Slovenija

Se okoljskemu ministru Zajcu zaradi medvedov in volkov maje stolček?

Ljubljana, 11. 06. 2019 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Se po manj kot treh mesecih na funkciji okoljskega ministra maje stolček Simona Zajca, ki se je zbudil šele zdaj, ko ga je z intervetnim zakonom o odvzemu medveda in volka iz narave prehitela kmetijska ministrica Aleksandra Pivec? Neuradno naj bi bil z njim nezadovoljen tudi premier Marjan Šarec.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Odstrel zveri
    02:45
    Iz SVETA: Odstrel zveri
  • Iz 24UR: Kdo bo vložil zakon za odstrel?
    02:20
    Iz 24UR: Kdo bo vložil zakon za odstrel?

Aleksandra Pivec je namreč po vrstah pritožb kmetov in njihovih grožnjah, da bodo šli na ulice, spisala in napovedala interventni zakon za nujen odstrel 11 volkov in 200 medvedov. Dan za tem pa se je zdramil tudi Simon Zajc in sporočil, da bo interventni zakon vložilo njegovo ministrstvo, ki je sicer tudi pristojno za to področje.

Po naših informacijah je Zajc soočen z nezadovoljstvom znotraj koalicije. Nad njim naj bi negodoval tudi premier Šarec, ki je po dveh mesecih Zajčevega vodstva okoljskega resorja ugotovil, da novi minister še zdaleč ni njegov predhodnik Jure Leben. Čeprav je za odstrel nevarnih zveri pristojno ministrstvo za okolje, se minister ni zganil, vse dokler kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ni spisala zakona in ga tudi poskušala vložiti. Za tako pozen odziv na okoljskem ministrstvu krivijo odločitev upravnega sodišča, ki je njihov odlok po odstrelu zaustavilo po pritožbi okoljevarstvenikov.

To pa ni prvič, da je minister Zajc na udaru kritik zaradi slabega odziva na situacijo. Čeprav tudi ravnanje z odpadki sodi izključno v njegov resor naj bi  imel ob vladni obljubi občinam,ki so protestirale zaradi migrantov in njihovih smeti, tisoč in en razlog, zakaj njegovo ministrstvo tem občinam ne more pomagati. Ker se vlada na njegov resor ni mogla zanesti, je povračilo stroškov odstranitve teh odpadkov za migranti naložila kar uradu za migracije.

"Za kmete je vsak dan težje"

Spomnimo, interventni zakon je pripravilo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na vlado pa ga bo vložilo ministrstvo za okolje in prostor, pod okrilje katerega sicer sodi upravljanje z zvermi. Kot so sporočili z ministrstva za okolje in prostor, se s predlaganim zakonom predlaga odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave. "Izkazalo se je, da je neizvajanje rednega odvzema medvedov in volkov za kmete vsak dan težje," so poudarili.

"Ministrstvo za okolje in prostor predlaga, da je interventni zakon začasna rešitev, s katero se želi ohraniti krhko ravnovesje med ugodnim stanjem zveri in sobivanjem ter poskrbeti za ohranitev tolerance do zveri med ljudmi in prizadetimi deležniki," so navedli. Hkrati predlagajo, da bi veljal do uveljavitve novega, dopolnjenega odloka za reden odvzem medvedov in volkov iz narave.

Odločba bo lovcem na Blokah omogočila odstrel dveh volkov.
Odločba bo lovcem na Blokah omogočila odstrel dveh volkov. FOTO: Thinkstock

Vlada odvzem medvedov in volkov iz narave vsako leto ureja z odloki. Za letošnjo sezono odstrela volka po dveh sodbah upravnega sodišča ni predvidela, na podlagi ocene zavoda za gozdove je predvidela le odvzem 200 medvedov iz narave, a se odstrel ne izvaja, saj je upravno sodišče odpravilo in v ponovni postopek vrnilo prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani spomnila ministrica Aleksandra Pivec, je upravno sodišče odlok o odvzemu osebkov rjavega medveda in volka iz narave zavrnilo, ker okoljsko ministrstvo ni uspelo dokazati družbene nesprejemljivosti medveda in volka v primeru preštevilčne populacije.

