Slovenija

Mama in očim, ki imata na vesti smrt dveletnice, ostajata v priporu

Kranj, 03. 08. 2016 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kranjsko sodišče je podaljšalo pripor materi in očimu dveletne deklice, ki je umrla v začetku julija za posledicami hudega zanemarjanja in surovega ravnanja. Preiskava očitanih kaznivih dejanj sicer še poteka.

Ob iztekajočem se enomesečnem priporu za mamo in očima dveletne deklice, ki je umrla v začetku julija, je kranjsko okrožno sodišče izdalo odločbo o podaljšanju pripora. Podrobnosti do vročitve odločbe strankam ne morejo razkriti, na tožilstvu pa so pojasnili, da preiskava očitanih kaznivih dejanj še ni zaključena.

Kriminalisti so mamo umrle deklice in njenega partnerja ovadili zaradi suma hudega zanemarjanja in surovega ravnanja z otrokom ter za povzročitev posebno hudih telesnih poškodb, ki so bile za deklico usodne. Za prvo kaznivo dejanje je zagrožena do petletna zaporna kazen, za drugo od 5 do 15 let zapora.

Mama (na sliki) in očim sta osumljena, da sta dveletno punčko hudo zanemarjala in z njo surovo ravnala.
Mama (na sliki) in očim sta osumljena, da sta dveletno punčko hudo zanemarjala in z njo surovo ravnala. FOTO: POP TV

Dežurna preiskovalna sodnica kranjskega okrožnega sodišča je zaradi ponovitvene nevarnosti 5. julija odredila pripor zoper oba obdolženca. Kot je opredeljeno v zakonu o kazenskem postopku, sme po sklepu preiskovalnega sodnika biti obdolženec pridržan v priporu največ mesec dni od dneva, ko mu je bila vzeta prostost.

Po tem času sme biti obdolženec pridržan v priporu samo na podlagi sklepa o podaljšanju pripora. O tem odloča senat, ki sme podaljšati pripor za največ dva meseca. Zoper sklep senata je dovoljena pritožba, ki pa ne zadrži njegove izvršitve.

Na kranjskem okrožnem sodišču o podrobnostih glede odločbe senata ne morejo govoriti, dokler ni razvidno, da je bila odločba vročena strankam. Predvidevajo, da bo to do konca tega delovnega tedna.

Poškodbe, ki so jih na deklici odkrili zdravniki, so nakazovale, da je bila deklica žrtev zanemarjanja in zlorab zadnjih nekaj mesecev svojega življenja.
Poškodbe, ki so jih na deklici odkrili zdravniki, so nakazovale, da je bila deklica žrtev zanemarjanja in zlorab zadnjih nekaj mesecev svojega življenja. FOTO: POP TV

Vodja okrožnega državnega tožilstva v Kranju Marija Marinka Jeraj je pojasnila, da v primeru umrle dveletne deklice preiskava še ni zaključena. Zahteva za preiskavo je bila vložena 7. julija.

Če teče postopek za kaznivo dejanje, za katero je v zakonu predpisana kazen zapora nad pet let, sicer sme v kazenskem postopku senat vrhovnega sodišča podaljšati pripor še za največ tri mesece. V tem času pa mora biti vložena obtožnica, sicer se pripor odpravi in se obdolženec izpusti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni