Slovenija

Odzivi na predlog zakona: Mama je samo ena, naj ona odloča o porodniškem dopustu

Ljubljana, 02. 07. 2013 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.S./U.Z./STA
Komentarji
129

Vrstijo se odzivi na predlog novega zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. V SLS pravijo, da je mati edina, ki doji otroka, zato naj ona odloča o porodniškem dopustu. V DL se sprašujejo, ali je popolnoma liberalno, da se nekaj takega zapoveduje, kritični pa so tudi v OZS in društvu LLL.

Potem ko je ministrstvo za delo pripravilo nov zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, po katerem se 260 dni starševskega dopusta porazdeli med mamo in očeta, se vrstijo različni odzivi.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije menijo, da je predlog zakona problematičen zlasti za male delodajalce, saj bi ti odsotnost delavcev zaradi starševskega dopusta občutili mnogo bolj kot veliki delodajalci z večjim številom zaposlenih. Zato menijo, da bi moral biti deljen starševski dopust stvar dogovora med delodajalcem in delavcem.

Družina v postelji
Družina v postelji FOTO: iStockphoto

Tudi v društvu LLL Slovenija so prepričani, da bo imel nov zakon, če se ga sprejme, močno negativen vpliv. "Zviševala se bo namreč obolevnost otrok, kar pa se bo poznalo v zdravstveni blagajni. Tudi odsotnost staršev z delovnega mesta bo večja," so zapisali. Po njihovem mnenju bo nov zakon skrajšal dobo dojenja slovenskih malčkov za en mesec. "V našem kulturnem prostoru je namreč močno zasidrano prepričanje, da je dojenje potrebno končati vsaj do odhoda matere nazaj v službo. Če bo to po novem en mesec prej, bo tudi ta doba dojenja v povprečju avtomatsko skrajšana za en mesec," so še dodali. Idealno naj bi matere dojile do samostojne odstavitve otroka.

V javnomnenjski raziskavi iz junija 2013 je 97 odstotkov vprašanih odgovorilo, da je za otroka dobro, če je že od njegovega rojstva dalje v njegovo vzgojo in skrb vključen tudi oče. Tudi pri uvedbi 15 dni očetovskega dopusta ob rojstvu otroka so bili različni pomisleki, zdaj pa že 85 odstotkov vseh očetov koristi (samo za polovico krajši) očetovski dopust. Ministrstvo za delo

Kot pravijo, je obstoječi zakon v osnovi dober, treba bi ga bilo le nekoliko dodelati. Doreči bi bilo na primer treba, kdo je plačnik odmora za dojenje. "Nikakor ne pristajamo na to, da se pravice doječih mater in otrok okrnijo," so še dodali.

Opozicija kritična, koalicija s spodbudnimi ocenami

V poslanski skupini SD, iz vrst katere prihaja ministrica za delo Anja Kopač Mrak, zakonski predlog po pričakovanju pozdravljajo. "Pravice iz naslova materinskega in starševskega dopusta je v prvi vrsti potrebno gledati z vidika otroka, da ima že v najzgodnejšem obdobju zagotovljeno enakovredno vključenost obeh staršev v svojo nego in razvoj," sporočajo iz SD, kjer zagovarjajo večjo participacijo očetov pri koriščenju starševskega dopusta. Prepričani so, da bo imel takšen zakon pozitivne učinke tudi z vidika večje in lažje vključenosti žensk na trgu dela, saj bo "omogočena večja fleksibilnost porazdelitve obveznosti, ki izhajajo iz poslovnega in družinskega življenja obeh staršev".

V Pozitivni Sloveniji in SDS predloga za zdaj ne komentirajo.

