Slovenija

'Majhen korak za varuha, velik korak za pravno državo'

Ljubljana, 19. 03. 2013 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na uradu varuha človekovih pravic pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča, ki je razveljavilo nekatere odstavke zakona za uravnoteženje javnih financ, ki se nanašajo na pokojnine. Opozorili pa so tudi na ''vse bolj rokohitrsko spreminjanje predpisov''.

Vlasta Nussdorfer
Vlasta Nussdorfer FOTO: Damjan Žibert

Na uradu varuha človekovih pravic pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča, ki je odločilo, da se drugi, tretji in četrti odstavek 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ (Zujf) razveljavijo. Zapisali so, da je to ''majhen korak za varuha, a velik korak za pravno državo''.

Ti odstavki so po mnenju sodišča neskladni z ustavo v delih, ki so veljali do novele Zujfa in so se nanašali na upravičence do dela pokojnine, ki so vplačevali zavarovanje v drugih republikah nekdanje SFRJ. Zahtevo za presojo ustavnosti omenjenih določb Zujfa je julija lani vložila nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik. Varčevalni zakon je namreč znižal pokojnino nekaj več kot 26.000 upokojencem, ki jim delno ali celotno plačilo pokojnine zagotavlja proračun.

Na uradu, ki ga od letos vodi Vlasta Nussdorfer, so zapisali, da so zahtevo za oceno ustavnosti vložili na podlagi pobud številnih združenj in društev upokojencev ter tudi več kot 250 ogorčenih posameznikov, ki jim je bila na podlagi zakona pokojnina zmanjšana celo do 24 odstotkov.

Kot še opozarjajo, je ustavno sodišče neustavne določbe Zujf ''razveljavilo, kar pomeni, da ne veljajo od objave odločitve (za naprej), za čas od uveljavitve Zujf (za preteklih sedem mesecev) pa bo primerno odločitev moral sprejeti zakonodajalec''.

Ustavni sodniki
Ustavni sodniki FOTO: Daniel Novakovič/STA

To pomeni, da bodo vse znižane pokojnine z odločbami Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) vrnjene na višino, ki je posameznemu upravičencu pripadala pred uveljavitvijo zakona, izplačilo razlike, ki je nastala od 1. julija 2012 do danes, pa bodo morali posamezniki uveljavljati v še nedokončanih postopkih, s katerimi so si zagotovili varstvo svojih pravic. Tisti posamezniki, ki se zoper odločbo Zpiz niso pritožili ali zoper njegovo drugostopenjsko odločbo niso vložili tožbe, pa bodo morali počakati na ustrezno spremembo zakona, so zapisali.

''V razmislek pristojnim organom, ki v zadnjem času vse bolj rokohitrsko spreminjajo predpise, pa opozarjamo tudi na finančne posledice neustavnega zmanjšanja pokojnin,'' so še opozorili na uradu in dodali, da za zdaj nihče ne razpolaga z oceno, ''koliko časa so in še bodo različni organi porabili za odločanje o 12.500 vloženih pritožbah zoper tako imenovane ugotovitvene odločbe, pri čemer niti ni treba posebej omenjati izgubljenega časa in živcev vseh prizadetih in njihovih družin''.

Obseg dodatnega dela ponazarja podatek, da Zpiz letno obravnava na drugi stopnji okrog 9000 ugovorov in da je do januarja 2013 rešil le okrog 3400 ugovorov v zvezi z Zujf.

Vizjak: Očitno kriterij, po katerem so določili v znižanje vključene kategorije, za sodišče ni bil prepričljiv

Andrej Vizjak
Andrej Vizjak FOTO: Aljoša Kravanja

Minister za delo, družino in socialne zadeve, ki opravlja tekoče posle, Andrej Vizjak na podlagi odločbe ustavnega sodišča o 143. členu zakona za uravnoteženje javnih financ ugotavlja, da sodišče a priori ne zavrača možnosti posega v pokojnine, a očitno kriterij, po katerem so določili v znižanje vključene kategorije, za sodišče ni bil prepričljiv.

Kot je pojasnil, so jih določili na podlagi kriterija, da se pokojnina oziroma del pokojnine izplačuje iz proračuna in da za to ni bilo podlage v vplačanih prispevkih v slovensko pokojninsko blagajno oziroma pokojninske blagajne drugih držav nekdanje SFRJ.
Tu ustavno sodišče pričakuje bolj utemeljene kriterije za določitev teh skupin, ugotavlja Vizjak, ki je prepričan, da bo v prihodnje treba rešitve iskati v tej smeri in ne v smeri, da bi na ta projekt pozabili.

Med možnostmi, ki jih sam vidi, je omenil nadpovprečne pokojnine oziroma pokojnine na podlagi upokojevanja pod izrednimi, boljšimi pogoji. Kot primer je omenil upokojence, ki so se upokojevali po predpisih JLA, pri katerih so bile pokojnine odmerjene drugače in zato tudi prejemajo več, kot če bi bili zaposleni drugje. Kot sam bere odločbo ustavnega sodišča, tu zadeva ne bi bila toliko sporna kot recimo v primeru političnih zapornikov, ki zaradi okoliščin dejansko niso mogli delati.

