Slovenija

Malo delo: Velika sprememba tudi za delodajalce

Ljubljana, 19. 05. 2010 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
131

Študentsko delo ne prinaša ugodnosti le študentom, pač pa tudi delodajalcem. V Hitu tako študenti mesečno oddelajo 37 tisoč ur in tako nadomestijo 210 zaposlenih. Gospodarskemu razstavišču pa študentje odgovarjajo, ker lahko sledijo sezonskemu delu.

Ob 11.30 se bodo študenti in dijaki zbrali na različnih zbirnih mestih in krenili proti Prešernovemu trgu v Ljubljani, kjer se ob 13. uri začne osrednji del protestov. Kot je znano, je pomembna zahteva tudi ohranitev študentskega dela.

Znano je, da bo sprejetje zakona o malem delu korenito poseglo na trg dela, kar pa moti predvsem študente in veliko je slišati o njihovih razlogih za nasprotovanje uvedbi zakona. Zato bodo danes izvedli tudi protest proti omenjenem zakonu.

Kaj pa delodajalci? Ti se k študentom obrnejo, ko potrebujejo fleksibilno delovno silo z malo birokracije. Tako so ponavadi tisti, ki na ulicah delijo letake, ki strežejo kavice v lokalih in ki na vhodu na prireditve pričakajo goste, prav študenti. Da bi lažje razumeli, kaj malo delo pomeni v praksi, smo pogledali način dela pri dveh delodajalcih – družbi Hit in na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču.

V Hitu prek servisov zaposlenih 453 oseb, na GR pa letno dela 120 študentov

Hitu bi malo delo povzročilo kar nekaj težav.
Hitu bi malo delo povzročilo kar nekaj težav. FOTO: Reuters

Študentska delovna sila je ugodna ravno zato, ker študentom odgovarja delo čez vikende in praznike, ko nekateri delodajalci zaradi prostih dni redno zaposlenih delavcev potrebujejo fleksibilno delovno silo. In tako je tudi v družbi Hit. Kot so povedali za 24ur.com, študenti pri njih v povprečju opravijo 37 tisoč delovnih ur mesečno. To predstavlja, preračunano na število zaposlenih za polni delovni čas, 210 zaposlenih.

Povprečno pa en študent opravi 83 delovnih ur mesečno. "Večina izmed njih dela le ob vikendih, med praznikih in ob dneh, ko je povečan obseg dela," so nam razložili v Hitu. Po podatkih z 10. maja je bilo v družbi Hit prek študentskih in mladinskih servisov zaposlenih 453 oseb.

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je situacija drugačna. Dela in naloge, ki jih pri njih opravljajo študenti, so občasna. Lahko trajajo le nekaj ur (delo hostes), največ pa 14 dni, torej ko študent opravlja delo receptorja na večjih sejmih. Študentje pri njih ne opravljajo del in nalog, ki bi trajala daljše obdobje in bi lahko namesto njih začasno ali redno zaposlili delavca. V povprečju pri njih dela približno 120 študentov na leto.

In kaj bo, ko bo prišlo malo delo?

Študentsko delo je za Gospodarsko razstavišče ustrezno, ker najbolje sledi dejavnosti, s katero se ukvarja.
Študentsko delo je za Gospodarsko razstavišče ustrezno, ker najbolje sledi dejavnosti, s katero se ukvarja. FOTO: POP TV

Malo delo bo za Hit pomenilo veliko spremembo. "Predlog zakona o malem delu dovoljuje v podjetjih z več kot 51 zaposlenimi le 1440 delovnih ur študentskega dela mesečno," pravijo v Hitu in dodajajo, da je to, preračunano na polni delovni čas, le 8 študentov, oziroma 16 študentov s polovičnim delovnim časom.

V Hitu izpostavljajo, da ni omejitev števila študentov edina stvar, ki bo vplivala na njihovo najemanje študentske delovne sile. Predlog zakona o malem delu namreč, kot navajajo v Hitu, obdavčitev dela povečuje z dosedanjih 14 na 34,9 odstotka. "Kar glede stroškov predstavlja dejansko izenačitev z obdavčitvijo dela iz delovnega razmerja, ki sedaj znaša 38,2 odstotka brez akontacije dohodnine," pravijo v Hitu. "V primeru sprejetja zakona o malem delu, kot je predlagan, bi v družbi Hit študentsko delo praktično ukinili," razlagajo v Hitu. Pravijo, da bi študentsko delo nadomestili s sklepanjem pogodb o zaposlitvi za določen ali nedoločen čas.

GR: Ne zato, ker so poceni, pač pa ker sledijo dejavnosti

Na Gospodarskem razstavišču pa pravijo, da študentske sile ne najemajo, ker bi bila finančno najbolj ugodna, pač pa zaradi svoje dejavnosti, ki je sezonskega značaja in ji študentsko delo v sedanji obliki najbolje sledi.

Na Gospodarskem razstavišču pričakujejo, da se bo povečal strošek z naslova študentskega dela, potrebno bo povečati bazo podatkov. "Hkrati pa pričakujemo neprimerno več birokratskega dela," pravijo.

