Slovenija

Malo 'okolju prijaznih' črpalk

Ljubljana, 05. 10. 2009 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
37

Vozniki, ki bodo bolj onesnaževali, bodo plačevali več. Čeprav država zatrjuje, da spodbuja nakup okolju prijaznih avtomobilov, pa se včasih "zatakne" pri iskanju goriva za "zelena" vozila.

Medtem ko je novela Zakona o davku na motorna vozila, ki bi uvedel novo obdavčitev vozil glede na izpuste ogljikovega dioksida, že v državnem zboru, imajo vozniki ''zelenih'' vozil omejen manevrski prostor. Bencinskih črpalk z avtoplinom je v Sloveniji v primerjavi s tujino malo: od skupno 421 lahko plin najdemo le na 32 črpalkah.

Plinski rezervoar
Plinski rezervoar FOTO: Plineks
Tudi v Eko skladu zatrjujejo, da že vrsto let spodbujajo okolju prijaznejša vozila na hibridni ali električni pogon, ''v zadnjem letu pa so za pravne osebe in samostojne podjetnike razpisani tudi krediti za nakup vozila s pogonom na avtoplin''.

Petrol trenutno ponuja avtoplin na 30 bencinskih servisih po vsej Sloveniji, ponudbo pa nameravajo razširiti. OMV Slovenija, ki ima v Sloveniji 102 bencinska servisa, avtoplin trenutno ponuja na dveh, na Bonifiki in Smedniku. Vendar zagotavljajo, da ga bodo ponujali ''vsi naši novi bencinski servisi, ki so trenutno v gradnji. Trenutno so v gradnji servisi na območju Prekmurja in Štajerske. Vsekakor pa je del naših prihodnjih načrtov tudi posodobitev in razširitev ponudbe že obstoječih bencinskih servisov s točenjem avtoplina.'' Iz Tuš Oila, kjer imajo 15 bencinskih črpalk, so sporočili, da bodo ponudbo kmalu nadgradili z avtoplinom. ''Tudi na dveh novih bencinskih servisih, ki jih gradimo in bodo odprti še letos, bo na voljo LPG plin.''

Bomo plačevali za emisijske kupone?

Na ministrstvu za okolje zagotavljajo, da Slovenija podpira rabo utekočinjenega naftnega plina v cestnem prometu z bistveno nižjo trošarino za utekočinjen naftni plin kot za dizelsko in bencinsko gorivo. Zakon o trošarinah določa za tisoč kilogramov utekočinjenega naftnega plina približno dva in polkrat nižjo trošarino kot za tisoč litrov dizelskega in bencinskega goriva. ''Vsekakor pa je treba poudariti, da avtoplin vendarle ni obnovljiv vir energije. Je fosilno gorivo tako kot nafta in njeni derivati.'' Na ministrstvu tudi resno razmišljajo o dajatvi do novega leta na izpuhe CO2, ki bi se povečala za 0,2 centa. Denar bi šel za nakup emisijskih kuponov. Kot je znano, bo morala Slovenija kot podpisnica Kjotskega protokola zaradi prekoračitev emisij toplogrednih plinov do leta 2012 plačati 80 milijonov evrov.

