Slovenija

'Lucidnost in vizionarstvo'

Ljubljana, 07. 05. 2009 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ti dve lastnosti pooseblja Alojz Šteiner. Zato je bil tudi postavljen na čelo generalštaba SV, pravi obrambna ministrica Jelušičeva.

Alojz Šteiner
Alojz Šteiner FOTO: Dare Čekeliš

Z ljudmi, ki so tik pred upokojitvijo, ni mogoče delati korenitih reform, je poudarila obrambna ministrica Ljubica Jelušič. "Ni mogoče od njih pričakovati, da bodo prestavljali gore," je pojasnila nedavno menjavo načelnika generalštaba Slovenske vojske. Ob tem je napovedala tudi širšo kadrovsko preobrazbo na ministrstvu.

Menjave bi se po njenih besedah praviloma morale zgoditi že v marcu, kot je to predvideval tudi strateški pregled obrambnega resorja. Obdobje do menjave vrha so nato nekoliko podaljšali, saj so rešitve o vojaških kadrih želeli uskladiti tudi s kadrovskimi rešitvami iz upravnega dela ministrstva, je pojasnila.

Poleg tega so z menjavo počakali tudi zato, da bi se več različic preizkusilo tudi znotraj vojske. Na čelo generalštaba je bil nato postavljen tisti, ki je po besedah ministrice v teh različicah pokazal "največ lucidnosti in vizionarstva" – in to je bil Alojz Šteiner.

Jelušičeva je tudi zagotovila, da je bilo stališče o menjavi načelnika generalštaba Slovenske vojske usklajeno tako s predsednikom države Danilom Türkom kot z vrhovnim poveljnikom oboroženih sil ter tudi s premierjem Borutom Pahorjem in vso koalicijo. Nazadnje pa je bil predlog potrjen še na vladi, je spomnila.

Menjava načelnika generalštaba Albina Gutmana, ki je bil premeščen, je, tako pravi ministrica, začetek širše kadrovske preobrazbe v ministrstvu. V maju se bo tako zgodilo kar nekaj kadrovskih premikov oziroma rotacij v Slovenski vojski, tako v upravnem delu ministrstva za obrambo kot tudi v podsistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, je dejala. 12. maja bo že predstavljen novi vrh oziroma "top management" Slovenske vojske, je napovedala.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
07. 05. 2009 14.15
Noben luciden in vizionarski človek ni oficir v SV, to je vendar jasno!
Braveheart
07. 05. 2009 13.47
To je naredila zato, da prepreči državni udar, ki trka na vrata vlade!
RADO62
07. 05. 2009 13.41
'Lucidnost in vizionarstvo v SV' ??? Ta majstr še govort ne zna... Kaj šele da bi bil vizionar...heh