Slovenija

Mamica trimesečne Alje po zahtevni srčni operaciji: 'Ni besed, ki bi opisale hvaležnost, ki jo čutim'

Ljubljana, 22. 12. 2013 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./24UR/STA
Komentarji
122

Te besede je v podporo slovenskemu kirurgu Blumauerju, ki je opravil zahtevno operacijo na srčku trimesečne Alje, s čimer ji je rešil življenje, zapisala Aljina mamica Matejka. Podporniki izraelskega kirurga Mishalyja pa vodstvu UKC sporočajo: "Ne prepuščajte bolnikov milosti neurejenih razmer in odnosov."

Po uspešno opravljeni srčni operaciji trimesečne deklice, ki je operacijo nujno potrebovala in prevoz v München, kamor naj bi po novem vozili otroke s hudimi srčnimi težavami, ne bi preživela, kar dežujejo čestitke srčnemu kirurgu Robertu Blumauerju in njegovi ekipi, ki so uspešno opravili zahteven poseg. Na spletni strani v podporo izraelskemu kirurgu Davidu Mishalyju sta se odzvali tudi mamica in babici trimesečne Alje.

Trimesečna deklica, ki je nujno potrebovala srčno operacijo, je preživela predvsem zaradi hitre odzivnosti slovenskega kirurga Roberta Blumauerja in njegove ekipe. (slika je simbolična)
Trimesečna deklica, ki je nujno potrebovala srčno operacijo, je preživela predvsem zaradi hitre odzivnosti slovenskega kirurga Roberta Blumauerja in njegove ekipe. (slika je simbolična) FOTO: Thinkstock

"Zahvala dr. Mishalyu, ki bi prišel nazaj da bi rešil življenje moji punčki, ki se je borila, vendar časovno ni zneslo, ne bi preživela do njegovega povratka. Zahvala dr. Blumauerju, ki ji je danes ponoči rešil življenje. Ne znam opisat občutkov, ko so se ob 3. uri zjutraj odprla vrata operacijskega bloka in je ven stopil dr. Blumauer in povedal, da je operacija uspela in da je Alja stabilna. Hvala, hvala, hvala. Ni besed, ki bi opisale hvaležnost, ki jo čutim," je zapisala Aljina mamica Matejka Brezarič.

Verjetno smo imeli srečo. Kako bodo razmišljali neki starši drugo leto oktobra, ko te možnosti ne bo več. V kakšni stiski bodo? Se sprašuje Aljina Babica Sonja Klasan

Babica Sonja pa je dejala: "Danes ponoči se je za življenje borila moja vnukinja, jutri se bo morda vaša ali morda celo vaš otrok, morda od nekoga bratec ali sestrica." Podobno prevzeta je bila tudi druga babica Erika, ki je zapisala: "Moja mala vnukinja Alja se je danes ponoči borila za svoje življenje in skupaj z njo njen rešitelj dr. Blumauer in vsa zdravstvena ekipa, ki je sodelovala pred, med in po operaciji. Življenje nas vseh se je v teh trenutkih ustavilo in ne da se opisati vseh čustev, ki so nas ves čas njene borbe z življenjem prevevali."

"Takih bolnikov ni mogoče prepuščati milosti neurejenih razmer in odnosov"

Izraelski kirurg Mishaly se je bil pripravljen vrniti v Slovenijo, da bi operiral malo Aljo, a žal je bila deklica v tako zelo slabem zdravstvenem stanju, da z operacijo niso smeli odlašati.
Izraelski kirurg Mishaly se je bil pripravljen vrniti v Slovenijo, da bi operiral malo Aljo, a žal je bila deklica v tako zelo slabem zdravstvenem stanju, da z operacijo niso smeli odlašati. FOTO: Kanal A

Na spletni strani v podporo kirurgu Mishalyju in programu otroške srčne kirurgije so ogorčeni zapisali: "Zagotavljanje zdravljenja življenjsko ogroženih bolnikov je nujnost. Takih bolnikov ni mogoče prepuščati milosti neurejenih razmer in odnosov." Dodajajo, da je to "še en dokaz vodstvu UKC, kako nespametno bi bilo odpustiti kirurga, ki zna reševati življenja in operirati v trenutkih, ko življenje visi na nitki, kljub vsem pritiskom in diskreditacijam, ki jih izvajate nad njim. Upamo, da se je UKCL iz včerajšnega dogodka naučil vsaj toliko, da se zaveda, da so za otroke in vse nas bolj pomembni ljudje, ki znajo reševati življenja ljudi, kot pa tisti, ki tega ne želijo delati."

