Slovenija

'Vehementno so šli preko opozoril'

Ljubljana, 15. 07. 2010 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci so predlog zakona o malem delu poslali v nadaljnjo obravnavo. Študentska organizacija pravi, da so šli poslanci vehementno preko opozoril študentov in sindikatov.

Državni zbor je z 48 glasovi za in sedmimi proti odločil, da je predlog zakona o malem delu, s katerim bi po zagotovilih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve povečali prožnost trga dela in delavcem hkrati zagotovili ustrezno socialno varnost, primeren za nadaljnjo obravnavo.

Ivan Svetlik
Ivan Svetlik FOTO: Damjan Žibert

Malo delo je v predlogu zakona opredeljeno kot plačano začasno delo v obsegu največ 60 ur na mesec. Le študentje bodo to delo lahko opravljali tudi bolj fleksibilno oziroma več ur na mesec, a letno največ 720 ur.

Z omejevanjem števila ur se določi jasna razmejitev med institutom malega dela in delovnim razmerjem, kar je po besedah ministra za delo Ivana Svetlika pomembno z vidika zaščite delovnega razmerja kot primarne oblike zaposlovanja, ki delavcem nudi največ pravic.

Ministrstvo za delo je pri pripravi zakona po njegovih besedah izhajalo iz cilja, da bi malo delo še naprej omogočalo fleksibilen prvi stik študentov in dijakov s trgom dela. Kot je dejal minister, je osnovna ideja malega dela, da dopolnjuje študij, omogoča pridobivanja praktičnih izkušenj in pridobivanje sredstev za financiranje interesnih dejavnosti študentov.

Svetlik je poudaril, da se z malim delom vzpostavlja boljši nadzor nad zlorabo študentskega dela, predlagani zakon pa predvideva tudi strožje sankcije za kršitelje.

ŠOS razočarana

Študentski protesti
Študentski protesti FOTO: N.D.

Pričakovano je tako glasovanje poslancev razočaralo predstavnike Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Menijo, da so šli poslanci po vseh opozorilih o negativnih vidikih zakona, mnenjih različnih strokovnjakov in vprašljivem socialnem dialogu pri tem zakonu vehementno preko opozoril študentov in sindikatov.

Po njihovem mnenju bo imelo malo delo elemente delovnega razmerja, vendar pa iz tega ne izhajajo tudi sorazmerne pravice iz dela. Na podlagi tega obstaja možnost, da bodo mladi v prihodnosti zaposleni preko malega dela, vendar pa od tega ne bodo imeli pravice, ki jih imajo delavci.

  • Zbirateljski komplet Play-time
  • Natikači Slovenija
  • Kratke hlače Slovenija
  • Navijaška majica Slovenija
  • Navijaška kapa s šiltom