V poslanski skupini Državljanske liste (DL) se strinjajo z odpravo dodatka, ki ga starši zdaj dobijo v primeru, če njihov otrok ne hodi v vrtec. Pri tem poslanec Branko Kurnjek opozarja na "posebne" primere, kot so starši, ki so želeli vpisati otroke v vrtec, pa jim zaradi prezasedenosti vrtcev to ni uspelo. Po njegovih besedah bo treba v takšnih in podobnih primerih narediti izjemo. Glede predlaganega obveznega 30-dnevnega starševskega dopusta za očete pa se je po njegovem treba vprašati, "ali je to popolnoma liberalno, da se torej nekaj zapoveduje". Kot pravi, se v DL zato bolj nagibajo k rešitvi, da bi imela mati in oče možnost, da se lahko tudi glede tega dela dopusta dogovorita, kdo ga bo koristil.

nosečnica
nosečnica FOTO: Thinkstock

Poslanec SLS Franc Pukšič ocenjuje, da se vlada s siljenjem očetov h koriščenju starševskega dopusta "prikrito in hinavsko" loteva skrajševanja porodniškega dopusta. Po njegovih besedah zakonski predlog ne upošteva stališč stroke – npr. glede koristnosti dojenja – niti interesov delodajalcev, saj predlagane rešitve dodatno birokratizirajo državo. Glede dodatkov za enostarševske družine, ki jih predvideva zakonski predlog, pa Pukšič pravi, da gre za "napad na družino". Po njegovih besedah želi vlada s takšnim predlogom spraviti v zakonodajo to, kar je bilo zavrnjeno na referendumu. "Mati je samo ena. Ona naj odloča o porodniškem dopustu, saj je edina, ki doji otroka," dodaja Pukšič.

V NSi kot diskriminatorno ocenjujejo predlagano odpravo dodatka, ki ga starši zdaj dobijo v primeru, če njihov otrok ne hodi v vrtec. V stranki pa imajo pomisleke tudi glede predlagane ureditve starševskega dopusta. Nasprotujejo temu, da bi očete silili h koriščenju starševskega dopusta.

Očetje vsaj za 30 dni na porodniško

Po novem zakonu, za katerega na ministrstvu upajo, da bo uveljavljen do konca letošnjega leta, prvi del porodniške, to je materinski dopust, ki traja 105 dni, ostaja nespremenjen, koristiti ga mora mama. Prav tako ostaja 15 dni plačanega očetovskega dopusta, ukinja pa se neplačani očetovski dopust, ki pa ga lahko očetje nadomestijo s plačanim dopustom za nego in varstvo otroka oz. po novem starševskem dopustu. 260 dni tega starševskega dopusta naj bi se namreč odslej porazdelilo na mamo in očeta, od tega pa bi bilo 30 dni dopusta za vsakega od njiju neprenosljivih. Vsaj en mesec bi moral tako tudi oče skrbeti za otroka, sicer par ta mesec dopusta izgubi.

Omenjenega meseca očetu ni treba izkoristiti v enem kosu, lahko se z mamo izmenjavata, dokler skupna vsota očetovega dopusta ne doseže 30 dni.

Na ministrstvu so za 24ur.com naknadno pojasnili, da predlog zakona predvideva nekaj izjem, kdaj ta mesec ne propade, če ga drugi starš npr. oče ne izkoristi: če je eden od staršev umrl, zapustil otroka ali mu je bila odvzeta roditeljska pravica, če so enemu staršu prepovedani stiki z otrokom ali izrečen ukrep prepovedi približevanja, če je en starš s svojim ravnanjem očitno pokazal, da ne bo skrbel za varstvo in vzgojo otroka ali kako drugače zanemarja roditeljsko pravico (na podlagi mnenja pristojnega centra za socialno delo), če je otrok po razvezi dodeljen v varstvo in vzgojo enemu od staršev oz. živi samo z enim od staršev, ki varuje in neguje otroka ali če postane eden od staršev na podlagi mnenja zdravnika trajno oz. začasno nesposoben za nego in varstvo otroka.

"Glede na navedeno situacij, ko bi morali otroci prej v vrtec, ne bi smelo biti. Še več, če se bo oče odločil za koriščenje dopusta v trajanju več kot 30 obveznih dni, zakon predvideva dodatne dneve dopusta 10 oziroma 15 dni," so zapisali.

Po njihovi oceni bo predlagana zakonodaja omogočila otrokom, da že v najzgodnejšem obdobju navežejo tesnejši stik tako z mamo kot z očetom, kar ima pozitiven vpliv na otrokov razvoj, očetom bo omogočila, da lahko preživijo več časa z otrokom v njegovem najzgodnejšem obdobju in tako vzpostavijo tesnejši stik z njim in končno bo tudi pomembno prispevala k odpravljanju razlik med ženskami in moškimi na trgu dela.