Starši otrok s srčno napako, ki jih je že operiral Mishaly ali pa še čakajo na srčno operacijo, so ustanovili skupino v podporo izraelskemu kirurgu. Dvomijo, da je odločitev o vpeljavi novih kirurgov v program srčnih operacij v UKC Ljubljana v najboljšem interesu otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

Očitki letijo na račun zadnjih sprememb v programu otroške srčne kirurgije, ki ga je prevzel srčni kirurg Tomislav Klokočovnik. Konec prejšnjega tedna so se v UKC Ljubljana dogovorili, da bodo v program vključili dva nova srčna kirurga, ki se bosta doizobrazila, da bodo tako lahko na UKC Ljubljana opravili 80 odstotkov operacij, ostalih 20 odstotkov operacij pa bodo opravili s pomočjo münchenskih strokovnjakov. Vodstvo bolnišnice trdi, da s tem ne prekinjajo pogodbe z Mishalyjem, saj ima ta pogodbo še do oktobra prihodnje leto, a je Mishaly dejal, da pogodbe ne bo uveljavljal. "Če me nočete, ne bom več prihajal," je v pogovoru za 24UR dejal kirurg, ki je skupaj z ekipo v Sloveniji v šestih letih opravil 750 zahtevnih srčnih operacij. Hkrati je svoje znanje in izkušnje delil s slovenskimi kardiovaskularnimi kirurgi, ki samostojno opravijo večji delež operacij.

Kaj v primerih, ko transport v München ne bo možen?

Program, ki je do sedaj prinašal odlične rezultate in zaradi katerega našo bolnišnico na področju srčne kirurgije uvrščajo v sam bok velikim svetovnim centrom, po novem določa, da bodo petino zahtevnejših pacientov transportirali v München. A ravno primer male Alje je pokazal, kako slabo dodelana je ta rešitev, ki jo predlagajo vodilni. Da bi rešili Aljo, je bilo potrebno takojšnje posredovanje in dojenčica transporta najverjetneje ne bi preživela. "Odgovor na te zadeve, ko bolnik ni sposoben za prevoz, ko je treba poseg izvesti v eni uri, v pol ure, ko ni časa za konzultacijo, ko je treba dejansko narediti nekaj konkretnega, ni predviden," opozarja kirurg Blumauer, ki se je v noči na soboto odzval na pozive dekličinega kardiologa, medtem ko ga nihče od vodilnih, ki naj bi bdeli nad novo ureditvijo programa in so bili o nočnem dogajanju obveščeni, ni poklical. "Ko sem prejel klic sem se odzval, kljub temu da mene v tem programu nova ekipa ni več predvidela, zaradi česar sem tudi sam umaknil iz tega programa," pravi Blumauer in dodaja, da delo v takem okolju predstavlja dodaten pritisk.

Srčni kirurg Robert Blumauer opozarja, da je težko razumno sprejeti, da posamezniki rušijo program, ki uspešno deluje in ga postavljajo na novo, na precej trhle temelje.
Srčni kirurg Robert Blumauer opozarja, da je težko razumno sprejeti, da posamezniki rušijo program, ki uspešno deluje in ga postavljajo na novo, na precej trhle temelje. FOTO: POP TV

V skupini, ki je bila ustanovljena v podporo Mishalyju in njegovi ekipi, pa vodstvu UKC sporočajo: "Očitno znate delati, kadar to želite in očitno imate zdravnike, ki znajo in še hočejo delati. Za vaš trud in delo se vam zato vsi zahvaljujemo, saj nas to zelo pomirja in vliva upanje, da boste znali poskrbeti tudi za vse naše otroke in tiste, ki vas bodo še rabili. Samo prosimo vas, ne uničujte ljudi, ki to delajo!"

