Slovenija

LPP poleti s 17 novimi hibridnimi avtobusi

Ljubljana, 13. 11. 2018 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novi avtobusi bodo prvi hibridni avtobusi v voznem parku mestnih avtobusov v Ljubljani. Združevali bodo zemeljski plin in električno energijo, omenjena vozila pa bodo MOL stala več kot štiri milijone evrov brez DDV, s tem, da bodo dobili skoraj 3,5 milijona evrov nepovratnih sredstev.

Poleti prihodnje leto bo ljubljanski potniški promet dobil 17 novih enojnih mestnih avtobusov s pogonom na plin. Kot so sporočili z Mestne občine Ljubljana (MOL), so na javnem razpisu izbrali Mercedes Benz Citaro NGT Hybrid. Ta avtobus je mednarodna žirija, ki so jo sestavljali strokovnjaki iz 26 držav, na največjem svetovnem sejmu gospodarskih vozil v Hannovru razglasila za avtobus leta 2019.

"Z izbiro okolju prijaznih avtobusov sledimo načelom trajnostne mobilnosti in razvoja našega mesta, ki smo se jim zavezali pred desetletjem," so sporočili iz MOL in dodali, da je rok dobave avtobusov devet mesecev. Cena enega avtobusa znaša 267.600 evrov brez DDV, skupna vrednost avtobusov pa je 4.549.200 evrov brez DDV, pri čemer bo MOL prejela za 3.400.000 evrov nepovratnih sredstev.

V avtobusu je 96 potniških mest, od tega je 24 sedežev.
V avtobusu je 96 potniških mest, od tega je 24 sedežev. FOTO: MOL

Na MOL pojasnjujejo, da imajo avtobusi vgrajen motor, ki za pogonsko gorivo uporablja zemeljski plin, poleg tega pa še elektromotor. "To bodo prvi hibridni avtobusi v Ljubljani, s katerimi bomo še dodatno poskrbeli za varovanje našega okolja," izpostavljajo na MOL.

Citaro Hybrid deluje tako, da začne elektromotor pri upočasnjevanju vožnje delovati kot generator električne energije. Ko avtobus spelje s postajališča, pa električna energija iz kondenzatorja požene elektromotor, ki pomaga klasičnemu plinskemu motorju. Ker se takrat porablja električna energija iz kondenzatorjev, se zniža poraba plina, s tem pa tudi emisije škodljivih plinov.

Avtobuse odlikuje nizka poraba goriva (do 15 % nižja v primerjavi z ostalimi podobnimi avtobusi), kar pomeni nižje emisije CO2 in ostalih škodljivih plinov, ki nastajajo pri zgorevanju. Ker je delovanje motorja tiho, so manjše tudi obremenitve okolice s hrupom, še poudarjajo na MOL.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.