Tudi na finančnem ministrstvu so naklonjeni ''zelenim'' voznikom: ''Do konca leta velja oprostitev plačila davka na motorna vozila, ki imajo izpust CO2 manjši od 120 gramov na kilometer. Po 1. januarju 2010 pa je s predlogom zakona o davku na vozila predvidena obdavčitev v sorazmerju z izpustom CO2 in tako je na primer predvidena obdavčitev v višini 0,5 odstotka za 'bencinarje' oziroma odstotek za vozila z dizelskim pogonom vrednosti za vozila z izpustom CO2 do 110 gramov na kilometer.'' Biogoriva so že tako ali tako oproščena plačila trošarine, mešanice biogoriv s fosilnimi gorivi pa so obremenjene z nižjo trošarino. Znižanje je sorazmerno dodanemu deležu, vendar ne more biti višje od petih odstotkov. Tudi avtoplin ima nižjo trošarino. ''Tako se na avtoplin plačuje trošarina v višini 125 evrov za 1000 kilogramov, kar je najnižja možna trošarina po evropski direktivi."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izkušena Polonca
17. 04. 2012 15.21
100% električni avto je veliko boljši! Komaj čakamo da se peljemo.
Renato Šalamun
05. 10. 2009 17.39
Avto lahko na začetku za 20s zalaufaš na bencin, potem ga pa lahko ugasneš in na plin preforseraš če je premrzlo (vsaj na mojem sistemu je tko), tako da je tudi pozimi ko je minus poraba bencina minimalna. Kar se pa tovarniške garancije tiče, nekatere ferme ki se ukvarjajo s predelavami imajo pogodbe s prodajalci avtomobilov, tko da garancija ne propade.
Renato Šalamun
05. 10. 2009 17.37
Sam se vozim na avtoplin že lep čas, in moram rečt da nekateri navajate precej netočne podatke. Pri sodobnih motorjih in pri sodobnih avtoplinskih sistemih je razlika v porabi minimalna (pri mojem avtu manj kot pol litra) pri moči se ne pozna nič! V nemčiji sem naložil 45 LCD monitorjev (karavan), avto je bil čist na tleh, čez prelaz (da sem se izognil plačilu tunela) sem preklapljal med plinom in bencinom, razlike v moči ni blo nobene. Če še mal zračunam, cena bencina je trenutno 1,1€, avtoplin pa ,0552€. Če računam da rabim bencin za vžig prišparam z avtoplinom cca 4,5€/100km (motor je 1.8, 115 konjev). Investicija 1400€ (1350€ za predelavo ostalo za homologacijo in papirje) se mi je torej povrnila v cca 31,000km, oz celo malenkost prej, ker ga večalimanj lahko pri zagonu takoj preforsiram na plin (če ni preveč mrzlo ali če je mašina še kulkertolk topla). Če kupuješ nov avto torej sploh ni debate če se splača, ker novega avta ne misliš met samo 30.000km. V primerjavi z dizli je vožnja z avtoplinom cca 30% cenejša (ista moč motorja), dizel je nov minimalno 2.000€ dražji od bencinarja torej si že s tem povrneš predelavo. Velik bonus pri avtoplinu je tudi to da pri menjavi avta avtoplinski sistem enostavno prestaviš, stroška je cca 300€, kar pomeni da je pri naslednjem avtu investicija povrnjena v manj kot 7.000km, tako da se investicija splača tudi pri starem avtu (govorim iz lastnih izkušenj ker sem to enkrat že naredil). Štos je samo v tem da morata met oba avta motor z enakim številom cilindrov (v mojem primeru V4). Tudi kar se tiče pokvarljivosti imam osebno dobre izkušnje, saj v cca 70.000km nisem imel niti enega problema. Samo avtoplinski filter je treba spucat na cca 20.000km (lahko tudi zamenjat, kar je seveda dražje) kar pa lahko komot delaš sam. Kar se pa tujine tiče lahko povem da se v Italiji ,Nemčiji in na Hrvaškem avtoplin da tankat povsod, tudi cene so zelo ugodne, na hrvaškem je avtoplin celo cenejši, slabše je pa v Avstriji kjer je cena previsoka, pa še črpalk je premalo, ampak itaq prideš žez celo Avstrijo do Nemčije z enim tankom). Pri nekaterih fermah ki ponujajo avtoplinske predelave nudijo celo brezobrestno odplačevanje na 24 obrokov. Nekdo ki dela cca 25.000km/leto torej lahko kredit odplačuje samo z razliko ki jo prišpara z avtoplinom. Ne pozabit tudi na to da je avtoplin precej prijaznejši do okolja in do motorja, motorji na avtoplin namreč delajo tudi 2X več kilometrov kot na bencin. Bom pa probal plin naslednjič natočit v plinarni da vidim če je petrolov res slabši (pri bencinu in dizlu vemo da se pozna kje ga tankaš).