In kaj sporočajo iz kliničnega centra? Nič drugega kot: "Ne dr. Davida Mishalyja ne dr. Blumauerja nismo odslovili - program se nadgrajuje in le delno seli v München."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1978 p
23. 12. 2013 19.10
+6
Z težavo zastopimo ljudi,ki rušijo temelje in to zaradi lastnih interesov oz. denarja. Otroška kirurgija izvaja ta program že nekaj let in da se zastopimo tudi zelo uspešno,proti drugim klinikam po evropi. Imamo Blumauerja imamo Mishalya in ekipo,res pa je tudi da imamo zraven te odlične ekipe zajedalce,ki polnijo in polnijo svoje žepe. Kaj preostane staršu,ki izve da njegov otrok ne bo preživel transporta v drugo bolnišnico in bo zato moral umreti??? Upam,da si frajerji pogledajo film,ki je bil sneman po resničnih dogodkih in to je JOHN Q,v glavni vlogi Denzel Washingtona,potem jim oz. vam bo takoj jasno kaj je starš pripravljen narediti za svojega otroka in to se lahko prav kmalu naredi tudi v naši SOCIALNI državi!! Moja podpora gre 100% dr. Blumaurju za delo,ki ga opravlja že dlje časa in za JUNAŠTVO,ki ga je pokazal pri zadnji operaciji,ko je brez oklevanja zbral ekipo in začel operirati in na ta račun bo mala Alja dočakala božička.. Ljudje,ki pa ste na položajih v UKC pa vas je lahko sram oz.to vas tako ali tako ni bilo nikoli,razmislite kako vrniti zdravniške licence,ker si le te ne zaslužite oz. vprašanje kje ste jih sploh dobili??.
Alyaz5
23. 12. 2013 17.20
+11
Če bi pa operacija spodletela bi pa ga že vsi z mamo vred popluvali češ da je delal na lastno pest ;)
ReševalecMB
23. 12. 2013 15.48
+6
Tukaj se vidi, da ne rabimo zdravnikov iz Hrvaske, bosne in drugih drzav!. Cestitke dr. Blumaerju za uspesno izvedeno operacijo, Alji pa zelim cim hitrejse okrevanje!! :)
resslovenka
23. 12. 2013 13.33
+7
No, res nekaj lepega in pozitivnega. Taki ljudje kot je omenjeni gospod zdravnik nam vlivajo veliko novega upanja. Čestitke za uspešno opravljen poseg, mali deklici pa obilo otroške radosti v prihodnosti.
krda
23. 12. 2013 10.49
+22
Vsak cent , ki ga zasluži DOKTOR Blumauer si krvavo zasluži.Želim mu veliko uspeha še naprej in veliko sreče mali deklici.
repca1
23. 12. 2013 10.16
+3
zdravniki bi se morali ukvarjati z zdravljenjem ne pa z politiko in ekonomijo da ne rečem kriminalom.
Ajmomali
23. 12. 2013 12.46
+3
Aha, politika in ekonomija je za vse ostale, ali samo za "ta požegnane" ? Kdor je sposoben doštudirati, specializirati in..... je sposoben razumeti tudi politiko in ekonomijo, saj prav to dvoje reže kruh tudi zdravnikom.
Polly ß
23. 12. 2013 10.16
+15
Ne bom komentirala, ker se ne splača. Bom pa pohvalila specialista in njemu kot mamici trimesečne deklice zaželela VELIKO SREČE, ČLOVEŠKE TOPLINE IN VSE, KAR SI SAMA NAJBOLJ ŽELITA. SREČNO 2014!
lunatix28
23. 12. 2013 09.00
+8
Slovenska svinjarija
domorodka
23. 12. 2013 08.38
+7
Ja pri nas je treba blokirati vse kar je dobro, ljudi ki delajo s srcem in vestjo pa zatirati. Vsa čast zdravniku in celotni ekipi, malčici pa dobro okrevanje in še na mnoga leta!!!!!!
da?a
23. 12. 2013 01.05
+1
Ko bodo z roko v roki sodelovali vsi, brez razmišljanja kako spodnesti drug drugega, potem bo naše zdravstvo cvetelo. Že nekdaj so v Slovenijo prihajali pacienti iz tujine. Izkoristimo znanje in sposobnosti domačih zdravnikov. Z dobrimi rezultati bo prišel tudi denar za plačilo opravljenega dela in ukinjena uravnilovka. Tudi Klokočovnik je že pomagal mnogim bolnikom, a je bil nekaj časa potisnjen v ozadje, ko so mu odobrili koncesijo, ni pa dobil soglasja ustreznega organa za najem prostorov za svoje delo. On že pozna prednosti, da pride zdravnik k pacientu. Kakšne so zakulisne igrice, pa lahko ugibamo. Vedno se nekdo skriva za hrbtom drugega, da se ga ne vidi. Krivi pa tako so le nekateri, drugi so nedotakljivi.
