Slovenija

Cerar: Ocena ogroženosti Slovenije ostaja nizka, varnost državljanov je naša prva skrb

Ljubljana, 16. 05. 2017 18.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier Cerar je po seji sveta za nacionalno varnost povedal, da stopnja ogroženosti zaradi terorizma v Sloveniji ostaja nizka. Na seji so razpravljali tudi o kibernetični varnosti in ugotovili, da slovenski državni informacijski sistem v nedavnih hekerskih napadih z izsiljevalskim virusom ni bil prizadet.

Svet za nacionalno varnost (SNAV) se je na današnji seji seznanil s trenutno oceno teroristične ogroženosti, ki jo je podala medresorska skupina za protiterorizem. "Ocena ostaja nespremenjena, nizka, to je dva od pet," je povedal premier Miro Cerar. A hkrati je opozoril, da mednarodne okoliščine ostajajo še naprej nepredvidljive, zato se lahko ocena hitro spremeni. Vlada in ostale pristojne institucije po njegovih besedah ostajajo budni in pozorni ter spremljajo vse okoliščine, da se položaj ne bi poslabšal. "Skrb za varnost državljank in državljanov ter naše države je na prvem mestu," je še dejal. 

SNAV je obravnaval tudi nedavni globalni kibernetični napad. Seznanil se je z dejstvom, da Slovenija ni bila ciljno targetirana in da državni informacijski sistem ni bil prizadet. Ministrstvo za javno upravo namreč redno nadgrajuje operacijske sisteme in drugo programsko opremo. Vlada se po Cerarjevih besedah zaveda pomembnosti kibernetične varnosti, zato je v letošnjem letu ustanovila nacionalni organ za kibernetično varnost, ki naj bi koordiniral vse pristojne organe za učinkovito obrambo pred tovrstnimi napadi. Ustrezna zakonodaja na tem področju bo v skladu z EU smernicami pripravljena do letos poleti. 

SNAV je obravnaval tudi stanje na področju migracij. Po premierjevih besedah se je zahodno-balkanska migracijska pot zaprla, še vedno pa v Slovenijo prihajajo manjše skupine migrantov. Slovenska policija je pozorna tudi na sredozemsko migracijsko pot, "kjer pa za zdaj ni večjega dotoka migrantov", je dejal.

Stopnja ogroženosti zaradi terorizma v Sloveniji ostaja nizka, je povedal premier Cerar.
Stopnja ogroženosti zaradi terorizma v Sloveniji ostaja nizka, je povedal premier Cerar. FOTO: AP

Dogovor med Turčijo in EU je po informacijah slovenskega premierja še vedno trden. "Nobenih pokazateljev ni, da bi se dogovor kaj mehčal ali slabel. Tudi dotok nelegalnih migracij iz Turčije v EU je relativno majhen - od nič do sto dnevno. To pomeni, da Turčija izpolnjuje svoje zaveze, zelo je okrepljena tudi evropska straža na zunanjih mejah EU," je dejal. Smo pa po njegovih besedah še vedno soočeni z organiziranimi kriminalnimi skupinami, ki migrante nezakonito prevažajo preko meja, čemur pa "bomo verjetno priča tudi v prihodnje". 

Na seji sveta za nacionalno varnost so govorili še o vrhu Nata, ki bo 25. maja v Bruslju in se ga bo udeležil tudi Cerar. Na njem bo govora o krepitvi transatlantske povezave in vlogi Nata v mednarodnem boju proti terorizmu, pa tudi povečanju deleža za obrambo v posameznih državah. V zvezi s slednjim je Cerar poudaril, da je Slovenija sredstva začela povečevati, podobno pa namerava ravnati v prihodnje. "Ugotavljam, da je Slovenija izpolnila že dva od treh sklepov valižanskega vrha Nata, ki se nanašajo na ciljno doseganje obrambnih izdatkov na ravni dveh odstotkov bruto domačega proizvoda," je še izpostavil Cerar. 

Mahnič: Obrambni mehanizmi so preprečili kibernetični napad na klinični center

Kibernetične napade, ki so v petek odjeknili po vsem svetu, je na današnji seji obravnaval tudi odbor DZ za obrambo. Predsednik Žan Mahnič je vdore v sisteme označil za "čisto kriminalno dejanje". Kot je dodal, še vedno ni jasno, kdo je napad izvedel, kljub temu, da so se v zvezi s tem pojavile mnoge špekulacije.