Renato Šalamun
05. 10. 2009 17.37
Pa kar se še turbincev tiče. Pri turbincih je res da moč bolj pade, ampak nej mi nekdo pove, če ima avto ki ima 200km, kje se ti tistih 20% pozna? Kolega ima Alfo 166 2.0T in avto tut na plin še vedno leti ko svina (sem ga tut sam vozu in vem iz prve roke). Sicer je pa avtoplin tkoaltko namenjen temu da šparaš, in verjemte mi tut na plin se lahko pelješ 200 če ima avto 160 konjev namesto 200. Sicer mi pa čist dol visi na kaj se vozim, na bencin, plin, dizel, al pa na gnoj magar če je cenejš. Ampak ta trenutek lahko samo rečem da se avtoplin bolj splača, drgač bi tut jest kupu dizla. Dost hodim na koncerte v Nemčijo, jest mam bencinarja 1.8 (115KM) (prej sem mel 1.6 - 104KM)), oba avta sta bla karavana stara 10 let, stara jajca torej. Kolega ima pa novga Golfa 5 1.9 TDI 105KM. V nemčijo se na koncerte vozmo z mojimi starimi jajci, verjetno ne zato ker je dražje (ubistvu je cca 30% ceneje). Pri teh 30% nisem upošteval tega da je bil pred časom v Nemčiji in Avstriji dizel dražji kot pri nas. Situacija se je sicer obrnila (Slovenija: 1,015 EUR, Nemčija 1,06 EUR, Avstrija: 0,98 EUR). Potem še to da mi 1.8 motor pri zmerni vožnji porabi isto kot 1.6, če ga pa stiskam pa celo cca pol litra manj). V zakup je treba vzet še to da 10 let star bencinar požre več kot pa nov avto. Opcija je še dodaten tank (to sem imel pri prejšnjem avtu ), torej tank v rezervni gumi tank v prtlažniku (skupaj sem imel 120L dejanske prostornine). Pri tem avtu ki ga imam zdaj se sicer nisem več odloču za to opcijo, ker mi prtljažnik preveč pomeni). Ta opcija je seveda smiselna samo če se voziš zelo daleč. Sicer je pa razlika v ceni med Slovenijo pa Nemčijo minimalna (pri nas 0,552EUR, v Nemčiji pod 0,60EUR, včasih je bla razlika večja tko da se ta opcija trenutno ne splača).
spaparnas1
05. 10. 2009 17.36
Ko tu prebiram komentarje mi v glavnem rata slabo. Kaj res nobeden ne vidi bistva? Radi bi nam zaračunali zrak, CO2.... Od kdaj pa je CO2 plin ki bi kakorkoli vplival na vreme, globalno segrevanje, ohlajanje in podobne neumnosti katere nam mediji servirajo non-stop? V ozračju je 384 delcev CO2 na miljardo!!!!!. Vsi te abstraktni pojmi kot je zmanjšajmo količino CO2 v ozračju so butasti slogani fanatikov klimatske religije. CO2 nikoli ni, danes ne in nikoli ne bo vplival na temperaturo ozračja. CO2 sledi spremembi temperature in sicer z zamikom 200 let...
Uporabnik443692
05. 10. 2009 15.31
pikapokajezek... lahko je birokratska, upravičena ali neupravičena.....ma ko vidim tablo na vhodu ne grem noter...
Uroš Palhartinger
05. 10. 2009 15.04
Mucek4, glede tvojega tanka bencina na 10.000 km... Vse je relativno, če se pozimi voziš na kratke razdalje, boš moral kljub plinu bencin tankati na "rednih" 700 km, saj ne bo motor avtomobila nikoli dovolj topel za uporabo avtoplina... Povsem druga zgodba pa je, če avtomobil uporabljaš dnevno na dolgih relacijah, ko hladen avtomobil zaganjaš le enkrat dnevno...
Uroš Palhartinger
05. 10. 2009 15.01
Tudi jaz imam avto predelan na LPG... Pa me mehanik po treh servisih zaprepadeno pove: "kaj veste da avto ni predviden za uporabo plina, zaradi tega vam bo avto prej odpovedal" No, kakorkoli, s plinom sem napravil 120.000 km, pa nimam nobene večje okvare, prenehale pa so se mi tudi težave s prerjavenjem izpušnega lonca in cevi...
