Slovenija

'Tekst ni vreden slovenskega parlamentarizma'

Ljubljana, 29. 07. 2010 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister Lukšič meni, da je glavni razlog za vloženo interpelacijo zoper njega ta, da SDS nima več idej, kaj početi v političnem prostoru. Po njegovem interpelacija ni osnovana na dejstvih.

Minister Lukšič
Minister Lukšič FOTO: 24ur.com

Poslanci SDS in SNS so vložili interpelacijo zoper ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča. Kot je danes pojasnil poslanec SDS Andrej Vizjak, je razpis za sofinanciranje športnih objektov, ki ga je 2. julija objavilo ministrstvo, selektiven in prirejen projektu Stožice. Tudi sicer gre po njegovi oceni za "politično forsiran projekt".

Vizjak je na novinarski konferenci povedal, da skupina poslank in poslancev razrešitev ministra predlaga zaradi suma prirejanja pogojev javnega razpisa, da ustrezajo le enemu prijavitelju, zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in suma zlorabe šolskega ministrstva za prikrojevanje pogojev razpisa ter zaradi "ustvarjanja neenakosti pred zakonom".

Bodo Lukšiča odnesle Stožice?
Bodo Lukšiča odnesle Stožice? FOTO: Miro Majcen

'Politično forsiran projekt'

Po njegovi oceni je projekt Stožice "izjemno politično forsiran projekt, ki je vse manj gospodarski". Ker gre za obljubo ljubljanskega župana Zorana Jankovića kot ključnega kandidata tudi za prihodnjega župana, je toliko pritiskov in toliko t. i. politične volje, da se ta projekt nekako spelje pod streho, je dejal. Na drugi strani pa so projekt z nastopom krize zapustili ključni partnerji iz gospodarstva, zato je finančna konstrukcija ostala odprta.

Minister za šolstvo Igor Lukšič bo tudi po glasovanju o interpelaciji po vsej verjetnosti ostal na položaju, saj ga podpirajo v večini parlamentarnih strank.

Po Vizjakovih besedah v začetku projekta ni bilo predvideno angažiranje javnih sredstev. Spomnil je, da je tudi predsednik vlade Borut Pahor še letos dejal, da država tega projekta ne bo sofinancirala. Lukšič se je očitno zavezal, da za vsako ceno najde denar tudi za ta projekt; to je najprej iskal v proračunski rezervi, nato pa je objavil razpis.

Še pred tem pa je Lukšič, tako Vizjak, junija letos poslal dopis županom, da ministrstvu zaradi varčevalnih ukrepov v letu 2010 ni uspelo zagotoviti sredstev za realizacijo sofinanciranja že izbranih projektov, zato je bilo sofinanciranje teh preneseno v leto 2011. V tem dopisu naj bi tudi pisalo, da so sredstva za leto 2011 tako že razporejena in da zato v letošnjem letu ne morejo izvesti razpisa.

Kljub temu je bil 2. julija v uradnem listu objavljen razpis, ki je po mnenju poslanca "neverjetno selektiven" in prirejen Stožicam. Namenjen je namreč velikim športnim objektom, možna je prijava tudi za objekte, ki so se že začeli, končani pa morajo biti do konca letošnjega leta, je vsebino razpisa povzel Vizjak. Sicer pa imajo po njegovih besedah očitki Lukšiču podlago tudi v zakonu o javnih naročilih.

Ob tem je opozoril tudi na sestavo razpisne komisije na ministrstvu, katere predsednik je nekdanji predsednik Mladega foruma SD in "nekdanji podpornik ministra za šolstvo" Aljuš Pertinač, članica komisije pa je tudi vodja kabineta ministra Lukšiča.

Vizjak pravi, da gre za politično forsiran projekt.
Vizjak pravi, da gre za politično forsiran projekt. FOTO: Dare Čekeliš

Odzivi na interpelacijo

Poslanki SD Majdi Potrata se zdi zanimivo, da bo obravnava interpelacije "padla v čas neposredno pred lokalnimi volitvami". Sicer pa v poslanski skupini Socialnih demokratov delo ministra Lukšiča, sicer njihovega člana, ocenjujejo kot dobro, zato v poslanski skupini uživa podporo.

V Zaresu pa so prepričani, da SDS z vložitvijo interpelacije "nadaljuje svojo politiko kaznovanja Ljubljančanov, ker so si drznili za župana glavnega mesta izvoliti Zorana Jankovića". V Zaresu zato menijo, da je ta interpelacija povsem neprimerna.

Poslanci LDS pa ocenjujejo, da je interpelacija zoper Lukšiča šolski primer dvoličnosti in nevoščljivosti. "Če bi bil ljubljanski župan Zoran Janković član SDS, interpelacija zagotovo ne bi bila vložena," meni vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic.