Tonček Balonček
22. 12. 2013 20.46
+6
dr. Klokoćovnika za minisitra! Če ne more biti župan in mu ne gre v poslih, naj vsaj naklada! PA kaj on zdaj počne v UKC, a ni več "vrhunski" kirurg v Medicorju? A je spet hudič vzel njegov projekt in s eje spponovno prisesal na javno zdarvstvo? Nekateri so re3s sposobni!
Tonček Balonček
22. 12. 2013 20.41
+0
Gre takorekoč za božji dar, za adventni čas, krepi nam vero v Stvarnika, Spasitelja in človeka, kaj bi še lepšega? Bog je! Alelija! Upanej je tudi za vse zdravstvenike v preiskavah, rešujejo življenja in stem kažejo, da ni smrti, vse je v glavi!
ina5785
22. 12. 2013 18.56
+5
Pa kako lepo je to detece, kako ŽIVO gleda, kakor da je stara več kot 3 mesece. In takšno detece bi KORITNIKI žrtvovali, samo da se dokopljejo do še več denarja. Res ni besed zahvale dr.Blumauerju!!!!
Ambroz2
23. 12. 2013 14.08
+3
Aven
22. 12. 2013 18.34
+14
Pomislite - kaj bi se zgodilo če - Robertu Blumauerju nebi uspelo pri tako težki operaciji. Sam ni v programu in na svojo pest je opravil operacijo.
Gregor Mahkovec
22. 12. 2013 18.46
+23
Na to ne bomo mislili,uspelo mu je kot velikokrat že do sedaj!!!
ina5785
22. 12. 2013 18.52
+9
Problem je očitno žal v tem, da takšna mesta zasedajo le IZBRANCI. Moraš imete zveze, ateke, tetice, sestričnice. . . . . . . pri koritu, pol si tudi ti povsod. Očitno dr.Blumauer je "samo" zdravnik z dušo in spadal v KLIKO !!!
ina5785
22. 12. 2013 18.54
+5
p.s. zdravnik z dušo in NE spada v to KLIKO! (bil je lapsus)
equi value
22. 12. 2013 19.12
+16
Ne skrbi, Robert je za trenutek pred operacijo pomislil tudi na tak izhod in ne boš verjela, ni imel drugega izhoda, kot da operira. Lažje mu je priznati neuspeh, kot pa strahopetnost. Tak je.
cirus
22. 12. 2013 19.53
+12
Kaj bi se zgodilo? Kakšen novinar, ki rad izrablja človeško nesrečo bi ga oćrnil, nadrejeni iz UKC bi javnosti poskušal pojasniti, da je vsaka operacija tvegana, na forumu bi zahtevali linč in pisali o vranah, ki vrani oči ne izklujejo. Mimgrede, ni operiral na lastno pest, ker je še vedno edini kirurg v UKC zadolženi za srčne operacije otrok.
domorodka
23. 12. 2013 08.33
+1
Kaj pa če.......če - jev ni, so zgolj dejstva. pri nas pa se ruši vse kar je dobro, sploh če določenim nič ne kapne v žep.
ina5785
22. 12. 2013 18.30
+20
Pa hvala BOGU, da imamo v SLO dr.Breclja, ki se je boril 7 LET z mlini na veter, ni odnehal!!! Končno politika in Bogovi v belem niso mogli več preslišati dr.Breclja, ker se je končno začel prebujati tudi narod! Nikoli ni prepozno! dr.Blumaverju pa KAPO DOL in vsa čast VAM spoštovani pogumni zdravnik. Da, to je hotel, to je želel, to jim je HIPOKRAT polagal na dušo!!! dr.Klokočovnik, dr.Vrhunec in še nekaj njih pa kar naj gredo v tujino, vendar tam ne bo kuvert. . . . . . žal!
Gregor Mahkovec
22. 12. 2013 18.44
+10
Tonček Balonček
22. 12. 2013 20.43
-2
Bricelj je! To ej za JAnšo drugi največji Slovenec, pojoči Mmajor je padel na tretje emsto, sledi pa AJnez Potočnik! Kje je Ljudmila Novakova? V Moravški dolini!
Aven
22. 12. 2013 18.30
+4