Finančne posledice, ki nastanejo z odločitvijo sodišča, so po njegovih besedah približno od 20 do 22 milijonov evrov na letni ravni, "ki jih seveda v proračunu ni in jih bo treba zagotoviti, v kolikor bo nova vlada pristala na logiko, da bo vrnila te pravice v celoti".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

01xxy
19. 03. 2013 19.26
+4
Kaj je bilo sploh zakonitega pri delu te vlade? Kdo bo vse to preveril, posebno vsa dejanja, odkar vedo, da morajo oditi?
Vance
19. 03. 2013 17.13
+7
Še ena klofuta ideološkemu in neoliberalističnemu obnašanju Janševe vlade.
Maday
19. 03. 2013 16.51
-2
Urad varuha pravic asfalta in trave bi morali razpustiti.. Denar, ki ga te Klovnese zapravljajo pa razdeliti Vegradovim delavcem..
Maday
19. 03. 2013 16.52
+4
Ravno tako inšpekcijske službe, pol vladnih služb, pol pravosodja in denar nameniti tistim 120 000 ki so ravno zaradi njih pristali v bedi življenja.
sinhron
19. 03. 2013 16.46
+6
Vsa zakonodaja , ki jo je sprejela sedanja Janševa vlada je kot švicarski sir , polna lukenj , polna krivic , neskladij s pravom . Vse posledice bomo nosili davkoplačevalci ! Sedanja ( nova ) vlada in še naslednja bo imela veliko dela samo s popravljanjem zakonodaje in odpuščanjem SDS-ovih infiltrirancev .
ADIJO ZABUHLA
19. 03. 2013 16.13
+1
ZAKJ ČE SLUČAJNO NAPIŠEM,VEBER,SE TAKOJ ZBRIŠE?????A,JE PRIIMEK VEBER PREPOVEDAN???ALI JE VEBER ŽALJIVKA????ALI KAJ SPLOH TO JE VEBER,DA SE NE SME NAPISAT????????
ADIJO ZABUHLA
19. 03. 2013 16.03
-4
PRIVILEGIRANCEM BODO VRNILI DENAR...........KAKO SEM VESEL Minister za delo, družino in socialne zadeve, ki opravlja tekoče posle, Andrej Vizjak na podlagi odločbe ustavnega sodišča o 143. členu zakona za uravnoteženje javnih financ ugotavlja, da sodišče a priori ne zavrača možnosti posega v pokojnine, a očitno kriterij, po katerem so določili v znižanje vključene kategorije, za sodišče ni bil prepričljiv. Kot je pojasnil, so jih določili na podlagi kriterija, da se pokojnina oziroma del pokojnine izplačuje iz proračuna in da za to ni bilo podlage v vplačanih prispevkih v slovensko pokojninsko blagajno oziroma pokojninske blagajne drugi držav nekdanje SFRJ. Tu ustavno sodišče pričakuje bolj utemeljene kriterije za določitev teh skupin, ugotavlja Vizjak, ki je prepričan, da bo v prihodnje treba rešitve iskati v tej smeri in ne v smeri, da bi na ta projekt pozabili. Med možnostmi, ki jih sam vidi, je omenil nadpovprečne pokojnine oziroma pokojnine na podlagi upokojevanja pod izrednimi, boljšimi pogoji. Kot primer je omenil upokojence, ki so se upokojevali po predpisih JLA, pri katerih so bile pokojnine odmerjene drugače in zato tudi prejemajo več, kot če bi bili zaposleni drugje. Kot sam bere odločbo ustavnega sodišča, tu zadeva ne bi bila toliko sporna kot recimo v primeru političnih zapornikov, ki zaradi okoliščin dejansko niso mogli delati. Finančne posledice, ki nastanejo z odločitvijo sodišča, so po njegovih besedah približno od 20 do 22 milijonov evrov na letni ravni, "ki jih seveda v proračunu ni in jih bo treba zagotoviti, v kolikor bo nova vlada pristala na logiko, da bo vrnila te pravice v celoti".
tron3
19. 03. 2013 15.51
+4
Sedaj pa bo SPIZ plačati škodo, ki so jo naredili upokojencim JJ, Vizjak zapiti, kvazi dr. Šušteršič in podobni, zakaj ne bi navedeni sami plačali škodo?
ADIJO ZABUHLA
19. 03. 2013 16.04
Marjeta Kukec
19. 03. 2013 15.41
-1
Vlasta je že pokazala h komu sodi ! :-( Naj jim sama plača razliko !
ADIJO ZABUHLA
19. 03. 2013 16.05
+0
SE VTIKA V ZAKONE IN PREDPISE,NAMESTO,DA BI VEBRA POVPRAŠALA PO ZDRAVJU.......
24uric
19. 03. 2013 13.55
+6
varuhinja še to jih spomni da davkoplačevalci ne bomo več sanirali pokradene milijarde iz bank
ADIJO ZABUHLA
19. 03. 2013 16.11
bus303
19. 03. 2013 12.52
+4
Kr na bruhanje mi gre, ko vidim tele velepomembne ustavne sodnike ..
ssecnik
19. 03. 2013 12.45
+2
Pa bi lahko tale pura,ki sliši na ime Vlasta,lahko tudi ostalim izenačila pokojnine?Namreč,sodelavec,ki je odšel v penzijo pred 12 leti ima 900€,ta ki je šel pre 2 leti pa samo še 730€.Čez 8 let,ko sem na vrsti jaz se mi obeta samo še 550€.Pa smo v državni firmi,isto delavno mesto in iste plače.Kje pa je tu pravica,kokoš ena.
bus303
19. 03. 2013 12.53
+3
24vohomurckov
19. 03. 2013 12.44
+4
......plagiat,plagiat!!!....a ne znate avtorskega naslova pogruntati??!... :-)