Slovenija

Pahorjev 'off the record' odmeva na Madžarskem

Ljubljana, 21. 06. 2011 19.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jure Bračko/Katja Šeruga
Komentarji
285

Pahorjeve neformalne izjave o izolaciji Madžarske že odmevajo v mednarodnem prostoru. Madžarska izjave obžaluje, hkrati pa zahteva odgovore. Premier Pahor je madžarskemu veleposlaniku že predal sporočilo za premierja Orbana, s katerim bi se rad pogovoril na štiri oči.

Neformalni pogovor predsednika vlade Boruta Pahorja z novinarji dobiva konkretne politične posledice na mednarodnem parketu. Madžarski mediji že pišejo o Pahorjevi izjavi, da bo Evropska unija Madžarsko po koncu njenega predsedovanja izolirala. Madžarska pa se je o tem razpisala šele po tem, ko je evropska poslanka SDS Romana Jordan Cizelj prevod Pahorjevega pogovora poslala nemškim in madžarskim evroposlancem. Ti so jo, kot pravi Cizljeva, za to prosili sami.

Romana Jordan Cizelj je prevod Pahorjevih izjav poslala nemškim in madžarskim poslanskim kolegom.
Romana Jordan Cizelj je prevod Pahorjevih izjav poslala nemškim in madžarskim poslanskim kolegom. FOTO: POP TV

Romana Jordan Cizelj oziroma njeni asistentki sta vsebino Pahorjevega pogovora v angleščini poslali na več naslovov. Kot je Jordan Cizljeva povedala za oddajo 24UR, je ''iz naše pisarne prišlo pojasnilo ne pa vzvod, da smo mi naše poslance v EU parlamentu obveščali, kaj se v Sloveniji dogaja.''

Madžarska od veleposlanice Darje Bavdaž Kuret zahteva uradno opravičilo Slovenije, poroča Slovenska tiskovna agencija.

SDS je Pahorjev govor objavila tudi na angleški spletni strani, kar pa naj ne bi bil razlog za zanimanje. Kot pravi, so vprašanja na raznih neformalnih srečanjih postavljali številni zaposleni v parlamentu, prek elektronske pošte pa tudi evroposlanci. Na vse skupaj pa se je že odzval madžarski predstavnik v Evropskem parlamentu György Schöpflin. "Čeprav zvenijo absurdno, bodo Pahorjeve besede nedvomno imele širše politične posledice," je dejal.

Viktor Orban pričakuje odgovore.
Viktor Orban pričakuje odgovore. FOTO: Reuters

O Pahorjevem govoru pa ne poročajo le madžarski mediji, ampak tudi madžarsko zunanje ministrstvo, ki je včeraj na svoji spletni strani objavilo sporočilo, v katerem Pahorjeve kritike na račun Madžarske in na račun madžarskega premierja Viktorja Orbana obžalujejo. Po naših podatkih je slovenska veleposlanica Darja Bavdaž Kuret v Ljubljano na to temo poslala že dve depeši. V prvi je spraševala, kako naj reagira, če bo reagirala madžarska vlada, v drugi, včerajšnji, pa je v Ljubljano o reakciji madžarskih oblasti že poročala. Podsekretar madžarskega zunanjega ministrstva pa je, kot piše madžarsko ministrstvo, veleposlanici že pred tednom dni dejal, da Madžarska zavrača Pahorjeve kritike, izrečene na 'brifingu', in od Slovenije pričakuje, da bo odgovorila.

To bo Slovenija tudi storila. Včeraj, ko so Pahorjeve izjave o izolaciji Madžarske in o tem, da ni naključje, da madžarski premier Orban kot trenutno predsedujoči Evropski uniji nikjer javno ne nastopa v imenu EU, odjeknile v madžarskih medijih, je reagiral tudi premier Pahor. Na lastno pobudo se je včeraj osebno zglasil pri madžarskem veleposlaniku v Sloveniji in mu predal pismo za madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Pahorjeve izjave odmevajo v mednarodnem političnem prostoru.
Pahorjeve izjave odmevajo v mednarodnem političnem prostoru. FOTO: Miro Majcen