Tudi v Hitu se strinjajo, da je z novim zakonom predviden tudi mnogo bolj zapleten administrativni proces v zvezi z zaposlovanjem, predvsem pa glede vodenja posebnih evidenc in dokumentacije ter plačevanja različnih prispevkov in dajatev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

desert_fox
17. 06. 2010 00.34
moje bivanje v ljubljani stane 200 evrov stanovaje! prevoz in hrana brez kakšnega luksuza 150 evrov! oče in mati oba delata za 500evrov! kje so položnice in vse ostalo... preračunajte malo!!!
tiapia
20. 05. 2010 21.55
Prouhudababa, the_man mi je prebral misli, tako da nadaljni komentar ni potreben. Me pa preseneča tko omejeno razmišljanje zaposlenih-kot rečeno, z ukinitvijo študentskega dela je fiktivno pričakovati več rednih delovnih mest. Težave ne ležijo v študentskem delu, ampak v državi, ki ne kontrolira zlorab in jke gospodarstvo spravla na kolena! Ampak najlažje je poiskati grešnega kozla in mu vzeti še zadnje bonitete, ki jih ima. Še kako leto, pa bodo uvedene šolnine, potem pa študij pripade eliti. Ampak kaj, povprečen Slovencelj se bo smejal, ker če je njemu crknla krava, naj pa še sosedu.
angrygrandpa
20. 05. 2010 21.12
hja k berem te komentarje so eni ki so ZA in eni ki so PROTI to je cist osamljen primer to je zalostno EJ VI K STE PROTI IMAMO VELIKO HUJSE TEZAVE K PA TA BEDARIJA NEPOMEBNA!!! kako je sele delavki v nekem podjetju k zasluzi 300 evrov na mesec pa se ne dobi redno vsak mesec placo to je problem pa it na cesto!!! sej boste se vedno delal sam mal manj pa manj boste placani ne boste tko mastno sluzil denar k zdej!!! pa se vedno vam bo fajn NEHITE ZE S TEM malim delom utrujat pa govorit kok vam je tezko!!!!!!!!
JanezNovakJohn
20. 05. 2010 20.15
Ne sodim o tem ali je zakon o malem delu dober. Vem le da je cvet bodočih intelektualcev pokazal svoj nivo. Podprl je finančne povzpetnike. Že dolgo, dolgo se v tej družbi ve kako zelo se izrabljajo napotnice za študentsko delo in to na vseh treh strani. Delodajalcev, delojemalcev, ki niti slučajno ni potrebno da so študentje in Študentskih servisov, ki služijo na račun obeh. Kar se tiče malic pa poznam srednješolce in njihov odnos do hrane. Ni pomembno da je hrana zdrava. Važno da je fancy, to pa je čips, pica, coca cola..... Ostalo pa ta mladina ZABRIŠE v koš. To, da je to družba plačala ni bistveno. IN ZAKAJ ŽE SO ŠTUDENTJE PROTESTIRALI?
the_man
20. 05. 2010 18.12
prouhudababa... Vsi redno zaposleni, si s tem tudi plačujejo pokojninski sklad, teče vam delovna doba, ste upravičeni do kredita, ... pa še bi lahko našteval. Vsega tega preko študentskega servisa ni, razen zavarovanja na delovnem mestu. Ampak imaš prav ja, treba je bolj široko razmišljati, seveda dokler ti takšno razmišljanje ustreza ja. Pol si pa predstavljaj kako bo delavcu z minimalno plačo, ki je čisto slučajno še oče 19 letnika, kateri je vpisan na fax, pa ne more delat preko študenta. Verjetno mu bo z veseljem plačal stanovanje v ljubljani (200€), prevoz do tja tedensko, prehrano,oblačila, s 520€ prihodka na mesec. Po moje res ne bo problema ja. Samo da razmišljate bolj na široko ja. In pa ja, a kateri študent ne plača davka? Ne, študenti nismo nekaj boljšega, imamo pač določene bonitete ker drugače enostavno ne bi šlo skozi mesec. In govorite kako zaradi študentov ni delovnih mest? Prosim vas lepo. Pol smo tud mi krivi za "krizo" ki je nastala v svetu, pa naj si bo fiktivna ali ne, ko se lepo skorišča. Mi smo krivi za propad podjetij? In iz tvojga komentarja ven, gre za očitno, tipično slovensko "faušijo", kajti ti kot redno zaposlena plačuješ večje davke. Verjetno maš tud nekoliko večjo urno postavko ne. Ampak ja, še enkrat, bo široko razmišljanje prosim.
prouhudababa
20. 05. 2010 17.07