"Ministrstvo za okolje in prostor je utemeljevalo, da bo z rednim odvzemom, ki ga predpiše zavod za gozdove, zmanjšalo populacijo na družbeno sprejemljivo raven, družbeno sprejemljivost oz. nesprejemljivost pa so merili z anketami, kar je bilo za sodišče premalo utemeljeno dejstvo," je pojasnila. Kot je poudarila, je stanje izredno pereče. "Dnevno beležimo nove škode, treba je bilo ukrepati in reagirati, tudi ker so na nek način iz dneva v dan posredno vedno bolj ogrožena tudi človeška življenja," je dejala.

Populaciji sta se zaradi neodstrela namnožili

"Obe populaciji sta se zaradi neodstrela namnožili, še bolj zaskrbljujoče pa je, da sta se začeli nenavadno obnašati, predvsem volk, v populacijo katerega se ne posega že dve leti, prihaja v naselja," je dejala in dodala, da se je večina napadov v zadnjem času zgodila "dobesedno na dvoriščih hiš".

Pivčeva je poudarila, da je do namnožitve volka in medveda prišlo zaradi neodstrela.
Pivčeva je poudarila, da je do namnožitve volka in medveda prišlo zaradi neodstrela. FOTO: 24ur.com

Volkovi so samo letos poklali 78 glav drobnice, 19 glav govedi, 15 konjev, tri domače živali in enega osla. "Težave kmetov iz tega naslova in težave, ki bi morebiti lahko bile povzročene, če bi se zgodili napadi na ljudi, so prevelike, da bi lahko mirno čakali na neukrepanje," je opozorila ministrica.

Ob tem je dodala: "Obe vrsti zaradi preštevilčnosti že na dnevni bazi ogrožata življenje, zdravje in premoženje državljanov. In to je tudi temeljni namen za sprejem interventnega zakona".

"To ni sobivanje"

Trenutno je v Sloveniji po njenih pojasnilih 12 tropov s po pet do desetimi volkovi ter 1000 medvedov, medtem ko bi bilo 'normalno' okoli 400 medvedov. Za ministrico argument, da je možno narediti še določene oblike zaščite, ne zdrži več. V zaščitne ograje in druge oblike zaščite, seznanjanje in ozaveščanje je bilo doslej investiranih ogromno sredstev iz programa razvoja podeželja, je povedala.

Ob tem je ocenila, da "ne moremo celotne Slovenije postaviti pod ograjo in nazadnje najbrž ograditi domov na ogroženih območjih, da ne bi prišlo do eventuelnih napadov do ljudi, in da je čas, ob vsem spoštovanju do narave in okolja, da to populacijo pripeljemo na takšno številčnost, ki bo sprejemljiva za naše razmere".