V DeSUS interpelacije ne bodo podprli. Po besedah predsednika DeSUS Karla Erjavca namreč razpis ministrstva za šolstvo ne more biti razlog za interpelacijo ministra. "Če bo razpis, bodo pač kandidirali, in tisti, ki bodo izpolnjevali pogoje, bodo na tem razpisu tudi uspešni," ocenjuje.

Predsednik opozicijske SLS Radovan Žerjav pa pojasnjuje, da njihovi poslanci niso prispevali podpisov za vložitev interpelacije, saj je po njihovem prepričanju trenutno nujno, da se delo DZ osredotoči na bolj pomembne in akutne zadeve s področja pomoči in spodbud slovenskemu gospodarstvu.

Ministrstvo za šolstvo je 2. julija objavilo razpis za sofinanciranje športnih objektov strateškega pomena. Nanj so do 23. julija prispele štiri vloge. S projektom za sofinanciranje športnega centra Stožice se je prijavila tudi Mestna občina Ljubljana.

Lukšič bo pripravil odgovor

Interpelacija po mnenju ministra Lukšiča ni utemeljena na dejstvih. Kot je po današnji seji vlade dejal Lukšič, tekst interpelacije "ni vreden slovenskega parlamentarizma", osnovni razlog za interpelacijo pa je po njegovem ta, da SDS nima več idej, kaj početi v političnem prostoru.

Lukšič je potrdil, da je tekst interpelacije prejel in ga na hitro preletel. Napovedal je, da bo pripravil odgovor, kot predvideva procedura, vendar pa meni, da to ne bo zahtevno delo. Po njegovem namreč interpelacija ni osnovana na dejstvih, izpeljave v njej pa "so bolj neka sumničenja kot pa neka konsistentna utemeljitev" prvih treh zapisanih točk.