"Predvsem obveščevalne službe ugotavljajo, da varnost nikjer ni 100-odstotna, internet prinaša številne pasti, lahko pa rečem, da je bil z nekaterimi obrambnimi mehanizmi, ki jih imamo, v petek uspešno preprečen napad na klinični center in še na nekatere druge zdravstvene ustanove, ki so bile tudi tarča napada v Sloveniji," je dejal.

Povedal je tudi, da člani odbora niso bili seznanjeni s podatki, ki bi potrjevali, da je bilo v Sloveniji osem napadov, kot so v soboto poročali mediji. Kot je dejal, policija ve samo za Revoz.

"To ni nič novega, takšni napadi so zadnjih dveh letih so gospodarskim družbam povzročili približno milijon evrov škode," je še dejal poslanec in izpostavil, da problem predstavlja predvsem dejstvo, da gospodarske družbe takšnih napadov ne prijavijo, predvsem ker se bojijo, kaj bo s poslovnimi partnerji. Je pa po podatkih policije uspešno preiskanih okoli 44-odstotkov takšnih kaznivih dejanj, je še povedal.

Kot je po seji pojasnil predsednik odbora Žan Mahnič, so jim pristojne službe pojasnile, da so v Sloveniji seznanjene samo z napadom na Revoz, so pa obrambni mehanizmi preprečili napad na klinični center in druge zdravstvene ustanove.
Kot je po seji pojasnil predsednik odbora Žan Mahnič, so jim pristojne službe pojasnile, da so v Sloveniji seznanjene samo z napadom na Revoz, so pa obrambni mehanizmi preprečili napad na klinični center in druge zdravstvene ustanove. FOTO: Thinkstock

Slovenija po njegovih besedah na področju kibernetične varnosti gradi infrastrukturo, trenutno pa se izvaja t.i. dvotirni pristop. "To pomeni, da se na eni strani pripravi zakon o kibernetični varnosti, na drugi strani pa, da se gre v njegovo izvedbo. To trenutno počne urad za varstvo tajnih podatkov," je pojasnil.

Problem pa Mahnič vidi v tem, da "imamo na oblasti koalicijo, ki se pomena kibernetične varnosti ne zaveda". Odbor je po besedah njegovega predsednika danes med drugim glasoval o sklepih, ki so šli v smeri zaščite kritične infrastrukture, njeno posodabljanje ter zagotovitev finančnih sredstev za kibernetično varnost.