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kimg
15. 07. 2010 17.56
V taki balkanski državi, kot je Slovenija, bo tak zakon, kot je ta, prinesel samo dve zadevi: a) da bodo totalno vsi delavci postali "mali delavci" (študenti imajo tu kar prav), b) da bo država po novem pobirala davke tudi tam, kjer jih dosedaj ni (ker klientelistični priseski na proračun rabijo več in več denarja...). G. Svetlik - minister za delo, družino in socialne zadeve - ko se je govorilo o izkoriščanju začasnih delavcev, ste pleteničili, da je to stvar "pogodbenih odnosov med delavcem in delodajalcem", zdaj bi nas pa radi vse spravili na suženjsko delo pod kapitalom, kjer nas bo kapital lahko z danes na jutri vrgel na cesto. SRAM VAS BODI! Vi niste minister za delo in socialne zadeve - vi ste minister za kapital!
RobinHood
15. 07. 2010 16.41
Tonček Balonček15.07.2010, 14:50 2 Zakaj pri vsakem političnem dogodku navajate stališče NSi oz. Mlade Slovenije, kot da so edina zunajparlamentarna stranka z mnenjem? Zakaj naj bi njihova mneja in stališča tako zanimala slovensko javnost, kakšna druga pa ne! Bravo Tony - Podpis!
YyiwyY
15. 07. 2010 15.17
Strinjam se z "omajgad". Kako bodo vrtci delali, mi tudi ni jasno. Žena je delala prek študenta tam, pa je situacija taka, da brez njih bodo res mogle vzgojiteljice ter pomočnice delati po 12 ur na dan.
Tonček Balonček
15. 07. 2010 14.50
Zakaj pri vsakem političnem dogodku navajate stališče NSi oz. Mlade Slovenije, kot da so edina zunajparlamentarna stranka z mnenjem? Zakaj naj bi njihova mneja in stališča tako zanimala slovensko javnost, kakšna druga pa ne!
tron3
15. 07. 2010 14.46
Bravo Svetik parlamentu si vsilil, da so se pogovarjali in razpravljali, kako prestaviti meglo iz Bežigrada na Vič ali obratno, še enkrat bravo, minister je res faca,
petdan
15. 07. 2010 14.45
Zanimivo bo videti, koliko glasov bodo stranke koalicije na prihodnjih volitvah dobile od dijakov in študentov. Po moje ne več kot 2 %. Takšen mačehovski, celo ASOCIALNI ODNOS vladajočih do naših mladih, je enostavno porazen. Ti ljudje na oblasti, ki so si pošteno napolnili žepe in imajo vsega polne riti, so izdali našo mladino - našo prihodnost. Ko so bili sami študentje, jim še na pamet ni padel kakšen zakon o malem delu. Sicer so pa študirali v družbi, ki je vzorno skrbela za mlade ljudi in ti bogatuni so sedaj seveda to že pozabili in so se iz gorečih komunistov prelevili v trde kapitaliste, katerim iz oči in žepov gleda zgolj KAPITAL!
theta
15. 07. 2010 14.27
Rahlo brezveze omejevati malo delo, samo obdavči se ga naj normalno (25% prispevki), za prvih par 100 ur pa po nižji tarifi. Sicer pa polovico faksov je tak brezveznih, da lahko študentke lepo kelnarijo, za tist izpit pa se itak v 2 dneh naučijo.
omajgad
15. 07. 2010 14.17
Regulator 15.07.2010, 13:18 0 Malo delo je v predlogu zakona opredeljeno kot plačano začasno delo v obsegu največ 60 ur na mesec. Le študentje bodo to delo lahko opravljali tudi bolj fleksibilno oziroma več ur na mesec, a letno največ 720 ur. Vse ql samo prosim če mi nekdo razloži v čem je fora da bo lahko študen opravljal delo bolj fleksibilno vendar maksimalno 720 ur (60 x 12 = 720). Inteligenca na stopnji znanstvene fantastike. JAO JAO To pomeni, da bodo študentje lahko delali več na mesec, vendar dokler ne dosežejo limita ur. Se pravi, lahko delaš 40 urni delavnik , oz 160ur na mesec, vendar dokler ne naklepaš 720 ur... se pravi cca 4 mesece, potem pa moraš počivati do konca leta. Oz, če si ure razporediš skozi leto, delaš pač manj na teden/mesec. Je že kul, samo za koga? Tistega, ki dela občasno, ko rabi denar. Za delodajalca, ki nekoga rabi za dlje časa, in mu bo tudi moral plačati zdr. pregled in odvajati prispevke, ne baš. ZA ostale tudi ne vidim nekih velikih ugodnosti, razen par eurov v žepu. Pri nas imamo par študentov, ki jih pokličemo, ko so dopusti, bolniške ali gužva. So stalni študenti, ki pridejo in delajo. Imamo jih, ker jih pač lahko imamo. Za pošteno delo jih pošteno plačamo.Zdaj tega pač ne bomo več počeli, ker se nam ne splača... jovo na novo uvajat ljudi, ker je študent porabil ure ali ne more delati v takem obsegu, kot ga rabimo mi... plačevat preglede in varstvo pri delu... novih zaposlitev NE BO, ampak bomo ostali zaposleni pač tisti čas delali po 12 ur in več, da bo vse narejeno. Sorry, taka je ekonomska računica. In verjamem, da je takih podjetij še veliko... in tisti, ki sanjate, da bo zdej pa fuuul nekih novih delovnih mest...sanjajte dalje.
YyiwyY
15. 07. 2010 13.55
V mojem podjetju jih je okoli 60% zaposleno preko študenta. Z malim delom jih več ne bo, ker jim zakon dovoli delati 720 ur na mesec. Zaposliti nove sodelavce je sicer mogoče, ampak v primerjavi s študentskim delom drago. To pomeni, da: 1) ali bo šlo podjetje v stečaj, ker v trenutni tržni situaciji ne bo moglo obratovati ali 2) se bodo zaposlili novi delavci, a bo to povečalo ceno našega končnega izdelka za okoli 60-70%. In povejte mi sedaj, kaj je v tem zakonu dobrega? Pa za koga? Zame - ne, ker bom ostal na cesti. Za podjetje - ne, ker bo najverjetneje propadlo. Za študente - ne, ker ne bodo mogli več delati. Ta potrošnike - ne, ker bodo morali plačevati veliko dražji končni izdelek. In še bi lahko našteval. P.S. seveda obstaja še ena možnost, o kateri gospod minister Svetlik molči - delali bomo na črno, pa ava.
miska50
15. 07. 2010 13.49
Se strinjam !
ivo55
15. 07. 2010 13.33
Regulatore - fora je v tem, da se ukine transfer ( pranje ) denarja za neopravljeno delo po SAZAS metodi. Po tej plati je država na pravi poti!
M-teorija
15. 07. 2010 13.31
Regulator15.07.2010, 13:18 (Januarja40 F120 M65.... Dec90)=720ur. Mesečno povprečje je 60 ur, vendar so v posameznem mesecu lahko odstopanja v ali minus.
maldini3
15. 07. 2010 13.30
edino pravilno! govorim kot študent.
Regulator
15. 07. 2010 13.25
Cenzura hujša kakor na Kitajskem Hvala za sodelovanje
Regulator
15. 07. 2010 13.21
Ko pride na plano kmečka logica se na koncu pojavi obdavčitev, ki je stalnica te vlade (upam da začasne). Lepe počitnice vsem ki si jih lahko privoščijo!
Regulator
15. 07. 2010 13.18
Malo delo je v predlogu zakona opredeljeno kot plačano začasno delo v obsegu največ 60 ur na mesec. Le študentje bodo to delo lahko opravljali tudi bolj fleksibilno oziroma več ur na mesec, a letno največ 720 ur. Vse ql samo prosim če mi nekdo razloži v čem je fora da bo lahko študen opravljal delo bolj fleksibilno vendar maksimalno 720 ur (60 x 12 = 720). Inteligenca na stopnji znanstvene fantastike. JAO JAO
mihcccc
15. 07. 2010 13.08
v parlamtu naj določjo malo delo pri kraji našega dnarja!!!!!!!!!!