"Cilj je, da do odvzema pride čim prej," je še izpostavila ministrica in dodala: "Sobivanje ni to, da smo vsako noč priča pomorom živali ali to, da volk in medved prihajata v bivanjska naselja, kjer jih ljudje opazujejo na 20 ali 30 metrov razdalje in da vrtčevske skupine hodijo na sprehode z zaščito oboroženih lovcev."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DuhSaSjekirom
12. 06. 2019 19.58
-2
Tale novi zakon je samo biznis za lovska drustva. 5-10 tisoc eur po glavi medveda bodo prodali tujim lovcem zeljnim trofej. Tega se ne sme dovolit je pa praksa ze leta in leta.
taav
12. 06. 2019 09.43
+22
Po najnovejših podatkih in izvajanju monitoringa v številnih lovskih družinah po Sloveniji je najbolj ogrožena žival v Sloveniji poljski zajec. Da, prav ste prebrali. Navadni, plašni, luštkani poljski zajec. Iz leta v leto njihovo število pada - napram številčnosti cca 20 let nazaj jih imamo danes le še za vzorec. Ubija jih kmetijstvo (strojna košnja, pomankanje remiz), ukinitev zelnikov v bližini naselij in vsesplošna širitev vseh možnih plenilcev. Eno skupino teh plenilcev uspešno varuje DOPPS. Drugo ostale naravovarstvene organizacije. Nihče pa ne varuje navadnega poljskega zajca, ki bo v naslenjem desetletju najverjetneje izginil izpred naših oči. Pa se noben ne sekira. Čisto noben. Ali so pravice sokola selca nad pravicami poljskega zajca? Ali so pravice šakala nad pravicami poljskega zajca? Predlagam ustanovitev Društva za Opazovanje in Preučevanje Poljskega Zajca (DOPPZ). Le to lahko zastopa pravice zajcev v SLO, odloči pa naj seveda sodišče - po vzoru basni npr.
taav
12. 06. 2019 10.04
+6
Sedanji minister seveda ne bo mogel iskati zaslombe v našem novem društvu DOPPZ. Res da je Zajec, ampak ne paše notri. Garnitura ministrov s sumljivo izobrazbo in neprimernimi delovnimi izkušnjami namreč v naši državi nikakor ni številčno ogrožena.
amelija
12. 06. 2019 09.06
-1
sem iz okolice Lj (Krim) pa je kar nekaj medvedov, sploh se radi hodijo hladit v Iško, pa nvm no ne napada. Pa verjetno tudi sami veste kako je Iška poleti obremenjena. Eni kmetje z zelo veliko kmetijo, ki živijo v Iški, vsako noč umaknejo živino na varno (pa tudi ko slabo vreme) pa kljub medvedom nimajo napadov. Le zakaj? Mene zelo preseneča, da imajo drugi toliko napadov.
taav
12. 06. 2019 09.29
+3
Je treba prebrano tudi razumeti. Z medvedi so problemi minimalni. Redkokateri se toliko specializira, da napada domače živali (izjema npr. tisti medo okoli Bohinja, ki je klal krave). Gre na čebelnjake, na njivo koruze, na sadno drvje... To je pa že tudi to. Ljudem - če se le da, se izogiba. V kopalni sezoni se zagotovo ne zadržuje v tisti gužvi v Iški. Volk plen lovi - del tropa napade zadnji del živali - žival podrejo na tla - drugi del tropa gre na goltanec - žival zadavi. Nato žival požre - večinoma drobovino.. Drugače ne zna in ne more. Volk ni vsejed. Volk ni mrhovinar. Volk je plenilec. Tropa je stalno prisoten že na območju Turjaka. Drugo leto pridejo lanski mladiči tudi do Iga in Krima. Oglasi se potem. Niti potepuški psi niti šakali niso sposobni tako preciznega lova. Šakali sploh ne, ker so telesno mnogo prešibki, potepuški psi pa bolj malo požrejo, večinoma koljejo zaradi nagona. Dvomi, da vseskupaj ne gre za volka, temveč pse/šakala, so pa smešni. Ob VSAKEM napadu, kjer se sumi volka, pooblaščenec za cenitev škode odvzame kose tkiva požrte živali. Vzorec gre na dnk analizo. Država izplača le škode, ki so potrjene z dnk analizo, da gre za volka. Dvoma ni - in da kvazi eksperti (in povrhu vsega še kao lovci) tega ne veste - je smešno oz. kaže na to, da niste lovci ali na to, da ste lovci v SV Sloveniji, kjer pa volka nimajo in ga še nekaj časa ne boste imeli.