Vzgoja otroka - 3
Vzgoja otroka - 3 FOTO: iStockphoto

Druge spremembe

Predlog uvaja tudi nadomestilo za čas dojenja. Do devetega meseca se ura za dojenje plača v višini sorazmernega dela minimalne plače, od devetega do 18. meseca otrokove starosti pa se plačujejo prispevki za vsa zavarovanja, podobno kot pri pravici do krajšega delovnega časa.

Pri otroškem dodatku so spremenili višino dodatka v primeru enostarševskih družin z 10 na 30 odstotkov. Spremenili pa so tudi dodatek za nevključenost v vrtec, ki ga bodo po novem podeljevali samo do otrokovega 3. leta starosti, saj želijo spodbuditi vključenost otrok drugega starostnega obdobja v vrtec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikoiništa
15. 07. 2013 00.35
+1
Nič ne bo, OVCE bomo dalje, dokler se res ne bomo postavili po robu. Pa jaz res ne vem, ali smo slovenčeki res taki b3daki ali kaj, da dovolimo, da nam neka km3tica na ministrstvu soli pamet. Odpeketat v tujino, pa naj imajo Slovenijo.
Matija Wabra
03. 07. 2013 19.05
+2
Se strinjam! Ali še bolje, mati in oče naj se zmenita med seboj in to brez vmešavanja "države"!
Martin Mirt 1
03. 07. 2013 14.06
+5
Janezek pride iz šole, na vrtu pa najde očeta in mamo, ki kopljeta krompir. Mati mu naroči, naj jima iz hladilnika prinese dve steklenici piva. Janezek gre v kuhinjo, odpre hladilnik in zavpije: Samo ena je, mati!
Nika0
03. 07. 2013 13.15
+17
neumen zakon....itak da je njihov namen skrajšati porodniško mamicam. Če se oče želi vključiti v vzojo otroka, to tudi stori...s prisilo se ne reši ničesar....pa dvomim da bodo delodajalci omogočili očetom porodniško, pa čeprav bo to njihova pravica, nekater še 14 dni komaj izkoristijo....starša naj se sama odločita kdo bo z otrokom, ne pa da o tem odloča država-sram jih je lahko...
Nika0
03. 07. 2013 13.20
+15
še bolj žalosto se mi zdi pa to da zakon predlaga ministrica-ženska, se vidi da ne bo več imela svojih otrok....pa še to kaj bo pa z dojenjem-ki ga vsi tako propagirajo?! Bolano je tudi to da če če se očka odloči za porodniško-je še nagrajen z 10 dni ali več...a so kaj več vredni al kako?! Pa sem vesela da se oče vključi v vzgojo ampak ne na tak način- s prisilo....to bi morala biti odločitev staršev....
LAKOCEMO
03. 07. 2013 13.50
-2
luda mila menda ima novega ljubavnika hohoohohoho
Amasakul
03. 07. 2013 12.50
-8
mama froce pazit ati pa gre malo naokol pogledat ... če je kej friškega mladega meseka ...
LAKOCEMO
03. 07. 2013 13.51
+0
krda
03. 07. 2013 12.35
+18
To je nič drugega kot zmanjšanje porodniškega dopusta mamicam!!Hčerkin mož je koristil 15 dni starševskega dopusta ,ko je dobil otroka.Prve 3dni je bil lepo z otročkom,po treh dneh so ga že klicali iz službe,da imajo neke probleme.Po enem tednu je šel že nazaj delat ,ker je moral ali pa se lahko obriše pod nosom za službo.In sedaj predpisujejo mesec dni.Bodo doma očetja,JAPAJADE!!!!!????
batom@pinkponk.com
03. 07. 2013 11.55
-11
ženske si enakopravnost očitno predstavljajo zelo selektivno...
icecube
03. 07. 2013 12.13
+20
ja, lahko zanosiš, si 9 mesecev noseč, vmes malo bruhaš, telo se ti čist razštela, si hrbtenico uničiš in greš rodit. Prosim, ne pametuj o selektivni enakopravnosti. Not in ven ga dat pa res ni težko!!!