V Pahorjevem kabinetu vsebine pisma niso želeli razkriti, jo je pa razložilo madžarsko zunanje ministrstvo. Pahor je po njihovih navedbah Orbanu zapisal, da želi zavoljo ohranitve dobrih dvostranskih odnosov z Madžarsko to zadevo razčistiti v osebnem pogovoru. Prva priložnost za ta pogovor na štiri oči bo že konec tedna na vrhu EU, ki ji Viktor Orban trenutno predseduje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (285)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

punca08
23. 06. 2011 19.21
sherum....sds je bila boljša...vendar je bilo premalo časa, da bi to tudi bolje dokazali
sherum
22. 06. 2011 16.08
+1
SDS NJENI PRISTAŠI IN LJUBITELJI TE STRANKE , SEDAJ IMATE RES ODLIČEN START ZA VODITELJE DRŽAVE. Samo kaj , ko ste že pokazali kaj znate , vodit državo v blaginjo je za vas tabu. Vsi ste samo za razdiranje in kreganje med ljudmi , za revščino , da se bo bogastvo nekaterih na daleč videlo kdo v Sloveniji ima glavno besedo in kdo lahko vlada v revni državi
cyklon
22. 06. 2011 14.41
saintjozef22.06.2011, 14:25 Ko bo JJ karkoli dokazano na sodišču bomo govorili o tem,da je kriv za očitana mu dejanja....do tedaj bo treba spet reči kakšno o maslu,ki teče z glav politikov,ki nam trenutno vladajo.In kakšno državo so nam spacali.Saj nič ne deluje.Samo sodstvo poglej.Cirkus "montija pejtna" v trikrat hujši obliki.Ukradi kuro pa boš sedel tri mesece,pospravi milijarde v kastelce po vsem svetu se bodo pa dokazi zbirali leta in leta.
saintjozef
22. 06. 2011 14.25
+1
cyklon -Jaz vas pa rad malo zbodem in vem kje vas najbolj peče --jaz to z veseljem počnem.In v prednosti sem, ker imate idola s toooooooooooolk grehi, haha. Priznaj, da večina vernikov in "vernikov" zagovarja JJ. In še zanimivost, sploh nočejo slišat obremenjujočih in ne zanikanih trditev. J se spušča v nepomembne tožbe. Pravih, ki ga še kako bremenijo, se ne upa začet. Poglej, kako je pri Miheljaku mrknil.....
cyklon
22. 06. 2011 14.20
Slovenci se tožimo zaradi vseh mogočih nesmislov. Zato,ker sosed ob sedmih zvečer prečka pot,ki ni njegova in mu ena noga ostaja zadaj zato,ker se je potepuški mačkon podrgnil ob rob nekogaršnje hiše ,ker je kužek svojo nujo opravil na angleško travico najlepše urejenega vrta v mestu ,ker je bivša frendica svoji bivši frendici rekla pra namesto packa. Sodišča so natrpana s takimi tožbami.Tukaj se pa spotikate ob nekaj kar morda počnete tudi sami.
Tonček Balonček
22. 06. 2011 14.06
+3
Čudno je, da Janša Pahorja ni tožil, ker je razšalil tega madžarsekga predsednika!
cyklon
22. 06. 2011 13.15
+1
saintjozef22.06.2011, 12:430 Uufff! Kakšne stvari vse vlečete na plano.Pa vse kar na pamet. Misliš,da na levici nihče ni veren,nihče ne hodi v cerkev? Ja,valjda! Zato prosim,ne s takimi forami. Jaz vas pa rad malo zbodem in vem kje vas najbolj peče. Sicer pa bom trdil kar trdim ves čas;Janša je rojen za politika in ima karizmo politika.Ima pa to smolo,da je to že dolgo in ni vrag,da se človeka,ki toliko časa vztraja na političnem prizorišču prime tudi kaj takega,ki se ga ne bi smelo...,če ne, mu pa pritaknejo. Tako to je .V politiki ni človeka,ki bi bil 100% "čist" in politika je tekma.
MERDE-AVE-MERDE
22. 06. 2011 13.14