amelija
12. 06. 2019 09.49
+2
v kopalni sezoni se rad zadržuje v delu reke iške od Strahomerja gor do vasi Iška vas in Iška, so tudi v tem delu ljudje, sam v manjši meri. Tale kmetija je dober primer kako se lahka poskrbi za živali, tudi skrb v drugih situacijah, ne pa ko greš mimo pa jih majo v najhujši vročini brez da se lahka kam umaknejo, v najslabšem vremenu. Ni 2x za reči, da volkov že zdaj ni po Krimu. A sem jaz lovec???!!! Kaj repliciraš nekaj drugega, če jaz ne pišem o tem?
amelija
12. 06. 2019 09.51
plus se ne štejem za nekega eksperta, samo podala sem primer.
taav
12. 06. 2019 09.56
+2
Po Krimu so volkovi zaenkrat prehodnega značaja - kot so bili pri nas 3-4 leta nazaj. Ko se bo tudi pri vas formiral trop, kot se je sedaj pri nas, bo zgodba drugačna. In bodo tudi vaši kmetje postavljeni pred dejstvo, da ogradijo z 1,6 m visoko mrežo vse pašnike in dvorišča okoli hiš. Vprašaj no kakšnega kmeta, kako se ogradi kakih 10 ha strmega terena. Ali pa kupi vsaj 3 pse na 50 ovc oz 10 krav/konj. Toliko so namreč priporočila, če hočemo, da so psi učinkoviti. Ne se razburjat glede replike drugim, prosim- le ne da se mi dvakrat eno in isto pisat. Dejstvo je, da so številke za napad volkov točne - ker so potrjene, da dejansko gre za volka in ne pse/šakale/....
do_br
12. 06. 2019 08.55
+3
Capo di capi,če si ti res lovec potem je mene ,ki sem lovec že več kot petnajst let resnično sram,da imamo takšne med sabo.Ampak glede na to kakšne nebuloze pišeš,nisi lovca niti od daleč še videl,kaj šele,da si to ti.
beauceron
12. 06. 2019 08.35
+1
Končno, zveri je treba spet spraviti na število ki ga Slovenija prenese in da se ne ogroža genske pestrosti. Pa nekaj če delajo škodo na pasnikih oddaljenih od vasi ljudi, ne pa dobesedno po vaseh
vinogradnik33
12. 06. 2019 08.35
+9
Naše kvazi naravovarstvene nevladne organizacije so samo za delanje škode po državi brez resnih ali pa namišljenih argumentov in samovšečnosti nasprotujejo razvoju in bolj škodujejo okolju kot pomagajo !
01xxy
12. 06. 2019 08.18
+9
Zaradi neodzivnosti bo zaradi medvedov in volkov padla vlada! Kje na svetu ste pa videli, da bi zveri uradno smele ogrožati prebivalstvo!
hotchilipoper
12. 06. 2019 08.11
-1
A ga bodo odstrelil?
Aijn Prenn
12. 06. 2019 07.19
+9
Ko smo ravno pri uravnavanju populacije od boga danih bitij... Šarec menda resno razmišlja, da bi iz vlade pregnal zajca.
staridida
12. 06. 2019 07.21
+6
staridida
12. 06. 2019 07.14
+1
Je vsega preveč-se vidi, da ni več raubšicev....
Capo dei Capi - novi profil
11. 06. 2019 21.55
-25
Minister Simon Zajc......ne popusti pred pritiski...odločitve se sprejema na podlagi dokazov, ne govoric.....ljudje z zdravo pametjo stojijo za vami.... butalci, pa vemo za kom....dokažite, da so v stranki SMC še pokončni in sposobni ljudje. :)#ProtiOdstrelu#StrožjaZakonodajaZa"kmete"
mario7
