Slovenija

Časar: Vrnitev v stalinizem

Koper, 16. 04. 2009 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
B.S./D.Š.
Komentarji
70

Po kriminalistični preiskavi v Luki Koper je direktor družbe Časar dejal, da je preiskava nezakonita. Časarjev odvetnik pa dodaja, da gre za 'politično zadevo'.

Kriminalisti so okrog polnoči končali s preiskavo v Luki Koper, kjer naj bi zaslišali 30 zaposlenih. Predsednik uprave Robert Časar naj bi bil namreč osumljen prekoračitve pooblastil in pridobitve protipravne koristi. Preiskavo v podjetju je direktor Luke Koper Robert Časar označil za sramotno, poniževalno in nezakonito. Vse to pa po njegovem mnenju predstavlja prav vrnitev v stalinizem.

Med 6. in 9. uro včeraj zjutraj, ko so na sedež Luke prišli kriminalisti, je bil vstop zaposlenim, razen redkim izjemam, prepovedan.
Med 6. in 9. uro včeraj zjutraj, ko so na sedež Luke prišli kriminalisti, je bil vstop zaposlenim, razen redkim izjemam, prepovedan. FOTO: Dare Čekeliš

Preiskali so tudi stanovanja in hiše vodilnih v družbi – poleg Časarja so tako obiskali tudi člana uprave Alda Babiča in izvršnega direktorja Milana Pučka. Preiskava pa je potekala tudi v Sežani, kjer ima Luka svoj logistični center, in v Murski Soboti, kjer naj bi zgradili nov logistični center. Zaslišali so tako pravnike, finančnike, vodje služb in člane uprave, vendar niso nikogar zadržali. Poleg tega naj bi pregledali vrsto dokumentov, pogodb in računov, je še pojasnil predstavnik Luke Sebastjan Šik.

Neprimeren način preiskave

Nadzorni svet Luke Koper se je na današnji seji seznanil z okoliščinami včerajšnje policijske preiskave na sedežu družbe. Sprejeli so stališče, v katerem nadzorniki soglašajo, da stojijo za odločitvami nadzornega sveta, kar nedvoumno dokazujejo rezultati Luke Koper, ki jih je dosegla v zadnjih letih, še posebej pred obdobjem globalne krize, ko je družba beležila rekordno število pretovora. Danes so razmere v Luki Koper, v primerjavi s stanjem v gospodarstvu, še vedno nadpovprečno dobre in nadzorniki upajo, da se bo tak trend nadaljeval vse do konca krize.

Tak način vnaša tudi nepotreben nemir med zaposlenimi in v slovenski javnosti nasploh, saj obstajajo bolj sprejemljive in učinkovite metode preverjanja in ugotavljanja odgovornosti, so še zapisali.

Zapisali so še, da je Luka Koper še eno redkih podjetij v Sloveniji, ki ne razmišlja o zniževanju plač zaposlenih ali celo o odpuščanju. Poleg tega ocenjujejo, da je bil način izvedbe policijske preiskave s strani preiskovalnih organov absolutno neprimeren, saj je po nepotrebnem škodil ugledu podjetja in vodilnih delavcev ter bo onemogočil normalno izvedbo pregleda poslovanja družbe s strani neodvisnega revizorja, izbranega na zadnji skupščini delničarjev.

Nadzorniki so v nadaljevanju sprejeli sklep, da soglašajo s priporočili vlade v skladu vlade o stališčih do izplačevanja sejnin in nagrad v zvezi z omejevanjem učinkov finančne krize. Pri točki, ki se nanaša na sklep vlade glede pogodb o zaposlitvi za poslovodne organe, pa so sejo prekinili in upravi naložili, naj do prihodnjega torka, ko se bo seja nadaljevala, pripravi simulacijo prilagoditve plač poslovodnih organov skladno s priporočilom vlade.
 

'Nadzorni svet je farsa'

Bradač je prepričan, da vodilni družbe niso oškodovali za 10 milijonov evrov, ampak da je številka nekajkrat večja.

Za mnenje o dogajanju smo poklicali nekdanjega nadzornika Luke Borisa Bradača, ki je 31. marca iz osebnih razlogov odstopil. Glede možnosti, da bi preiskava prinesla konkretne rezultate, ostaja skeptičen. "V podjetju je bila pred časom interna revizijska hiša, ki je dva meseca čistila vse sporne zadeve za nazaj, tako da zdaj pravzaprav ne morejo najti nič več.“ Povedal nam je še, da so morali člani uprave podpisovati sporne pogodbe, za katere so sicer vedeli, da so sporne, vendar pa jih je v to silil strah pred izgubo delovnega mesta.

"Nadzorni svet je, lahko bi rekli, farsa,“ je Bradač odgovoril na vprašanje, ali je tudi onesposobljenost nadzornega sveta eden od razlogov za njegov nedavni odstop. Ta organ je, pravi, preveč povezan z upravo. "Odstopil sem tudi zato, ker smo od uprave dobivali samo izbrane dokumente, nikoli pa ne vse dokumentacije.“

Po njegovem mnenju je k "mahinacijam“ pripomoglo tudi dejstvo, da je prvi nadzornik družbe koprski župan Boris Popovič, ki je na državnozborskih volitvah podprl Časarja, sicer kandidata SDS. Gotovo je včasih upravi pogledal skozi prste, je prepričan Bradač, ki je ob tem dodal, da preiskava po njegovem mnenju ni neposredno politično motivirana.