ochi
03. 07. 2013 11.29
+8
malo s šaljive strani. v istospolnem partnerstvu dveh žensk. bo skupni manjko porodniške 60 dni :)
provocateur
03. 07. 2013 11.22
+7
Midva bova z mojo drago prijavila, da mene sploh ni ... Bo moja draga (oz. tudi jaz skupaj z njo) koristila te ugodnosti ^_^.
Corto Maltese
03. 07. 2013 10.12
+27
Nič druzga kot varčevanje na mamicah. Zabitost slovenskih zakonodajalcev je kolosalna. Dobro vejo da vsi moški ki niso zaposleni v državnem sektorju tega ne morejo izkoristiti. Recimo en s.p. kako naj si privošči da 30 dni ne dela ??? TA DRŽAVA IZVAJA NASILJE NAD DRŽAVLJANI. NE BO SE DOBRO KONČALO - ZA DRŽAVO.
jagodicajagodka
03. 07. 2013 09.30
+17
No naj mi zdaj nekdo razloži kdo v tej državi je nor?? ne dolgo nazaj naša vrla država ukine pravico materam, da odločajo kdaj bojo šle v porodniško.. 42 ali 28 dni prej.. Ko sem bila prvič noseča sem izkoristila možnost in šla 42 dni prej.. Sedaj po devetih letih , ko sem spet noseča pa te možnosti več nimam.. Obrazložitev vlade: Otrok je prikrajšan mamice za en mesec , ker mora zaradi tega prej v službo... Ok zastopim!!! Ampak zdaj pa jemljejo mamici en mesec porodniške, da jo lahko izkoristi oče... A zdaj pa otrok ne bo prikrajšan mamice , ker mora ta en mesec prej v službo?? Pa iz koga se oni norca delajo?? Jaz tu ne vidim nobene logike.... Mogoče sem pa prebutasta , da bi jih razumela..........
NobMS
03. 07. 2013 10.07
-18
ne bo prikrajšane mame ker bo z očetom, ki je enakovreden faktor v razvoju otroka še posebej
jagodicajagodka
03. 07. 2013 10.51
+16
nimam nič proti ,da oče dobi 30 dni...pohvalno..vendar ne na račun mame... ni logike v njihovih odločitvah...
Terezinka
03. 07. 2013 11.14
-2
Mogoče bi se očetje s tem naučili ceniti mamino delo in v bodoče več pomagati v družini. Konec koncev se burno oglašajo očetje, ki bodo prisiljeni poskrbeti za otroka malo bolj kot do sedaj. Ta zakon pa prinaša tudi kakšno drugo novost, se o drugem nič ne razpravlja?
5ra04
03. 07. 2013 11.31
+16
NAJ DAJO DODATNIH 1 MES EC OČETU, DA BODO SPODBUJALI SKUPNO ŽIVLJENJE DRUŽINE!!!!!!!!!!!!!!!!NI LEPŠEGA KOT PA IMETI OB SEBI MATER IN OČETA.....
urmek
03. 07. 2013 14.34
+2
A sedaj je pa treba zakon sprejet ,da bomo moški cenili mamino delo? Tisti , ki ga že ceni ga bo še naprej tisti ,ki ga pa sedaj ne ,ga pa tudi potem ne bo!
nikoiništa
15. 07. 2013 00.37
Daj NobMS ne govori bedarij, kaj je otrok pri 11 mesecih prikrajšan za očetovo vzgojo, ne lapaj bedarij.
icecube
03. 07. 2013 09.18
+15
Tole sedaj so pa krepke zaušnice urejenim družinam. Sedaj bo žal vsem tistim, ki smo se poročili in smo nameravali otrokom omogočiti življenje v urejenih družinskih razmerah. Mar bi živeli na koruzi, prijavili, da je oče neznan in to je to. Cel kup enih ugodnosti bi dobili, ki jih sicer nimamo. Oče itak lahko kadarkoli kasneje prizna očetovstvo, bo pač to naredil šele za otrokov 1. rojstni dan.
hondica
03. 07. 2013 09.04
+3
Vse to in še več vam nudi vlada, ki je ultrasocialna v mislih, besedah in dejanjih.
MARK AUREL
03. 07. 2013 08.50
+8