12. 06. 2019 07.48
+9
Ti verjetno živiš v bloku v 10 nadstropju...
robert hrovat
11. 06. 2019 21.50
+4
Zverinice iz rezije ga bojo pokopale😂😂😂
kolbek460
11. 06. 2019 21.43
+17
Brez razumnega ravnovesja so sami problemi ,,tu smo stroka mora imet glavno besedo in seveda zainteresirana javna družba pri uporabi prostora ,,,tu se pa ljudje ki so zrasli na asfaltu in izgubili prvinski čut vpletajo v to zadevo ,,sami problemi ,,
Devilz Pff
11. 06. 2019 21.40
+14
zajc postal hrana volkov.
batom@pinkponk.com
11. 06. 2019 21.29
-28
Kmetje se jocejo, ko jim zver kaj pokonca, ko pa sami zakoljejo al pa prodajo, si pa manejo roke in se smejijo. V bistvu jim gre izkljucno za denar - v prvem primeru ga ne dobijo (=zalost), v drugem pa (=veselje).
staridida
11. 06. 2019 21.31
+15
kolbek460
11. 06. 2019 21.32
+15
Cinizem najslpše vrste ,,ki z pono ritjo za računalnikom in v čebelnjaku pljuva ,,
Devilz Pff
11. 06. 2019 21.42
+14
ko ti dobiš plačo jo raje sam zapiješ kot da ti jo nekdo ukrade in zapije on je tako? To je primerjava s tem ali živino zakolješ sam ali ti jo volk!
kolbek460
11. 06. 2019 21.51
+10
Ti tega nikoli ne boš razumel ,,ker tebe vodi srce ne pa razum in si produkt privat šolskega sistema ,in slišiš samo tisto kar rad slišiš ,,in odmik od realnega življenja je očiten ,,
Lenuh2
12. 06. 2019 09.04
+3
A si ti malo prizadet??? a ti hodiš v službo za druge al za sebe??
DAEMONIUM
11. 06. 2019 21.27
+4
Pa kaj je tem sarcevim ljudem? Mar Sarec ve za to?? Migrantje kamenjajo 11 letno deklico in nikomur iz vlade se ne zdi potrebno da vsaj obisce ta kraj?? Mar 11 letno dekletce ne pomeni cisto nic za slovensko rdeco politiko?? Po drugi strani samo cakamo katera zver bo prva razstrgala otroka, bo to medved, volk...? In spet rdeci politiki pomeni vec neka vrecka, kot pa zivljenje malega slovenca??
Capo dei Capi - novi profil
11. 06. 2019 21.52
-3
Ta rdeči....Sklepam da si SDS-ovac...... Kriv je Kućan, socializem, komunizem,...to najbolj razumete. :)
Heineken 1A
11. 06. 2019 21.26
+17
VOLK JE STREBIL LISICO, SRNO, RISA, ZAJCA VSE KR MU PRIDE POD GOBEC... OK MORE BITI AMPAK TI JE ŠLO ČEZ MEJE NORMALNEGA, KOLJE ŠE DOMAČE ŽIVALI!!! PA DA SEM JS NA BLOKAH POTOVČEM VSE VOLKE NA ČRNO!!! PA MI POL NAJ KAJ... NIC MI NE MORJO, NČ NIMAM!!
Capo dei Capi - novi profil
11. 06. 2019 21.28
-11
Robija.....milo....tuš.....odprtina.... Sam veš kam to pelje. :)
staridida
11. 06. 2019 21.21
+5
Za zajca so bolj nevarne lisice, kot volki in medvedi...
kolbek460
11. 06. 2019 21.19
+8
V naravi ni sentimentalnosti tam gre miselnost in tam so zakoni ki so starejši od homo sapiensa ,ko volk požere babico ,,kdo vse to reši ,,?
batom@pinkponk.com
11. 06. 2019 21.17
-13
Kaksni izrazi: odvzem, 140 kosov - a se ta folk zaveda, da govori o zivih bitjih???
kolbek460
11. 06. 2019 21.21
+12
Tudi zajci in pišeti kure in pujsi so vzeti iz farme ,
Torpedo
11. 06. 2019 21.22
+0
kje pa ti zivis..?? a ves da ima drzava izracunano kolk jo stane en clovek in kdaj se bolj splaca opustit zdravljenje in kdaj ne
kolbek460
11. 06. 2019 21.37
+4
V Sloveniji je človeško življenje vredno 10 000 evrov ,,ko ti življenje človeka spraviš na ceno enega pištolskega naboja ,,pa veš kje si ,,v Siriji ,Libiji ,palestini ,ali pa v Avganistanu ,pred 20 leti v Bosni ,kninu ali Vukovarju ,,