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nicolete
04. 08. 2010 12.37
Šolski minister pa Fuzbal..??? To bi morali povedati v Barceloni celo mesto zadane kap. Pol Španije pa znori od smeha.???
mac4_m
01. 08. 2010 16.22
drugje po svetu morajo korupcijo in zlorabo položaja raziskovati specialne službe. Pri nas jo objavijo kar v javnih občilih ali zakonih...
Buena Vita
31. 07. 2010 09.59
NE,NI TO,MAFIJA JE KUPILA OD PAHORJA 2 MILIJARDE OBVEZNIC ,IN SEDAJ PRALNICA DENARJA PERE žEHTO,SLUČAJNO,ZGOLJ SLUČAJNO JA MAFIJSKA PRALNICA DENARJA NA TEM DELU SVETA POD ALPAMI SLOVENSKA PAHORJEVA VLADA,
Buena Vita
31. 07. 2010 09.57
GRIM-REAPER O KATERIH TI STRANEH GOVORIŠ,,, VSAK NORMALEN POZNA ZGODBE RDEČIH KAVBOJEV KAKO SO PASJE PROCESIJE VODILI PO LJUBLJANI DOKLER JE BILA DEMOKRATIČNA DESNA VLADA NA OBLASTI MORDA POZNAŠ KATEREGA DESNEGA TAJKUNA,,MORDA VEŠ ZA KATERO PODJETJE DA GA JE DOBIL POD MIZO KDO OD DESNIH MORDA JE KAKŠNO FIRMO SPRIVATIZIRAL KAKŠEN JANŠEV PRJATU VEŠ,CELA SLOVENIJA POZNA RDEČE TAJKUNE,GOLJUFE IN LAŽNIVCE ČISTO SLUČAJNO PRAVIITE, E TA RDEČI,ČISTI NAKLJUČJI,SEVEDA,ČE SE DEBELO LAŽEMO IN 65 LET IZKUŠENJ ŽIVLJENJA NE VISOKI NOGI NIMAJO DESNI,IMAJO SAMO RDEČI,PAHORJEVI PRIJATELJI
Buena Vita
31. 07. 2010 09.49
12345s
30. 07. 2010 22.47
Naša država bo raje bikoborbe podprla, kot pa kaj za zimske športe naredila.
RobinHood
30. 07. 2010 12.43
Univerzijada? Kje je Vili Rezman? ; )
Tonček Balonček
30. 07. 2010 09.52
Lukšič naj raje zrihta denar za univerziado v Mariboru, ne pa za nek stadion v Ljubljani! Sramota!
ekskluziv.scena
30. 07. 2010 09.25
Dokler bodo politiki dobivali vaše glasove na osnovi medsebojnega obtoževanja, bomo dobivali voditelje, ki so sami sebi namen. A še vedno obstaja kak tepček, ki mu po dvajsetih letih to ni jasno?? Politike voli ljudstvo - ker so le-ti v službi le-tega. Če si želimo prislužiti zaupanja vredne predstavnike, je na nas, da sedanji garnituri rečemo en masten NE in naslednje volitve preprosto ne gremo na volišča! Potem se zna zgoditi, da bodo na površje priplavali pravi ljudje.
justinijan
30. 07. 2010 08.27
p.s. in da si njen državljan...........
cxfd09011
30. 07. 2010 07.32
Studenti so vam pokazali,kaj vi pocnete v politicnem prostoru!!!!
CtrlDelete
30. 07. 2010 06.54
"Gospod" Vizjak, ali ste se kdaj pogledali v ogledalo? A ste kaj zasledili? Nič? Točno tako!
yarrick
29. 07. 2010 22.05
Evo pa se je izkazalo, da sem imel prav. vsi ste tako zaslepljeni z sovraštvom ,da ne vidite da vsa obe strani grdo izkoriščata. Itak ste vsi ovce, bee beee beeeePOleg tega je pa vsaj četrtina danes desničarjev v prejšnjem režimu veselo prijateljevalo z komunistično partijo, danes pa jih poveličujete kot BOGOVE ! Ahh, škoda izgubljati besede za vas
RADO62
29. 07. 2010 21.58
Popolnoma jasno, da je Lukšič bolj vajen totalitarističnih sistemov kjer ti nihče ne sme gledati pod prste..... Pričakovana reakcija tega grobarja slovenskega športa in človeka, ki je dijakom odvzel brezplačen obrok in denar raje preusmeril do balkanskega kavboja jankovića.... heh
domacinka2
29. 07. 2010 21.03
To je kraja davkoplačevalskega denarj za privatne namene. Lopov ostane za vedno lopov in ga nič ne spremeni. Vse skup je en velik cinizem te vlade, ljudje živijo od rdečga križa, oni pa dajejo denar za privat štadion- pokvarjeno do skrajnosti. Pahor in njegova banda morajo vedet, da ima palica dva konca.
yarrick
29. 07. 2010 21.00
@zahod.wst Ravno tako kot sem prej volil JJ, pa mi je še danes tako žal, da bi najraje z glavo še nekaj časa udarjal po zidu. Zato pa pravim ,da so vsi skupaj nič vredni , ko pa vsi nekaj obljubljajo, na koncu pa itak sam zase poskrbijo, ter zafrknejo naslednje zmagovalce na volitvah. vem, da bodo sedaj leteli minusi, a jaz se vsaj ne sprenevedam, kot vsaj polovica tu gor. Če še kdo verjame KATEREMUKOLI "kandidatu" za predsednika parlamenta oz. ima zaupanje v katerokoli stranko na slovenski politični sceni se mi smili do dna srca. Res ne vem, kako ste zmogli zabresti tako globoko da verjamete politiku(bil na istem, ne ponovim več te napake dokler sem živ).
klobasa123
29. 07. 2010 19.58
Če nekdo zagovarja še tako družbeno koristno zadevo, vendar ne upošteva zakonitosti, ki je upam da temelj naše demokracije, je to hudo narobe, zato Lukšić go home
Buena Vita
29. 07. 2010 19.32
LUKŠIČ PRAVI BALKANSKI KAVBOJ,LE KATERI KAVBOJ NE VEŽE VOZLOV PRJATLU KAVBOJU
zahod.west
29. 07. 2010 19.06
Grim_reaper, je ne podpiraš, si jo pa volil...to je čisto jasno. Sprenevedanje pač.
yarrick
29. 07. 2010 18.26
@petdan Seveda se nihče ne strinja s tem, damoramo dati ta denar grkom(kar jepolomija vredna svoje teme in daljše debate),a trenutno nimamo ravno izbire. ko smo vstopili v Eu in evrsko območje smo se pač zavezali, da bomo pomagali(po svojih močeh, ja to bi rekel da je to). je pa res da je slovaška rekla NE! pa še vedno ostaja v uniji. Tako da bi se tu dalo malce razpravljati. SIto bi imel težave JJ če bi bil na oblasti,je pa res da je precej bolj odločen kot BP.Brezplačne malice pa je isto uvedel JJ, kot zadnji poskus rešitve kandidature ali pa kot maščevanje trenutni vladi. Nikoli do sedaj ni bilo brezplačne malice v SŠ in faksih, da pa se v časih krize odloči nekdo za tako potezo je pa spet malce dvomljivo. Res, da si zaslužijo hrano, a včasih se vprašam koliko te hrane gre stran(v smeti verjetno ne, a tudi reja prašičev z relativno dobro hrano je neumna stvar) in potem še tisti škandal kjer os se obmetavali z hrano....V takih pogledih se strinajm z ukinitvijo brezplačne malice, lahko pa dajo bone z doplačilom(kot je bilo kar nekaj časa v veljavi) pa bo volk sit in koza cela. Pa da me ne bo sedaj kdo razumel, da podpiram trenutno vlado, KER JE NE ! poizkušam samo osvetliti obe strani(in ne nobena ni vredna omembe-ne leva ne desna) in vzbuditi malce bol trezne presoje kot pa slepo sovraštvo/rivalstvo med pristaši ene in druge strani.