Slovenija

Luka Koper toži nekdanje vodstvo

Koper, 24. 09. 2010 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Luka Koper je na sodišče v Kopru zoper nekdanjo upravo, ki jo je vodil Robert Časar, ter zoper nekdanji nadzorni svet vložila odškodninske tožbe. Skupna višina tožbenega zahtevka je 32,6 milijona evrov.

Luka Koper toži bivšo upravo in nadzorni svet.
Luka Koper toži bivšo upravo in nadzorni svet. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot so sporočili iz družbe, je uprava družbe v šestih mesecih od dneva skupščine s skrbnostjo dobrega gospodarstvenika preučila obstoj elementov odškodninske odgovornosti in 'vložila tožbo zoper člane organov vodenja in/ali nadzora za povrnitev škode v zvezi z vodenjem tistih posameznih poslov družbe, s katerimi je družbi nastala škoda kot posledica kršitve dolžnosti članov organov vodenja in/ali nadzora'. Skupna vtoževana vrednost odškodninskega zahtevka je 32.613.381 evrov.

Odškodninske tožbe se nanašajo na nekatere posle, ki jih je Luka Koper lotila v času prejšnje uprave in zaradi katerih naj bi v družbi kot posledica kršitve dolžnosti članov organov vodenja ali nadzora v družbi nastala škoda.

Zoper bivšo upravo so tako vložili odškodninske tožbe v zvezi s posli s podjetjem Grafist, odkupom in rušenjem skladišč na potniškem terminalu v Kopru, nakupom nepremičnine z objektom Luna v Sežani, stroškovno upravičenostjo vodenja investicije podaljšanja pomola I ter s posli podjetji Adriasole d.o.o. in Ecoporto d.o.o. V zvezi z nakupom poslovnega deleža v slovaškem podjetju TT Invest pa so vložili tožbo tudi zoper nadzorni svet.

V nekdanji upravi so bili poleg predsednika Roberta Časarja še Aldo Babič, Marjan Babič in Boris Marzi.

Tožbe so bile vložene na podlagi poročila posebne revizije revizijske hiše Pricewaterhousecoopers (PWC), proučitve elementov odškodninske odgovornosti s strani odvetniških pisarn in cenitvenih poročil.

Pri ostalih poslih zaenkrat niso ugotovili elementov odškodninske odgovornosti organov vodenja in/ali nadzora, zato bodo tudi v bodoče ravnali s skrbnostjo dobrega gospodarstvenika in bodo – v kolikor bo ugotovljeno, da so izpolnjeni pogoji za vložitev odškodninskih tožb – zaščitili interese družbe, so še sporočili.

Delničarji Luke Koper so na skupščini 26. marca izglasovali, naj uprava v šestih mesecih preuči obstoj odškodninske odgovornosti in zoper nekdanje vodstvo vloži odškodninske tožbe. Rok za vložitev odškodninskih tožb bi se iztekel v nedeljo.

Časar še ni uradno seznanjen

"To je politično dejanje," pa je ob novici jal Časar. Potrdil je, da je za vložitev tožb slišal, natančneje pa z njimi ni seznanjen. Tožbe so po njegovem neutemeljene, posebna revizija pa kljub dvema aneksoma po njegovem ni pokazala ničesar.

"Luka Koper dela uspešno zaradi naložb, ki smo jih izpeljali mi, kar je večkrat zatrdil tudi gospod Veselko," je še dejal Časar in pri tem izpostavil podaljšanje prvega pomola, nakup dvigal in dodatna skladišča. Tožbo mora najprej prejeti in se z njo konkretneje seznaniti, nato bo videl, kako bo ukrepal naprej, je še dejal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
26. 09. 2010 01.54
AHA,KER JE DELAL GRAFIST JE TO KAZNIOVO ,IN TO KER NI KRADEL IN TRIKRAT JE PREMALO ZARAČUNAL ČE BI DELAL ZIDAR ŠALABAZARSKO IN TRIKRAT DRAŽJE POTEM BI BILO OKY,KER JE KUČANOVA ŽLAHTA,,,, DVIGALA VESELKOVA EKIPA NEZNA UPRAVLJATI ,JIH MORAJO IRCI,FIUJ,FUJ FUJ,SMRDI
Pancho57
25. 09. 2010 14.19
Kaj to pomeni, da je konec tranzicije in legalno-uradnih kraj
Frane Šajn
25. 09. 2010 14.06
NO TO PA BO NADALJEVANKA!
strogoff
25. 09. 2010 12.55
kaj pa Metoda Mezeka iz t.im. nadzornega sveta ?? _ _ _
divus
25. 09. 2010 07.58
In od koga bodo dobili te milijone eu ?
pre_mar@hotmail.com
24. 09. 2010 18.07
Se strinjam. Ni šans tudi po mojem, da bi v trgovini ukradel čokolado. Milijone ali milijarde to ja, ampak čokolado sigurno ne. :-))
titovka
24. 09. 2010 17.37
pa saj taprešnje vodstvo je bilo brezmadežno in brez udbomafije!!!!janševi nimajo lepljivih papkov!!!!
POMAGAM_TI
24. 09. 2010 16.35
no, robert Časar je nedolžen, ma tako pošteno faco, da si ga ne predstavljaš da bi čokolado ukradel! Resnični krivci so Komunjazarji, oni držijo vse niti!!!!