Tole je strašljivo. Nekateri bi radi šparali - drugi pa sami pri sebi vedo da še niso zreli in samo sreča je da ni huje.
Simon Marley 1
22. 12. 2013 17.45
+11
gre se o življenju otroka, vi pa gnjavite z političnimi problemi. zapomnite si da prvo je zdravje! sram vas bodi
Gregor Mahkovec
22. 12. 2013 18.06
+14
Politika je odgovorna za dogajanje v katerem govorimo,oni so tisti ki dopuščajo te anomalije,na račun naših otrok. Ljudje,ki so vpletenii v te nečedne posle z denarjem na račun zdravja naših otrok,pa bi bilo treba enega za drugim pripeljati pred roko pravice,če to še sploh imamo v tej naši preljubi Sloveniji.
vicente
22. 12. 2013 17.40
+18
vsa čast kirurgu
prašek
22. 12. 2013 17.45
+14
Gregor Mahkovec
22. 12. 2013 16.34
+40
Pozdravljeni! Ljudje,ki se imajo v UKC za zdravnike predvsem tukaj mislim na vodilne oz. pisarniške molje,bi svetoval da naj raje poskrbijo,da bodo operacijske mize redno servisirane in da bo še naprej nemoteno denar odtekal v neznano..Ko se pogovarjamo o otroški srčni kirurgiji in pridemo do spoznanja,da je bilo v Ljubljani že kar nekaj odličnih kirurgov in da je vedno ob njih asistiral dr. Blumauer,se lahko upravičeno vprašamo kaj sploh želite?? Meni da denar denar denar...,to je za njih prioriteta. Sramota za svet,Slovenijo in človeštvo,da sploh ostaja odprto vprašanje otroške kardiokirurgije. Tokrat se je brez pomislekov Blumauer odločil za tvegano operacijo in uspel,verjetno si kdo od teh zgoraj navedenih celo želel da temu ne bi bilo tako,da bi mu lažje rekli si nesposoben odidi. Kje je tukaj politika,Bratuškova ki rešuje banke,oooo kako je to pomebno in koliko smo privarčevali. Pohvale vredno,dvomim pa da gospa ve kako izgleda nova pediatrija znotraj in kaj vse potrebujejo,zdravniki naših malih otrok ki jim rešujejo življenja! Za dejanje,ki ga je naredil Blumauer,bi lahko dobil tudi od predsednika g. Pahorja priznanje za hrabrost,ki to dobi tudi policist,ki skoči v vodo in reši nekomu življenje...
Mingi
22. 12. 2013 16.17
+21
Imam vprašanje - kaj neki dela dr. Klokočovnik na otroški srčni kirurgiji? Kolikor je meni znano, je sicer priznani srčni kirurg ampak za ODRASLE. Še nikoli ni bilo objavljeno, da bi bil otroški srčni kirurg. Ni čudno, da je njegova visokost že takoj spremenil programe, ki so bili doslej. Naj tudi njega NPU malo pregleda!!!! Sem proti temu, da se nekomu plačuje ogromne vsote denarja za operacije. Izobraziti oz. došolati je potrebno naše domače zdravnike. Čeprav po tem dogodku mislim, da mi že imamo strokovnjake - otroške srčne kirurge, samo očitno nekdo to zelo "bremza" in forsira operacije v Nemčiji. Pa se vprašajmo zakaj? Mogoče bo povedal g. dr. Klokočovnik, ali pa mogoče NPU. Drugače pa, dr. Blumauer in ostala vaša ekipa - iskrene čestitke in verjamem, da niste rekli zadnje. Tista polena, ki jih dobivate pod noge, pa lepo preskočite, ampak naj doskok ostane v Sloveniji, ne odskočiti v tujino!! Mali Alji pa hitro okrevanje, ker kmalu bo prišel Božiček, pa Dedek Mraz - naj ti prineseta okrevanje, pa zdravja in sreče! To je edino, kar trenutno potrebuje malčica in vsi njeni domači. Lepe praznike vsem!!! In mala Alja bo naslednje leto že sama tekla k Božičku!
ina5785
22. 12. 2013 18.20
+7
dr.Klokočovnik spada med tiste, ki so vedno zraven, ko gre za denar. Že v Izoli je počel packarije, operiral je privat bolnike v izolski boln., sedaj pa se je prislinil v ljubljanski UKC. Očitno ima gospod dobre zveze, da je vendo pri koritu!