Renato Šalamun
05. 10. 2009 14.48
Kam hudiča zginjajo posti??!!??
Renato Šalamun
05. 10. 2009 14.45
Mojadva posta sta bla tut brisana! WTF?
sherlock2
05. 10. 2009 13.07
Se...kar nasmehnem nekaterim komentarjem, ki nimajo niti malenkosti strokovne... tehnične vrednosti pa tudi ne kaj pomeni lpg, kot pogonsko gorivo..kaj šele da bi ga uporabljali.Ja replike na članek so podobne replikam drugih člankov in največja beda slovenceljnov je, da smo ovce, ki smo podvržene montaži , kamuflaži in manipulaciji. No vredu... nekdo naj izračuna, moj avto porabi za 4€ lpg na 100km. Vgradili so mi ga pri 40k km. Zdaj ima 110k km takorekoč brez večjih vzdrževalnih del, saj plin pri izgorevanju ne oddaja agresivnih spojin, kakor pri 100 ali 98 oktanskem super benzinu. Olje je rumeno še po 40k km...torej servisni intervali niso potrebni na vsakih 20k km kot je to napisano v tehnični knjižici avtomobila. In naj mi zdaj nek mehnik pove, da je lpg škodljiv za ležišče ventilov ali same ventile...to je popolna zmota..ne bi zdaj o tem, ker cel svet ve da je življenjska doba motorja daljša za celih 30% ali več, kot če bi vozili na super benzin. Pustimo diesel ...to je že druga zgodba ampak ali pri diezu ni bosch črpalke pa turbine itd....kje so tukaj stroški he,he. Morda vas bom še prepričal neverni tomažki ........sem se pa skoraj razjezil ...ne nad vsemi.
mucek4
05. 10. 2009 12.48
Sam imam plin. Bencin je še vedno treba natočit v avto, ampak samo 1 tank na nekje 10.000 km. Razlika med porabo bencin/plin je pa 9.1/10l na 100 km. Pri ceni 0.50€ v Ljubljani pri zasebniku je vožnja "prijetna" :)
pika poka ježek
05. 10. 2009 12.39
LPG oz. avtroplin je stranski produkt oz. odpadek pri rafineriranju nafte. Rafinerije imajo le štiri možnosti: 1. da ga spustijo v ozračje 2. da ga pred spuščanjem v ozračje prižgejo (zato se na fotografijah rafinerij iz dimnikov vedno dviguje ogenj) 3. da ga uporabijo za proizvodnjo elektrike ali ogrevanje sanitarne vode 4. da ga prodajo kot pogonsko sredstvo poznano kot LPG oz. avtoplin.
pika poka ježek
05. 10. 2009 12.36
lotos1, omejitev velja le za zaprte garažne hiše s kletnimi prostori. Sicer pa gre le za biriokratsko omejitev.
Uporabnik443692
05. 10. 2009 12.24
zakaj nihče ne omeni, da v 99% garažnih hiš (v tujini in pri nas) NE smeš vstopit, če imaš avto z avtoplinom?
CorseFiat
05. 10. 2009 12.10
sem za varovanje okolja, a nikakor na račun avtomobilizma.
Xit
05. 10. 2009 12.08
Ne moreš dvakrat zaračunat isto. Država računa trošarino za onesnaževanje, če kupiš dizla, potem pa še trošarino za onesnaževanje če kupiš nafto. Sj se vsak liter le enkrat porabi!!!! Dizl, ki ne porabi nobenega litra, pa sploh ni bolj obremenjujoč za okolje kot avto na plin ali bencin. Tk da ... NE VEM ZAKAJ TO PODPIRAMO!!!
Johnny Š.
05. 10. 2009 12.07
V Srbiji se vozi skoraj 70% prebivalstva na plin, pa je cena plina še vedno dvakrat nižja od bencina in če mi verjameš na besedo, v Srbiji bi lopovi v Vladi že pogruntali povišanje cen, če bi to bilo tako enostavno. Izdelava LPG rafinerije ne stane skoraj NIČ, saj je to stranski izdelek pri predelavi nafte. Tistih 55 centov za liter plina je že veliko preveč.
motofrik
05. 10. 2009 11.57
Ja, ja -kar veselite se ''plinarji''. Trenutno se da s plinom voziti zelo poceni. Ampak, ko bo (če bo) veliko vozil na plin, se bo kar hitro podražil.
Capi-22
05. 10. 2009 11.48
ne serite.. raj plačam za cliota več ko pa nek "zelen" avto mov kupit .. še vedno se ne splača