Poslanci SMC, SD in DeSUS so glasovali proti, zato se je seja končala brez sprejetih sklepov. "To dokazuje, da se vladajoča koalicija do problema obnaša brezbrižno," je bil kritičen Mahnič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dipe
17. 05. 2017 11.57
+1
Še bunkerje zraven žiletke.
delfin11
17. 05. 2017 11.19
+1
skrbiš ti zaseeeeeeeee..ne za nas...
wolfterier
17. 05. 2017 15.47
+1
robespierre16
17. 05. 2017 08.09
-1
dober da nas mahnič ščiti....že priimek pove velik....hahahaha
Kollerik
17. 05. 2017 11.53
-2
ne se ti hecat preveč ž njim... po parih črticah kvalitetnega belega prahca baje postane opasen kot Rambo..... :))
maajde
16. 05. 2017 22.55
+9
Nismo teroristično ogroženi, ogroženi smo od naših politikov. Pa prav od vseh. Ni važno a so rdeči, beli, levičarski, desničarski, ne vem kam vse še usmerjeni,.....
ne rabimo predsednika
17. 05. 2017 08.49
+2
Ja se strinjam da so slovenski politiki največja grožnja slo narodu
ONniON
16. 05. 2017 22.29
+7
če so katere države varne so to višegrajske države kjer ni islama in migrantov !
nightangel
16. 05. 2017 21.38
+9
Še bolj varni bomo ko bo džamija uradno odprla vrata.
staridida
17. 05. 2017 11.09
+1
Ja takrat se bomo branili z beztrzajnimi topovi....
wolfterier
17. 05. 2017 15.49
+2
Slovenija ni država,pač pa srbski protektorat,de !
Victory94
12. 06. 2017 20.06
BildiTheEmperor
16. 05. 2017 21.29
+21
Varnost državljanov je njegova prva skrb. Zato so porušili hiše samo revežem, rubijo in izsilujejo (družine) samo reveže, kmete in podjetnike, razbohotili so birokratski aparat nad katerim ni nobene kontrole in tolerirajo da birokrati izsiljujejo in uničujejo življenja državljanov, ...., uničil je vojsko, zdesetkal policijo, zaščitil bančne kriminalce, znatno povišal davke in obvezne dajatve, ........ zapira kurje tatove, ščiti s politiko zlizane tajkune, ........, vse več je revnih, pokojnine so vse nižje, uvaža se vse več radikalcev iz Azije in Afrike, ..... vse več je sodb Evropskega Sodišča za človekove pravice ki dajo prav državljanom in ne državi, ...dosegel je rekord v številu osebnih stečajev, zapori pokajo po šivih, podjetja se masovno izseljujejo skupaj z mladimi, ....., še malo pa bodo medvedje in volkovi pobijali ljudi, ...... v državi je toliko predpisov in zakonov da ga ni pravnika ki bi obvladal desetino tega, ....., njegovi cehovski pajdaši nekaznovano izsiljujejo spolne usluge za delovna mesta v JS, ...... Res se vidi kako on skrbi za našo varnost. Država je pa med najbolj skorumpiranimi na svetu z eno najnižjih ekonomskih svobod, vse bolj zadolžena, ..... hrvati vsak dan dlje prodirajo v naše ozemlje, ......
Kollerik
17. 05. 2017 11.55
dzek.the.ripper
16. 05. 2017 21.23
+12
Jupi, še kakšno džamijo prosim, da bomo še bolj varni
Jožajoža
16. 05. 2017 21.16
+3
hepan retorični. kakšno varnost pa imajo državljani. tako smo ogroženi, da se že med seboj pobijamo. in to oče sina,sin očeta,mož ženo.............
tron3
16. 05. 2017 21.11
+13
Njegova glavna skrb je da čim več ukrade, ter ko bo zagustilo, da bo pobegnil iz Države. Današnja nova zadolžitev Države kaže, da bodo popucali kolikor se še bo dalo.
darlok
16. 05. 2017 21.09
+12
To sprenevedanje res presega vse meje. preko 2mio ljudi, vojske pod 8.000 vojakov in potem je tej državi VARNOST državljanov najpomembnejša? HALO?!
290ktober
16. 05. 2017 20.55
+13
ja ja Cerar tvoja glavna skrb je kraja revnih državljanov in obdarjanje bogatih
medo90
16. 05. 2017 21.04
+8
Kraja gospodarstva in bogatenje javne uprave. Najhitreje rastoča panogaa v slo je JU
dostojevski II
16. 05. 2017 20.53
+3
Mahnič ponovno dokazuje, da je imel Tit zadnjič v DZ še kako prav, ko je podal svoje mišljenje o nekaterih poslancih.
PS2Xministri
16. 05. 2017 21.17
+2
a je imel prav????zakaj je potem zbežal ko mu je obljubil varnostnike.........ti si še večji be....ak kot tisti tit ko še ni puške videl med vojno IN taki kradejo na račun tistih ki so bili res borci samo tistih je skoraj ...0..
wolfterier
17. 05. 2017 15.56
+2
Turenškov Tito s svojimi maškarami odžira kruh delavcem in kmetom !
Skunk Works
16. 05. 2017 20.51
+12
Miro je na varnem...
Kollerik
17. 05. 2017 11.56
+2
nobeden ni na varnem, če pride s situacijo dovolj daleč...
451253
16. 05. 2017 20.37
satan ki predstavlja ogenj in gori v peklu, sejtan se sprehaja med nami zaradi umiranja upa ki jo je prinesla IT prej pa nevednost pa oslovski mozgani in eto nas
askralj
16. 05. 2017 20.37
+7
Vsak mesec se hvali da smo tak revni in nas prezirajo celo izbeglice in ekstrenisti. Kaj pa ko nas vržejo iz schengena delovna mesta, investicije? Samo lepo se še piše o tej vladi res je vse super če si v nedotakljivi eliti
Jimi1
16. 05. 2017 20.31
+9
Boli njega k...... za varnost slovenskih državljanov. Njega ital varujejo ves čas,tako da je vsaj on varen...
Principat
16. 05. 2017 20.39
-6
to ti misliš in ni fer da komentiraš miselnost drugega človeka ,, veš kako takim pravimo ...........
DeBill
16. 05. 2017 20.30
+6
baje po hrvaških medijih sledi 1. junija zlom in posledično stečaj, kakršen koli že bo, Agrokorja. Mercator bo fasal še en "dolgić", Narejen bo minus. Kdo bo za to odgovarjal? Mogoče bi nam premier to razložil, ne da bo samo slaba banka pokasirala nekaj 100 mio negative pa nobenemu nič. Zgodi se.
451253
16. 05. 2017 20.29
DeBill
16. 05. 2017 20.27
+2
bla, bla, bla! Da se nekaj pove. Kaj pa bistvene stvari? Nič.