Srčno upam DA BO janez ivan janša kandidiral za predsednika republike Slovenije !! Pa da bo pred tem še tožil kakšnih 40 ljudi ter se nekaj krat pojavil na TV, morda še 'sestavil' kak dokument pred tem !!!
malaraja
27. 11. 2012 08.56
Dobro, da vase je malo takih. Eni so tudi Jelinkota za predsednika volili. K sreči odloča večina, ki ima malo več soli v glavi.
MERDE-AVE-MERDE
22. 06. 2011 13.11
freexgirl22.06.2011, 13:10 2 Pustimo času čas. Bo najbolj zgovoren. Res je.
freexgirl.
22. 06. 2011 13.10
Pustimo času čas. Bo najbolj zgovoren. Drugače pa jaz nimam tukaj tropa, vi pa ste stari znanci hehe
MERDE-AVE-MERDE
22. 06. 2011 13.10
Srčno upam da bo janez ivan janša kandidiral za predsednika republike Slovenije !!
saintjozef
22. 06. 2011 13.06
freexgirl nightfly ja kučan je imel dobre govore... samostojni pa nismo ravno zaradi njega čeprav res ni kriv, toliko on sam, za sovraštvo v zadnjih časih... njegov podmladek pa brez dvoma ------------- Le zaradi Kučana ne bi bilo samostojnosti, brez njega je pa tudi ne bi bilo, je rekel Bučar. In ni kaj dodat, vse ostalo je lajanje v luno, da trop skupaj ostane.
srebrnibreg
22. 06. 2011 13.06
freexgirl22.06.2011, 12:54 joj joj... sploh ne bom rekla kaj dost. dejstvo pa je, da niti pol ni tak kriminalec, kot ga vi opisujete Saj nimaš nič za zraven rečti. Dejstvo pa je, da je dosti hujši kot govorimo le iz vljudnosti nočemo več. Zdaj pa zaenkrat vsem adijo.
saintjozef
22. 06. 2011 13.01
freexgirl --ali se je ti? :) -A si že dolgo?
korintos1
22. 06. 2011 12.56
Da ni bil tudi oni Šurda zraven?
freexgirl.
22. 06. 2011 12.54
saintjozef ali se je ti? :) srebrnibreg joj joj... sploh ne bom rekla kaj dost. dejstvo pa je, da niti pol ni tak kriminalec, kot ga vi opisujete in nič slabši od vaših, če tudi, če bi bile vse te tožbe pravnomočne. pa vprašaj se koga je tožil in zakaj se je končalo kot se je... ne rabiš visoke izobrazbe, da ti jasno, če želiš, da ti je nightfly ja kučan je imel dobre govore... samostojni pa nismo ravno zaradi njega čeprav res ni kriv, toliko on sam, za sovraštvo v zadnjih časih... njegov podmladek pa brez dvoma lp
korintos1
22. 06. 2011 12.53
Nightfly Komaj čakam da Janez prevzame. Ne bomo več jemali 200 milijonov kredita mesečno, Nezaposlenih skoraj ne bo, V penzijo po starem, delali bomo lahko na črno do onemoglosti, V službi ne, tam smo zmatrani, samo prevzemov podjetij več ne bo, ker jih nimamo. Tudi tebi lep dan. Kako vreme je tam zgoraj?
MERDE-AVE-MERDE
22. 06. 2011 12.51
freexgirl22.06.2011, 12:39 in potem bo imel čas biti v službi, ne na sodišču hehehe freexgirl22.06.2011, 12:44 kako pa ti lahko trdiš, da se je? Kako lahko trdim da se je tisto goljufanje res zgodilo? Ker so jih zalotili ?
saintjozef
22. 06. 2011 12.46
+1
freexgirl --bo Janša zdaj vse "potožil- poiskal resnico", --on išče SVOJO resnico! Prave se boji kot hudič križa.
srebrnibreg
22. 06. 2011 12.44
freexgirl 22.06.2011, 12:39 Kaj pa izgubljena tožba, umaknitev tožbe, neplačilo kazni, zastaranje obtožnice zoper njega v predalu državne tožilke, prepoved policiji za nadaljno preiskavo zoper enega dejanja s katerim je JJ povezan, onemogočanje parlamentarne komisije pri preiskavi iste zadeve... ne smeši se