Evropska direktiva tudi določa, da se plače in penzije ne smejo nižati. Ta vlada pa ravno to vseskozi "trobezla" in je pričakovati, da bo ravno to naredila. Mi Slovenci, natančneje naši vrli politiki nimajo niti najmanjše trohice zavesti, da bi tudi EU rekli NE!
Bibijana3
03. 07. 2013 08.25
+23
škoda da se vladna uslužbenka, me ne zanima ali je mama ali ne in kako bodo vzgojeni njeni otroci, in njeni sodelavci trobijo o evropskih direktivah. vsakemu povprečnemu državljanu EU je jasno, da je evropske direktive potrebno upoštevati in prilagajati sistem, ne pa dobesedno in po vseh črkah. močno dvomim, da so se v bruslju spomnili, zdej bomo pa slovenskim mamicam spremenil porodniški dopust, če bi nas blo ko kitajcev, bi mogoče še verjela, tako pa ne. in če bi te direktive res bile kot neka zapoved, ki se je ne sme prekršiti, bi imele vse države v EU zadeve urejene po enakem sistemu, realnost je pa zelo daleč od tega... torej kaj mi je lahko sklepati? glede na znesek moje porodniške že zmanjšanje na 90 in 80% vzame toliko, kot bi bila ob porodniško za cel mesec, torej za en mesec porodnišk vseh mamic letno država kr nekaj pršpara... v primeru, da bi bilo res 30 dni neprenosljivega dopusta za očete, ki bi jih lahko brez težav pri delodajalcev koristilo le 15% očetav oziroma prej manj kot več, imajo ti isti vladni uslužbenci, ki lažejo, kako bi bilo to fino za otroke, že zračunano, koliko bo država prišparala.... in to prišparano bo zagotovo vložila v vrtce, bolnišnice, šole in podobne ustanove v korist našim otrokom, pa vrtci bodo tut čist pocen, kakopak, pa še zvišal bodo otroške dodatke, seveda... glava boli, res glava boli, za kakšne bedake nas imajo, tako levi, kot desni in tisti v sredini, vsak ki je na oblasti, poštima zase in za svoje, podpira lopovsko bando, ki legalno obkrade državne banke, mi poštenjakarji, delavčki, pa vse to plačujemo, sebi in svojim otrokom trgamo eni tudi od ust, drugi pa zaenkrat, hvalabogu, le priboljške... živela slovenija, obljubljena dežela....
Nejeverni_Tomaz
03. 07. 2013 09.20
+5
comment123
03. 07. 2013 08.23
+28
MAMA NAJ IMA PORODNIŠKEGA DOPUSTA TOLIKO KOT GA IMA SEDAJ, OČETU PA NAJ PRIPADA TISTI MESEC. EU NI PREDVIDELA ZMANJŠANJA MAMAM, TO SO SI IZMISLILI NAŠI, KI TAKO ALI TAKO NIČ DAJO SAMO JEMLJEJO......
flowerca
03. 07. 2013 08.22
+20
Samo še to se mi manjka,da mi država vzgaja otroke,in ''komandira''kdaj in kdo bo šel na porodniški dopust.POZABITE.
batom@pinkponk.com
03. 07. 2013 08.05
-8
aja, a tu pa ni več enakopravnosti??? Ženska dvoličnost ponovno... Ko bi kaj rade, se izgovarjajo na enakopravnost, same je pa ne želijo nuditi!
izvlecek
03. 07. 2013 07.05
+18
Kopačeva ima 2 otroka, a mislite, da je kaj z njima, njej je važna kariera, kako bosta pa otroka gor zrasla, pa ni pomembno - boli jo k.. za otroke, za to pa tak zakon - ona bi že prvi mesec šla nazaj delat. Zakon je samo izživljanje frustracij karieristk na ministrstvu za delo
ri?et
03. 07. 2013 07.00
+14
vzpodbujali starše,da dajo otroka v vrtec??? ja kam pa,če ni prostih mest. evropa ima to čisto solidno porihtano,mi pa tudi nismo imeli slabo-do zdaj,ko je spet en pameten....