Predsednik uprave Luke Koper Robert Časar
Predsednik uprave Luke Koper Robert Časar FOTO: Dare Čekeliš

"Na Časarjev odstop bomo verjetno zaman čakali, saj bi z njim priznal krivdo. Edina možnost je ta, da ga odstavi nadzorni svet, vendar pa bo tudi to problematično,“ še pojasnjuje. Nadzorni svet je namreč že na eni od prejšnjih sej podal predlog za njegovo odstavitev, vendar pa naj ta sploh ne bi prišel na dnevni red.

'Nezakonita preiskava'

Kriminalisti so po besedah Zajca odnesli okrog 120 fasciklov.

Odvetnik predsednika uprave Roberta Časarja Luka Zajc pa je za 24ur.com pojasnil, da njegove stranke kriminalisti niso zaslišali. Uradni vzrok za preiskavo je bila sicer anonimna prijava, ki je bila poslana na protikorupcijsko komisijo. Prav to pa se Zajcu zdi zelo problematično. "Odredbe za hišno preiskavo na podlagi anonimke ni možno izdati,“ je pojasnil in dodal, da je bila preiskava po njegovem mnenju nezakonita. "Gre za politično zadevo. Hočejo se znebiti uprave,“ je še komentiral včerajšnje dogodke.

Sporni posli?

Kot so zapisali na policiji, so preiskavo sprožili zaradi "sumov gospodarskih kaznivih dejanj" v Luki Koper. Šik je ob tem pojasnil, da gre predvsem za posle, ki so del izredne revizije. To je februarja odobril minister za promet Patrick Vlačič.

Ključno pri tem naj bi bilo finančno izčrpavanje Luke Koper. Luka je imela namreč pred štirimi leti, ko jo je prevzel Časar, 240 milijonov evrov finančnih rezerv, danes pa imajo 200 milijonov evrov kreditov. Podjetje naj bi izčrpale neupravičene naložbe, denimo gradnja nove upravne stavbe za 13 milijonov, smiselnost nakupa številnih zemljišč, pa podjetij, odločitve za drage logistične centre ... 

Kot smo že pisali, mora revizor preveriti vodenje vseh poslov Luke Koper v zadnjih petih letih. Še posebej posle v zvezi s prodajo kapitalskih naložb, gradnjo nove poslovne stavbe, odkupom in rušenjem skladišč na potniškem terminalu v Kopru ter nakupom nepremičnin na območju terminala BTC in orleške gmajne v Sežani. Preveriti bo moral tudi posle povezane s podjetji Premik-net, Grafist in B.R.I.L., s slovaškim podjetjem TT Invest ter ustanovitvijo novonastalih podjetij.

