleko po 1 EUR za liter i pol, nepasterizirano, nehomogenizirano, sveže, v polietilentarftalat plastenkah, brez davka in ostalega, v bistvu v rinfuzi! Ampa tako je z vsemi rečmi, ki se prodajajo "pod roko". Na ta način preskrba večjih emst z živili ni možna!
sandi101
25. 04. 2008 15.42
Pri nas je vse zdravo ...Ni čudno,da jih potem toliko oboleva za rakom! Spet zavajanje javnosti ...
brankob@avtomatika.com
25. 04. 2008 15.41
trout80: Seveda to lahko narediš doma. A kdo se bo zaj* s tem, če dobi mleko že obdelano za ISTI DENAR ALI CENEJE ? Pa da ne bo pomote, to velja tudi za polnomastno mleko, če že insistiraš na tem.
drejchi@yahoo.com
25. 04. 2008 15.26
Na strani ZPS piše: Vzorčeno mleko smo testirali na naslednje parametre: * beljakovine, * maščoba, * mlečni sladkor ali laktoza, * organoleptiko: barvo, vonj in okus, * zmrzliščna točka in specifična teža.
trout80
25. 04. 2008 15.20
@brankob Pa ne da verjamem tisti postopki in vse ostalo je tko pa če se na trpalnice postaviš, ko drži kot prbito. Nisem si jz tega zmislu veš, to mislim glede MO in somatskih celic itd.
trout80
25. 04. 2008 15.20
Nisem rekel, da je bolše kvalitete ampak da je po vsej verjetnosti zadovoljivo, je pa logično da se lohk vsakemu kmetu zgoi da mu krava zboli in daje neprimerno mleko seveda zakaj pa ne. U bistvu se mi je samo to zdelo malo mim ker so zagovarjali obdelano mleko, saj je potem še en napisal, vse to lohk sam doma narediš - kar naredijo v mlekarnah ne. Steriliziraš ali pasteriziraš, homogeniziraš, če hočeš met pa manj maščobe jo pa posnameš tud lohk heh, pa mal vode doliješ.
brankob@avtomatika.com
25. 04. 2008 15.16
trout80: To kar ti verjameš ali skoraj ne verjameš, je tvoja privat stvar. Legalno štejejo le papirji o ustreznosti. Če bi bilo drugače, se nihče ne bi zaj* s papirji, ker "slovensko je pa ja tanartabuljš" a ne. Sicer semtertja začopatijo problematično robo ( zadnjič spet neke "krepke domače "hruške, preobilno zalite s strupi, pred tem mleko, jutri pa spet kdove kaj. Kmetje stalno jokajo, kako ji prodajalci odirajo a ko pride do neposrednega stika s stranko brez vmesnega prodajalca, dobiš praktično robo brez papirjev za isti denar kot te v štacuni stane roba uradno. S tem praktično priznavajo Mercatorju in ostalim, da maloprodaja res toliko stane. Če pa je kak kupec res toliko trapast, da se bo pustil jebat v bistvu vrtičkarjem, prav.
trout80
25. 04. 2008 15.00
Nč pa ne piše po čem so merli kakovost mleka hmmmm.