Slovenija

Mamice v stiski bodo zatočišče lahko našle v kranjskem materinskem domu

Kranj, 15. 05. 2017 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kranj je po zaslugi dobrotnika Vincenca Drakslerja dobil prvi materinski dom, namenjen mamicam, ki si želijo nove življenjske poti. Na novi lokaciji bo dom imel več prostora in predvsem zunanjih površin, hkrati si želijo povečati program z dodatnimi sredstvi, zato da bi lahko sprejeli več oskrbovank.

Ženske lahko v materinskem domu bivajo do enega leta.
Ženske lahko v materinskem domu bivajo do enega leta. FOTO: Mestna občina Kranj

S pomočjo dobrotnika Vincenca Drakslerja so v Kranju odprli nove prostore Materinskega doma Gorenjske, ki zdaj deluje na Jesenicah. Na novi lokaciji bo dom imel več prostora in predvsem zunanjih površin. Hkrati si želijo povečati program z dodatnimi sredstvi, zato da bi lahko sprejeli več oskrbovank.

Materinski dom Gorenjske je namenjen ženskam in materam, ki so se znašle v socialni stiski in nimajo drugih možnosti bivanja ter so pripravljene aktivno reševati svojo situacijo - je v sedmih letih delovanja pomagal 60 ženskam in 90 otrokom. Trenutno so v njem nameščene štiri ženske z otroki.

Kot je pojasnila vodja programov v Društvu za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja Varna hiša Gorenjske Vilma Regovc, imajo na Jesenicah sicer primerno urejene prostore, vendar pa nimajo zunanjih površin, ki bi jih rabili za igro otrok in druge aktivnosti. Zato so po njenih besedah zelo veseli nove, "sanjske hiše" v Kranju s pripadajočo zelenico in dvoriščem.

Vsa sredstva za nakup in ureditev hiše v višini 443.000 evrov je zagotovil v Švici živeči Kranjčan Vincenc Draksler, ki že 17 let pomaga pri razvoju socialnih programov v Kranju in regiji. V vseh teh letih je prispeval že 2,5 milijona evrov, z njegovo pomočjo pa so ustanovili reintegracijski center za ozdravljene odvisnike, socialno podjetje in medgeneracijski center.

Prostori novega doma so novi in svetli.
Prostori novega doma so novi in svetli. FOTO: Mestna občina Kranj

Kot je dejal kranjski župan Boštjan Trilar, ga je Draksler pred nekaj meseci poklical, da bi rad še nekaj dobrega storil za Kranj. Fundacija Vincenca Drakslerja je zato v središču mesta kupila primerno hišo in jo dala v upravljanje Varni hiši Gorenjske za potrebe materinskega doma.

Čeprav pri financiranju socialnih programov večkrat sodelujejo sponzorji in donatorji, pa je tolikšna podpora posameznika posebna, je izpostavila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak in dodala, da v vsej državi ne pozna podobnega primera. "Ta podpora ranljivim skupinam je ključna in le želimo si lahko, da bi bilo takšnih posameznikov še več," je dodala.

Po besedah ministrice objekt, ki so ga slavnostno odprli prav na mednarodni dan družin, kaže uspešno sodelovanje države in lokalne skupnosti, podpora donatorjev pa omogoča hitrejšo uresničitev projektov. Ob tem je Draksler, ki se trenutno mudi v Kranju in se je udeležil današnje slovesnosti, že napovedal novo donacijo, o kateri se bosta z županom pogovorila v sredo.

Materinski dom Gorenjske se bo z zdajšnjimi uporabniki z Jesenic v Kranj predvidoma preselil junija. Regovčeva pa si želi, da bi lahko v prihodnje sprejeli več uporabnikov. Nova hiša jim namreč omogoča namestitev sedmih žensk z otroki, gorenjski materinski dom pa ima za letos odobreno financiranje za štiri ženske in njihove otroke, kar je precej manj od potreb. Letos so bili zato primorani zavrniti že 11 žensk. Regovčeva upa, da bodo na novem razpisu pridobili dve dodatni mesti.

Ženske, ki so se znašle v socialni stiski, lahko v materinskem domu, ki jih je v Sloveniji osem, bivajo do enega leta. V tem času pa jim pomagajo rešiti socialne stisko, poiskati stanovanje in zaposlitev. Regovčeva je poudarila, da se večina žensk nato uspešno osamosvoji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomi.passion@gmail.com
15. 05. 2017 18.39
+9
Pravilno, sprašujem pa se, zakaj takšna diskriminacija očetov? Popolnoma nesprejemljivo je, da sodobna družba očete jemlje kot drugorazredne starše in v letu 2017 še vedno ni sposobna priznati, da so očetje vse pogosteje žrtve družinskega nasilja, predvsem pa izkoriščanja ter manipulacij partnerk, ki v sklopu te manipulacije, ne tako redko, namenoma končajo v takšni varni hiši. Dovolj manipulacije, nenehnega prikazovanja žensk kot večnih žrtev in čas je, da VSE žrtve pričnemo obravanavati enako!!
pizzamargerita
15. 05. 2017 18.38
+11
pohvalno!!! upam le, da hise ne bodo cele zafilali z migranti in podobnimi ranljivimi skupinami
alenka.NN
15. 05. 2017 20.59
+3
Frane Šajn
16. 05. 2017 14.58
+0
Hej vidva buuuuuuuu lej migrant gre brrrrrr groza uauauauaua! vam je pa rojenica nasula poguma v podstrešje mati mila, kar v eno polne hlače.
Frane Šajn
16. 05. 2017 15.00
+1
Deskoti le kje je korajža v krdelu seveda 10 na ubogo srnče že videno v zgodovini in naravi ni kaj za dodat!
PS2Xministri
15. 05. 2017 17.10
+21
A tukaj morajo posredovati dobrotniki za prefrigane migrante pa država......NORISTAN BANANISTAN.
alenka.NN
15. 05. 2017 21.00
+4
noro !!!..okrog Metelkove se jih šeta kolikor hočeš...res je moristan !!!
Frane Šajn
16. 05. 2017 15.02
+1
Buuuuuuu kar srh me spreletava alenka kaj take kvasiš se ne bomo upali niti okrog Metelkove več. Buuuuuuuuuuuuuuu begunc buuuuuuuuuu!
Frane Šajn
16. 05. 2017 15.05
+1
Strahopetci!! Upam , da vam vlada pripelje vsaj enih 100 000 komadov beguncev, v državo.
NašDONALDO
15. 05. 2017 16.40
+17
kaj pa očetje? kje je enaka obravnava spolov pred zakonom?
medo90
15. 05. 2017 16.46
+7
Te varne hiše so v 90% namenjene manipulaciji!!!!!!!!
alenka.NN
15. 05. 2017 21.01
+3
Frane Šajn
16. 05. 2017 15.03
-1
Ste jih videli tile zgoraj se upajo samo ubogo babše doma pregarbat, drugače pa na "megdanu" polne hlače.