@tiapia vsi zaposleni moramo plačevati davke. Zdaj mi pa ti prosim razloži, v čem ste ti in tebi podobni kaj bolj elitni, da bi vam pripadal privilegij, da boste plačevali manjše davke, kot vsi drugi delovni ljudje. Če mora delavec z minimalno plačo plačati vse davke in prispevke, ob tem pa še živeti družino, potem mi prosim pojasni, zakaj bi ti moral plačati nižje davke, ko ne rabiš preživljati družine. Če lahko nekateri vse življenje delajo pošteno preko podjemnih in avtorskih pogodb, v čem je problem, da študent dela preko iste pogodbe? Ali smo vsi enaki ali nismo? Ali so študenti 'nekaj boljšega'? Kaj pa poreče tisti študent, ki dela preko napotnice v podjetju, v katerem so odpustili njegovega očeta ali pa mater, ker sta bila 'predraga' delovna sila? Zagotovo tak študent nima razloga za ponašati se s svojim delom, ker na lastni koži občuti, kako to izgleda če starše spraviš ob delo. Dajte že enkrat malo bolj široko razmišljati, ne pa tako ozko samo na svojo rit gledat.
tiapia
20. 05. 2010 16.34
Preko študenta delam že 6 leto (trenutno zaključujem znanstveni magisterij, da ne bo kdo pljuval, da zavlačujem študij). Študentsko delo mi omogoča finačno samostojnost, saj se mi pri 26. ne zdi primerno, da bi me še živeli starši, čeprav mi še vedno pomagajo, poleg tega pa sem s pametno izbiro dela, pridobila tudi dragocene delovne izkušnje. Malo delo z malim številom dovoljenih delovnih ur in obdavčitvijo, ne prinaša ne finančne samostojnosti, ne delovnih izkušenj, saj te nihče ne bo mogel zaposliti zahtevnejša dela. Žalostno pa je to, da z ukinitvijo študentskega dela ne bo novih delovnih mest, ampak bomo mogli delati preko visoko obdavčenih podjemnih in avtorskih pogodb in s.p.-jev. Ne strinjam se z bogatenjem študetskih servisov in ŠOSa, ampak dokler ni boljše alternative, naj študentsko delo ostane!
dark2000
20. 05. 2010 16.18
ma kaka ugodnost za študente??? zaslužil bojo enkrat manj ko so do zdj
angrygrandpa
20. 05. 2010 15.21
fler08 je primer postenega studenta lpo dela med vikendom neki zasluzi pa je med tednom pa pridno se uci to podpiram ne pa izkoriscevalnih studentov ki izkoriscajo studenski status!!!
Andreja Nose 1
20. 05. 2010 15.05
mali_mali... ka ti mislš da študentje usii dobivamo od mt pa fotra dnar za študij tko k ti???
prouhudababa
20. 05. 2010 13.48
Ne razumem kdo komu laže in kdo koga nateguje! Poleg študentskega dela in redne zaposlitve obstaja tudi delo po podjemni pogodbi. Študentsko delo je posebna oblika dela po podjemni pogodbi s posebnimi davčnimi olajšavami. Obstaja pa tudi čisto klasična varianta, dela po pogodbi ali pa dela po avtorski pogodbi, s katero se lahko povsem nadomesti izpad študentskega dela in ni nobene potrebe po zaposlovanju v redno delovno razmerje za določen čas. Zanima me, v čigavo korist je trosenje laži in dezinformiranje javnosti.
kohar38
20. 05. 2010 12.00
Te problemi glede študentskega dela se vlečejo pri nas že 10 let, pa je še vedno vse isto.
fler08
20. 05. 2010 11.57
@BaDMaN27 verjamem da je dost takih, zato ker je lepš dobivat socialno podporo
fler08
20. 05. 2010 11.56
@mali_mali prav imaš, nej zaposlijo redne delavce....jst sm hotu sam rečt, da bo hit dubu po buči zdej s tem zakonom.
BaDMaN82
20. 05. 2010 11.42
V sloveniji je 100.000 takih ki nočejo delat in ne ker ni dela...
mali_mali
20. 05. 2010 10.36
Če jih toliko potrebujejo naj jih redno zaposlijo. Tako pa se dela mimo in se čudi zakaj jih je 100.000 na borzi. Ravno zaradi tega. Študentje naj študirajo da čim preje zaključijo in se zaposlijo, ta stari pa naj delajo da bodo dočakali penzijo v malo boljšem finančnem stanju.
fler08
20. 05. 2010 01.02
@hja....Sej delodajalci sploh ne bodo na slabšem...bodo pač imeli več različnih študentov!!! Študenti pa manj keša =) vsem študentom se lih ne da delat, tko da več različnih študentov lih ne bodo meli....kar se tiče hita, pa ne verjamem da bo plačal 100-200 novih licenc za krupjeje sam zato da bodo lohk pršli skozi leto z vsemi študnti, tko da mislim da to kar praviš ne drži.
fler08
20. 05. 2010 00.52
no sej jst delam sam med vikendi...21 ur, vsak vikend in to je to. Neki malga zaslužim, pa še ne mislim na neumnosti, med tednom pa študiram.
angrygrandpa
20. 05. 2010 00.17
LaFemme jzt sm pa dozivel to sm prisel na razgovor in sem dobil tak odgovor zal vas ne moremo sprejeti ker imamo ze dost zaposlenih studentov aaaaaaaaaaaa!!!!! tocno tako mi je reku!!! banda!!
angrygrandpa
19. 05. 2010 23.31
ta zakon se more spremenit 100tisoc brezposelnih naj dajo tem delo ne pa da studetje kradejo delovna mesta !!! naj delajo sam med vikendi bo cist vredu