Anonimna ovadba

Kriminalisti so posle Roberta Časarja preverjali že sredi marca, ko so prejeli tudi anonimno kazensko ovadbo zoper njega in direktorja družbe Inženiring Graj Roberta Graja, ki za Luko v Prekmurju ureja postopke za gradnjo logističnega centra. Časar naj bi Graju plačeval fiktivne posle in tako Luko oškodoval za 700 milijonov evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Savrin
17. 07. 2009 13.09
Seveda,vse kar je proti lopovom in kapitalistom je stalinistično....Torej je tudi Italianska finančna policija stalinistična-kot primer.
Dejan Zajebancije
17. 07. 2009 11.58
Zakaj se pobič boji preiskave, če ni naredil nič nezakonitega? Bojijo se lahko samo tisti, ki so kaj nalašč narobe naredili...
izbruh@gmail.com
17. 04. 2009 09.28
Tudi jaz se bojim, da hoče par tipčkov požreti kar je na Obali še ostalo zdravega. Ali so "komunajzarji" ali "janšisti" je čisto vseeno, škodo bomo krili mi, delavski razred. Podobno je s Popovićem - saj ne rečem, da je ravno nek svetnik, vendar če bi se v vse sumljivce v državi zaganjali s takšno vnemo kot vanj, bi bila Slovenija bolj "čista" kot Švica
Klingonec
16. 04. 2009 23.17
Razmislite zakaj vsi stokajo in jokajo ko jih policija in država malo privije? Tale če je nedolžen pol naj ne skrbi in pol toži državo za storjeno škodo in ugled v družbi! Očitno glede na situacijo v državi, tisti ki so kradli ali so mislili krasti so zelo iskana roba ta hip!
Zlobcek
16. 04. 2009 21.28
komunistične čistke se nadaljujejo če komunajzam v Luki uspe... čez tri leta pričakujte poskus "menedžerskega odkupa" Luke od nesposobnega podrepnega komunajzarskega aparatčika, ki bo klavrno končal v zadušljivi zadolženosti katera bo odlično podjetje s sposobnim kadrom popolnoma uničila.
Zdravc
16. 04. 2009 20.16
Kaka neumesna..mislm kako je lahko preiskava nezakonita? Če je nalog, je bil že z razlogom izdan.
Buena Vita
16. 04. 2009 19.57
aja-ČRVONOREC,,,,GLIHA V KUP ŠTRIHA,
Buena Vita
16. 04. 2009 19.56
prvoborec glih ti se oglašaš ki si službo izgubil zaradi kršenja delovnih obveznosti in podkupnin komu vse si posdpisal dovoljenje,in za kaj vse,koliko si spravil v žep,,,,zdej imaš pa žulje na riti,a
rozi77
16. 04. 2009 19.36
RES JE DA MARSIKOMU JE ŽE ŽAL DA JIM JE NASEDEL:A ŽAL JE PREPOZNO ČE BO NAROD TO HOTEL!!KRADEJO VSAK DAN KOT SRAKE POLICIJO POŠILJAJO V PODJETJA RAZKRIJEJO TAKO NIČ!!A JE TO NORMALNO???PA KJE SI JANŠA NAVADNI DRŽAVLJANI VAS SDS POTREBUJEJO!!!!!CARI STE ZA NJIH!!!!!!!!!!!!!!!!!!VRNITE SE IN ZDRUŽITE SILE Z DRŽAVLJANI SLOVENIJE IN DA GREMO NAPREJ NE ZA 20 LET NAZAJ!!!!!!!!BREZ TEH SINDIKALISTOV KI SO POD KLANOM MURGELJČANA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ateistek
16. 04. 2009 19.34
Stalinizem? Če bi to res bil, bi vse, ki kradejo davkoplačevalski denar oz. ga v milijonski zneskih preusmerjajo v svoje žepe lepo zaprli v gulage in ne bi mogli kokodajsati, kako so ubogi, ker se nekdo celo upa spraviti nad njih.
rozi77
16. 04. 2009 19.32
O ŠROTU NI NOVIC VSE REŠENO DA NE BODO PRODALI MERKATORJA HRVATOM BO RAJE DRŽAVA DELEŽ ODKUPILA !!!!!HA HA HA !!!! PA KAJ MISLIJO DA SMO DRŽAVLJANI TA KI CEPCI????????????ŠROT JE REŠEN REŠILI SO GA LEVAKI!!!NAŠ GOSPODARSTVENIK SE PA SPRENEVEDA Z OSTALIMI !!!!!!!!!SLOVENKI PA ŠE KAR TIHO!!!!!NASLOV JE ENKRATEN KER KMALU SLEDI POLICIJSKA URA ŠE NE VESTE??????????????????
vinadap
16. 04. 2009 19.32
Časar,v Stalinizmu je bil red in disciplina,nikoli se ni tako kradlo,kod se krade pri nas. Tam so tiste,ki so se na nepošten način obogateli postavili pred zid. Pri nas bi se našlo kar nekaj takšnih patronov.
miha040
16. 04. 2009 19.25
24ur imate pa zanimivo naslovnico.. novice so zelo zanimive aktualnim dogodkom, to da je medvedka pobegnilaz ne vem kje je ful pomembno.. kje imate novice o šrotu in ostalih herojih.. joj dobri stari časi
DOBROTA
16. 04. 2009 19.16
Janša je bil car,zdaj imamo šele prave tajkune,vse to dela LDS,ta ldsova vlada mora past v 14 dneh.sramota za slovenijo,Pahor itak nima jajc ,nima niti besede da kaj pove,komandirajo LDS ki so dobile na volitvah istao kot nič.
vzhod
16. 04. 2009 19.09
folk res misli da je biti omunist delai proti ljudem haha :D adijo ste
urkoo7
16. 04. 2009 18.59
Čisti primer stalinizma je bil, ko je Josip, pardon, JJ nastavu aparatčika na položaj !
bostek
16. 04. 2009 18.54
takšne preglede bi morali zvrševati po celi Sloveniji in to redno... samo krivi ljudje obsojajo takšne preglede! dodajte nov predlog na crna-lista (pika) info
vonbos
16. 04. 2009 18.53
sej ni čudn da hočjo uničt podjetje da ga bo nekdo potem kupu
Tonček Balonček
16. 04. 2009 18.46
Pa kakšno zvezo ima prvi borec s sumi kriminala v Luki Koper? A če se bo ugotovilo npr., da ima Janša preganjavico ali anksiozne motje, Grims pa shizofrenijo, potem ima pač Pahor prav in lahko dela kar hoče? Od kot ta logika? Saj ej še dosti drugih, zdravih, ki lahko preprečijo to komunistično drvenje v prepad! Vizjak npr. ima tako izvirne, učinkovite in dobre ideje, da bi alhko poielg Slovenije ioz krize izvekel praktično vso Evropo, če ne kaj več, le da žal nima več priložnosti! Mrkaić je pa sploh naša skrita rezerva, pa dr. J.P.Damjan seveda tudi!
Braveheart
16. 04. 2009 18.36
Prvo borac je navaden pijanček, ki živi zato da laže - lahko bi dobil komunistično priznanje za izredna dela - proti ljudem!